ZZP loon uitkeren: een complete gids voor ZZP'ers
Inleiding
Als zzper heb je geen salaris meer zoals je misschien vanuit loondienst gewend bent. In plaats daarvan ben je als zelfstandige verantwoordelijk voor je eigen inkomen. Maar hoe zit dat precies? Welke regels zijn daaraan verbonden? Hoeveel salaris mag je jezelf geven? En hoe zit het met belasting?
In dit artikel leg ik je uit hoe het werkt met jezelf een salaris uitkeren als je een eenmanszaak hebt, hoe je jouw salaris kan berekenen en of dit bedrag elke maand hetzelfde moet zijn. Na het lezen van dit artikel weet je ook hoe je jouw ZZPer salaris opgeeft in de aangifte inkomstenbelasting.
ZZP loon uitkeren⁚ de basis
Het uitbetalen van salaris aan jezelf is daarom in feite géén salarisbetaling, maar een privéopname van je zakelijke rekening. Als zzper krijg je geen vast salaris op dezelfde manier als werknemers. Je bent niet in loondienst. In plaats daarvan verdien je geld door je diensten of producten te verkopen.
Er is dus geen onderscheid tussen je privévermogen en je professionele inkomsten. Aan het einde van iedere maand (of week, of dag) mag je dus eigenlijk kiezen hoeveel loon je jezelf wil uitkeren. Natuurlijk moet je wel opletten dat je niet te veel uitgeeft aan privédoeleinden.
Op deze manier kun je overzichtelijk bijhouden hoeveel geld je verdient en uitgeeft voor je bedrijf. Je hebt dan sneller inzicht in hoeveel salaris je jezelf als zzper mogelijk kunt uitkeren. Het maakt ook de belastingaangifte eenvoudiger en transparanter.
Als zzper heb je namelijk te maken met aftrekposten. Voorbeelden daarvan zijn de zelfstandigenaftrek, heffingskortingen en een eventuele startersaftrek. Al met al houdt het in dat je tot een bedrag van 20.000 eigenlijk nauwelijks inkomstenbelasting betaalt.
Om dit inzichtelijk te houden, maken veel zzpers maandelijks een vast bedrag over vanaf hun zakelijke rekening naar hun privé rekening. Een soort maandelijks salaris waarover ze privé die maand kunnen beschikken. Alleen hoe moet je nou dergelijke betalingen verwerken in je boekhouding? Zeker als je jouw bankrekening aan je Gekko administratie hebt gekoppeld, dan zie je deze bedragen tenslotte terugkomen op je zakelijke bankrekening. Maar onder welke kosten zou je deze moeten zetten?
Heel simpel gezegd doe je hier als eenmanszaak niets mee in je boekhouding. Dit kwalificeert namelijk niet als salaris en voor je bedrijf is het overboeken naar of van je privé rekening niet iets wat überhaupt registreert. Als eenmanszaak ben je namelijk fiscaal transparant en dat betekent dat alles wat jij privé bezit ook zakelijk bezit en vice versa. Je betaalt daarom als eenmanszaak geen belasting over wat je jezelf uitkeert maar over de winst van je bedrijf ongeacht hoeveel je jezelf wel of niet uitkeert. Het overmaken van geld naar je privé rekening is dus iets wat je verder moet negeren als zzper met een eenmanszaak. Sowieso moet je dergelijke betalingen nooit opgeven als onkosten of iets dergelijks en je hoeft hierover ook geen loonbelasting te betalen. Het heeft allemaal niets met je bedrijfsvoering te maken.
Eenmanszaak vs. BV
Er zijn natuurlijk ook ZZPers die een management BV hebben in plaats van een eenmanszaak. In het geval van een BV zijn de regels anders en MOET je jezelf een salaris uitbetalen en dit ook opgeven als kosten. Stel, je bent Directeur Groot Aandeelhouder (DGA) van een BV bent en je voert hiervoor werk uit. Dan krijgt je BV betaalt voor dit werk (en over de winst moet de BV ook vennootschapsbelasting betalen). Jij zelf als privé persoon mag echter niet vrijelijk beschikken over de inkomsten van de BV. Die zijn namelijk niet van jou privé maar van het bedrijf. En omdat een BV in tegenstelling tot een eenmanszaak niet fiscaal transparant is, moet je dit eerst overdragen aan jezelf als privé persoon.
