Ben je ZZP'er in de zorgsector? Ontdek alles over ZZP 7 VVT & de specifieke regels.

Wat is ZZP 7?

ZZP 7, ook wel VV7 genoemd, is een zorgzwaartepakket (ZZP) dat duidt op een intensieve behoefte aan zorg en ondersteuning. Het is een indicatie die wordt toegekend aan mensen met een psychogeriatrische aandoening of gerontopsychiatrische of neuropsychiatrische problematiek. Dit kan bijvoorbeeld dementie, het syndroom van Korsakov of ernstige gedragsproblemen zijn. De zorg wordt geleverd in een beschermde woonomgeving en de nadruk ligt op begeleiding.

Voor wie is ZZP 7 bedoeld?

ZZP 7 is bedoeld voor mensen die vanwege een kwetsbare gezondheid en problemen met oriëntatie en geheugen meerdere keren per dag afhankelijk zijn van (intensieve) zorg en verpleging, begeleiding en persoonlijke verzorging. Dit betekent dat zij 24 uur per dag ondersteuning en begeleiding in de buurt nodig hebben. De doelgroep voor het zorgprofiel VV07 betreft verzekerden met een psychogeriatrische aandoening of gerontopsychiatrische of neuropsychiatrische problematiek en die op grond van hun aandoening specifieke begeleiding nodig hebben in combinatie met zeer intensieve verzorging en verpleging in een beschermende woonomgeving.

Het zorgprofiel ZZP 7 is dus bedoeld voor mensen met⁚

  • Ernstige (te vaak, te langdurig, te heftig of te weinig/apathisch) gedragsproblemen door bijvoorbeeld⁚
    • (vergevorderde) dementie
    • dementie op jonge leeftijd; in het bijzonder FTD
    • syndroom van Korsakov

De zorg die onder ZZP 7 wordt geleverd, is gericht op het creëren van een veilige en gestructureerde omgeving waarin de cliënt zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen en functioneren. De focus ligt op het bieden van persoonlijke begeleiding en ondersteuning, met als doel de kwaliteit van leven van de cliënt te verbeteren.

Het is belangrijk om te benadrukken dat ZZP 7 een indicatie is die wordt toegekend door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het is niet zomaar een indicatie die men kan aanvragen. Het CIZ beoordeelt de zorgbehoefte van de cliënt op basis van een medisch onderzoek en een beoordeling van de thuissituatie.

Als de cliënt in aanmerking komt voor ZZP 7, wordt de indicatie vastgelegd in een indicatiebesluit. In dit besluit staat precies beschreven welke zorg de cliënt krijgt en hoeveel uren zorg hij of zij per week heeft.

Wat houdt ZZP 7 in?

ZZP 7, ook wel VV7 genoemd, is een intensieve vorm van zorg die wordt geleverd in een beschermde woonomgeving, zoals een verpleeghuis of een kleinschalige woonvorm. De zorg wordt geleverd door gekwalificeerd personeel, zoals verpleegkundigen, verzorgenden en begeleiders. De nadruk ligt op het bieden van persoonlijke begeleiding en ondersteuning aan de cliënt, met als doel zijn of haar kwaliteit van leven te verbeteren.

De zorg die onder ZZP 7 wordt geleverd, kan bestaan uit⁚

  • Persoonlijke verzorging, zoals wassen, aankleden en eten
  • Verpleging, zoals het toedienen van medicijnen en het controleren van vitale functies
  • Begeleiding, zoals het stimuleren van activiteiten, het bieden van structuur en het ondersteunen bij sociale contacten
  • Behandeling, zoals het aanpakken van gedragsproblemen en het verlichten van psychische klachten
  • Activiteiten, zoals dagbesteding, recreatie en ontspanning

De intensiteit van de zorg wordt afgestemd op de individuele behoeften van de cliënt. Sommige cliënten hebben 24 uur per dag zorg nodig, terwijl anderen alleen tijdens bepaalde momenten van de dag ondersteuning nodig hebben. De zorg wordt altijd geleverd in overleg met de cliënt en zijn of haar familie.

Een belangrijk onderdeel van ZZP 7 is het creëren van een veilige en gestructureerde omgeving. De woonomgeving is aangepast aan de behoeften van de cliënt, met bijvoorbeeld voldoende ruimte en privacy. Er zijn ook voorzieningen aanwezig om de veiligheid van de cliënt te garanderen, zoals camerabewaking en alarmsystemen.

