ZZP Zorg: Alles over belasting en financiën
De BTW-vrijstelling
Zorg en btw-vrijstelling. Stichting ZZP Nederland heeft meerdere btw-processen tegen de Belastingdienst ondersteund en gewonnen. Uiteindelijk heeft de Hoge Raad bepaald dat geneeskundige diensten verricht aan de mens vrijgesteld zijn van btw. Dat betekent dat voor vrijwel ieder beroep in de zorgsector een vrijstelling geldt.
Modelovereenkomsten
ZZPer‚ zorg en belastingen In Nederland zijn veel ZZPers werkzaam in de zorg‚ de meeste ZZPers werken in de thuiszorg of in een ziekenhuis. De VAR is jaren geleden komen te vervallen. Vanaf dat moment kwamen er voorbeeld overeenkomsten van de Belastingdienst. Als op grond van deze overeenkomsten wordt gewerkt is er meestal geen discussie over de kwalificatie van de overeenkomst als een overeenkomst van opdracht. Dit wordt ook wel een modelovereenkomst genoemd.
Een modelovereenkomst biedt u als zzper en uw opdrachtgevers meer duidelijkheid en zekerheid. Er zijn algemene overeenkomsten en overeenkomsten voor branches en beroepsgroepen. Werken u en uw opdrachtgever volgens 1 van de modelovereenkomsten‚ dan is er geen sprake van loondienst; Dan hoeft uw opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en te betalen. Het zegt dus alleen iets over de loonheffingen en niets over uw ondernemerschap.
In plaats van een VAR gebruikt u nu modelovereenkomsten. Een modelovereenkomst biedt u als zzper en uw opdrachtgevers meer duidelijkheid en zekerheid. Er zijn algemene overeenkomsten en overeenkomsten voor branches en beroepsgroepen. Werken u en uw opdrachtgever volgens 1 van de modelovereenkomsten‚ dan is er geen sprake van loondienst. Dan hoeft uw opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en te betalen. Het zegt dus alleen iets over de loonheffingen en niets over uw ondernemerschap.
Zorgkosten aftrekbaar
Het inkomen van u als zorg zzper en van uw partner‚ ook wel verzamelinkomen genoemd is van belang bij het doen van belastingaangifte. Het verzamelinkomen is het totale inkomen uit verschillende bronnen‚ zoals werk‚ vermogen‚ uitkeringen‚ enz.‚ dat wordt gebruikt om de belasting te berekenen. Het verzamelinkomen is persoonlijk (maar kan wel gezamenlijk worden aangegeven) en is van belang voor de hoogte van de te betalen belasting.
Zorgkosten zijn onder voorwaarden aftrekbaar van het inkomen. De Belastingdienst heeft hiervoor een aantal voorwaarden.
Voor zzpers in de zorg is het dus van belang om de juiste administratie bij te houden. Dat betekent dat alle kosten die gemaakt worden voor de uitoefening van de werkzaamheden‚ goed gedocumenteerd moeten worden.
Zorg er daarom voor dat je er een goede urenadministratie op nahoudt. Je kan tegenwoordig makkelijk zelf je uren bijhouden met handige urenregistratie apps‚ zoals de gratis Gekko uren app. Tip 2. Betaal minder belasting met de zelfstandigenaftrek. Een van de bekendste fiscale voordelen die je als zzper geniet‚ is de zelfstandigenaftrek.
Belastingvoordeel voor ZZPers in de zorg
Als ZZPer in Nederland betaal je inkomstenbelasting met tarieven variërend van 37‚10 tot 49‚50 over je winst‚ en 21 BTW over je omzet. Met een omzet van 60.000 en 20.000 aan kosten‚ is je winst 40.000. Hierover betaal je‚ uitgaande van het tarief van 36‚97‚ 14.788 aan inkomstenbelasting vóór aftrekposten.
In ons rekenvoorbeeld is je belastbaar inkomen ⎯ als starter met een winst van 50.000 ⏤ dus 36.254. De belasting die in je 2024 hierover moet betalen is 13.402 (36‚97 van 36.254). Maar we zijn er gelukkig nog niet. Net als de rest van Nederland heb je als zzper recht op een algemene heffingskorting en arbeidskorting.
De inkomstenbelasting zit anders in elkaar⁚ hier merk je ⎯ helaas ⏤ wel iets van. Nederland heeft sinds 2020 twee schijven aan inkomstenbelasting. Zzpers met een inkomen onder de 73.031 betalen het laagtarief van 36‚93 procent. Zzpers met een inkomen daarboven betalen het hoogtarief van 49‚50 procent.
In 2023 betaal je geen belasting tot een winst van 32.193‚-. In 2024 betaal je geen belasting tot een winst van 33.095‚-. Dat komt doordat je als zzper verschillende aftrekposten krijgt die werknemers in loondienst niet krijgen. En als starter krijg je in de eerste 3 jaar extra belastingvoordelen.
De toekomst van ZZP in de zorg
Op 6 juli jl. hebben verschillende ministeries‚ de Belastingdienst en brancheorganisaties in de zorg een samenwerkingsverklaring getekend om schijnzelfstandigheid in de zorg een halt toe te roepen. Een onderdeel hiervan is het uitwerken van een fiscaal kader ZZP Zorg.
In oktober 2023 kwam Minister Van Gennip daarom met het langverwachte wetsvoorstel dat aan schijnzelfstandigheid een einde moet maken. In dezelfde periode verscheen van een aantal brancheorganisaties‚ ministeries en de Belastingdienst het Fiscaal kader ZZP Zorg‚ een voorstel dat de onduidelijkheid rondom de fiscale status van ZZP'ers in de zorg moet wegnemen.
De Belastingdienst stapt uit het fiscaal kader zzp zorg. Dit heeft zij het ministerie van Financiën laten weten. Volgens de Belastingdienst is het plan voor een fiscaal kader voor zzp'ers in de zorg niet haalbaar.
Nu de overheid weer gaat handhaven op schijnzelfstandigheid‚ zitten zzpers‚ bemiddelaars en opdrachtgevers in de zorg met veel vragen. Wat mag nog wél? En hoe groot is de schade als je onverhoopt te maken krijgt met een naheffing? De Belastingdienst controleert zzp zorg constructies en start nog steeds boekenonderzoeken op. Dat is bijzonder‚ want het fiscaal kader is in aantocht.
Veel zorgmedewerkers starten als zzper naast een loondienstverband. Wat levert dit op? Waar moet je op letten als je loondienst combineert met zzp?
Bekijk ook
ZZP Zorg in Den Haag: Vind Werk en Ondersteuning
ZZP Zorg in Den Haag: Uw Weg naar Succes in de Zorg >>
ZZP'er Worden in de Zorg: Stappenplan en Tips
Stap voor Stap: Zo Wordt U ZZP'er in de Zorgsector >>
Zorg samen: ZZP'ers in een coöperatie
De voordelen van een ZZP coöperatie in de zorgsector >>
Modelovereenkomst Belastingdienst ZZP: wat is het en hoe gebruik je het?
Modelovereenkomst Belastingdienst ZZP: alles wat je moet weten! >>
Losse Diensten ZZP in de Zorg: Kansen en Tips
Losse diensten ZZP in de zorg: Verdien extra geld met je expertise! >>