ZZP'er in Nederland wonen en in België werken: Tips & aandachtspunten
Wonen in Nederland, werken in België
Als je als zelfstandige in Nederland woont en in België wilt gaan werken, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels die gelden voor zzp'ers. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om een Limosa-melding te doen voordat je in België gaat werken. Ook is het belangrijk om te weten hoe je je sociale zekerheid en belasting in beide landen moet regelen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste regels en aandachtspunten voor zzp'ers die in Nederland wonen en in België werken.
Werken in België als ZZPer⁚ meldplicht Limosa
Voordat je als ZZPer in België wilt gaan werken, moet je verplicht melding van de voorgenomen werkzaamheden doen door een zogeheten Limosa in te vullen. Dit is een wettelijke verplichting voor iedereen die niet onderworpen is aan de Belgische sociale zekerheid, en die tijdelijk en/of deeltijds in België komt werken. Dit betekent dat je een meldingsbewijs Limosa-1 moet kunnen voorleggen.
De Limosa-meldingsplicht is er om de Belgische overheid te informeren over de tijdelijke inzet van buitenlandse werknemers. Dit is belangrijk voor de Belgische overheid om te controleren of de werknemers voldoen aan de Belgische arbeidsvoorwaarden en om te zorgen voor een eerlijke concurrentie tussen Belgische en buitenlandse werknemers.
De Limosa-meldingsplicht geldt voor alle ZZP'ers die⁚
- Niet onderworpen zijn aan de Belgische sociale zekerheid;
- Tijdelijk en/of deeltijds in België komen werken;
- Een opdracht uitvoeren in België.
De melding moet worden gedaan via het online platform van Limosa. Je moet hiervoor een aantal gegevens invullen, zoals⁚
- Je naam en adres;
- Je nationaliteit;
- Je btw-nummer;
- De naam en adres van de opdrachtgever;
- De start- en einddatum van de opdracht;
- De aard van de werkzaamheden.
Het is belangrijk om de Limosa-melding te doen voordat je met de opdracht begint. Doe je dit niet, dan kan je een boete krijgen van de Belgische overheid. De hoogte van de boete is afhankelijk van de ernst van de overtreding.
Als je als ZZPer uit Nederland in België gaat werken, is het dus belangrijk om je goed te informeren over de Limosa-meldingsplicht. Op de website van Limosa vind je alle benodigde informatie en de stappen die je moet ondernemen om de melding te doen.
A1-verklaring voor ZZPers
In sommige gevallen heb je een A1-verklaring nodig als je als Nederlandse ondernemer in België wilt werken of leveren. Deze verklaring bevestigt dat je in Nederland bent verzekerd voor sociale zekerheid, terwijl je tijdelijk in België werkt. Dit betekent dat je in België geen sociale premies hoeft te betalen. Je blijft tijdens deze periode gewoon verzekerd in Nederland.
Je hebt een A1-verklaring nodig in de volgende situaties⁚
- Je werkt normaal gesproken in Nederland, maar gaat tijdelijk in België werken (bijvoorbeeld voor een opdracht).
- Je gaat werken in Nederland én een of meer andere landen.
De A1-verklaring is belangrijk voor zowel jou als de Belgische overheid. Voor jou is het belangrijk om te weten dat je geen extra sociale premies in België hoeft te betalen. Voor de Belgische overheid is het belangrijk om te weten dat je in Nederland bent verzekerd voor sociale zekerheid, zodat ze niet verantwoordelijk zijn voor jouw sociale zekerheid tijdens je tijdelijke werkperiode in België.
Je kunt de A1-verklaring aanvragen bij het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) in Nederland. Je kunt de aanvraag online indienen via de website van het UWV. Je hebt hiervoor een aantal documenten nodig, zoals⁚
- Je paspoort of identiteitskaart;
- Je KvK-nummer;
- Een bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel;
- Een bewijs van je inschrijving bij de Nederlandse sociale verzekeringsbank (SVB);
- Een verklaring van de opdrachtgever in België, waarin staat dat je voor hen gaat werken en wat de duur van de opdracht is.
Het UWV beoordeelt je aanvraag en beslist of je recht hebt op een A1-verklaring. Als je recht hebt op een A1-verklaring, ontvang je deze binnen enkele weken. De A1-verklaring is meestal 12 maanden geldig. In sommige gevallen kan de A1-verklaring voor een langere periode worden afgegeven.
Het is belangrijk om de A1-verklaring te controleren voordat je in België gaat werken. Zorg ervoor dat alle gegevens correct zijn en dat de verklaring geldig is tijdens je werkperiode in België. Als je niet in het bezit bent van een geldige A1-verklaring, kan je een boete krijgen van de Belgische overheid.