Om te beschikken over het geld in de BV moet je dat eerst uitbetalen door óf een salaris uit te keren, óf dividend. Nu is de loonbelasting in Nederland nogal hoog terwijl de dividendbelasting erg laag is. Om te voorkomen dat niemand meer loon uitbetaald, heeft de Belastingdienst daarom een regel ingesteld die een DGA verplicht om zichzelf een loon van een bepaalde hoogte uit te betalen en hierover ook loonbelasting te betalen.
Dit loon wat je verplicht moet uitkeren heet ook wel het gebruikelijk loon. En in tegenstelling tot uitkeringen bij een eenmanszaak moet je deze betalingen ook opnemen in je administratie. Het zijn namelijk zakelijke onkosten die je BV maakt en deze mag je gewoon aftrekken van de winst. Zo verlaag je dus de vennootschapsbelasting die je moet betalen. (het blijft natuurlijk jammer dat de loonbelasting vele malen hoger is dan de vennootschapsbelasting die je bespaard).
Een ZZPer met een BV MOET salaris uitkeren (gebruikelijk loon). Er zijn natuurlijk ook ZZPers die een management BV hebben in plaats van een eenmanszaak. In het geval van een BV zijn de regels anders en MOET je jezelf een salaris uitbetalen en dit ook opgeven als kosten.
Je moet jezelf dus loon uitkeren in een BV en daarover betaal je loonbelastingen die relatief hoog zijn. Zeker als je dit vergelijkt met het tarief dat een eenmanszaak betaald. Echter, je mag naast het gebruikelijk loon ook dividend uitkeren en het belastingtarief hierop is significant lager dan andere belastingtarieven. Een BV kan dus soms belastingtechnisch voordeliger zijn dan een eenmanszaak; Voor meer info over het hebben van een BV versus een eenmanszaak bekijk het blog wat we hierover hebben geschreven.
Het gebruikelijk loon
Behoorlijk wat belastingen dus. Maar als ondernemer ben je ook vrijgesteld van heel veel andere loonheffingen die voor normale werknemers wel moeten worden betaald. Dat zijn bijvoorbeeld de premies voor volksverzekeringen en werknemersverzekeringen. Omdat jij echter ondernemer bent, hoef jij deze niet te betalen. Jij draagt tenslotte je eigen risico en krijgt bijvoorbeeld geen werkloosheidsuitkering op het moment dat je geen werk hebt. Er is geen sprake van een dienstverband.
Dat je geen andere loonheffingen hoeft te betalen geldt voor zowel ondernemers met een eenmanszaak als ondernemers met een BV. En dat scheelt erg veel. Een gemiddelde werknemer is door deze loonheffingen bijna 20 duurder dan het bruto salaris wat de werknemer verdient. Dat betekent dat een werknemer die 50.000 EUR verdient, 50.000 x 20 60.000 EUR kost! Fijn dat je die laatste 10k als ondernemer niet hoeft te betalen.
Maar moet je die loonheffingen echt niet te betalen? Want wanneer is iemand een zzper/ondernemer die je inhuurt, en wanneer is iemand een werknemer die je aanneemt? In het eerste geval worden er geen loonheffingen betaald en in het tweede geval wel. Maar het onderscheid tussen ondernemer en werknemer is vaak niet erg duidelijk. Maar de werknemer kost wel 20 meer dan de zzper. Wat rechtvaardigt dat verschil? En wanneer zegt de Belastingdienst dat je wél loonheffingen moet betalen over de inhuur van een zzper? Zij lopen tenslotte die heffingen anders mis.
