Start je eigen bedrijf: ontdek de voordelen van ZZP'er worden via het UWV.
Een eigen bedrijf starten vanuit een WW-uitkering
Veel ZZPers starten vanuit een WW situatie. Ze zien dit als de kans om ondernemer te worden, er is immers minder te verliezen. Hoe ziet de regeling er uit en waar moet je rekening mee houden? Het UWV biedt een aantal mogelijkheden om begeleid vanuit een uitkering te starten als ZZPer.
Mogelijkheden van het UWV
UWV biedt je diverse mogelijkheden om een eigen bedrijf te starten terwijl je recht hebt op een uitkering. Je moet voordat je daadwerkelijk begint met de voorbereiding van een eigen bedrijf afspraken maken met je werkcoach.
Startperiode
UWV heeft een prachtige regeling bedacht voor mensen die met behoud van uitkering een bedrijf willen starten. Je zult wel eerst de online trainingZelfstandig ondernemen met een WW-uitkering moeten doen. In deze training krijg je alle voorwaarden uitgebreid uitgelegd. Heb je de online training gedaan dan kan je met jouw UWV-werkadviseur bespreken of je gebruik kunt maken van de onderzoeksperiode van 6 weken. In de onderzoeksperiode mag je bijna alle voorbereidende activiteiten verrichten. Alleen acquisitie of promotionele activiteiten, zoals een website of reclame maken, zijn niet toegestaan. De werkadviseur zal toestemming moeten geven voor de onderzoeksperiode. Krijg je na deze onderzoeksperiode het groene licht van jouw werkadviseur, dan kan de startperiode beginnen waarbij je voor een periode van 26 weken voor jezelf aan de slag kunt. Je uitkering wordt dan wel met 29% gekort, maar daar staat tegenover dat alles wat je dan in die periode verdient zelf mag houden. Ook heb je gedurende deze periode geen sollicitatieplicht meer. Tijdens startperiode mag je alles doen wat nodig is voor jouw eigen bedrijf⁚ opdrachten binnenhalen en uitvoeren, een bedrijfspand inrichten of een winkel openen. Heb je recht op minder dan 26 weken WW? Dan kun je toch gebruikmaken van de startersregeling. Als je bijvoorbeeld nog maar 20 weken recht op WW hebt, krijg je nog 20 weken lang 29% minder WW-uitkering. Je mag tijdens de startperiode niet werken voor de werkgever waardoor je bent ontslagen. Na de startperiode kan je wel weer opdrachten aannemen van jouw ex-werkgever.
Zonder startperiode, met behoud van WW
Je kunt ook op een andere manier je bedrijf starten vanuit een uitkering. Je kiest er dan vrijwillig voor om een gedeelte van je uitkering in te leveren. Hiervoor heb je geen toestemming nodig, je moet het wel melden. Eigenlijk start je dan parttime een eigen bedrijf en jouw uitkering blijft gewoon doorlopen voor het aantal afgesproken uren. Voor de uren dat je een uitkering ontvangt houd je ook nog sollicitatieplicht.
Indien je minder uren besteedt aan je bedrijf dan was afgesproken, dan is je uitkering niet meer terug te draaien, je verliest ieder recht op een terugkeer naar je uitkering.
Bovendien bestaat bij deze regeling het gevaar dat je meer uren gaat werken bij je eigen bedrijf dan dat bij UWV is afgesproken. Helaas telt UWV ook de uren mee die je besteedt aan administratie, reistijd, studie, acquisitie etc. Dus ook niet betaalde uren tellen mee bij UWV. UWV berekent op basis van de door jou gewerkte uren een zogenoemd fictief inkomen per maand. Dit is een berekening en niet het bedrag dat je in een maand hebt verdiend.
Het fictieve inkomen berekent UWV als volgt⁚
Dit fictieve inkomen wordt van je WW-uitkering afgetrokken. Als je (tijdelijk) minder uren werkt als zelfstandige, gaat je WW-uitkering niet weer omhoog!
