ZZP en WW: Ontdek je rechten en mogelijkheden
Inleiding
Bent u ZZP'er en bent u (gedeeltelijk) werkloos geworden? Of overweegt u een eigen bedrijf te starten terwijl u nog een WW-uitkering ontvangt? In dat geval is het belangrijk om te weten wat uw rechten zijn. In deze tekst gaan we in op de mogelijkheden voor ZZP'ers om een WW-uitkering te ontvangen, en bespreken we de voorwaarden die hieraan verbonden zijn. We behandelen ook de opties die u heeft om uw eigen bedrijf te starten tijdens uw WW-periode.
Wie heeft recht op WW?
De vraag of u als ZZP'er recht heeft op een WW-uitkering is niet zo eenvoudig te beantwoorden. In principe heeft u als ZZP'er geen recht op een WW-uitkering. De WW is namelijk bedoeld voor werknemers in loondienst die hun baan verliezen. Er zijn echter enkele uitzonderingen⁚
- BVIK⁚ Als u als ZZP'er lid bent van BVIK (Bedrijfstakvereniging voor Individuele Klantgerichtheid) en u heeft geen opdrachten meer, dan heeft u wel recht op een WW-uitkering. Dit is een speciale regeling voor ZZP'ers die via BVIK verzekerd zijn.
- ZZP'er naast dienstverband⁚ Bent u ZZP'er naast een baan in loondienst en verliest u uw baan in loondienst? Dan heeft u mogelijk recht op een WW-uitkering over de uren die u in loondienst werkte.
- ZZP'er met een WW-uitkering⁚ Heeft u voordat u ZZP werd een WW-uitkering ontvangen en stopt u volledig als ZZP'er? Dan kunt u soms uw WW-uitkering terugkrijgen.
- ZZP'er met een Bbz-uitkering⁚ Als u als ZZP'er (tijdelijk) weinig inkomen heeft, kunt u mogelijk een Bbz-uitkering aanvragen. De gemeente beslist of een (startende) ZZP'er Bbz krijgt.
Het is belangrijk om te weten dat de voorwaarden voor het ontvangen van een WW-uitkering voor ZZP'ers strenger zijn dan voor werknemers in loondienst. U moet bijvoorbeeld voldoen aan de wekeneis⁚ u moet 26 weken hebben gewerkt in de 36 weken voordat u werkloos werd.
Heeft u vragen over uw recht op een WW-uitkering als ZZP'er? Neem dan contact op met het UWV. Zij kunnen u meer informatie geven over de voorwaarden die aan een WW-uitkering voor ZZP'ers verbonden zijn.
WW voor ZZPers
Voor ZZP'ers is de weg naar een WW-uitkering anders dan voor werknemers in loondienst. De WW is immers bedoeld voor werknemers die hun baan verliezen, terwijl ZZP'ers hun eigen onderneming runnen. Toch zijn er een aantal situaties waarin een ZZP'er recht kan hebben op een WW-uitkering.
Een van de bekendste mogelijkheden is de regeling van BVIK (Bedrijfstakvereniging voor Individuele Klantgerichtheid). Als u lid bent van BVIK en u heeft geen opdrachten meer, dan heeft u recht op een WW-uitkering. Deze regeling is speciaal voor ZZP'ers die via BVIK verzekerd zijn.
Ook als u ZZP'er bent naast een baan in loondienst en u verliest uw baan in loondienst, heeft u mogelijk recht op een WW-uitkering over de uren die u in loondienst werkte.
Een andere mogelijkheid is als u een WW-uitkering heeft ontvangen voordat u ZZP werd en u stopt volledig als ZZP'er. In sommige gevallen kunt u uw WW-uitkering dan terugkrijgen.
Voor ZZP'ers die (tijdelijk) weinig inkomen hebben, is er de Bbz-uitkering. Deze uitkering wordt door de gemeente toegekend aan startende of gevestigde ZZP'ers met een laag inkomen.
Het is belangrijk om te weten dat de voorwaarden voor het ontvangen van een WW-uitkering voor ZZP'ers strenger zijn dan voor werknemers in loondienst. U moet bijvoorbeeld voldoen aan de wekeneis⁚ u moet 26 weken hebben gewerkt in de 36 weken voordat u werkloos werd.
Heeft u als ZZP'er vragen over de mogelijkheden om een WW-uitkering te ontvangen? Neem dan contact op met het UWV. Zij kunnen u meer informatie geven over de verschillende regelingen en de voorwaarden die hieraan verbonden zijn.
Starten met een WW-uitkering
Als u een WW-uitkering ontvangt en u wilt een eigen bedrijf starten, dan heeft u verschillende mogelijkheden. U kunt starten met behoud van uw WW-uitkering of u kunt uw WW-uitkering inleveren om uw eigen bedrijf te starten.
Als u besluit om uw WW-uitkering te behouden, dan heeft u recht op een startersregeling. Deze regeling houdt in dat u uw WW-uitkering kunt blijven ontvangen tijdens de eerste drie maanden van uw ondernemerschap. Na deze drie maanden wordt uw WW-uitkering stopgezet, maar u kunt wel een vervolgtraject krijgen via het UWV.
