Checklist voor ZZP'ers: wat moet je doen bij de aangifte en waar moet je op letten?
Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting?
U hebt een bedrijf. U bent zzper, freelancer of mkber en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Maar dat wil niet zeggen dat u dan altijd ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Daarvoor moet u aan andere voorwaarden voldoen. Het is belangrijk om uit te zoeken of u ook ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.
Hoewel je bent ingeschreven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel houdt dat niet automatisch in dat de belastinginspecteur je ook als zelfstandig ondernemer ziet. De belastinginspecteur kan een zzper in sommige gevallen toch zien als een werknemer in loondienst. Om dit te voorkomen moet je in ieder geval zorgen dat duidelijk is dat je zelfstandig bent door geen gezagsverhouding met je opdrachtgever te hebben, als zelfstandige meerdere opdrachtgevers te hebben (minimaal 3 is over het algemeen veilig), als zelfstandige zelf debiteuren- en ondernemersrisico te lopen, door zelf te bepalen hoe je het werk uitvoert en te streven naar het behalen van winst.
Wil je checken of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting? Doe dan de OndernemersCheck van de Belastingdienst.
Als je als zzper door de Belastingdienst niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt aangemerkt, dan ben je genieter van resultaat uit overige werkzaamheden .
Checklist voor de aangifte inkomstenbelasting
CHECKLISTAANGIFTE INKOMSTENBELASTING 2023 Betaal- en Spaarrekeningen, Spaarloon, (Groen) Beleggingen, Effecten/aandelen, Bankspaarproducten. 57.000 euro per Saldoafschriften van alle rekeningen per 1 januari 2023, ook die van uw kinderen tot 18 De waarde van de vakantiewoning, de De waarde van overige onroerende goederen.
Checklist aftrekposten en andere inkomsten bij uwaangifte inkomstenbelasting. Wij hebben een aantal gegevens vooraf in uwaangifte ingevuld. Maar check goed of u nog recht hebt op aftrekposten, of dat u nog andere inkomsten hebt. Deze hebben we namelijk niet ingevuld; In dezechecklist hebben we een aantal situaties voor u uitgelicht.
Aangifte inkomstenbelasting ondernemers doen kan op verschillende manieren⁚ Via Mijn Belastingdienst. Met administratiesoftware. Via een fiscaal specialist (boekhouder, administrateur, accountant)Checklist belastingaangiftezzp⁚ bereken de belastbare winst. Ok, je hebt redelijk kennis van administratieve zaken en besluit zelfaangifte te doen.
Download dan gratis onzechecklist voor starters⁚ Tip⁚ Zo start je succesvol! ... Hierna kan er vanuit gegaan worden dat de zzper ondernemer is.Aangifte inkomstenbelastingzzp 2022. Vanaf 1 maart 2024 kun je deaangifte inkomstenbelasting over het jaar 2023 doen. Deze moet vóór de datum die in je aangiftebrief staat ingediend zijn.
Tip 7⁚ Overweeg je belastingaangifte zelf te doen. Je hoeft geen raketwetenschappen gestudeerd te hebben om jeaangifte inkomstenbelasting te doen. Door het zelf te doen bespaar je kosten en ben je bovendien niet afhankelijk van de beschikbaarheid van je boekhouder. Doe je jeaangifte vóór 1 april, dan ontvang je ― mits je er recht op hebt ...
Daarom adviseer ik meestal om gewoon zelf online deaangifte van je belastingaangifte te doorlopen. Zo krijg je grip op de inkomsten en uitgaven van je onderneming. Je hebt geen omkijken naar de belastingaangifte en je kan je focussen op je zaak en ondernemen. Ook al laat je de belastingaangifte doen of doe je het zelf, de volgende tips zijn ...
Bij de aangifte inkomstenbelasting spelen twee belangrijke vragen⁚
Ben je starter? Download dan gratis onze checklist voor starters⁚
Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!
Aangifte doen⁚ hoe en wanneer?
Zelfaangifte doen. U doet zelf onlineaangifte via Mijn Belastingdienst. Voor 2023 kan dit vanaf 1 maart. Uwaangifte bestaat uit 2 delen⁚ een privédeel en een zakelijk deel. Het privédeel van uwaangifte hebben wij al voor u ingevuld. Kijk die gegevens goed na, en vul aan waar nodig. Het zakelijk deel van uwaangifte moet u zelf invullen.
