Aangifte inkomstenbelasting 2016: een stap-voor-stap gids

Aangifte Inkomstenbelasting 2016⁚ zo doe je dat

In 2016 kon je aangifte doen van je inkomstenbelasting‚ en wel tot 31 december van dat jaar. Ook al heb je geen bericht gekregen van de Belastingdienst dat je aangifte moest doen‚ je kon dit nog steeds doen‚ maar dan tot vijf jaar terug. Dit betekent dat je in 2019 nog steeds aangifte kon doen over 2014 en later (2015‚ 2016‚ 2017‚ 2018). Voor de aangifte inkomstenbelasting 2016 had je verschillende opties. Je kon de aangifte online doen via Mijn Belastingdienst met behulp van je DigiD. Tevens kon je een machtiging geven aan iemand anders om namens jou de aangifte te doen. Deze persoon kon dan al je zaken regelen voor de inkomstenbelasting over 2016‚ zoals aangifte doen‚ bezwaar maken en uitstel aanvragen. Naast de online aangifte kon je ook een papieren aangifteformulier invullen en opsturen. Ook was er een speciale app waarmee je je aangifte inkomstenbelasting kon doen.

Wanneer moet je aangifte doen?

De deadline voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting 2016 was 31 december 2016. Echter‚ als je geen bericht had gekregen van de Belastingdienst dat je aangifte moest doen‚ kon je dit nog steeds doen‚ maar dan tot vijf jaar terug. Dit betekent dat je in 2019 nog steeds aangifte kon doen over 2014 en later (2015‚ 2016‚ 2017‚ 2018). Het is dus belangrijk om te controleren of je een brief van de Belastingdienst hebt ontvangen met de vraag om aangifte te doen. Als je geen brief hebt ontvangen‚ maar toch aangifte wilt doen‚ dan kan je dit doen tot 31 december van het jaar waarin je de aangifte wilt doen. Zo kon je in 2019 nog steeds aangifte doen over 2014‚ 2015‚ 2016‚ 2017 en 2018.

Aangiftebiljet 2016

Het aangiftebiljet voor de inkomstenbelasting 2016 was het formulier dat je moest invullen om je belastingaangifte te doen. Je kon dit aangiftebiljet online invullen via Mijn Belastingdienst‚ of je kon het downloaden en op papier invullen. Op het aangiftebiljet moest je informatie invullen over je inkomen‚ aftrekposten en toeslagen. De Belastingdienst stuurde in 2016 automatisch een aangiftebiljet naar mensen die loonbelastingvermindering hadden ontvangen. Het aangiftebiljet 2016 was er in verschillende varianten‚ afhankelijk van je persoonlijke situatie. Zo was er het aangiftebiljet A voor werknemers en zelfstandigen‚ het aangiftebiljet B voor gepensioneerden en het aangiftebiljet C voor mensen met een uitkering.

DigiD en Mijn Belastingdienst

Om online aangifte te doen van je inkomstenbelasting in 2016‚ had je een DigiD nodig. DigiD is een digitale identiteitskaart waarmee je je kunt identificeren bij overheidsdiensten. Met je DigiD kon je inloggen op Mijn Belastingdienst. Op Mijn Belastingdienst kon je dan je aangifte invullen‚ je belastingaangifte inzien en andere zaken met de Belastingdienst regelen. Je kon je DigiD aanvragen via de website van de Belastingdienst. Nadat je je DigiD had aangevraagd‚ kreeg je een brief met een activeringscode. Met deze code kon je je DigiD activeren en inloggen op Mijn Belastingdienst.

Machtiging voor aangifte

In 2016 kon je iemand anders machtigen om jouw aangifte inkomstenbelasting te doen. Dit kon bijvoorbeeld handig zijn als je zelf geen tijd of kennis had om de aangifte te doen. Je kon iemand machtigen door een machtigingsformulier in te vullen en te ondertekenen. Met deze machtiging kon de gemachtigde al je zaken regelen voor de inkomstenbelasting over 2016‚ zoals aangifte doen‚ bezwaar maken en uitstel aanvragen. De gemachtigde kon ook je belastingaangifte inzien en wijzigingen aanbrengen. Het was belangrijk om de machtiging goed te lezen voordat je deze ondertekende‚ zodat je zeker wist wat de gemachtigde wel en niet kon doen.

Belangrijke punten

Er waren een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden bij het doen van je aangifte inkomstenbelasting in 2016. Zo was het belangrijk om alle relevante documenten bij de hand te hebben‚ zoals je loonstrookjes‚ bankafschriften en andere bewijsstukken; Ook was het belangrijk om de juiste formulieren te gebruiken en alle vragen correct in te vullen. Als je twijfelde over bepaalde vragen‚ kon je altijd contact opnemen met de Belastingdienst voor hulp. Het was ook belangrijk om de deadline voor het indienen van je aangifte in de gaten te houden. Als je de deadline miste‚ kon je een boete krijgen. Naast de deadline was het ook belangrijk om te weten tot wanneer de Belastingdienst een navorderingsaanslag kon opleggen. Dit kon binnen vijf jaar na het einde van het belastingtijdvak (meestal het kalenderjaar) of binnen vijf jaar na afloop van het tijdstip waarop je belastingschuld is ontstaan.

Bekijk ook

ZZP'ers: Bent u verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen?

Aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Wat moet u weten? >>

BTW-aangifte ZZP'er: Stapsgewijze handleiding voor een geslaagde aangifte

ZZP'er & BTW: Een complete gids voor jouw btw-aangifte >>

ZZP aangifte: Wat moet je weten en hoe doe je dat?

ZZP aangifte: Een complete gids met tips en tricks >>

Aangifte inkomstenbelasting 2012 opvragen: stappenplan

Hoe vraag je je aangifte inkomstenbelasting van 2012 op? >>

Ondernemend Gedrag: Voorbeeld Werkstuk & Tips voor Succes

Voorbeeld Werkstuk Ondernemend Gedrag: Inspiratie & Richtlijnen >>

Hoeveel uur moet je minimaal werken als ZZP'er? Ontdek de regels!

ZZP-uren: Wat is het minimum aantal uren voor een succesvolle onderneming? >>