Kan je WW krijgen als ZZP'er? Ontdek de voorwaarden en mogelijkheden voor ZZP'ers.

De startperiode

Als je jouw onderneming start op of na de dag dat je WW-uitkering ingaat, kun je gebruikmaken van de zogenoemde startperiode die 26 weken duurt. Tijdens startperiode mag je alles doen wat nodig is voor jouw eigen bedrijf⁚ opdrachten binnenhalen en uitvoeren, een bedrijfspand inrichten of een winkel openen. Heb je recht op minder dan 26 weken WW? Dan kun je toch gebruikmaken van de startersregeling. Als je bijvoorbeeld nog maar 20 weken WW over hebt, dan kun je de eerste 20 weken van de startperiode gebruiken om je bedrijf te starten. Gedurende de startperiode ontvang je 29 minder WW-Uitkering.

De onderzoeksfase

Na de startperiode volgt de onderzoeksfase. In deze fase kun je je richten op het ontwikkelen van je bedrijfsidee en het onderzoeken van de markt. Je kunt bijvoorbeeld marktonderzoek doen, contacten leggen met potentiële klanten en een businessplan schrijven. Het UWV kan je tijdens deze fase ondersteunen met informatie en advies. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de diensten van het UWV Werkbedrijf; Het UWV Werkbedrijf kan je helpen met het vinden van een mentor, het ontwikkelen van je ondernemingsplan en het vinden van financiering.

Tijdens de onderzoeksfase kun je met toestemming van het UWV een eigen bedrijf starten terwijl je (een deel van) je uitkering houdt. Je hoeft tijdelijk niet te solliciteren. Het UWV zal je tijdens deze fase vragen om een plan te maken voor je bedrijf. In dit plan moet je beschrijven wat je wilt gaan doen, hoe je dit wilt gaan doen en wat je verwachtingen zijn. Je moet ook aantonen dat je bedrijf haalbaar is en dat je de nodige kennis en vaardigheden hebt om het te runnen.

Als het UWV akkoord gaat met je plan, dan mag je tijdens de onderzoeksfase maximaal 20 uur per week aan je bedrijf werken. De hoogte van je WW-uitkering wordt aangepast naar rato van het aantal uren dat je aan je bedrijf werkt. Als je meer dan 20 uur per week aan je bedrijf werkt, dan verlies je je WW-uitkering. De onderzoeksfase duurt maximaal 26 weken. Na afloop van de onderzoeksfase moet je beslissen of je door wilt gaan met je bedrijf. Als je besluit om door te gaan, dan moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Het UWV zal je dan opnieuw beoordelen en beslissen of je in aanmerking komt voor een WW-uitkering tijdens het ondernemerschap. Het is belangrijk om tijdens de onderzoeksfase goed te communiceren met het UWV. Je moet je plannen met het UWV bespreken en je moet ze op de hoogte houden van je voortgang.

Recht op WW-uitkering als ZZPer

Als je als ZZPer werkloos wordt, dan heb je meestal geen recht op een WW-uitkering. De WW is namelijk bedoeld voor werknemers die hun baan verliezen. Als ZZPer ben je je eigen baas en ben je dus niet in dienst van een werkgever. Er zijn echter een aantal uitzonderingen op deze regel. Zo heb je bijvoorbeeld recht op een WW-uitkering als je als ZZPer in loondienst bent en je baan verliest.

Ook heb je recht op een WW-uitkering als je als ZZPer werkloos wordt en je voldoet aan de voorwaarden van de Zelfstandigen- en Werkloosheidswet (ZW). De ZW is een wet die ZZPers in de gelegenheid stelt om een WW-uitkering te krijgen als ze werkloos worden. Om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering via de ZW, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Je moet bijvoorbeeld minimaal 26 weken als ZZPer hebben gewerkt en je moet je inkomsten kunnen aantonen.

Ook moet je je inschrijven bij het UWV als werkzoekende ZZPer. Het UWV zal je dan beoordelen op basis van de ZW-voorwaarden. Als je aan de voorwaarden voldoet, dan heb je recht op een WW-uitkering. De hoogte van de WW-uitkering is afhankelijk van je inkomen als ZZPer. Er zijn ook een aantal andere regelingen die voor ZZPers van toepassing kunnen zijn. Zo is er bijvoorbeeld de regeling voor zelfstandigen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Deze regeling stelt ZZPers in staat om een uitkering te krijgen als ze ziek worden. Ook is er een regeling voor ZZPers die zwanger zijn. Deze regeling stelt ZZPers in staat om een uitkering te krijgen tijdens hun zwangerschap. Als je als ZZPer werkloos wordt, dan is het belangrijk om contact op te nemen met het UWV. Het UWV kan je informeren over je rechten en plichten en kan je helpen met het aanvragen van een WW-uitkering.

