ZZP: Personeel inhuren - De complete gids

Schijnzelfstandigheid⁚ De risico's voor ondernemers

Schijnzelfstandigheid lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar als ondernemer kan het je duur komen te staan. De regels rondom hetinhuren van zzpers worden steeds strenger en de gevolgen van een verkeerde inschatting zijn niet mals. In dit artikel ontdek je hoe je schijnzelfstandigheid herkent, wat de nieuwstewetgeving inhoudt en hoe je je arbeidsrelaties goed kunt organiseren.

Hetinhuren van zelfstandigen zonderpersoneel (zzpers) is mede vanwege onduidelijkheid in wet- en regelgeving een veelbesproken onderwerp. Met het naderende einde van het handhavingsmoratorium op 1 januari 2025, is het nu van belang voor organisaties om op de hoogte te zijn van de aard van de arbeidsrelatie en te voldoen aan alle relevante ...

Vanaf januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op de correcte inhuur van zzpers. Nu is de controle daarop al strenger. Wat kun je als woningcorporatie het beste doen om je voor te bereiden op deze strengere handhaving? Hoe maak je beleid of pas je je bestaande beleid hierop aan?

De Belastingdienst heeft aangekondigd dat de handhaving rondom hetinhuren van zzpers per 1 januari 2025 strenger zal worden. Er komt op die datum nog geen nieuwewetgeving die meer duidelijkheid geeft over wanneer iemand als werknemer of als zzper wordt gezien.

Bedrijven die onterecht iemand inhuren als zzper kunnen een boete krijgen. In Nederland wordt er al jaren gesproken over de aanpak van schijnzelfstandigheid. In 2023 werd er een nieuw wetsvoorstel ingediend om duidelijk te maken wanneer iemand als zelfstandige mag werken.

Als blijkt dat zzpers als werknemers moeten worden beschouwd, kunnen er naheffingsaanslagen en boetes volgen. Het is belangrijk om nu al bestaandecontracten te herzien en aan te passen aan de geldende criteria om toekomstige problemen te voorkomen.

Wetgeving rondom zzpers⁚ De belangrijkste wijzigingen

Vanaf januari 2025 staat er een belangrijke verandering op stapel voor zelfstandigen zonderpersoneel (zzpers) in Nederland. De wet- en regelgeving rondom zzpers wordt aangescherpt met als doel duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zelfstandigen. Het kabinet wil het aantal schijnzelfstandigen terugdringen, waarbij zzpers onterecht als zelfstandige worden ingehuurd terwijl ze eigenlijk in dienst moeten zijn. Er is onderscheid tussen zelfstandigen en werknemers omdat zij verschillende contracten hebben. Het moet duidelijk zijn wanneer een zelfstandige werk oppakt en wanneer een werknemer dit doet. Daarom zijn er verschillendecontracten voor zelfstandigen en werknemers. Bijvoorbeeld op het gebied van⁚ arbeidsrechtelijke bescherming; rechten op sociale zekerheid; fiscale behandeling.

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties, de wet DBA, bepaalt hoe je moet omgaan met hetinhuren van zzpers. De Belastingdienst bekijkt of de werkrelatie echt bij zelfstandigheid past of toch meer op een dienstverband lijkt. Werkt u als zzper voor 1 of meerdere opdrachtgevers? Of geeft u een opdracht aan een zzper? Opdrachtgevers en opdrachtnemers moeten volgens de Wet DBA (Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties)... Let op⁚ wetswijziging.

Dit wetsvoorstel introduceert nieuwe criteria voor hetinhuren van zelfstandigen, waaronder het uurtarief. Als dit lager is dan 32,24 per uur, wordt de opdrachtnemer vermoed een werknemer te zijn, tenzij de opdrachtgever het tegendeel kan bewijzen. Lees hier meer over de actuele ontwikkelingen.

De wetgeving rondom zzpers heeft tot nu toe ... Deze wet zorgt voor een gelijker speelveld tussen zzpers en werknemers en maakt de regels voor het inhuren van extern personeel helderder. Het doel ...

De Leidraad legt uit in welke situaties zzpers collectief afspraken kunnen maken over tarieven en andere. (arbeids)voorwaarden zonder het kartelverbod uit ...

Contracten met zzpers⁚ De verschillende opties

Hetinhuren van een zzper of een uitzend-, detacherings-, of payrollbureau kan uitkomst bieden als je zelf geenpersoneel in dienst wilt nemen, maar wel extra hulp nodig hebt. Dit artikel zet de eigenschappen van de verschillende flexibele arbeidscontracten onder elkaar om je te helpen bij de keuze voor de juiste contractvorm. U kunt een zzper op 3 maniereninhuren⁚ Rechtstreeks⁚ u huurt een zzper zonder tussenkomst van een andere partij in. Intermediair⁚ dit kan bijvoorbeeld een uitzendbureau of detacheringsbureau zijn. Deze huurt een zzper in en verhuurt hem door aan u. De zzper factureert aan de intermediair.

