Zzp'er versus eigen personeel: Welke optie is voordeliger?

Voor- en nadelen van zzpers

Veel werkgevers die nooit zzpers ingehuurd hebben maken de fout alleen het uurtarief van zzpers te vergelijken met het uurloon van vast personeel, en concluderen onterecht dat vast personeel goedkoper is. Het uurloon van een werknemer is namelijk slechts een deel van de totale kosten. Bij vast personeel heb je te maken met verzekeringen, pensioenbijdragen en secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals reiskostenvergoeding, opleidingskosten en soms zelfs een dertiende maand.

Kosten van zzpers versus vaste werknemers

Een zzper kan op korte termijn goedkoper zijn dan iemand in loondienst. Het voordeel van een zzper is dus vooral dat degene zijn eigen gereedschappen of tools heeft. Hier hoef jij dan meestal niet voor te zorgen. Je betaalt geen loonbelasting, verzekeringen en vakantiegeld bij een zzper inhuren. Voor deze kosten is de zzper zelf verantwoordelijk. Daarnaast betaal je alleen de gewerkte uren, bij ziekte hoef je dus geen factuur te verwachten. En als laatst regelt een zzper ook zijn eigen administratie. Zzp staat letterlijk voor zelfstandige zonder personeel. Een zzper werkt altijd voor meerdere opdrachtgevers. Een zzper heeft geen dienstverband met deze opdrachtgevers maar werkt zelfstandig aan opdrachten. Zzpers nemen opdrachten aan en de opdrachtgever betaalt de opdrachten.

Voor bedrijven met fluctuaties in hun werkvolume of tijdelijke projecten, levert een zzper in het algemeen een goedkopere oplossing dan vast personeel. Wanneer is een zzper duurder? Een vaste werknemer is efficiënter in situaties waarin langetermijnprojecten, consistentie of bedrijfscultuur de hoofdrol spelen.

De valkuilen van zzpers

Zzp staat voor zelfstandige zonder personeel. Een zzper werkt voor meerdere opdrachtgevers en heeft geen dienstverband met deze opdrachtgevers; In plaats daarvan voert een zzper zelfstandig opdrachten uit en factureert deze aan de opdrachtgevers. Een zzper kan op korte termijn goedkoper zijn dan iemand in loondienst. Het voordeel van een zzper is dus vooral dat degene zijn eigen gereedschappen of tools heeft. Hier hoef jij dan meestal niet voor te zorgen. Je betaalt geen loonbelasting, verzekeringen en vakantiegeld bij een zzper inhuren. Voor deze kosten is de zzper zelf verantwoordelijk. Daarnaast betaal je alleen de gewerkte uren, bij ziekte hoef je dus geen factuur te verwachten. En als laatst regelt een zzper ook zijn eigen administratie.

Met het aannemen van een vaste werknemer heb je geen belastingrisicos. Wanneer je een ZZPer inhuurt maar het niet duidelijk is of deze werkt in opdracht of in een dienstverband, heb je echter een probleem. Deze wordt dan door de Belastingdienst als verkapte werknemer gezien. Je zult dan alsnog loonbelasting en premies moeten betalen en een hoge boete. Ook zul je worden verplicht om de ZZPer in vaste dienst te nemen. Je kunt dit voorkomen door samen met de ZZPer een modelovereenkomst te tekenen.

Wanneer is een zzper een betere keuze dan een vaste werknemer?

Zelfstandigen zonder personeel (zzpers) zijn een explosief groeiende groep in Nederland en de teller staat ondertussen ongeveer op 1.5 miljoen zzpers, dat is 16 van de gehele beroepsbevolking. Zzp staat letterlijk voor zelfstandige zonder personeel. Een zzper werkt altijd voor meerdere opdrachtgevers. Een zzper heeft geen dienstverband met deze opdrachtgevers maar werkt zelfstandig aan opdrachten. Zzpers nemen opdrachten aan en de opdrachtgever betaalt de opdrachten.

Een voordeel van het inhuren van een ZZPer is dat je geen loonbelasting, verzekeringen of vakantiegeld hoeft te betalen. De ZZPer is hier namelijk zelf verantwoordelijk voor. Ook kosten voor een werkplek en werkbenodigdheden zijn niet aan de orde. Een ZZPer werkt namelijk vanaf een eigen locatie. Wanneer je een ZZPer inhuurt heb je minder druk dat de vaste kosten te hoog zijn. Is er een tijdje geen werk, dan hoef je de werknemer ook niet te betalen. Heb je juist een groot project, dan huur je een ZZPer in die hiervoor beschikbaar is. Zolang je een ZZPer betaalt kunnen ze veel werk in korte tijd voor je verzetten. Deze flexibiliteit is handig wanneer je bijvoorbeeld veel met projecten werkt of de hoeveelheid werk wisselt per periode.

Conclusie

Zzp staat letterlijk voor zelfstandige zonder personeel. Een zzper werkt altijd voor meerdere opdrachtgevers. Een zzper heeft geen dienstverband met deze opdrachtgevers maar werkt zelfstandig aan opdrachten. Zzpers nemen opdrachten aan en de opdrachtgever betaalt de opdrachten. Een zzper kan op korte termijn goedkoper zijn dan iemand in loondienst. Het voordeel van een zzper is dus vooral dat degene zijn eigen gereedschappen of tools heeft. Hier hoef jij dan meestal niet voor te zorgen. Je betaalt geen loonbelasting, verzekeringen en vakantiegeld bij een zzper inhuren. Voor deze kosten is de zzper zelf verantwoordelijk. Daarnaast betaal je alleen de gewerkte uren, bij ziekte hoef je dus geen factuur te verwachten. En als laatst regelt een zzper ook zijn eigen administratie.

Aan zowel het aannemen van een vaste werknemer of inhuren van een ZZPer zitten dus voor- en nadelen. Het hangt natuurlijk af van jouw situatie wat het meest geschikt is. Een andere oplossing voor het aannemen van personeel is het inhuren van een Virtual Assistent. Een Virtual Assistent biedt extra ondersteuning aan jouw bedrijf. Zo kun je bij Virtua Support professionals inhuren die de gewenste taken voor jou kunnen uitvoeren vanaf een eigen locatie. Op die manier kun jij je focussen op de zaken die belangrijk zijn voor jou en jouw bedrijf!

Bekijk ook

Financiering voor jouw eigen onderneming: Zo krijg je de beste lening!

Financiering voor je eigen onderneming: Ontdek de beste opties! >>

Eigen onderneming starten als student: Tips en inspiratie

Studentenonderneming: Zo start je met succes je eigen bedrijf >>

Eigen vermogen ZZP: hoe declareer je het in je belastingaangifte?

Eigen vermogen ZZP: hoe declareer je het in je belastingaangifte? >>

ZZP koks gevraagd: vind je ideale klus als kok

ZZP koks: vacatures en tips voor het vinden van werk >>

ZZP'er: Aanvullend geboorteverlof aanvragen - Zo doe je dat!

Geboorteverlof als ZZP'er: Alles wat je moet weten >>