Naast de zorg die wordt geleverd in de woonomgeving, kan de cliënt ook deelnemen aan activiteiten buiten de woonomgeving. Dit kunnen activiteiten zijn die worden georganiseerd door de zorginstelling, maar ook activiteiten die de cliënt zelf organiseert. Het doel van deze activiteiten is om de cliënt te stimuleren, te activeren en contacten te leggen met anderen.

Wat zijn de voorwaarden voor ZZP 7?

Om in aanmerking te komen voor ZZP 7, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) beoordeelt uw zorgbehoefte op basis van een medisch onderzoek en een beoordeling van uw thuissituatie. De volgende aspecten spelen een rol bij de beoordeling⁚

  • Uw gezondheidstoestand⁚ U heeft een kwetsbare gezondheid en problemen met oriëntatie en geheugen. Dit betekent dat u meerdere keren per dag afhankelijk bent van (intensieve) zorg en verpleging, begeleiding en persoonlijke verzorging.
  • Uw psychogeriatrische aandoening⁚ U heeft een psychogeriatrische aandoening of gerontopsychiatrische of neuropsychiatrische problematiek. Dit kan bijvoorbeeld dementie, het syndroom van Korsakov of ernstige gedragsproblemen zijn.
  • Uw behoefte aan 24-uurs ondersteuning⁚ U heeft 24 uur per dag ondersteuning en begeleiding in de buurt nodig.
  • Uw woonsituatie⁚ U heeft een woonsituatie nodig die aangepast is aan uw behoeften. Dit betekent dat u in een beschermde woonomgeving moet wonen, zoals een verpleeghuis of een kleinschalige woonvorm.

Het CIZ beoordeelt uw situatie tijdens een gesprek met u en uw familie, en op basis van medische documenten. Het CIZ beoordeelt of u voldoet aan de voorwaarden voor ZZP 7 en stelt een indicatiebesluit op. In dit besluit staat precies beschreven welke zorg u krijgt en hoeveel uren zorg u per week heeft.

Het is belangrijk om te weten dat ZZP 7 een intensieve vorm van zorg is. Het is niet voor iedereen geschikt. Het CIZ beoordeelt uw situatie zorgvuldig om te bepalen of ZZP 7 de juiste zorg voor u is.

Hoe wordt ZZP 7 aangevraagd?

De aanvraag voor ZZP 7 verloopt via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ is een onafhankelijke organisatie die beoordeelt welke zorg u nodig heeft en of u recht heeft op een indicatie voor langdurige zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).

Om een aanvraag voor ZZP 7 in te dienen, kunt u contact opnemen met uw huisarts of specialist. Zij kunnen u helpen met het invullen van de aanvraagformulieren en het verzamelen van de benodigde medische documenten.

De aanvraagprocedure verloopt als volgt⁚

  1. U neemt contact op met uw huisarts of specialist. Zij beoordelen uw situatie en bepalen of u in aanmerking komt voor een aanvraag voor ZZP 7.
  2. Uw huisarts of specialist vult de aanvraagformulieren in en stuurt deze naar het CIZ.
  3. Het CIZ beoordeelt uw aanvraag. Dit doen zij op basis van de medische documenten die u heeft aangeleverd en een gesprek met u en uw familie.
  4. Het CIZ neemt een beslissing. Als u in aanmerking komt voor ZZP 7, ontvangt u een indicatiebesluit. In dit besluit staat precies beschreven welke zorg u krijgt en hoeveel uren zorg u per week heeft.

Het CIZ beoordeelt uw aanvraag zorgvuldig. De beoordeling kan enkele weken duren. U kunt contact opnemen met het CIZ om te vragen hoe lang de beoordeling duurt.

Zodra u een indicatiebesluit heeft ontvangen, kunt u contact opnemen met een zorginstelling om te bespreken hoe de zorg wordt georganiseerd. De zorginstelling zal met u samenwerken om een zorgplan op te stellen dat aansluit bij uw behoeften.

Wat zijn de kosten van ZZP 7?

De kosten van ZZP 7 worden betaald vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). De Wlz is een wettelijke regeling die zorgt voor de financiering van langdurige zorg voor mensen met een chronische ziekte of handicap. Iedereen die in Nederland woont of werkt, en die verzekerd is voor zorg, betaalt hiervoor een premie.

