Zekerheid voor later: Zo vraag je een ZZP pensioen aan
De AOW⁚ basispensioen voor ZZPers
Als zzper heb je recht op AOW (Algemene Ouderdomswet), dat kun je zien als een soort basisinkomen voor je pensioen. Vaak is dit bedrag niet voldoende om van te leven. Je bent als zzper zelf verantwoordelijk om dit bedrag aan te vullen door zelfstandig een pensioen op te bouwen.
De AOW is er voor iedereen in Nederland. De AOW is er voor werkenden, voor niet-werkenden en voor jou als zzper. Houd er wel rekening mee dat de AOW-uitkering over het algemeen niet genoeg is om van te leven. Je zult dus zelf aanvullend pensioen moeten opbouwen.
Als je als zzper je hele leven in Nederland hebt gewoond en gewerkt, heb je recht op volledige AOW. Per 1 januari 2024 bedraagt de AOW 1.541,53 bruto per maand voor een alleenstaande. Ofwel 1.166,11 netto zonder loonheffingskorting.
Aanvullend pensioen opbouwen als ZZPer
Als zzper bouw je meestal geen pensioen op via een werkgever (een aantal beroepsgroepen kent een verplichte deelname aan een beroepspensioenfonds). U moet dus zelf uw pensioen regelen. Dit kunt u doen door te sparen op een spaarrekening. Op dit moment is de spaarrente nog vrij laag en betaalt u vermogensrendementsheffing over het bedrag (box 3). U kunt ook kiezen voor beleggen. Dit kan rendement, maar ook verlies met zich meebrengen. Door pensioen op te bouwen via Pensioenaanvulling spaart of belegt u op een speciale rekening met mogelijk belastingvoordeel. U mag de inleg voor uw aanvullend pensioen aftrekken van uw belastbaar inkomen. Op deze manier betaalt u dus minder belasting over uw inkomsten. Daarnaast heeft Pensioenaanvulling een aantal andere voordelen, zoals⁚
- Een vast bedrag per maand
- Een fiscaal voordeel
- Een vaste rente
- Een goede bescherming
Je kiest als zzper zelf hoeveel pensioen je wilt opbouwen. Als je meer geld inlegt, krijg je met je pensioen ook meer geld. Het advies is om als zzper 70 van je laatstverdiende bruto-inkomen apart te zetten voor je pensioen. Bespreek jouw situatie met je boekhouder of met een ondernemersadviseur van Geldfit.
Met het oog op je oude dag is het echter wel verstandig om hier aandacht aan te besteden. Maar hoeveel moet je als zzper/ ondernemer per maand apart leggen aan pensioen?
Gemiddeld verdient een zzper circa 36.000 bruto per jaar. Er is dan tussen de 2.000 tot 3.000 bruto nodig na het pensioen. Houd er dus rekening mee dat sparen voor je pensioen een hoop geduld vergt.
De pensioenpremie voor deze vrijwillige voortzetting is tot maximaal 10 jaar na ontslag aftrekbaar van de belasting. Voor bepaalde groepen zzpers geldt een verplichte pensioenregeling.
Verschillende opties voor pensioenopbouw
Als zzper heb je verschillende mogelijkheden om aanvullend pensioen op te bouwen. Zo kun je zelf sparen of beleggen. Lees hier wat je kunt doen als zzper. Je kunt als zzper op verschillende manieren je pensioen opbouwen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor zelfstandig sparen, banksparen, lijfrenteverzekering of voor een ZZP-Pensioenfonds.
Er zijn een aantal initiatieven genomen voor collectieve pensioenregelingen speciaal gericht op zzpers. In het kort. Als zzper moet je zelf pensioen opbouwen. Je hebt wel recht op AOW. Je kiest als zzper zelf hoeveel pensioen je extra wilt opbouwen. Samen met de leeftijd waarop je begint met sparen voor je pensioen als zzper is ook je pensioenleeftijd van belang. Naarmate je later met pensioen kunt biedt dat meer tijd om te blijven sparen en krijg je meerdere jaren rente op rente. Hoe regelt u als zzper een goed pensioen? Met Pensioenaanvulling voor zzpers kunt u direct starten met het opbouwen van uw pensioen.
