ZZP of eenmanszaak bij de KVK: hoe maak je de juiste keuze?
Eenmanszaak of zzp⁚ wat is het verschil?
Ben je van plan om zzper te worden of een eenmanszaak te starten? Twijfel je tussen de status als zzper of het runnen van een eenmanszaak? Je hoeft met een eenmanszaak geen zzper te zijn, terwijl je als zzper wel een eenmanszaak kunt oprichten. De term eenmanszaak slaat namelijk op het eigendom van het bedrijf. Veel ondernemers kiezen daarbij voor de rechtsvorm eenmanszaak. Is dat verstandig? En wat is het verschil met een zzper? Die twee vragen staan in dit artikel centraal. Is een eenmanszaak nou precies hetzelfde als een zzper? Nee, zeker niet. In dit artikel leggen we graag uitgebreid het verschil tussen deze twee termen uit.
Wat is een eenmanszaak?
Een eenmanszaak is een rechtsvorm in Nederland die je kunt aannemen voor je bedrijf. Het is de meest voorkomende rechtsvorm onder zzpers. Het is een bedrijf waarvan één persoon de eigenaar is; Deze persoon is verantwoordelijk voor de onderneming. Dat betekent dat er geen rechtspersoonlijkheid bij een eenmanszaak is betrokken. De eenmanszaak is de meest voorkomende en meest gekozen rechtsvorm voor zzpers. Deze heeft het voordeel dat er weinig kosten aan verbonden zijn. Je hoeft niet je jaarrekening te laten goedkeuren door een accountant, je kunt zelf je belastingaangifte doen en ook is er geen belemmering voor het in dienst nemen van personeel. De eenmanszaak is de populairste rechtsvorm onder startende ondernemers, zeker voor zzpers en freelancers. Wat zijn de belangrijkste voordelen en nadelen van een eenmanszaak, hoe richt je deze op en waar moet je op letten?
Wat is een zzper?
Een zzper is een zelfstandige zonder personeel. Dit is, net als een freelancer, een term die gebruikt wordt voor iemand die voor zijn eigen werkt zonder personeel in dienst. Het is dus een term, een benaming, en geen officiële bedrijfsvorm. De meeste zzpers en freelancers kiezen voor de eenmanszaak. Om zzper te zijn, moet je voldoen aan een aantal criteria van de Belastingdienst, bijvoorbeeld of je winst maakt, hoeveel opdrachtgevers je hebt en hoeveel tijd je aan jouw bedrijf besteedt. Als zzper moet je nog kiezen voor een rechtsvorm, zoals de bv of de eenmanszaak. Een zzper is een zelfstandig ondernemer met een eenmanszaak als rechtsvorm zonder dienstbetrekking (loondienst). Deze vorm van ondernemen is bijzonder populair in Nederland en biedt zowel voordelen als uitdagingen voor degenen die ervoor kiezen om als zelfstandig ondernemer te werken. Als zzper zal je een rechtsvorm moeten kiezen, bijvoorbeeld door een eenmanszaak op te richten. Of een BV, waarmee je de hoofdelijke aansprakelijkheid kunt beperken. Een zzper is een Zelfstandige Zonder Personeel. Het is de term zoals de Belastingdienst die hanteert.