De hoogte van de premie is afhankelijk van uw inkomen. Mensen met een laag inkomen betalen een lagere premie dan mensen met een hoog inkomen. De premie wordt betaald aan het zorgkantoor. Het zorgkantoor is een organisatie die de Wlz uitvoert.

De kosten van ZZP 7 worden door het zorgkantoor rechtstreeks aan de zorginstelling betaald. U hoeft zelf geen eigen bijdrage te betalen.

Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel.

  • Eigen bijdrage⁚ Als u een hoog inkomen heeft, kunt u een eigen bijdrage moeten betalen voor de zorg die u ontvangt. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen en de kosten van de zorg.
  • Meerzorg⁚ Bij sommige ZZP-indicaties, waaronder ZZP 7, is meerzorg mogelijk. Meerzorg is extra zorg die nodig is bovenop de zorg die in de indicatie is vastgelegd. Voor meerzorg kunt u een eigen bijdrage moeten betalen.
  • Persoonsgebonden budget (PGB)⁚ In plaats van de zorg te laten leveren door een zorginstelling, kunt u kiezen voor een persoonsgebonden budget (PGB). Met een PGB kunt u zelf zorg inkopen bij een zorgaanbieder naar keuze. U bent dan zelf verantwoordelijk voor het betalen van de zorg.

Het is belangrijk om te weten dat de kosten van ZZP 7 kunnen variëren. De kosten zijn afhankelijk van de intensiteit van de zorg, de locatie van de zorg en de zorginstelling waar u de zorg ontvangt.

Als u vragen heeft over de kosten van ZZP 7, kunt u contact opnemen met uw zorgkantoor of met de zorginstelling waar u de zorg ontvangt.

Welke zorg wordt er geleverd bij ZZP 7?

ZZP 7, ook wel VV7 genoemd, is een intensieve vorm van zorg die wordt geleverd in een beschermde woonomgeving zoals een verpleeghuis of een kleinschalige woonvorm. De zorg is gericht op het bieden van persoonlijke begeleiding en ondersteuning aan de cliënt, met als doel zijn of haar kwaliteit van leven te verbeteren. De intensiteit van de zorg wordt afgestemd op de individuele behoeften van de cliënt.

De zorg die onder ZZP 7 wordt geleverd, kan bestaan uit⁚

  • Persoonlijke verzorging⁚ Dit omvat taken zoals wassen, aankleden, eten en drinken, toiletbezoek, en het verzorgen van de persoonlijke hygiëne.
  • Verpleging⁚ Dit omvat taken zoals het toedienen van medicijnen, het controleren van vitale functies, het verzorgen van wonden, het geven van injecties en het ondersteunen bij medische procedures.
  • Begeleiding⁚ Dit omvat het stimuleren van activiteiten, het bieden van structuur en ondersteuning bij sociale contacten, het ondersteunen bij het ontwikkelen van vaardigheden en het bevorderen van de zelfredzaamheid.
  • Behandeling⁚ Dit omvat het aanpakken van gedragsproblemen, het verlichten van psychische klachten, het bieden van psychotherapie en het ondersteunen bij het herstel van de gezondheid.
  • Activiteiten⁚ Dit omvat dagbesteding, recreatie, ontspanning, sociale activiteiten en activiteiten die gericht zijn op het behoud van de mobiliteit en de cognitieve vaardigheden.

Naast de zorg die wordt geleverd in de woonomgeving, kan de cliënt ook deelnemen aan activiteiten buiten de woonomgeving. Dit kunnen activiteiten zijn die worden georganiseerd door de zorginstelling, maar ook activiteiten die de cliënt zelf organiseert. Het doel van deze activiteiten is om de cliënt te stimuleren, te activeren en contacten te leggen met anderen.

De zorg die wordt geleverd onder ZZP 7, is altijd gericht op het welzijn en de veiligheid van de cliënt. De zorg wordt altijd geleverd in overleg met de cliënt en zijn of haar familie.

Het is belangrijk om te weten dat ZZP 7 een intensieve vorm van zorg is. Het is niet voor iedereen geschikt. Het CIZ beoordeelt uw situatie zorgvuldig om te bepalen of ZZP 7 de juiste zorg voor u is.

Bekijk ook

Bemiddelingskosten ZZP in de zorg: Wat zijn de kosten?

Kosten van ZZP bemiddeling in de zorg: Een duidelijk overzicht >>

ZZP belasting rekentool: Bereken eenvoudig je belastingaangifte!

Bereken je ZZP belasting eenvoudig met onze handige rekentool! >>