Belasting en sociale zekerheid voor ZZPers
Als je als ZZPer in Nederland woont en in België werkt, dan krijg je te maken met twee verschillende belasting- en sociale zekerheidsstelsels. Het is belangrijk om te weten hoe deze stelsels in elkaar zitten, zodat je weet wat je moet doen om je belasting en sociale premies correct te betalen.
In Nederland ben je als ZZPer zelf verantwoordelijk voor het betalen van je inkomstenbelasting en premies voor de sociale zekerheid. Je betaalt je inkomstenbelasting via de aangifte inkomstenbelasting die je jaarlijks moet doen. Je betaalt je premies voor de sociale zekerheid via de premieheffing voor zelfstandigen.
In België ben je als ZZPer ook zelf verantwoordelijk voor het betalen van je inkomstenbelasting en premies voor de sociale zekerheid. De Belgische sociale zekerheid voor zelfstandigen is anders georganiseerd dan in Nederland. In België ben je verplicht om je aan te melden bij een sociale zekerheidsfonds voor zelfstandigen. Dit fonds verzorgt vervolgens de afdracht van je sociale premies aan de Belgische overheid.
De vraag is nu⁚ hoe zit het met je belasting en sociale zekerheid als je als ZZPer in Nederland woont en in België werkt? In principe ben je in Nederland belastingplichtig over je wereldinkomen. Dit betekent dat je ook inkomstenbelasting moet betalen over je inkomsten uit België. Echter, Nederland en België hebben een verdrag gesloten om dubbele belasting te voorkomen. Dit betekent dat je in de praktijk niet twee keer belasting hoeft te betalen over dezelfde inkomsten.
De sociale zekerheid is iets ingewikkelder. Als je als ZZPer in Nederland woont en in België werkt, dan moet je je in principe in België inschrijven bij een sociaal zekerheidsfonds. Dit betekent dat je sociale premies moet betalen in België. Echter, als je in Nederland bent verzekerd voor sociale zekerheid en je werkt tijdelijk in België, dan kan je een A1-verklaring aanvragen. Met deze verklaring bevestig je dat je in Nederland bent verzekerd en hoef je in België geen sociale premies te betalen.
Het is dus belangrijk om te weten welke regels er gelden voor jouw specifieke situatie. Neem contact op met de Belastingdienst en met de Belgische sociale zekerheidsdienst om te weten welke regels er voor jou gelden. Het is ook aan te raden om contact op te nemen met een accountant of belastingadviseur om je te helpen met het regelen van je belasting en sociale zekerheid.
Vereisten voor ZZPers die in België willen werken
Naast de Limosa-melding en de eventuele A1-verklaring, zijn er een aantal andere vereisten waar je als ZZPer aan moet voldoen om in België te kunnen werken. Deze vereisten kunnen per sector verschillen, maar er zijn een aantal algemene vereisten die voor alle ZZP'ers gelden.
Als je als ZZPer in België wilt werken, dan moet je in het bezit zijn van⁚
- Een geldig identiteitsbewijs of paspoort.
- Een Europees btw-identificatienummer.
- Een bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
In sommige gevallen moet je voordat je begint met de opdracht je werkzaamheden melden bij de Belgische overheid. Dit wordt de Limosa-meldingsplicht genoemd. Deze meldingsplicht geldt vooral voor ZZP'ers die in bepaalde risicosectoren werken, zoals de bouw, de horeca en de schoonmaak.
Het is belangrijk om je goed te informeren over de vereisten die gelden voor jouw sector. Je kunt deze informatie vinden op de website van de Belgische overheid. Neem contact op met de Belgische sociale zekerheidsdienst of met een accountant of belastingadviseur om te weten welke vereisten er voor jou gelden.
Het is belangrijk om alle vereisten te voldoen voordat je in België gaat werken. Doe je dit niet, dan kan je een boete krijgen van de Belgische overheid. De hoogte van de boete is afhankelijk van de ernst van de overtreding.
Als je als ZZPer in België wilt werken, dan is het dus belangrijk om je goed te informeren en alle vereisten te voldoen. Doe je dit, dan kan je zonder problemen in België werken en je diensten aanbieden.
Bekijk ook
Wonen in België, Werken in Nederland als Zzp'er: Belastingzaken
Wonen in België, Werken in Nederland als Zzp'er: Belastingzaken >>
ZZP'er in Nederland, wonen in België: De fiscale consequenties
ZZP'er in Nederland, wonen in België: Alles wat je moet weten >>
Wonen in België en ondernemen in Nederland: alles wat je moet weten
Wonen in België en ondernemen in Nederland: fiscaal en juridisch >>
Starten als ZZP'er naast je vaste baan: Tips en valkuilen
Starten als ZZP'er naast je Vaste Baan: Tips en Valkuilen >>
Bijtelling huurauto ZZP: Wat zijn de kosten en regels?
Alles over bijtelling huurauto ZZP: Kosten, regels en tips >>