De startersregeling is niet altijd van toepassing. De voorwaarden zijn afhankelijk van uw situatie en de aard van uw bedrijf. Het UWV beoordeelt of u voldoet aan de voorwaarden om gebruik te maken van de startersregeling.
Als u besluit om uw WW-uitkering in te leveren om uw eigen bedrijf te starten, dan heeft u geen recht op de startersregeling. U moet dan zelf voor uw inkomen zorgen.
Het is belangrijk om te weten dat het starten van een eigen bedrijf tijdens uw WW-periode invloed heeft op de hoogte van uw WW-uitkering. Het UWV berekent een fictief inkomen voor uw onderneming. Als dit fictief inkomen hoger is dan 87,5% van uw WW-maandloon, dan stopt uw WW-uitkering.
Het is verstandig om contact op te nemen met het UWV om te bespreken wat de beste optie voor u is. Zij kunnen u adviseren over de startersregeling en de gevolgen voor uw WW-uitkering.
De voorwaarden voor WW
Om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn voor ZZP'ers vaak strenger dan voor werknemers in loondienst.
De belangrijkste voorwaarden voor het ontvangen van een WW-uitkering zijn⁚
- Werkeloosheid⁚ U moet werkloos zijn geworden. Dit betekent dat u geen werk meer heeft of dat u minder dan 10 uur per week werkt.
- Verzekerd zijn⁚ U moet verzekerd zijn voor werkloosheid. Dit betekent dat u premie heeft betaald voor de WW.
- Wekeneis⁚ U moet voldoen aan de wekeneis. Dit betekent dat u in de 36 weken voor uw werkloosheid minimaal 26 weken heeft gewerkt.
- Beschikbaarheid⁚ U moet beschikbaar zijn voor werk. Dit betekent dat u bereid bent om een nieuwe baan te zoeken en te accepteren.
- Niet verwijtbaar⁚ Uw werkloosheid mag niet verwijtbaar zijn. Dit betekent dat u niet door eigen schuld werkloos bent geworden.
Naast deze algemene voorwaarden, zijn er ook specifieke voorwaarden voor ZZP'ers. Zo moet u als ZZP'er lid zijn van BVIK om recht te hebben op een WW-uitkering via deze regeling.
Het is belangrijk om te weten dat de voorwaarden voor een WW-uitkering voor ZZP'ers regelmatig veranderen. Het is daarom verstandig om contact op te nemen met het UWV om te checken of u voldoet aan de huidige voorwaarden.
Het UWV beoordeelt uw aanvraag op basis van de voorwaarden. Als u voldoet aan de voorwaarden, dan heeft u recht op een WW-uitkering. De hoogte van uw WW-uitkering hangt af van uw inkomen in de periode voordat u werkloos werd.
Conclusie
Als ZZP'er heeft u in principe geen recht op een WW-uitkering. De WW is bedoeld voor werknemers in loondienst die hun baan verliezen. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Zo kunt u als ZZP'er recht hebben op een WW-uitkering als u lid bent van BVIK (Bedrijfstakvereniging voor Individuele Klantgerichtheid) en u heeft geen opdrachten meer. Ook als u ZZP'er bent naast een baan in loondienst en u verliest uw baan in loondienst, heeft u mogelijk recht op een WW-uitkering over de uren die u in loondienst werkte.
Als u een WW-uitkering ontvangt en u wilt een eigen bedrijf starten, dan heeft u verschillende mogelijkheden. U kunt starten met behoud van uw WW-uitkering of u kunt uw WW-uitkering inleveren om uw eigen bedrijf te starten. Als u besluit om uw WW-uitkering te behouden, dan heeft u recht op een startersregeling. Deze regeling houdt in dat u uw WW-uitkering kunt blijven ontvangen tijdens de eerste drie maanden van uw ondernemerschap.
Het is belangrijk om te weten dat de voorwaarden voor het ontvangen van een WW-uitkering voor ZZP'ers strenger zijn dan voor werknemers in loondienst. U moet bijvoorbeeld voldoen aan de wekeneis⁚ u moet 26 weken hebben gewerkt in de 36 weken voordat u werkloos werd.
Heeft u vragen over uw recht op een WW-uitkering als ZZP'er? Neem dan contact op met het UWV. Zij kunnen u meer informatie geven over de voorwaarden die aan een WW-uitkering voor ZZP'ers verbonden zijn.
Bekijk ook
Recht op kinderopvangtoeslag als ZZP'er?
Kinderopvangtoeslag als ZZP'er: alles wat je moet weten >>
Heb je recht op WW als ZZP? Alles wat je moet weten
WW-uitkering voor ZZP'ers: wanneer heb je recht op een uitkering? >>
Master Recht en Onderneming: Studeren naar Succes
Master Recht en Onderneming: De Beste Keuze voor Jou >>
Recht op WW als ZZP'er: Wat zijn de Voorwaarden?
WW als ZZP: Controleer of Je Recht Hebt op Uitkering >>
Freelance Tekenaar Gezocht: Vind De Perfecte Tekenaar Voor Jouw Project
Freelance Tekenaar: Vind En Werk Samen Met De Beste Tekenaars >>
Belasting voor Zelfstandige Ondernemers: Een complete gids
Belasting ZZP: Alles wat je moet weten over belastingaangifte! >>