Belangrijkste verschillen tussen eenmanszaak en zzp
Het meest voor de hand liggende verschil is dat een zzper geen personeel in dienst heeft, terwijl een eenmanszaak dit wel kan hebben. Dit betekent dat een eenmanszaak meer verantwoordelijkheden heeft met betrekking tot personeelszaken, zoals salarisadministratie en arbeidscontracten. Een belangrijk verschil tussen de verschillende rechtsvormen is hoeveel risico je privé loopt; Bij een eenmanszaak ben je privé aansprakelijk voor alles wat je in je bedrijf doet. Voor de wet is er geen verschil tussen je bedrijf en privézaken. Het grootste verschil met zzp is dat een eenmanszaak bij de KVK een officiële rechtsvorm is. In het specifiek een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid. Een ander belangrijk verschil is dat je als eenmanszaak wel personeel in dienst kan hebben. Als ZZPer dus niet. Het verschil tussen zzp en eenmanszaak is duidelijker. Een zzper is iemand zie zelfstandig werkt zonder personeel. Een eenmanszaak is een rechtsvorm in Nederland die je kunt aannemen voor je bedrijf. Het verschil tussen een eenmanszaak en een zzper (zelfstandige zonder personeel) ligt in de details van ondernemerschap. Beiden duiden op zelfstandig ondernemerschap, waarbij je je eigen werkzaamheden vormgeeft.
Voordelen en nadelen van een eenmanszaak
De meeste ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, omdat dit snel en eenvoudig is op te richten en de kosten voor het oprichten laag zijn. Als zzper of freelancer heb je bovendien minder risicos, omdat je weinig of geen bedrijfsruimte hebt en je vaak bij de werkgever of vanuit thuis werkt. Nadelen van het starten als zzper zijn minder zekerheid over inkomsten, meer administratie en verantwoordelijkheid en de kosten voor verzekeringen en pensioenopbouw. Ook kan het lastig zijn om nieuwe opdrachten te vinden en om op vakantie te gaan of ziekteverlof te nemen. Bij een eenmanszaak bent u privé aansprakelijk voor zakelijke schulden. U kunt maximaal één eenmanszaak hebben. Deze kan wel verschillende handelsnamen, activiteiten en vestigingen hebben. Freelancers of zzpers worden ingeschreven bij KVK als eenmanszaak. Freelancer of zzper is geen officiële rechtsvorm. Een belangrijk verschil tussen de verschillende rechtsvormen is hoeveel risico je privé loopt. Bij een eenmanszaak ben je privé aansprakelijk voor alles wat je in je bedrijf doet. Voor de wet is er geen verschil tussen je bedrijf en privézaken.
Welke rechtsvorm is het beste voor jou?
De meeste zzpers starten een eenmanszaak. En soms een besloten vennootschap (bv). Met de keuzehulp rechtsvormen kom je erachter welke rechtsvorm bij je past. Een eenmanszaak is bij een lagere winst vaak het voordeligste, maar door fiscale wijzigingen zal dit steeds minder vaak het geval zijn. Daarnaast biedt een bv een betere bescherming bij aansprakelijkheid en kan hiermee privé en zakelijk vermogen beter gescheiden gehouden worden. De verschillen in de bedrijfsvormen zitten vooral in de aansprakelijkheid en de belastingen. Kies je als zzper voor een eenmanszaak of bv als rechtsvorm? Bekijk de verschillen en kosten van een eenmanszaak en een bv. Ook bepaal je zelf welke werkzaamheden je wilt doen ... zzper moet je een keus in maken tussen de verschillende rechtsvormen. De meeste zzpers starten met een eenmanszaak. Eenmanszaak Een ...
Bekijk ook
Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik als ZZP'er?
Inkomstenbelasting ZZP: wat zijn de tarieven? >>
Eenmanszaak: Inkomstenbelasting voor Ondernemers
Eenmanszaak en Inkomstenbelasting: Een Praktische Gids >>
Verzekeringen voor eenmanszaken: Bescherm je onderneming
Welke Verzekeringen Heb je Nodig als ZZP'er? >>
Wat is het verschil tussen een eenmanszaak en ZZP?
Eenmanszaak vs ZZP: Ontdek de verschillen en maak de juiste keuze >>
Rechtsbijstand voor ZZP'ers: Bescherm jezelf met juridische hulp
Rechtsbijstand voor ZZP'ers: Vind de juiste juridische ondersteuning >>
TAF Verzekeringen voor ZZP'ers: Vind de beste dekking
TAF Verzekeringen voor ZZP'ers: Bescherm je bedrijf tegen risico's >>