Digitaal aangifte inkomstenbelasting na overlijden: een stap-voor-stap handleiding

Wanneer moet je aangifte doen?

Meestal moet je aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar van overlijden. Soms moet je ook aangifte doen over het voorgaande jaar. U krijgt automatisch bericht van de Belastingdienst als u aangifte inkomstenbelasting voor de overledene moet doen. De Belastingdienst stuurt na het overlijden aan de erfgenamen een speciaal aangifteformulier voor de inkomstenbelasting.

Aangifteformulier en termijn

Na het overlijden ontvang je automatisch een speciaal aangifteformulier van de Belastingdienst, het F-formulier. Dit formulier is een papieren aangifteformulier dat gebruikt wordt om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting van een overleden persoon. Het F-formulier is een uitgebreid, papieren formulier. Je hebt in totaal acht maanden de tijd om de aangifte te regelen. Het aangifteformulier hiervoor ontvang je automatisch. Het is ook mogelijk om digitaal aangifte te doen. Krijg je een legaat of is er een uitkering van een levensverzekering, dan zal hier ook aangifte van moeten worden gedaan. Meestal ontvang je dit formulier binnen drie maanden na het overlijden. Was het overlijden in het eerste kwartaal, dan kan het allemaal iets langer duren. Het formulier is namelijk pas vanaf juni beschikbaar. Heb je na die tijd niets vernomen, dan is het niet nodig om aangifte te doen. De Belastingdienst stuurt na het overlijden aan de erfgenamen een speciaal aangifteformulier voor de inkomstenbelasting. In november 2023 wordt dit met een patch beschikbaar gesteld.

De toelichting bij het aangifteformulier F geeft een korte uitleg bij elke vraag in de aangifte. Bij de toelichting vindt u ook een overzicht om uw ingevulde gegevens voor uzelf te bewaren. De belastingaangifte overledene moet vóór 1 mei na het jaar van overlijden bij de Belastingdienst binnen zijn. Meestal binnen 5 maanden na overlijden, ontvangen de nabestaanden daarvoor een speciaal aangifteformulier van de Belastingdienst. Dit formulier is een papieren aangifteformulier dat gebruikt wordt om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting van een overleden persoon.

De papieren aangifte kun je tussen de ontvangst datum en 1 mei terugsturen. De digitale aangifte vul je alleen tussen 1 maart en 1 mei na het jaar van overlijden in. De digitale aangifte vul je alleen tussen 1 maart en 1 mei na het jaar van overlijden in.

Digitaal aangifte doen

Sinds februari 2023 is het mogelijk om online een nabestaandenmachtiging aan te vragen. Met deze machtiging regelen nabestaanden online de belastingzaken van een overledene. Zon 20.000 mensen maakten hiervan al gebruik om de aangifte inkomstenbelasting voor de overledene te doen. Met een nabestaandenmachtiging kunt u online aangifte doen voor uzelf en voor de overledene samen. De vooraf ingevulde aangifte over het jaar van overlijden staat klaar vanaf 1 maart na het jaar van overlijden. Met een nabestaandenmachtiging kunt u de aangifte voor de overledene ook online doen. De vooraf ingevulde aangifte over het jaar van overlijden staat klaar vanaf 1 maart na het jaar van overlijden. Ook over eerdere jaren kunt u aangifte doen met de nabestaandenmachtiging. Met een nabestaandenmachtiging kunt u online aangifte doen voor de overledene. De vooraf ingevulde aangifte over het jaar van overlijden staat klaar vanaf 1 maart na het jaar van overlijden. U kunt met de machtiging ook aangifte doen over eerdere jaren.

Nabestaanden, die na afloop van het jaar van overlijden aangifte inkomstenbelasting willen doen, kunnen naar verwachting vanaf de tweede helft van 2021 online aangifte inkomstenbelasting doen voor de overledene. Een digitaal F-formulier komt er echter niet. Dat schrijft staatssecretaris Vijlbrief. In de pilot kunnen nabestaanden toegang krijgen tot het portaal MijnBelastingdienst van een overledene en de aangifte inkomstenbelasting voor de overledene digitaal afhandelen. Dat kan voor de belastingjaren 2014 tot en met 2016.

Online aangifte doen . Met een nabestaandenmachtiging kunt u online aangifte doen voor uzelf en voor de overledene samen. De vooraf ingevulde aangifte over het jaar van overlijden staat klaar vanaf 1 maart na het jaar van overlijden. Met een nabestaandenmachtiging kunt u de aangifte voor de overledene ook online doen. De vooraf ingevulde aangifte over het jaar van overlijden staat klaar vanaf 1 maart na het jaar van overlijden. Ook over eerdere jaren kunt u aangifte doen met de nabestaandenmachtiging.

Nabestaandenmachtiging

Met een nabestaandenmachtiging kunt u de aangifte voor de overledene ook online doen. De vooraf ingevulde aangifte over het jaar van overlijden staat klaar vanaf 1 maart na het jaar van overlijden. Ook over eerdere jaren kunt u aangifte doen met de nabestaandenmachtiging. Met een nabestaandenmachtiging kunt u online aangifte doen voor uzelf en voor de overledene samen. De vooraf ingevulde aangifte over het jaar van overlijden staat klaar vanaf 1 maart na het jaar van overlijden. Met een nabestaandenmachtiging kunt u online aangifte doen voor uzelf en voor de overledene samen. De vooraf ingevulde aangifte over het jaar van overlijden staat klaar vanaf 1 maart na het jaar van overlijden.

