ZZP'ers en ZEZ Uitkering: Ontdek de regels en voordelen.

Wat is de ZEZ-uitkering?

De ZEZ-uitkering, ook wel bekend als de Zwangerschaps- en Ziektekostenverzekering voor Zelfstandigen, is een uitkering die bedoeld is voor zelfstandige ondernemers tijdens hun zwangerschapsverlof. De uitkering is bedoeld om een minimuminkomen te garanderen tijdens deze periode, aangezien zelfstandigen geen recht hebben op de reguliere zwangerschapsuitkering. De ZEZ-uitkering wordt verstrekt door het UWV en is gelijk aan het wettelijk minimumloon per dag.

De ZEZ-uitkering en de Inkomstenbelasting

De ZEZ-uitkering is belast en moet je opgeven in de aangifte van de inkomstenbelasting als loon uit ziektewetuitkering. De uitkeringsinstantie UWV houdt belasting en premies in over de uitkering. Deze kun je na het jaar weer verrekenen in je aangifte inkomstenbelasting. De ZEZ-uitkering valt niet in de winst, dus je profiteert niet van de MKB-winstvrijstelling van 14% over de uitkering.

Hoogte van de ZEZ-uitkering

De hoogte van de ZEZ-uitkering is afhankelijk van het aantal uren dat je in het jaar voorafgaand aan je zwangerschapsverlof hebt gewerkt. Als je in dat jaar minimaal 1.225 uur hebt gewerkt, ontvang je het volledige minimumloon per dag. Werkte je minder dan 1.225 uur, dan is je uitkering lager en wordt deze berekend op basis van je omzet of het aantal gewerkte uren. De ZEZ-uitkering is gelijk aan 100% van het wettelijk minimumloon per dag, zoals vastgesteld in de Wet inkomstenbelasting 2001.

Belastbaarheid van de ZEZ-uitkering

De ZEZ-uitkering is belast als loon uit ziektewetuitkering. Dit betekent dat je er belasting over moet betalen. De uitkeringsinstantie UWV houdt alvast belasting en premies in over de uitkering. Je kunt deze na het jaar weer verrekenen in je aangifte inkomstenbelasting. De ZEZ-uitkering valt niet in de winst, dus je profiteert niet van de MKB-winstvrijstelling van 14% over de uitkering.

Aangifte Inkomstenbelasting met een ZEZ-uitkering

Bij het invullen van je aangifte inkomstenbelasting is het belangrijk om rekening te houden met de ZEZ-uitkering. Je moet de ZEZ-uitkering opgeven als loon uit ziektewetuitkering. De uitkeringsinstantie UWV houdt alvast belasting en premies in over de uitkering, die je na het jaar weer kunt verrekenen. Als je naast de ZEZ-uitkering ook een uitkering hebt ontvangen via een verzekeraar, dan kan dit invloed hebben op je aangifte. Raadpleeg de website van de Belastingdienst voor meer informatie over het invullen van je aangifte inkomstenbelasting met een ZEZ-uitkering.

Bekijk ook

WAZ Uitkering En Aangifte Inkomstenbelasting: Wat Moet Je Weten?

WAZ Uitkering: Aangifte Inkomstenbelasting Vereenvoudigd >>

WIA-uitkering en aangifte inkomstenbelasting: wat moet je weten?

WIA-uitkering en aangifte inkomstenbelasting: een handige gids >>

Uitkering lijfrente en aangifte inkomstenbelasting: Alles wat je moet weten

Hoe geef je je lijfrente uitkering op in je aangifte inkomstenbelasting? >>

Rabobank verzekering voor ZZP'ers: Vergelijk en bespaar!

Rabobank verzekering: De beste opties voor ZZP'ers! >>

Aangifte inkomstenbelasting na 1 mei: Termijn en stappenplan

Aangifte inkomstenbelasting na 1 mei: Alles wat je moet weten >>