Hoe betaal je jezelf uit als ZZP'er? Ontdek tips voor een efficiënte salarisadministratie.

Een vast bedrag uitbetalen

Als zzper heb je de vrijheid om je eigen inkomen te verdienen en je eigen salaris uit te keren. Het vereist wel een goede financiële planning en verantwoordelijkheid. Betaal jezelf elke maand een vast bedrag uit‚ bij voorkeur hetzelfde bedrag.

Een handige tip voor het uitkeren van je inkomen of salaris als zzper is om een aparte zakelijke rekening te openen. Dit maakt het gemakkelijker om je zakelijke financiën gescheiden te houden van je persoonlijke financiën. Op deze manier kun je overzichtelijk bijhouden hoeveel geld je...

Welke methode je gebruikt en hoeveel salaris je jezelf als zzper uitkeert is natuurlijk super persoonlijk. Mijn gouden tip⁚ keer jezelf altijd salaris uit. En het liefste elke maand hetzelfde bedrag‚ op een vast tijdstip.

Belastingen en reserveringen

ZZPers met een eenmanszaak krijgen veel belastingvoordeel ten opzichte van werknemers. Die vervallen allemaal op het moment dat er eigenlijk sprake was van een verkapt dienstverband en dan moet je alsnog loonbelasting betalen‚ met rente en eventueel ook een boete.

Je betaalt daarom als eenmanszaak geen belasting over wat je jezelf uitkeert maar over de winst van je bedrijf ongeacht hoeveel je jezelf wel of niet uitkeert. Het overmaken van geld naar je privé rekening is dus iets wat je verder moet negeren als zzper met een eenmanszaak.

Naast de belastingen zijn er nog een paar bedragen die jij niet mag uitgeven als zzper. Wel is het van belang dat je eerst het geld voor de btw apart zet en daarna verder gaat.

Hoe weet je dan hoeveel geld je kunt opnemen als zzper om niet in de problemen te komen met je belastingaangiften? Dat ga ik je in deze blog uitleggen. Belastingen die jij als zzper niet uit mag geven Er is dus geen onderscheid tussen je privévermogen en je professionele inkomsten. Aan het einde van iedere maand (of week‚ of dag) mag je dus eigenlijk kiezen hoeveel loon je jezelf wil uitkeren. Natuurlijk moet je wel opletten dat je niet te veel uitgeeft aan privédoeleinden.

Weet jij als zzper wat je netto uit mag geven van de bruto winst die je maakt? Bekijk aan de hand van deze rekenvoorbeelden welke bedragen je moet reserveren. 1. Houd een goede administratie bij 2. Zorg voor (digitaal) overzicht 3. Houd je uren goed bij 4. Houd privé en zakelijk gescheiden 5. Maak een vast bedrag ...

Zelf doen of uitbesteden?

Salarisadministratie zelf doen‚ uitbesteden of half-half? Heb je een kleine onderneming met weinig kennis de loonadministratie? Dan kiezen veel ondernemers voor uitbesteden. Je kunt je hierdoor (met je team) focussen op de kerntaken van je onderneming en hoeft je niet druk te maken om geldzaken.

Steeds meer ondernemers doen hun loonadministratie zelf. Zeker voor ondernemers die niet met een cao te maken hebben‚ is zelf de salarisadministratie doen het overwegen waard. En je kunt het ook prima zelf doen‚ als je maar weet wat je moet doen. Met wat fiscale en boekhoudkundige kennis houd...

Voor veel ondernemers lijkt het zelf doen van de salarisadministratie een logische stap. Het lijkt kosten te besparen en geeft je als ondernemer controle over

Zodra je een medewerker in dienst neemt‚ moet je salarisadministratie gaan voeren. Leer hier wat je moet en wilt weten‚ ook als je het uit gaat besteden.

Houd een goede administratie bij 2. Zorg voor (digitaal) overzicht 3. Houd je uren goed bij 4. Houd privé en zakelijk gescheiden 5. Maak een vast bedrag ...