Aangifte doen. Als ondernemer voor de inkomstenbelasting bent u verplicht uwaangifte digitaal te doen. U kuntaangifte doen op 1 van de volgende manieren⁚ via Mijn Belastingdienst; met administratiesoftware; via een fiscaal intermediair; Onderwerpen in uwaangifte. In uwaangifte vermeldt u uw winst uit onderneming. Daarnaast vult u de ...
Vanaf 1 maart 2024 kun je de aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2023 doen. Deze moet vóór de datum die in je aangiftebrief staat ingediend zijn. Meestal is dit 1 mei 2024, tenzij je om uitstel vraagt. Als je voor 1 april 2024 je aangifte instuurt, ontvang je voor 1 juli 2024 de belastingaanslag.
Als je de aangifte niet op tijd hebt ingediend krijg je nog een aanmaning en 10 dagen uitstel, daarna volgt een verzuimboete die kan oplopen tot 5.514,-.
Doe als zzp belasting aangifte altijd ook al heb je geen uitnodiging ontvangen. De aangifte doe je via de website van de Belastingdienst; Dit gaat via het portaal van de Belastingdienst⁚ Mijn Belastingdienst Zakelijk .
Lukt het echt niet om de aangifte op tijd in te dienen, vraag dan voor 1 mei 2024 uitstel aan via de site van de Belastingdienst. Je kunt dan in principe uitstel krijgen tot 1 september 2024.
Doorgaans doe je dat een keer per kwartaal, maar hier zijn ookuitzonderingen op; Sommige ondernemers doen jaarlijks, en anderen maandelijks aangifte. Hoe vaak en wanneer jij aangifte moet doen, krijg je te horen van de Belastingdienst nadatje je hebt ingeschrevenbij de Kamer van Koophandel.
Belangrijke aftrekposten voor ZZPers
Om je belastbare winst te bepalen, moet je eerst je winst bepalen. Maak je winst zo laag mogelijk in de aangifte. Dit zorgt ervoor dat je minder belasting moet betalen. Maak daarom gebruik van de verschillende aftrekposten. Denk aan de aftrekbare kosten voor spullen en verzekeringen, de kleine fiscale voordelen waar je gebruik van kunt maken en de aftrekposten die voor zzpers gelden. Zie hier een voorbeeldberekening.
De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek wordt verleend als er sprake is van een investering tussen de 2.600 en 353.973 in bedrijfsmiddelen. Het bedrag van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is afhankelijk van het bedrag dat geïnvesteerd wordt. Bij een investering van 2.601 t/m 63.716 is de aftrek 28 van het geïnvesteerde bedrag.
Als je als starter voldoet aan de voorwaarden voor startersaftrek, dan mag je zelf bepalen hoe je een bedrijfsmiddel afschrijft als die voldoet aan de voorwaarden voor de investeringsaftrek, echter geldt er geen minimaal geïnvesteerd bedrag.
Zzpers die aan het urencriterium voldoen konden tot hun pensioengerechtigde leeftijd fiscaal voordelig sparen voor een pensioen via de opbouw van een oudedagsreserve. Een deel van de ondernemingswinst reserveerde je voor een pensioen. Hier betaalde je in eerste instantie geen inkomstenbelasting over. Dat komt pas aan de orde als de reserve uiteindelijk naar jezelf uitgekeerd wordt na de pensioengerechtigde leeftijd. In 2022 mocht je 9,44 van je ondernemingswinst reserveren voor de OR, met een maximum van 9.632. Let op⁚ per 1 januari 2024 kan de oudedagsreserve niet meer (verder) worden opgebouwd. Wat je tot en met 2022 nog aan oudedagsreserve hebt opgebouwd, kun je wel nog gebruiken volgens de oude regels. Lees meer op de website van de Belastingdienst .
De belastbare winst uit onderneming wordt onder andere verminderd met de ondernemersaftrek. Voor de ondernemersaftrek geldt het urencriterium dat meer dan 1.225 uren besteed wordt aan de onderneming.
Voor de zzper zijn meerdere ondernemersaftrekposten van belang⁚
De zelfstandigenaftrek bedroeg 7.030 in 2020, 6.670 in 2021 en 6.310 in 2022. In 2024 bedraagt de zelfstandigenaftrek 5.030. De zelfstandigenaftrek geldt voor de ondernemer die aan het urencriterium voldoet en bij de start van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt. Voor starters geldt een extra aftrek van 2.123 euro. Als starter kun je hier in 5 jaar maximaal 2 keer gebruik van maken.
