ZZP'er en het urencriterium: Wat betekent het als u het niet haalt?

Geen recht op ondernemersaftrek

Als je niet voldoet aan het urencriterium en minder dan 1225 in een jaar werkt, heb je in dat jaar geen recht op aftrekposten als zelfstandigenaftrek en (eventueel) startersaftrek. Bij controle wil de Belastingdienst inzage hebben in alles wat met jouw bedrijf te maken heeft.

Gevolgen voor je belastingaangifte

Als je niet voldoet aan het urencriterium, kun je niet profiteren van deze voordelen en kan dit gevolgen hebben voor je belastingaangifte en de hoogte van je te betalen belasting. Je kunt geen gebruik maken van bepaalde aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de meewerkaftrek. Dit betekent dat je meer belasting moet betalen over je winst. Doe je dit toch en krijg je controle van de Belastingdienst, dan krijg je een fikse boete. De Belastingdienst controleert steekproefsgewijs of je aan het urencriterium voldoet. Je wordt gevraagd om bepaalde informatie op te sturen. Met de urenregistratie in eBoekhouden.nl kun je in één keer je uren aantonen.

Het aantal uren dat je besteedt aan je bedrijf moet passen bij je omzet. De Belastingdienst noemt dit aannemelijk. Het is niet aannemelijk dat je met een lage omzet 1225 uur aan je onderneming besteedt. Let op⁚ ook als je in augustus start met je onderneming is het minimum 1225 uur per jaar.

Daarbij geldt het criterium alleen als je 50 procent van je werktijd hebt besteed aan je onderneming. Dit laatste geldt alleen wanneer je de laatste 5 jaar ondernemer bent geweest.

Niet allen voor de Belastingdienst, maar ook voor jouw klanten/opdrachtgevers en voor jezelf is het een goed idee om je uren bij te houden. Klanten kunnen je om een urenstaat vragen en ook voor jezelf is het belangrijk om te weten hoeveel tijd je aan je onderneming besteedt.

Dat dan de uren ter discussie staan is logisch (ondernemers werken immers niet voor niks). Als tijd die in beslag wordt genomen door het drijven van een bedrijf niet wordt terugverdiend, dan is er geen businesscase voor dat bedrijf.

Hoe wordt het urencriterium gecontroleerd?

De Belastingdienst controleert steekproefsgewijs of je aan het urencriterium voldoet. Je wordt gevraagd om bepaalde informatie op te sturen. Met de urenregistratie in eBoekhouden.nl kun je in één keer je uren aantonen. De Belastingdienst kan je vragen om je uren te bewijzen met bijvoorbeeld⁚

  • Een urenregistratie
  • Factuurgegevens
  • Bankafschriften
  • Agenda's
  • E-mails

Het is belangrijk om je uren goed bij te houden, want als je niet kunt aantonen dat je aan het urencriterium voldoet, dan kun je geen gebruik maken van de ondernemersaftrek en moet je meer belasting betalen.

Als je start gedurende 2024, kan het natuurlijk gebeuren dat je niet kunt voldoen aan het urencriterium. Hoe later je start in het jaar, hoe minder tijd je hebt om aan het urencriterium te voldoen. In dat geval is het raadzaam om contact op te nemen met de Belastingdienst om te bespreken hoe je je uren kunt aantonen.

Het is belangrijk om je goed te informeren over het urencriterium en de gevolgen voor je belastingaangifte. Als je twijfelt, kun je altijd contact opnemen met de Belastingdienst of een belastingadviseur.

Wat als je het urencriterium niet haalt?

Als je het urencriterium van 1.225 uur niet haalt, is er geen reden voor paniek. Er gebeurt namelijk niets. Je krijgt geen brief van de Belastingdienst, er komt geen controle en je hoeft geen boete te betalen. Je mag dan wel geen gebruik maken van bepaalde aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de meewerkaftrek, maar dat is alles.

Als je niet voldoet aan het urencriterium en minder dan 1225 in een jaar werkt, heb je in dat jaar geen recht op aftrekposten als zelfstandigenaftrek en (eventueel) startersaftrek. Je betaalt dus meer belasting over je winst.

Als je het urencriterium niet haalt, betekent dat niet dat je geen ondernemer meer mag of kunt zijn. Ook als je minder uren maakt, kun je gewoon je onderneming voortzetten.

Het is belangrijk om te weten dat je niet per se aan het urencriterium hoeft te voldoen om als ZZP'er te kunnen werken. Het urencriterium is een eis om in aanmerking te komen voor bepaalde aftrekposten, maar het is geen eis om als ZZP'er te kunnen werken.

Het is wel belangrijk om je goed te informeren over het urencriterium en de gevolgen voor je belastingaangifte. Als je twijfelt, kun je altijd contact opnemen met de Belastingdienst of een belastingadviseur.

Conclusie

Het urencriterium is een belangrijke factor voor ZZP'ers, omdat het bepaalt of je recht hebt op bepaalde aftrekposten. Als je het urencriterium niet haalt, kun je geen gebruik maken van de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de meewerkaftrek. Dit betekent dat je meer belasting moet betalen over je winst.

Hoewel het belangrijk is om aan het urencriterium te voldoen, is het niet noodzakelijk om als ZZP'er te kunnen werken. Je kunt gewoon je onderneming voortzetten, zelfs als je minder uren maakt dan vereist.

Het is belangrijk om je goed te informeren over het urencriterium en de gevolgen voor je belastingaangifte. Als je twijfelt, kun je altijd contact opnemen met de Belastingdienst of een belastingadviseur.

Het is ook belangrijk om je uren goed bij te houden, zodat je kunt aantonen dat je aan het urencriterium voldoet als de Belastingdienst dit vraagt. Met een goede urenregistratie kun je in één keer je uren aantonen en hoef je je geen zorgen te maken over een controle.

Bekijk ook

Urencriterium ZZP: Reistijd en Werkuren

Reistijd als ZZP'er: Is dit mee te rekenen in het urencriterium? >>

Aftrekposten ZZP zonder urencriterium: alles wat je moet weten

Aftrekposten voor ZZP'ers zonder urencriterium: Een complete gids >>

Urencriterium voor ondernemers: Inkomstenbelasting en ZZP

Wat is het urencriterium voor ondernemers? Ontdek de regels voor de inkomstenbelasting! >>

Mijn Belastingdienst Ondernemer: Toegang Tot Uw Belastinginformatie

Mijn Belastingdienst Ondernemer: Beheer Uw Belastingzaken Efficiënt >>

Basic Fit Franchise: Informatie & Kansen

Basic Fit Franchise: Informatie en Kansen voor ondernemers >>