Als je gaat beginnen met jouw eigen bedrijf met urenkorting, dan moet je voor de uren waarvoor je nog WW ontvangt, blijven solliciteren. Zijn de inkomsten uit je eigen bedrijf hoger dan 87,5% van je WW-maandloon, dan stopt jouw uitkering.
Starten vanuit de bijstand
Afhankelijk van de regels in jouw gemeente kan je een bedrijf beginnen vanuit de bijstand. Onder voorwaarden kan je dan met behoud van jouw bijstandsuitkering je voorbereiden op de start van je bedrijf. Ontvang je een bijstandsuitkering, vraag dan aan je gemeente of ze een voorbereidingsperiode kennen voor het starten van je eigen bedrijf. Zo ja, dan kan je bijvoorbeeld intensieve begeleiding krijgen en/of scholing voor het opstarten van een bedrijf. Je blijft dan je bijstandsuitkering ontvangen, zonder sollicitatieplicht. Voorwaarde is wel dat je volledige meewerkt aan de eisen van de gemeente. Wellicht kan de gemeente je ook helpen met het financieren van bijvoorbeeld het opstellen van je marketingplan. Een voorbereidingsperiode duurt maximaal één jaar, maar kan ook korter duren. De gemeente stelt de duur van de voorbereidingsperiode vast en de voorwaarden voor toelating. Let op⁚ het kan zijn dat jouw gemeente geen voorbereidingsperiode kent. Wil je vanuit de bijstand starten met een eigen bedrijf of zelfstandig beroep? Dan beoordeelt de gemeente allereerst jouw ondernemersplan.
Gaat het om een levensvatbaar bedrijf en voldoe je aan de overige voorwaarden, dan kan je ondersteuning krijgen vanuit het Bbz. De gemeente beslist over de hoogte en duur van de uitkering voor levensonderhoud en/of een bedrijfskrediet.
Financiële voorbereiding
Aangezien je als zzper geen recht hebt op een Werkloosheidsuitkering (WW-uitkering), kom je al snel in een lastige situatie terecht. Daarom is het belangrijk om een financiële buffer op te bouwen. Mocht de dag aanbreken dat je zonder opdrachten zit, dan zorgt de buffer ervoor dat je deze periode kan overbruggen. We sturen ongeveer één nieuwsbrief per twee weken.
Als zelfstandige ben je niet meer standaard verzekerd via het UWV voor arbeidsongeschiktheid. Dit dien je zelf te regelen. Dat kan natuurlijk via de particuliere verzekeraars, maar als je al een bepaalde gezondheidsklacht hebt dan wordt dit altijd uitgesloten van dekking.
UWV kan u ondersteunen bij de start van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld via de onderzoeksperiode. Daarnaast kunt u ook hulp krijgen in de vorm van een starterskrediet of startersregeling. Na de start van uw bedrijf moet u zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel (kvk.nl).
Heeft u een ziekte of handicap en werkt u bij een werkgever, als zelfstandige of start u een eigen bedrijf? Of heeft u of uw kind een ziekte of handicap en ondersteuning nodig bij het volgen van onderwijs? Dan kunt u in veel gevallen een voorziening bij UWV aanvragen.
Tijdens de eerste 26 weken na het starten van je onderneming wordt jouw WW-uitkering met 29% gekort. Als je na deze 26 weken fulltime aan de slag kunt met je onderneming wordt de uitkering stopgezet. Als je parttime werkt dan worden de resterende uren nog uitgekeerd.
Er zijn drie verschillende opties om via het UWV als zzp-er een bedrijf te starten. Het starten vanuit een WW-uitkering is wel aan strikte regels gebonden. Tijdens de startperiode krijg je wel garantie van het UWV met betrekking tot de WW-uitkering.