De aftrek voor speur- en on [...] [...] [end of information from the Internet]
Wat is winst uit onderneming?
Als zzper streef je dus naar winst. Maar is die winst nu voor de Belastingdienst winst uit onderneming of ziet de Belastingdienst je als genieter van resultaat uit overige werkzaamheden ? Dit hangt ervan af of de Belastingdienst je voor de inkomstenbelasting ook ziet als ondernemer. Als zogenoemde IB-ondernemer zijn er aantrekkelijke belastingvoordelen te halen door bepaalde aftrekposten die alleen voor IB-ondernemers gelden. Om als IB-ondernemer aangemerkt te worden moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
Er moet sprake zijn van een duurzame organisatie van arbeid en kapitaal, deelname aan het economische verkeer, redelijkerwijs te verwachten winst en het beogen van winst. Voor bepaalde soorten ondernemersaftrek geldt het urencriterium . Dit houdt in dat je per jaar meer dan 1.225 uren besteedt aan je onderneming.
Het belastbaar resultaat uit overige werkzaamheden is het gezamenlijke bedrag van het resultaat uit één of meer werkzaamheden die geen belastbare winst of belastbaar loon genereren. Het resultaat wordt vastgesteld volgens goed koopmansgebruik. Je moet je boekhouding op een algemeen geaccepteerde manier voeren. Daarbij hoort onder andere dat de boekhouding waarheidsgetrouw is en passend is bij de onderneming. Resultaat uit overige werkzaamheden vormt een bron van inkomen in box 1. Hierna kan er vanuit gegaan worden dat de zzper ondernemer is.
Winst uit onderneming is onderdeel van de inkomensbronnen in box 1. Alle bronnen gezamenlijk in box 1 worden als volgt belast als je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt⁚
Het tarief voor het belastbaar inkomen uit werk en woning is een oplopend tarief met 2 schijven. U gaat naar verhouding meer belasting betalen als uw inkomen hoger wordt.
In 2024 betaalt u over uw belastbaar inkomen uit werk en woning tot 37.149 ook premie volksverzekeringen. In 2022 is dat tot 35.472 en in 2021 tot 35.130. In het jaar dat u de AOW-leeftijd bereikt, betaalt u volgens een aangepast tarief.
De inkomstenbelasting kent het zogenaamde boxenstelsel, dit is een verdeling in verschillende categorieën van inkomen. Box 1 is het belastbare inkomen uit werk en woning, box 2 is het belastbare inkomen uit aanmerkelijk belang en box 3 is het belastbare inkomen uit sparen en beleggen. Voor de uiteindelijk te betalen belasting moeten de verschillende inkomens uit box 1 bij elkaar opgeteld worden. Als zzper is box 1 van belang voor de resultaten uit je onderneming, want de Belastingdienst bedoelt met inkomen uit werk namelijk loon, winst uit onderneming, (periodieke) uitkeringen en resultaat uit overige werkzaamheden. Daarnaast worden de inkomsten uit box 2 en 3 ook in aanmerking genomen, indien van toepassing.
Om de hoogte van de inkomstenbelasting te berekenen heb je een balans en jaarrekening nodig. Je kunt een boekhouder vragen deze voor je te maken, maar met een boekhoudpakket kun je dit zelf. Het pakket helpt je met het maken van de berekening.
Het populairste boekhoudprogramma voor zzpers. Nu 15 maanden gratis!
Het eenvoudigste boekhoudprogramma voor zzpers. Beoordeeld met een 9,7
Het boekhoudprogramma ontworpen voor zzpers. Geniet nu van de gratis opties
Advies ⁚ Bekijk alle drie de programmas en beoordeel welke het beste bij je past.
Bekijk ook
ZZP'ers: Bent u verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen?
Aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Wat moet u weten? >>
BTW-aangifte ZZP'er: Stapsgewijze handleiding voor een geslaagde aangifte
ZZP'er & BTW: Een complete gids voor jouw btw-aangifte >>
ZZP aangifte: Wat moet je weten en hoe doe je dat?
ZZP aangifte: Een complete gids met tips en tricks >>
Afspraak maken met de Belastingdienst als ZZP'er: Alles wat je moet weten
Afspraak maken met de Belastingdienst: Handige tips voor ZZP'ers >>
Storingsmonteur Gezocht: Vind de Perfecte ZZP'er voor Jouw Noodreparaties
Storingsmonteur Gezocht: Vind de Beste ZZP'er voor Jouw Noodreparaties >>