De nabestaandenmachtiging is digitaal en wordt aan je DigiD gekoppeld. Je kunt een nabestaandenmachtiging aanvragen via het online formulier Aanvraag nabestaandenmachtiging. Met een nabestaandenmachtiging kunt u online aangifte doen voor de overledene. De vooraf ingevulde aangifte over het jaar van overlijden staat klaar vanaf 1 maart na het jaar van overlijden. U kunt met de machtiging ook aangifte doen over eerdere jaren.

Met een nabestaandenmachtiging kunt u de aangifte voor de overledene ook online doen. De vooraf ingevulde aangifte over het jaar van overlijden staat klaar vanaf 1 maart na het jaar van overlijden. Ook over eerdere jaren kunt u aangifte doen met de nabestaandenmachtiging. Je bent niet verplicht om aangifte op papier te doen. Je kunt ook digitaal aangifte doen. Hiervoor heb je een nabestaandenmachtiging nodig omdat...

Sinds februari 2023 is het mogelijk om online een nabestaandenmachtiging aan te vragen. Met deze machtiging regelen nabestaanden online de belastingzaken van een overledene. Zon 20.000 mensen maakten hiervan al gebruik om de aangifte inkomstenbelasting voor de overledene te doen. Met de nabestaandenmachtiging kun je belastingzaken en toeslagen van een overledene online regelen. De machtiging is digitaal en wordt aan je DigiD gekoppeld. Je kunt een nabestaandenmachtiging aanvragen via het online formulier Aanvraag nabestaandenmachtiging.

Aangifte voor een fiscaal partner

Als er sprake is van een fiscaal partnerschap, dan heb je 2 keuzes voor de aangifte inkomstenbelasting⁚ ofwel een gemeenschappelijke aanslag ... partner⁚ kruis de code 1012 (vak II) van de aangifte aan. Als u en uw echtgenoot of wettelijk samenwonende partner apart belast worden voor een andere reden dan het overlijden (bijvoorbeeld wanneer één van u beiden internationaal...

De partner van de overledene mag zijn of haar eigen aangifte digitaal indienen, mits u ervoor kiest om na het overlijden geen fiscaal partner meer te zijn. Het DigiD account van een overleden persoon kan worden gebruikt om mee in te loggen tot 1 jaar na overlijden, maar er kan niets meer aan het account worden gewijzigd of toegevoegd (sms-controle, DigiD app). Op die manier kunnen nabestaanden lopende zaken afronden, maar kan er geen misbruik worden gepleegd.

Als er sprake is van een fiscaal partnerschap, dan heb je 2 keuzes voor de aangifte inkomstenbelasting⁚ ofwel een gemeenschappelijke aanslag ... partner⁚ kruis de code 1012 (vak II) van de aangifte aan. Als u en uw echtgenoot of wettelijk samenwonende partner apart belast worden voor een andere reden dan het overlijden (bijvoorbeeld wanneer één van u beiden internationaal... Had de overledene het hele jaar een fiscale partner? Dan kan de fiscale partner wel online aangifte doen voor zichzelf.

De partner van de overledene mag zijn of haar eigen aangifte digitaal indienen, mits u ervoor kiest om na het overlijden geen fiscaal partner meer te zijn. Het DigiD account van een overleden persoon kan worden gebruikt om mee in te loggen tot 1 jaar na overlijden, maar er kan niets meer aan het account worden gewijzigd of toegevoegd (sms-controle, DigiD app). Op die manier kunnen nabestaanden lopende zaken afronden, maar kan er geen misbruik worden gepleegd.

Ik ben fiscale partner van de overledene ⸺ hoe doe ik aangifte? Wat betekent een erfenis voor mijn aangifte inkomstenbelasting? Wat gebeurt er met de toeslagen na een overlijden? Hoe lang duurt het afhandelen van de toeslagen? Moet ik als erfgenaam toeslagen terugbetalen?

Bekijk ook

ZZP'ers: Bent u verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen?

Aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Wat moet u weten? >>

BTW-aangifte ZZP'er: Stapsgewijze handleiding voor een geslaagde aangifte

ZZP'er & BTW: Een complete gids voor jouw btw-aangifte >>

ZZP aangifte: Wat moet je weten en hoe doe je dat?

ZZP aangifte: Een complete gids met tips en tricks >>

Aangifte inkomstenbelasting 2012 opvragen: stappenplan

Hoe vraag je je aangifte inkomstenbelasting van 2012 op? >>

Ondernemers voor de klas: Inspireren en leren

Leerlingen inspireren met jouw ondernemerservaring: Ontdek de voordelen van Ondernemers voor de klas >>

Ondernemen als een baas: Het ultieme boek voor succesvolle ondernemers

Ontdek de tips en tricks uit het boek 'Ondernemen als een baas' en leer van succesvolle ondernemers. >>