Zelfstandig ondernemer in Nederland, maar woonachtig in Duitsland? Ontdek de regels

Belastingverplichtingen

Woont u in Duitsland en bent u zelfstandig ondernemer, dan zult u waarschijnlijk alleen in Duitsland belasting moeten afdragen. Hebt u in Nederland een vaste inrichting, dan bent u over de inkomsten uit deze vestiging in Nederland belastingplichtig. Wanneer u in Duitsland woont en in Nederland werkt, dan betaalt u loonbelasting in Nederland. U bent ook sociaal verzekerd in Nederland. (Let wel, hierop bestaan uitzonderingen.) Als inwoner van Duitsland houdt u ook bepaalde rechten in Duitsland.

Als sprake is van een vaste inrichting in Nederland, dan mag Nederland inkomstenbelasting heffen over uw winst als zelfstandig ondernemer. U woont in Duitsland. Dit betekent dat u in Nederland een buitenlands belastingplichtige bent. In tegenstelling tot Nederland is in Duitsland het werkelijk genoten rendement belast met inkomstenbelasting. Het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland bepaalt dat, ingeval van inkomen uit vermogen, alleen het woonland van de betreffende persoon mag heffen over genoten inkomsten.

Iemand die niet in Duitsland woont, moet alleen belasting betalen over bronnen uit Duitsland (beschränkt steuerpflichtig); Voorheffing op de inkomstenbelasting is de loonbelasting, gelijk aan Nederland. De tarieven in Duitsland beginnen bij 15 en lopen op tot 42. Als je in Duitsland woont en in Nederland werkt of een pensioen/AOW vanuit Nederland geniet, moet je bedacht zijn op je heffingskortingen. Per 1 januari 2019 wordt alleen voor de buitenlands belastingplichtigen uit de landenkring het belastingdeel van de arbeidskorting via de loonbelasting gegeven.

Sociale zekerheid

Als je in Nederland woont en in Duitsland werkt, ben je in Duitsland sociaal verzekerd. Dat is anders als je ten minste 25 van de werkzaamheden in je woonland (Nederland) verricht. Dan word je voor het gehele inkomen in Nederland sociaal verzekerd. Vanwege Corona is thuiswerken soms de enige optie. Gevolgen hiervan kunnen bijvoorbeeld zijn dat⁚ Ondernemen in Nederland vanuit Duitsland ― GrensInfoPuntengrenzinfo.eu infopage ondernemen-i...Подробнее о выделенных описанияхBelasting betalen Belasting Wonen in Duitsland, ondernemen in Nederland Grensinfopuntwww.grensinfo.nl deonnl belasting_b...U betaalt in Duitsland inkomstenbelasting over uw winst als zelfstandig ondernemer, tenzij sprake is van een vaste inrichting in Nederland. Dit betekent dat uw ...

Werkvergunningen

Zelfstandig ondernemers kunnen de verblijfsvergunning Arbeid als zelfstandige aanvragen. Als u uit 1 van de volgende landen komt kunt u zonder visum, verblijfsvergunning of werkvergunning in Nederland werken⁚ Zwitserland. U heeft wel een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs nodig. Ben je al zzper in Nederland en wil je in de toekomst reizen tijdens het werken, of naar het buitenland verhuizen? Ga dan direct door naar Werken vanuit het buitenland als zzper. Als eerst is het belangrijk dat je het verschil begrijpt tussen een KvK-nummer en een btw-nummer. Heb ik een A1-verklaring nodig? U bent zelfstandig ondernemer (bijvoorbeeld ZZPer) en woont in Duitsland. U gaat als zelfstandige ondernemer in Nederland ... U bent zelfstandig ondernemer (bijvoorbeeld ZZPer) en woont in Duitsland. U gaat als zelfstandige ondernemer in Nederland werken. U gaat bijvoorbeeld een ... Als u als zelfstandig ondernemer (zzper) in Duitsland gaat werken, krijgt u te maken met de Duitse belastingwetgeving en met het Duitse sociale zekerheidssysteem. Waar u belasting moet afdragen verschilt per situatie. Je bent zzper en denkt erover om voortaan vanuit het buitenland te werken. Blijft je onderneming dan in Nederland of verhuist deze mee en moet je in het nieuwe land opnieuw starten? Deze vijf voorbeelden helpen je bepalen waar je je bedrijf straks moet registeren.

Belangrijke documenten

Vanaf 1 januari 2015 zijn de regels in Duitsland strenger geworden met tot gevolg dat de Handwerkskammer heeft besloten dat iedere zzper die klussen in Duitsland wil aannemen in het bezit moet zijn van een vergunning. Deze wordt door de Nederlandse Kamer van Koophandel middels een EU-verklaring verstrekt. Woont u in Nederland of in Duitsland? In het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland staan afspraken over waar u belasting betaalt in uw situatie. Hieronder vind je een lijst met wat je allemaal moet regelen om te mogen werken in Duitsland als zelfstandige. ZZP Nederland kan je een totaalaanbod doen om alle vergunningen en documenten voor je aan te vragen. Als u in Duitsland woont, blijft u in Nederland belastingplichtig voor uw Nederlandse salaris (dit geldt ook voor DGAs) mits de werkzaamheden in Nederland ... De wetten en regels zijn anders in Nederland en gelden nu soms ook voor u. U woont in Duitsland en gaat ondernemen in Nederland. Bekijk wat u moet regelen. Het hoogste tarief in Duitsland is 45 procent. Ter vergelijking⁚ in Nederland variëren de tarieven van 36.52 tot 52 procent. Een behoorlijk verschil dus. Net als in Nederland, zijn de inkomstenbelastingen in Duitsland ook progressief.

Handige tips

6 sep 2017 Als u een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en in Nederland woont, dan heeft u een Nederlandse eenmanszaak. Transacties die vanuit ... 14 jun 2023 Goedemiddag allen, Ik ben van doel om na de zomer, als mijn 40 urige contract is afgelopen deze niet te verlengen, en een eigen bedrijf op ... U betaalt in Duitsland inkomstenbelasting over uw winst als zelfstandig ondernemer, tenzij sprake is van een vaste inrichting in Nederland. Dit betekent dat uw ...

Heb ik een A1-verklaring nodig? U bent zelfstandig ondernemer (bijvoorbeeld ZZPer) en woont in Duitsland. U gaat als zelfstandige ondernemer in Nederland ...

Als u als zelfstandig ondernemer naar Nederland komt, heeft u een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig. Dit is een visum waarmee u naar Nederland ...

Woont u in Nederland of in Duitsland? In het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland staan afspraken over waar u belasting betaalt in uw situatie.

Bekijk ook

ZZP AOV: Belangrijk voor je financiële zekerheid

Zelfstandig Ondernemer: AOV-verzekering, wat is het en waarom heb je het nodig? >>

Pensioenverzekering Zelfstandig Ondernemer: De Beste Opties

Pensioen als ZZP'er: Zorg voor Je Toekomst met de Juiste Verzekering >>

Coach voor zelfstandige ondernemers: Ontdek de voordelen van coaching

Coach voor zelfstandige ondernemers: Vind de juiste coach voor jouw succes >>

Omzetbelasting ZZP: Hoeveel procent betaal je in 2023?

Hoeveel omzetbelasting betaal ik als ZZP'er? Alles wat je moet weten >>

Nog Geen Bericht Inkomstenbelasting: Wat nu?

Nog Geen Bericht Inkomstenbelasting: Wat nu? >>