ZZP'er in Nederland: hoe werkt het als je in Duitsland woont?

Inleiding

Bent u zelfstandig ondernemer (bijvoorbeeld ZZPer) en woont u in Duitsland, maar wilt u in Nederland werken? Dan is het belangrijk om te weten wat de regels zijn. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van werken in Nederland als ZZPer vanuit Duitsland, waaronder belasting, premie sociale verzekeringen, werkvergunningen en pensioen.

Belasting en premie sociale verzekeringen

Als u in Duitsland woont en in Nederland werkt als ZZPer, dan zult u waarschijnlijk in beide landen belasting moeten betalen. De precieze regels zijn afhankelijk van uw specifieke situatie, bijvoorbeeld of u een vaste werkplek in Nederland heeft of slechts incidenteel opdrachten uitvoert.

In principe bent u als grensarbeider onderworpen aan het stelsel van sociale zekerheid van het land waar u werkt. Dit betekent dat u alle bijdragen voor de volksverzekeringen van Nederland moet betalen volgens het daar geldend recht. U kunt echter recht hebben op een A1-formulier, waarmee u aantoont dat u in Duitsland verzekerd bent. Dit formulier kunt u aanvragen bij de Duitse sociale verzekeringsinstelling.

Het is belangrijk om goed te informeren over de belastingregels in beide landen, om te voorkomen dat u te veel belasting betaalt of dat u te maken krijgt met naheffingen. U kunt hiervoor contact opnemen met de Nederlandse Belastingdienst of de Duitse Finanzamt.

Als u in Duitsland woont, maar in Nederland werkt, bent u meestal belastingplichtig in Nederland voor uw Nederlandse salaris. Dit geldt ook voor DGAs. U kunt echter recht hebben op een belastingverdrag om te voorkomen dat u in beide landen belasting betaalt over hetzelfde inkomen.

Het is verstandig om contact op te nemen met een fiscaal adviseur om te bepalen welke belastingregels voor u van toepassing zijn en om te zorgen dat u alles goed regelt.

Werkvergunning en A1-formulier

Als u als ZZPer vanuit Duitsland in Nederland wilt werken, heeft u in principe geen aparte werkvergunning nodig. Nederland maakt deel uit van de Europese Unie, waardoor u als EU-burger vrij kunt werken in andere lidstaten. Echter, er zijn een aantal specifieke voorwaarden die u moet voldoen, en afhankelijk van de aard van uw werk, kan een A1-formulier wel noodzakelijk zijn.

Het A1-formulier is een bewijs dat u in Duitsland verzekerd bent en dat u dus niet in Nederland hoeft te betalen voor sociale zekerheid. Dit formulier is vooral relevant als u tijdelijk in Nederland werkt, bijvoorbeeld voor een specifiek project. Als u een vaste werkplek in Nederland heeft, is het A1-formulier minder noodzakelijk.

De regels kunnen complex zijn, en het is daarom verstandig om contact op te nemen met de Nederlandse Belastingdienst of de Duitse sociale verzekeringsinstelling om zeker te weten welke documenten u nodig heeft.

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel u in principe geen werkvergunning nodig heeft, u wel moet voldoen aan alle Nederlandse wet- en regelgeving, zoals de wet op de loonbelasting. U kunt zich hierover informeren bij de Nederlandse Belastingdienst of bij een fiscaal adviseur.

Pensioen en sociale zekerheid

Als u in Duitsland woont en in Nederland werkt als ZZPer, is het belangrijk om te weten welke pensioen- en sociale zekerheidsregels voor u van toepassing zijn. In principe bent u als grensarbeider onderworpen aan het stelsel van sociale zekerheid van het land waar u werkt. Dit betekent dat u in Nederland pensioenpremie moet betalen en dat u recht heeft op Nederlandse pensioenen, zoals de AOW.

Echter, er zijn een aantal uitzonderingen op deze regel. Zo kunt u bijvoorbeeld recht hebben op een A1-formulier, waarmee u aantoont dat u in Duitsland verzekerd bent. Dit formulier kunt u aanvragen bij de Duitse sociale verzekeringsinstelling.

Het is belangrijk om goed te informeren over de pensioen- en sociale zekerheidsregels in beide landen, om te voorkomen dat u te veel premie betaalt of dat u te maken krijgt met naheffingen. U kunt hiervoor contact opnemen met de Nederlandse Sociale Verzekeringsbank (SVB) of de Duitse sociale verzekeringsinstelling.

Als u in Duitsland woont en een pensioen of socialezekerheidsuitkering uit Nederland geniet, omdat u daar hebt gewerkt, betaalt u meestal belasting in uw woonland. Dit is geregeld in een verdrag tussen Nederland en Duitsland.

Het is verstandig om contact op te nemen met een pensioenadviseur of fiscaal adviseur om te bepalen welke regels voor u van toepassing zijn en om te zorgen dat u alles goed regelt.

Conclusie

Werken als ZZPer vanuit Duitsland in Nederland kan een interessante optie zijn, maar het is belangrijk om goed te informeren over de regels en voorwaarden. De belangrijkste aspecten zijn belasting, premie sociale verzekeringen, werkvergunningen en pensioen.

Het is verstandig om contact op te nemen met de Nederlandse Belastingdienst, de Duitse Finanzamt, de SVB of een fiscaal adviseur om te bepalen welke regels voor u van toepassing zijn en om te zorgen dat u alles goed regelt.

Hoewel er regels en voorwaarden zijn, is het in principe mogelijk om als ZZPer vanuit Duitsland in Nederland te werken. Met de juiste voorbereiding en de juiste informatie, kunt u profiteren van de voordelen van werken in Nederland, terwijl u tegelijkertijd in Duitsland blijft wonen.

Bekijk ook

Wonen in België, Werken in Nederland als Zzp'er: Belastingzaken

Wonen in België, Werken in Nederland als Zzp'er: Belastingzaken >>

Beschut Wonen met Zzp'er: Begeleiding en Verzorging

Beschut Wonen met Zzp'er: Begeleiding en Verzorging, Alles wat Je Moet Weten >>

ZZP'er: thuiswerken en 4 indicaties

Thuiswerken als ZZP'er: wat zijn de voordelen? >>

ZZP'er worden: Stap voor stap naar je eigen bedrijf

ZZP'er worden: Alles wat je moet weten! >>

Stoppen als zzp'er en terug naar loondienst: wat zijn de stappen en aandachtspunten?

Van zzp'er naar werknemer: een praktische gids met tips voor een soepele overgang. >>