Aangifte inkomstenbelasting 2010: Belangrijke regels en tips
Inleiding
In 2010 zijn er een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de regels voor de inkomstenbelasting. Zo werd het opstellen van een jaarrekening voor eenmanszaken niet meer verplicht, maar werd het voor zelfstandige ondernemers wel verplicht om ieder jaar aangifte inkomstenbelasting te doen. Ook werd er een nieuwe heffingskorting geïntroduceerd, de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze korting verviel voor gezinnen met een kind dat in 2010 geboren werd.
In deze terugblik belichten we de belangrijkste regels van de inkomstenbelasting in 2010 en de impact van deze wijzigingen.
Belangrijkste wijzigingen in 2010
In 2010 werden er twee belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de regels voor de inkomstenbelasting die van invloed waren op de aangifte. Ten eerste werd de jaarrekeningplicht voor eenmanszaken afgeschaft. Dit betekende dat eenmanszaken niet langer verplicht waren om een jaarrekening op te stellen, maar wel verplicht bleven om aangifte inkomstenbelasting te doen. Ten tweede werd er een nieuwe heffingskorting geïntroduceerd, de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze korting verviel echter voor gezinnen met een kind dat in 2010 geboren werd. Deze wijzigingen hadden consequenties voor de aangifte inkomstenbelasting, die voor sommige belastingplichtigen complexer werden.
Aangifte doen
In 2010 kon de aangifte inkomstenbelasting worden gedaan via Mijn Belastingdienst of met de aangifte-app. De aangifte moest vóór de datum die in de aangiftebrief stond bij de Belastingdienst binnen zijn. De aangiftebrief werd in februari verstuurd en de aangifte kon vanaf 1 maart worden gedaan. Voor mensen die in het buitenland woonden, gold een andere termijn. Het was belangrijk om de aangifte op tijd in te dienen, want wie na 14 juli werd verzocht om aangifte te doen, kon een boete krijgen. Het systeem controleerde of de ingevulde gegevens overeenkwamen met de geldende fiscale regels. Als dat niet zo was, werd de aangifte handmatig onderzocht.
Termijn voor aangifte
De termijn voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting in 2010 was 1 april. Als u dit niet lukte, bijvoorbeeld omdat u nog niet al uw gegevens compleet had, dan kon u uitstel aanvragen. Voor de meeste mensen was de deadline 1 mei. De Belastingdienst kon echter binnen 5 jaar na het einde van het belastingtijdvak (meestal het kalenderjaar) of binnen 5 jaar na afloop van het tijdstip waarop uw belastingschuld is ontstaan, een navorderingsaanslag opleggen. Het was dus belangrijk om uw administratie 5 jaar te bewaren, omdat deze informatie nodig kon zijn voor de Belastingdienst om een eventuele naheffing te berekenen.
Belangrijke aandachtspunten
In 2010 was het belangrijk om rekening te houden met de nieuwe regels voor de inkomstenbelasting. De afschaffing van de jaarrekeningplicht voor eenmanszaken vereenvoudigde de aangifte voor sommige belastingplichtigen, maar de introductie van de inkomensafhankelijke combinatiekorting had een impact op gezinnen met een kind dat in 2010 geboren werd. Deze gezinnen kregen deze korting niet meer. Ook was het belangrijk om de aangifte op tijd in te dienen, want wie na 14 juli werd verzocht om aangifte te doen, kon een boete krijgen. Daarnaast moest de Belastingdienst de belastingplichtige schriftelijk informeren over het opleggen van een boete. De Belastingdienst controleerde de gegevens van de aangifte en kon deze handmatig onderzoeken als er twijfels waren over de juistheid van de gegevens.
Bekijk ook
ZZP'ers: Bent u verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen?
Aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Wat moet u weten? >>
BTW-aangifte ZZP'er: Stapsgewijze handleiding voor een geslaagde aangifte
ZZP'er & BTW: Een complete gids voor jouw btw-aangifte >>
ZZP aangifte: Wat moet je weten en hoe doe je dat?
ZZP aangifte: Een complete gids met tips en tricks >>
Mobiel abonnement aftrekbaar voor ZZP'ers: Wat zijn de regels?
Mobiel Abonnement Aftrekbaar voor ZZP'ers: Uitleg en tips >>
Het Klokhuis ondernemen: Starten als ZZP'er
Alles wat je moet weten over ondernemen vanuit Het Klokhuis. >>