Er zijn verschillende redenen waarom een zzper inhuren interessant zou kunnen zijn; Een zzper biedt flexibiliteit. Als je een medewerker aanneemt, moet je rekening houden met de wettelijke ketenregeling. Dit wil zeggen dat je slechts een beperkt aantal contracten kunt aanbieden en daarna...

Een vast contract sluit je af als je een werknemer langdurig aan je bedrijf wil binden. Maar wat houdt zon arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd in, wanneer sluit je dit contract en hoe beëindig je het? ... Als ondernemer kun je ook tijdelijk een werknemer inhuren van een ander bedrijf.

Modelovereenkomst zoeken. Wilt u een modelovereenkomst gebruiken? Kijk dan eerst welke overeenkomst past bij uw situatie en hoe lang die nog geldig is. U kunt algemene modelovereenkomsten en modelovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen downloaden. Lees verder over... Register overeenkomsten DBA.

Pas decontracten aan op basis van uw keuze en zorg dat ze voldoen aan de wet. Andere tips om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Maakcontracten toekomstbestendig⁚ Zorg dat nieuwecontracten met zzpers voldoen aan de huidigewetgeving en rechtspraak.

Als je extra hulp kunt gebruiken binnen je bedrijf, heb je de keuze om een zzper of uitzendkracht in te huren óf iemand zelf in dienst te nemen. Het kan allemaal, maar wat past het beste bij jouw situatie? Er hangen namelijk verschillende regels en consequenties aan vast.

Houd bij hetinhuren van zzpers rekening met de fiscus. Niet iedereen die zich zelfstandig ondernemer noemt, is er namelijk ook een voor de Belastingdienst; Daarom moet er, zeker bij langere klussen, een modelovereenkomst voor zzper worden opgesteld.

Ben je zelfstandig ondernemer en overweeg je om personeel aan te nemen? We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij voor zzpers.

Handhaving op schijnzelfstandigheid⁚ Wat betekent dit voor u?

Op 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en organisaties die mensen als zzperinhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen dan weer een boete en naheffingen krijgen. De Belastingdienst heeft aangekondigd dat de handhaving rondom hetinhuren van zzpers per 1 januari 2025 strenger zal worden. Er komt op die datum nog geen nieuwewetgeving die meer duidelijkheid geeft over wanneer iemand als werknemer of als zzper wordt gezien. Voor jou als ZZPer betekent dit dat je je continu moet aanpassen aan de veranderende omstandigheden. In deze blog bespreken we de belangrijkste beleidswijzigingen en trends voor 2025, zodat je goed voorbereid het nieuwe jaar in kunt gaan.

Bedrijven enpersoneel nog afwachtend rond schijnzelfstandigheid. Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de ...

De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) heeft alles te maken met of je voor een opdracht een zzper mag inhuren of een werknemer in dienst ... overtreedt Hoewel er nog steeds geen nieuwe ...

Schoolbesturen moeten voor januari 2025 goed bedenken hoe ze de samenwerking met zzpers verder inrichten. De Belastingdienst gaat dan namelijk strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Als er ...

Bedrijven en organisaties die mensen als zzper inhuren terwijl er eigenlijk sprake is van loondienst ... Dan moeten ze die terugbetalen. Rechten en plichten werknemers in loondienst en zzpers ...

Het fiscaal kompas is een middelvinger naar vast personeel. Voor driekwart van de zzpers in de zorg is een dienstverband absoluut geen optie. De rest is bereid die overstap te maken door de ...

Ook ZZP-ers hebben rechten en plichten. Deze volgen niet alleen uit de afspraken die ZZP-ers en hun opdrachtgevers met elkaar maken, al dan niet in de vorm van een ZZP-contract.

Bekijk ook

Personeel Inhuren als ZZP: Tips & Advies

ZZP'er en Personeel Inhuren: Zo doe je dat goed >>

ZZP'er: Personeel inhuren? De wetgeving en tips

ZZP'er: Personeel inhuren: Een Complete Gids >>

ZZP inhuren: regels en voorwaarden voor ZZP'ers

De regels voor het inhuren van ZZP'ers: Wat moet je weten? >>

Freelance vertaler gezocht: Vind de beste vertaler voor jouw project

Freelance vertaler zoeken: Tips voor het vinden van de juiste expert >>

BTW correctie fiets van de zaak: Zo werkt het voor ondernemers

Fiets van de zaak: BTW correctie voor ondernemers >>