Een aparte zakelijke rekening

Als zzper ben je niet in loondienst en krijg je dus ook geen standaard loon uitgekeerd. Je zult dus geld naar jezelf moeten overmaken om van te leven. Maar hoe kun je dit nu het beste regelen.

Bij een eenmanszaak‚ maatschap‚ cv en vof wordt er geen onderscheid gemaakt tussen je privé geld en zakelijk geld. Je winst is volledig van jou en kan je zien als je loon of salaris‚ hierover betaal je de inkomstenbelasting. Dat zit als volgt⁚

Ga voor jezelf eens na hoeveel inkomen je zelf nodig hebt om van te leven. Pak hiervan niet het minimum‚ maar kijk ook eens naar het minimum loon van iemand in loondienst met dezelfde functie. Je hebt een zzp salaris nodig voor maandelijkse privé lasten en om leuke dingen...

Een handige tip voor het uitkeren van je inkomen of salaris als zzper is om een aparte zakelijke rekening te openen. Dit maakt het gemakkelijker om je zakelijke financiën gescheiden te houden van je persoonlijke financiën. Op deze manier kun je overzichtelijk bijhouden hoeveel geld je...

Vragen over wijzigingen in wet- en regelgeving‚ jouw medewerkers‚ de loonstroken of contracten. Bij Loondesk zit dit personeelsadvies in de vaste prijs inbegrepen. Bij een ZZP salarisadministrateur niet‚ hier worden namelijk alle uren los geschreven en ontvang je achteraf de rekening.

Houd je administratie bij

Salarisadministratie is veel meer dan alleen het uitbetalen van het loon. Je moet rekening houden met verschillende aspecten zoals loonstroken‚ loonheffingen‚ pensioenbijdragen en belastingaangiften.

Als zzper moet je namelijk ieder jaar 1.225 uren aan je bedrijf besteden om aanspraak te maken op belastingvoordelen als de starters- en zelfstandigenaftrek. Als je aan dit zogenoemde urencriterium voldoet‚ kan dit je jaarlijks een flinke besparing opleveren.

Vraag⁚ kun je ingeschreven staan als zzper bij de KvK en je door een payrollbedrijf laten uitbetalen? In principe kan dit niet‚ tenzij je een eigen zaak hebt met een KvK-nummer én daarnaast in loondienst werkt via payroll.

Houd het boekhouden makkelijk. Deze boeking verwerken.

Denk daarbij aan de loonadministratie‚ verkoopadministratie‚ voorraadgegevens‚ het grootboek en facturen van crediteuren en debiteuren. Als je bepaalde documenten nog nodig denkt te hebben ⸺ bijvoorbeeld pensioen- en lijfrentepolissen ー moet je deze nog wel bewaren.

Als ZZPer kun je je salaris dus helemaal zelf bepalen. Oké‚ natuurlijk binnen de grenzen van wat jouw onderneming kan dragen. Hieronder beschrijf ik drie methodes die jou kunnen helpen in het bepalen van je maandelijkse salaris. Salaris voor een zzper; Wat heb je nodig; Profit First en Cash in Control methode; Bijschalen; Salaris uitbetalen en je boekhouding; Salaris en belasting ...

Bekijk ook

Verlies uit Onderneming Verrekenen met Loon: Zo Doe Je Dat

Verlies uit Onderneming: Ontdek de Belastingregels >>

Loon uit Vroeger Dienstbetrekking: Aangifte Inkomstenbelasting

Loon uit Vroeger Dienstbetrekking: Aangifte Inkomstenbelasting Vereenvoudigd >>

Loon uit Vroeger Dienstbetrekking: Belastingaangifte voor ZZP'ers

Loon uit Vroeger Dienstbetrekking: Belastingaangifte voor ZZP'ers >>

ZZP Java Ontwikkelaar: Salaris, tarieven en tips voor zelfstandige softwareontwikkelaars

ZZP Java Ontwikkelaar: Hoeveel verdien je als zelfstandig Java programmeur? >>

Werken met meerdere opdrachtgevers als ZZP'er

Tips voor het managen van meerdere ZZP-opdrachten >>