Hoe zit het met mijn uitkering als ik zzper ben? Jouw inkomsten als zelfstandig ondernemer verrekent het UWV met jouw uitkering. Als je winst maakt kan jouw uitkering dus aangepast worden⁚ zo voorkom je dat je naderhand moet terugbetalen.
Je kunt als zzper met een uitkering op meerdere manieren voor jezelf beginnen. Je kunt starten met behulp van UWV vanuit een WW-uitkering, maar je kunt ook starten vanuit de bijstand, via de gemeente. Beide vormen leggen we hieronder uit.
UWV ondersteunt ondernemers in de Ziektewet of die arbeidsongeschikt zijn met⁚ leningen om een bedrijf te starten; vergoedingen voor hulpmiddelen of voorzieningen (bijvoorbeeld voor een tolk Nederlandse Gebarentaal of aanpassing van de werkplek);
Als zzper recht op WW. Als zzper (zelfstandige) kunt u in sommige gevallen WW aanvragen. Dit hangt af van uw situatie voordat u werkloos werd, bijvoorbeeld of u in loondienst werkte of eerder een WW-uitkering heeft gehad. En hoe u werkloos bent geworden.
Geef de arbeidsdeskundige een schatting van uw inkomen als u een bedrijf start. Als u naast uw uitkering geld verdient met uw eigen bedrijf, verrekenen wij een deel van uw winst met de Ziektewet-, WAO-, WAZ-, Wajong- of WIA-uitkering die u ontvangt.
Verzekeringen voor ZZPers
Voor het afsluiten van een verzekering via UWV als zzper gelden een aantal voorwaarden⁚ Meld u aan voor de vrijwillige zzp-verzekering binnen 13 weken nadat de verplichte werknemersverzekering via uw werk of uitkering is gestopt. U kunt met een ziektewet- of arbeidsongeschiktheidsuitkering een eigen bedrijf beginnen. UWV kan u op weg helpen met een lening of vergoeding om uw werkplek aan te passen. UWV kan u ook helpen als u geen uitkering heeft.
Wist je dat je je bij UWV kunt verzekeren tegen inkomstenverlies door ziekte en arbeidsongeschiktheid? Het grote voordeel hiervan is dat een medische keuring niet is vereist. Je kunt bij UWV een Ziektewetverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten. Let op⁚ Meld je binnen 13 weken nadat de verplichte werknemersverzekering via je werk of uitkering is gestopt. De vrijwillige verzekering gaat dan in 1 dag na het einde van de verplichte verzekering. Meer informatie vind je op de website van UWV.
Via het UWV kan je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Het grote voordeel van deze verzekering is de acceptatieplicht. Dit kan voor mensen met een chronische aandoening aantrekkelijk zijn. Het nadeel is dat deze verzekering binnen 13 weken na het einde van je WW aangevraagd dient te worden. Heb je na het einde van je WW deze verzekering niet afgesloten dan kan je de verzekering niet meer afsluiten. Deze verzekering is alleen te verkrijgen bij het UWV, dus niet bij een andere verzekeraar. Je kunt deze verzekering afsluiten als je een WW-uitkering hebt gehad of als je tijdens je WW-uitkering een eigen bedrijf start.
Bekijk ook
Freelance vertaler: Zo word je succesvol
Freelance vertaler: Tips en tricks voor een vliegende start >>
Ik wil franchisenemer worden: de voordelen en stappen
Franchisenemer worden: Stap voor stap naar succes >>
ZZP docent worden: Tips en tarieven
Docent als ZZP'er: Starten en groeien >>
Zelfstandig leerkracht worden: De mogelijkheden en vereisten
Wil je als zzp'er lesgeven? Ontdek de stappen die je moet nemen. >>
Buitenlandse belastingplicht voor inkomstenbelasting: wat zijn de regels?
Internationale belastingplicht: regels voor ZZP'ers >>
Eerste keer BTW-aangifte doen als ZZP'er: stap voor stap
ZZP'er: BTW-aangifte voor de eerste keer - een complete handleiding >>