Helaas komen we nu in een schemergebied waar nog heel veel ondernemers en bedrijven last mee gaan krijgen. Want de regels hieromtrent zijn de afgelopen jaren ook (bijna expres) een stuk vager geworden. Voor 2016 was dit een stuk duidelijker want toen gaf de Belastingdienst vooraf een verklaring af wanneer iemand een ondernemer was, een zogenaamde VAR (Verklaring Arbeids Relatie). Met deze VAR kon je als ondernemer bewijzen dat je een bedrijf was en er geen sprake was van een dienstverband. Dit was een soort get-out-of-jail-for-free card die je op zak had. Als je de VAR had kon de Belastingdienst niet meer achteraf zeggen volgens mij was jij in dienst als werknemer en daarom moet je loonheffingen betalen. Zelfs als [...] [...] [end of information from the Internet]
Belastingverplichtingen
Als zzper moet je rekening houden met verschillende factoren bij het berekenen van je bruto naar netto inkomen. Zo is het belangrijk om te zorgen dat je al je bedrijfskosten hebt opgenomen in je berekening. Verder moet je letten op de regels rondom aftrekposten en vrijstellingen.
Een veelgestelde vraag over de administratie in Gekko is hoe kan ik mijn eigen salaris in de administratie verwerken? Op zich is dat heel gemakkelijk (Gekko staat tenslotte voor gemakkelijk!), meestal blijkt dat de ondernemer in kwestie eigenlijk helemaal geen salaris uitkeert. Hoe zit dat eigenlijk met salarissen voor ondernemers? En moet je bijvoorbeeld loonbelastingen rekenen. En wat moet je doen met salarissen als je als ondernemer een andere zzper inhuurt?
Er zijn heel veel kleine ondernemers in Nederland en de meesten weten heel goed dat je als je ondernemer altijd een buffer achter de hand moet hebben . Daarom hebben ze zichzelf de goede gewoonte aangeleerd om niet al het geld wat binnenkomt in een maand direct weer uit te keren of uit te geven. Meestal geven ze zichzelf een budget wat ze privé mogen gebruiken in de maand. Als ze die maand meer verdienen, groeit hun buffer. Als het een maandje even tegenzit, hoeven ze niet direct op een houtje te bijten en kunnen ze gewoon over het geld uit hun buffer beschikken.
In principe betaal je als zzper geen loonbelasting over het geld wat je jezelf uitkeert, maar over de winst van je bedrijf. Je bent namelijk geen werknemer en je werkgever betaalt dus ook geen loonbelasting over je inkomen. Dit betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het betalen van de inkomstenbelasting over je winst.
Maar hoe moet je dit dan weergeven in Gekko? Want die bedragen komen wel in je bankrekening naar voren toe. Gelukkig heeft Gekko de meest simpele oplossing hiervoor⁚ selecteer gewoon privé en je bent klaar. Gekko weet dan dat de transactie niet relevant is voor je bedrijfsadministratie.
Als je parttime als zzper werkt terwijl je ook in loondienst bent, verandert een aantal zaken rondom je inkomstenbelasting. Het inkomen dat je van je werkgever op je rekening ontvangt is een netto bedrag. De werkgever trekt de voorheffing op de inkomstenbelasting alvast af van je bruto inkomen.
We hebben alweer 5 jaar geleden een stukje geschreven over de afschaffing van de VAR . Toen was er nog sprake van een Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Sindsdien hebben we echter 3 verschillende kabinetten gehad van verschillende opmaak en is deze afkorting weer in onbruik geraakt. Teruglezend kun je zien dat destijds eigenlijk volstrekt onduidelijk was wat er nu ging gebeuren. Dat is helaas nog steeds het geval zoals ook blijkt uit de website van de Belastingdienst .