Financiële zekerheid voor ZZPers

Als ZZPer ben je verantwoordelijk voor je eigen financiële zekerheid. Je hebt geen recht op een WW-uitkering als je werkloos wordt, en je bent ook niet automatisch verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dit betekent dat je zelf moet zorgen voor een financiële buffer om tegenslagen op te vangen. Een van de manieren om financiële zekerheid te creëren is door een buffer op te bouwen. Dit kan door een deel van je inkomsten te sparen, zodat je in geval van nood een beroep kunt doen op deze buffer.

Je kunt ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Deze verzekering keert een uitkering uit als je door ziekte of arbeidsongeschiktheid niet meer kunt werken. Een andere manier om financiële zekerheid te creëren is door een bedrijfsopvolgingsverzekering af te sluiten. Deze verzekering keert een uitkering uit als je overlijdt of arbeidsongeschikt raakt, zodat je bedrijf door een ander kan worden voortgezet.

Naast deze verzekeringen zijn er nog andere manieren om financiële zekerheid te creëren. Zo kun je bijvoorbeeld deelnemen aan een broodfonds. Een broodfonds is een collectief spaarsysteem waarbij ZZPers maandelijks een bedrag inleggen. Dit geld wordt gebruikt om elkaar te ondersteunen in geval van nood.

Het is belangrijk om goed na te denken over je financiële zekerheid als ZZPer. Zorg ervoor dat je een plan hebt voor het opvangen van tegenslagen en dat je de juiste verzekeringen hebt afgesloten. Er zijn verschillende websites en organisaties die ZZPers kunnen helpen met het vinden van de juiste financiële producten;

Alternatieven voor WW

Hoewel ZZPers in de meeste gevallen geen recht hebben op een WW-uitkering, zijn er verschillende alternatieven die financiële steun kunnen bieden in geval van werkloosheid. Een van de alternatieven is de Bbz-uitkering. Bbz staat voor Besluit bijstandverlening zelfstandigen. Deze uitkering is bedoeld voor zelfstandigen die tijdelijk weinig inkomen hebben. De gemeente beslist of een (startende) ZZPer Bbz krijgt. De hoogte, duur en aard van de uitkering zijn afhankelijk van jouw situatie.

Een ander alternatief is de Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ). Dit is een zwangerschapsuitkering voor ZZPers. Je komt in aanmerking voor een ZEZ als je voldoet aan bepaalde voorwaarden, zoals het hebben van een eigen bedrijf en het voldoen aan de voorwaarden voor een zwangerschapsuitkering.

Naast deze uitkeringen zijn er ook andere opties voor ZZPers die werkloos worden. Je kunt bijvoorbeeld proberen om een nieuwe opdracht te vinden of je kunt je aanmelden bij een uitzendbureau. Het is belangrijk om te weten dat je als ZZPer verantwoordelijk bent voor je eigen financiële zekerheid. Zorg ervoor dat je een plan hebt voor het opvangen van tegenslagen en dat je de juiste verzekeringen hebt afgesloten.

Er zijn verschillende websites en organisaties die ZZPers kunnen helpen met het vinden van de juiste financiële producten en ondersteuning bij het vinden van werk.

Bekijk ook

Beste podcasts voor ondernemers: inspiratie en tips

Beste podcasts voor ondernemers: inspiratie en tips >>

Freelance vertaler: Zo word je succesvol

Freelance vertaler: Tips en tricks voor een vliegende start >>

Ben ik een ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Wel of geen ondernemer: Wat betekent dit voor jouw inkomstenbelasting? >>

Snel geld lenen als ZZP'er: Ontdek de mogelijkheden

Ben je ZZP'er en heb je snel geld nodig? Ontdek de beste leningopties! >>

ZZP'er worden: alles over belasting en de Belastingdienst

ZZP'er worden? Ontdek alles over belastingaangifte, aftrekposten en de Belastingdienst. >>

Wettelijke betalingstermijn voor ZZP'ers: Wat zijn de regels?

Betalingstermijn voor ZZP'ers: Zorg voor een snelle en betrouwbare betaling >>