Wat zijn de regels voor ZZP'ers met betrekking tot de 5-dagenregeling? Ontdek de voorwaarden.

De nieuwe regels voor zzpers

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en organisaties die mensen als zzper inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen dan weer een boete en naheffingen krijgen. Daarbij geldt een overgangsperiode van 1 jaar waarin werkgevers en werkenden nog geen vergrijpboete krijgen als zij kunnen bewijzen dat zij stappen zetten ...

Op 1 juli 2023 is de drie-uursregeling en het vaste gezichtencriterium gewijzigd. De nieuwe regels sluiten beter aan bij de praktijk. Vanaf 1 juli mag je per dag 3 uur afwijken van de beroepskracht-kindratio (BKR) en mag je tijdelijk afwijken van het vaste gezichtencriterium. Bijvoorbeeld bij ziekte of verlof van 1 of meerdere vaste gezichten.

Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzpers) groeit nog steeds. Circa 1 op de 10 werkenden is zzper. Het kabinet wil ze meer ruimte geven, bijvoorbeeld door de administratieve lasten te verminderen. Maar het wil ook het aantal schijnzelfstandigen terugdringen. Dat zijn mensen die als zzper worden ingehuurd terwijl ze feitelijk in dienst zijn.

Er breekt een spannende tijd aan voor alle zzpers en werkgevers. Of je nu bijvoorbeeld actief bent in de zorg, de overheid of het onderwijs⁚ vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op schijnzelfstandigheid. Voor elke opdracht moet worden beoordeeld of de zzper de ...

De 5-dagenregeling

De 5-dagenregeling is een belangrijk onderdeel van de Wet DBA, die vanaf 1 januari 2025 volledig wordt gehandhaafd. Deze regeling stelt dat een zzper maximaal 5 dagen per week voor dezelfde opdrachtgever mag werken. Dit is bedoeld om te voorkomen dat zzpers in feite in dienst zijn van een opdrachtgever, terwijl ze formeel zelfstandig zijn. De 5-dagenregeling is een van de criteria die de Belastingdienst gebruikt om te beoordelen of er sprake is van schijnzelfstandigheid. Als een zzper meer dan 5 dagen per week voor dezelfde opdrachtgever werkt, kan de Belastingdienst besluiten dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst, met alle gevolgen van dien voor zowel de zzper als de opdrachtgever.

Handhaving van de Wet DBA

De Wet DBA (Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de aard van de werkrelatie tussen opdrachtgevers en zzpers. Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst de wet strenger handhaven. Dit betekent dat er meer controles zullen plaatsvinden om te beoordelen of zzpers daadwerkelijk zelfstandig werken of dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Bedrijven en organisaties die zzpers inhuren voor werk dat in feite in loondienst zou moeten gebeuren, kunnen een boete en naheffingen verwachten. De Belastingdienst zal daarbij ook terug in de tijd kijken, tot maximaal 5 jaar, om te controleren of er sprake is van schijnzelfstandigheid. De strengere handhaving van de Wet DBA is bedoeld om te zorgen voor een eerlijker speelveld voor alle partijen en om te voorkomen dat zzpers worden uitgebuit.

Gevolgen voor zzpers

De strengere handhaving van de Wet DBA en de 5-dagenregeling hebben belangrijke gevolgen voor zzpers. Ze moeten zich bewust zijn van de regels en hun werkwijze aanpassen om te voorkomen dat ze in de problemen komen. Dit betekent dat ze goed moeten nadenken over de manier waarop ze hun werk organiseren en dat ze hun contracten met opdrachtgevers zorgvuldig moeten opstellen. Het is belangrijk dat zzpers duidelijk afspraken maken met hun opdrachtgevers over de aard van de opdracht en de verdeling van de verantwoordelijkheden. Ze moeten ook goed documentatie bijhouden van hun werkzaamheden om te kunnen aantonen dat ze daadwerkelijk zelfstandig werken. De strengere handhaving van de Wet DBA kan leiden tot meer administratieve lasten voor zzpers. Ook kunnen ze te maken krijgen met hogere tarieven om de risico's te dekken. Het is belangrijk dat zzpers zich goed informeren over de nieuwe regels en de gevolgen daarvan voor hun onderneming.

Bekijk ook

ZZP'er met een WW-uitkering: Regels en voor- en nadelen

ZZP'er met WW-uitkering: Hoe werkt het en wat zijn de voordelen? >>

ZZP met of zonder behandeling: Wat is het verschil?

ZZP met of zonder behandeling: Wat zijn de voor- en nadelen, en wat is het beste voor u? >>

ZZP'er met een Behandeling: Wat Zijn de Regels?

Zzp'er met een Behandeling: Alles wat je Moet Weten >>

Zorgtoeslag Opgeven bij Aangifte Inkomstenbelasting: Alles wat je moet weten

Zorgtoeslag: Verplicht opgeven bij je aangifte inkomstenbelasting? >>

Inkomstenbelasting verkoop woning: Alles wat je moet weten als ZZP'er

Inkomstenbelasting verkoop woning: Alles wat je moet weten als ZZP'er >>