Dit stuk is onder andere geschreven naar aanleiding van een beslissing die wij hebben gemaakt omtrent de inhuur van een ZZPer. Die was al jaren voor wij hem inhuurden een ondernemer met allerlei verschillende opdrachtgevers. Bovendien kon deze persoon bij Gekko zelf bepalen hoe en wat hij deed en had hiervoor zijn eigen budget. Echter, de opdracht duurde maar voort en op een gegeven moment kwamen we erachter dat wij in de afgelopen paar maanden de enige opdrachtgever waren. Na overleg met de fiscalist hebben we toen gezamenlijk besloten om over te gaan op een normaal dienstverband als werknemer. Dat is voor zowel ons als de ZZPer die we inhuren wel een stuk duurder. En we vinden het ook niet geheel terecht dat we hiertoe gedwongen worden. Wij vinden dat het hier om een echte ondernemer gaat die volgens ons voldoet aan de criteria. Echter, wij vinden het risico te groot dat dit achteraf toch wordt aangemerkt als verkapt dienstverband. Want je kan ook goed redeneren dat het eigenlijk een werknemer is. En de risicos hierop en de kosten hiervan wegen niet op tegen de baten nu. Wij willen niet zo zeer het beste jongetje van de klas zijn, maar zeker niet het slechtste. Info About us Download Pricing Blog FAQ Languages In English In Dutch In Spanish In French In German In Catalan In Polish
Aftrekposten en voordelen
Er zijn uitkeringen voor zelfstandig ondernemers. Bijvoorbeeld bijstand of een zwangerschapsuitkering. Hier heeft u recht op als u aan de voorwaarden voldoet. Ook in speciale gevallen, zoals tijdens de coronacrisis, zijn er regelingen waar u gebruik van kunt maken.
Bent u ondernemer, voldoet u aan het urencriterium en hebt u aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt? Dan is de zelfstandigenaftrek in 2024 een bedrag van 3.750. In 2024 is het belastingvoordeel van de zelfstandigenaftrek beperkt. Het voordeel wordt berekend met een tarief van 36,97.
Zwangerschapsverlof voor zzpers⁚ in het kort. ZEZ-uitkering⁚ maximaal het minimumloon. 4 tot 6 weken zwangerschapsverlof, minimaal 10 weken bevallingsverlof. Totaal 16 weken verlof, langer bij late geboorte of een meerling. Aanvraag via het UWV vanaf 24 weken zwangerschap, tot uiterlijk 2 weken voor je zwangerschapsverlof.
Heb ik als zelfstandig ondernemer recht op een zwangerschapsuitkering? Met welke belastingzaken krijg ik als zzper te maken? Kan ik als zieke of arbeidsongeschikte hulp krijgen van het UWV als ik een eigen bedrijf begin? Meer vragen en antwoorden. Heeft u vragen over de regels voor werken als zzper?
Als zzper ben je wendbaar en flexibel⁚ je past je makkelijk aan als dat nodig is. Bijvoorbeeld met een (parttime) baan in loondienst als je extra inkomsten nodig hebt. De extra inkomsten uit loondienst geven je meer ruimte zodat je kunt blijven ondernemen. Kies je voor zzpen in combinatie met loondienst? Lees hier waar je dan op moet letten.
Als je loonbelastingen moet betalen, dan moet je dat goed verwerken in de financiële administratie . Wil je meer weten over hoe je je financiële administratie moet opzetten en waar je als kleine ondernemer op moet letten? Bekijk dan deze pagina met alles over het opzetten van je financiële administratie .
Bekijk ook
Verlies uit Onderneming Verrekenen met Loon: Zo Doe Je Dat
Verlies uit Onderneming: Ontdek de Belastingregels >>
Loon uit Vroeger Dienstbetrekking: Aangifte Inkomstenbelasting
Loon uit Vroeger Dienstbetrekking: Aangifte Inkomstenbelasting Vereenvoudigd >>
Loon uit Vroeger Dienstbetrekking: Belastingaangifte voor ZZP'ers
Loon uit Vroeger Dienstbetrekking: Belastingaangifte voor ZZP'ers >>
Apothekersassistent ZZP: Uurtarief & Tips Voor Succes
ZZP Apothekersassistent: Zo Bepaal Je Je Uurtarief >>
Starten met Ondernemen: Stap voor stap naar succes
Starten met Ondernemen: Tips en adviezen voor beginners >>