Je houdt dus idealiter 70 over van wat je laatste inkomen was. Na je pensioen bestaat dit inkomen uit vier delen⁚ 1. AOW-uitkering en 2. pensioen van de voormalige werkgever(s). Dat wordt eventueel aangevuld met 3. eigen voorzieningen of vermogen, zoals een lijfrenteverzekering, spaargeld of beleggingen. ZZPers die geen werkgeverspensioen hebben opgebouwd moeten dus een groter deel zelf regelen. Bij veel zzpers is de som van deel 2, 3 en 4 niet genoeg om het gat tussen de AOW en die 70 van het inkomen te dichten. Is dat bij jou zo? Pensioen voor zzpers. Als zzper heb je gewoon recht op AOW, als je in Nederland hebt gewoond of gewerkt. Wil je een hoger pensioen?
Zelfstandige zonder pensioen? Bij ons regel je het makkelijk zelf. Pensioen beleggen bij BrightPensioen kan met fiscaal voordeel. En hoe eerder je start, hoe beter je er straks voor staat. ... Als zzper bouw je niet standaard pensioen op. Je krijgt dan misschien wel AOW, maar das geen vetpot.
Als zzper heeft u recht op AOW als u de AOW-leeftijd bereikt. U kunt daarnaast zelf uw oudedagsvoorziening aanvullen. Voor deze aanvulling bestaan verschillende mogelijkheden. ... Er zijn een aantal initiatieven genomen voor collectieve pensioenregelingen speciaal gericht op zzpers.
Tips voor het regelen van je pensioen als ZZPer
Wanneer u vroeg begint met pensioenopbouw, heeft u langer de tijd om te sparen en beleggen. Ook bouwt u hierdoor meer pensioen op vanwege het rente-op-rente-effect⁚ legt u 1.000 in, en behaalt u daar 1,90 rente op, maakt dat 1.019. Vervolgens ontvangt u weer 1,90 rente over 1.019. Hoe eerder u begint, hoe meer u er dus van profiteert. Zo kunt u 1.000 inleggen, en 1.019 eruit halen. Dat scheelt u dus 19. Hoe eerder u met pensioenopbouw begint, hoe minder u per maand hoeft te sparen om een mooi pensioen te behalen. Voor 1.000 die u vandaag inlegt, betaalt u in de toekomst minder dan wanneer u morgen 1.000 inlegt. Dit is het grote voordeel van vroeg beginnen met pensioenopbouw. Zeker als u als zzper zelf verantwoordelijk bent voor uw pensioenopbouw. De AOW is er voor iedereen in Nederland, maar de AOW-uitkering is niet genoeg om van te leven. Zeker als u als zzper een eigen bedrijf heeft, is het belangrijk dat u zelf een pensioen opbouwt. Als zzper heeft u recht op AOW als u de AOW-leeftijd bereikt. U kunt daarnaast zelf uw oudedagsvoorziening aanvullen.
Hoe regel ik mijn pensioen als zzper? ... Als zzper heeft u recht op AOW als u de AOW-leeftijd bereikt. U kunt daarnaast zelf uw oudedagsvoorziening aanvullen. Als zzper heeft u recht op AOW als u de AOW-leeftijd bereikt. U kunt daarnaast zelf uw oudedagsvoorziening aanvullen.
De Belastingdienst gaat vanaf 2025 opnieuw controleren of iemand wel echt zzper is (zie ook het artikel Ben jij een échte zzper?). Over die maatregel is veel onduidelijkheid en onrust onder zzpers. De Belastingdienst gaat vanaf 2025 opnieuw controleren of iemand wel echt zzper is (zie ook het artikel Ben jij een échte zzper?). Over die maatregel is veel onduidelijkheid en onrust onder zzpers. De Belastingdienst gaat vanaf 2025 opnieuw controleren of iemand wel echt zzper is (zie ook het artikel Ben jij een échte zzper?). Over die maatregel is veel onduidelijkheid en onrust onder zzpers.
Bekijk ook
ASR Pensioen voor ZZP'ers: Alles wat je moet weten!
ASR Pensioen voor ZZP'ers: Vergelijk en vind de beste optie. >>
Franchise en pensioen: wat betekent het voor ZZP'ers?
Uw pensioen als franchisenemer: alles wat u moet weten >>
Brand New Day ZZP Pensioen: review en vergelijking
Lees de review en vergelijking van het Brand New Day ZZP Pensioen en maak een weloverwogen keuze! >>
ZZP 7 Vv: Alles wat je moet weten over de 7 Vv-regeling
ZZP 7 Vv regeling: Voordelen & Nadelen >>
Franchise film: De betekenis en impact op de filmindustrie
Franchise films: Wat zijn ze en wat maakt ze zo populair? >>