Zonnepanelen aftrekbaar als ZZP'er: ontdek de voorwaarden en bespaar op belasting

Zonnepanelen als ZZP'er⁚ zijn ze aftrekbaar?

Als ZZP'er ben je vast geïnteresseerd in het besparen op je belastingaangifte. En wat is er nu beter dan investeren in duurzame energie met zonnepanelen? Maar zijn zonnepanelen voor ZZP'ers aftrekbaar? Het antwoord is⁚ het hangt ervan af!

De aftrekbaarheid van zonnepanelen voor ZZP'ers hangt af van verschillende factoren, zoals de manier waarop je de zonnepanelen aanschaft (zakelijk of privé) en de manier waarop je de opgewekte energie gebruikt.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van zonnepanelen en de aftrekmogelijkheden voor ZZP'ers.

Zonnepanelen zakelijk of privé?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is⁚ koop ik de zonnepanelen zakelijk of privé? Deze keuze heeft grote invloed op de aftrekmogelijkheden.

Als je de zonnepanelen zakelijk aanschaft, betekent dit dat je ze op naam van je bedrijf koopt. De zonnepanelen zijn dan onderdeel van je bedrijfsvermogen en de kosten zijn aftrekbaar van je winst.

Koop je de zonnepanelen privé, dan zijn ze onderdeel van je privévermogen. In dat geval heb je alleen recht op aftrek als je de zonnepanelen gebruikt voor je bedrijf.

De grens tussen zakelijk en privé gebruik is niet altijd even duidelijk. Als je vanuit huis werkt en de zonnepanelen op je woning installeert, is het belangrijk om te bepalen hoeveel energie je zakelijk gebruikt. Als je meer dan 10 van de opgewekte energie zakelijk gebruikt, kun je de zonnepanelen in principe zakelijk aanschaffen.

Het is dus belangrijk om goed na te denken over je situatie en de beste keuze te maken voor jouw bedrijf.

Btw-regels voor zonnepanelen

De btw-regels voor zonnepanelen zijn in 2023 gewijzigd. Vanaf 1 januari 2023 geldt een 0%-btw tarief voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Dit betekent dat je geen btw betaalt voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen.

Echter, als je de zonnepanelen zakelijk aanschaft, kom je niet in aanmerking voor de 0%-btw regeling. Je betaalt dan 21% btw over de aanschaf en installatie.

Als je al eerder zonnepanelen hebt gekocht, bijvoorbeeld tweedehands of panelen op een bestaande woning, en je hebt je nog niet gemeld als ondernemer, dan moet je de btw over de aanschaf en installatie zelf berekenen.

Het is belangrijk om te weten dat de btw-regels voor zonnepanelen complex kunnen zijn. Raadpleeg een belastingadviseur om er zeker van te zijn dat je de juiste btw-aangifte doet.

Aftrekposten voor zonnepanelen

Naast de btw-regels zijn er verschillende aftrekposten die je als ZZP'er kunt gebruiken voor zonnepanelen.

Een belangrijke aftrekpost is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Deze aftrekpost is van toepassing op investeringen in duurzame energie, waaronder zonnepanelen. Met de KIA mag je 45% van de investeringskosten aftrekken van je winst.

Een andere belangrijke aftrekpost is de energie-investeringsaftrek (EIA). De EIA is een regeling die gericht is op het stimuleren van investeringen in energiebesparende maatregelen. Ook zonnepanelen komen hiervoor in aanmerking. Met de EIA mag je 45% van de investeringskosten aftrekken van je winst.

Naast deze aftrekposten kun je de kosten van de zonnepanelen ook afschrijven. Afschrijving is het jaarlijks in mindering brengen van de waarde van de zonnepanelen.

De hoogte van de aftrekposten en de afschrijving hangt af van de specifieke situatie. Raadpleeg een belastingadviseur om te bepalen welke aftrekposten voor jou van toepassing zijn.

De kleineondernemersregeling (KOR)

Als ZZP'er kun je gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR). De KOR is een regeling die ervoor zorgt dat je minder belasting betaalt over je winst.

Als je gebruik maakt van de KOR, hoef je geen btw te betalen over je omzet. Je kunt de btw die je over je inkopen hebt betaald niet terugvragen. Dit betekent dat je geen btw kunt terugvragen over de aanschaf van je zonnepanelen.

De KOR is alleen van toepassing als je omzet onder een bepaald bedrag blijft. In 2024 is dit bedrag €20.000.

Als je gebruik maakt van de KOR, is het belangrijk om te weten dat je niet alle kosten van je zonnepanelen kunt aftrekken. De kosten die je hebt gemaakt voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen kun je wel afschrijven, maar je kunt geen gebruik maken van de KIA of de EIA.

Het is belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden van de KOR en te bepalen of deze regeling voor jou van toepassing is. Raadpleeg een belastingadviseur om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt.

Bekijk ook

Zonnepanelen Aftrekbaar van de Inkomstenbelasting?

Zonnepanelen en Inkomstenbelasting: Wat is Aftrekbaar? >>

Zonnepanelen en Inkomstenbelasting: Aftrekposten en tips

Zonnepanelen: Is de aanschaf aftrekbaar voor ZZP'ers? >>

BTW teruggave zonnepanelen: Voor ZZP'ers

Claim BTW terug op zonnepanelen: Zo werkt het voor ZZP'ers. >>

ZZP en autokosten: Wat is aftrekbaar en hoe werkt het?

Autokosten als ZZP'er: Ontdek de aftrekposten en bespaar belasting! >>

ZZP en de Zorgwetgeving: Alles wat je moet weten

ZZP in de zorg: Wat zijn de regels en wetgeving? >>