Wkkgz en zzp in de zorg: Verplichtingen en rechten
Wat is de Wkkgz?
De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) is dé kwaliteitswet voor de gezondheidszorg. Het doel van deze wet is dat mensen goede en veilige zorg ontvangen. In de Wkkgz staat beschreven welke eisen van toepassing zijn voor zorgaanbieders. Het maakt hierbij niet uit of je een kleine of grote zorgaanbieder bent. De Wkkgz verplicht zorgaanbieders tot goede zorg, openheid over fouten en incidenten en de bereidheid daarvan te leren. Daarnaast verplicht de Wkkgz zorgaanbieders tot een zorgvuldige omgang met klachten over de zorgverlening.
De Wkkgz-verplichtingen voor zzp-ers in de zorg
Als zzp-er in de zorgsector ben je verplicht om te voldoen aan de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Deze wet regelt onder andere de afhandeling van klachten van cliënten en zorgt voor openheid hierover. Het is daarom belangrijk om te weten wat de Wkkgz precies inhoudt en welke eisen eraan verbonden zijn. De Wkkgz verplicht zorgaanbieders hun eigen kwaliteit te bewaken, te beheersen en te verbeteren. Maar wat houdt deze wet in voor zzpers werkzaam in de zorg? En wat als je bijvoorbeeld niet voldoet aan de wettelijke verplichtingen?
De Wkkgz stelt eisen aan zorgaanbieders. Of ze nu groot of klein zijn. Van een ziekenhuis tot ZZPers, die als solistisch werkende zorgverlener werken. Ook geldt de Wkkgz voor aanbieders van alternatieve geneeswijzen en bepaalde cosmetische behandelingen. In deze wet staat bepaald dat zzp-ers in de zorg een klachtenregeling moeten hebben. Met als doel dat klachten beter worden afgehandeld en de gezondheidszorg transparanter wordt. Om aan de Wkkgz te voldoen moet je onder andere een Klachtenfunctionaris hebben en zijn aangesloten bij een externe- en erkende Geschillencommissie. Dit betekent dat je een systeem moet hebben om klachten te ontvangen, te registreren en te behandelen. Daarnaast moet je zorgen dat je cliënten weten hoe ze een klacht kunnen indienen. Het is belangrijk dat je je goed informeert over de Wkkgz en de verplichtingen die voor jou als zzp-er gelden. Doe dit bijvoorbeeld via de website van ZZP Nederland of de website van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
De Wkkgz verplicht zorgaanbieders tot goede zorg, openheid over fouten en incidenten en de bereidheid daarvan te leren. Daarnaast verplicht de Wkkgz zorgaanbieders tot een zorgvuldige omgang met klachten over de zorgverlening. Hiervoor moet u een aantal dingen regelen. Uw patiënten hebben het recht om een klacht in te dienen over de geleverde zorg. U bent verplicht om een klachtenregeling te hebben en deze duidelijk te communiceren naar uw patiënten. U bent ook verplicht om een klachtenfunctionaris aan te stellen. Deze persoon is verantwoordelijk voor het behandelen van klachten. De Wkkgz verplicht zorgaanbieders om een klachtenregeling te hebben. Dit betekent dat je een systeem moet hebben om klachten te ontvangen, te registreren en te behandelen. Daarnaast moet je zorgen dat je cliënten weten hoe ze een klacht kunnen indienen. De Wkkgz verplicht zorgaanbieders om een geschillencommissie te hebben. Dit betekent dat je aangesloten moet zijn bij een externe en erkende geschillencommissie. Deze commissie kan bemiddelen bij geschillen tussen jou en je cliënten. De Wkkgz verplicht zorgaanbieders om te voldoen aan de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Dit betekent dat je je moet registreren bij het Landelijk Register Zorgaanbieders. Deze registratie is nodig om aan te tonen dat je voldoet aan de eisen die aan zorgaanbieders worden gesteld. De Wkkgz verplicht zorgaanbieders om te voldoen aan de Wet zorg en dwang (Wzd). Deze wet regelt de bescherming van mensen die zorg ontvangen. De Wkkgz verplicht zorgaanbieders om te voldoen aan de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). Deze wet regelt de verplichte zorg voor mensen met psychische problemen.
Voor een jaarbedrag van maar 50,- (exclusief btw) heb je een abonnement op de Klachtenregeling Zorg van ZZP Nederland en voldoe je aan de verplichte Klachtenfunctionaris en Geschillencommissie zoals in de Wkkgz staat. Naast de jaarlijkse kosten van het abonnement is er geen eigen bijdrage of een eigen risico verschuldigd.
Klachtenregeling en Geschillencommissie
De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) verplicht zorgaanbieders om een klachtenregeling te hebben. Dit betekent dat je een systeem moet hebben om klachten te ontvangen, te registreren en te behandelen. Daarnaast moet je zorgen dat je cliënten weten hoe ze een klacht kunnen indienen. De Wkkgz verplicht zorgaanbieders om een geschillencommissie te hebben. Dit betekent dat je aangesloten moet zijn bij een externe en erkende geschillencommissie. Deze commissie kan bemiddelen bij geschillen tussen jou en je cliënten. De Wkkgz verplicht zorgaanbieders om te voldoen aan de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Dit betekent dat je je moet registreren bij het Landelijk Register Zorgaanbieders. Deze registratie is nodig om aan te tonen dat je voldoet aan de eisen die aan zorgaanbieders worden gesteld. De Wkkgz verplicht zorgaanbieders om te voldoen aan de Wet zorg en dwang (Wzd). Deze wet regelt de bescherming van mensen die zorg ontvangen. De Wkkgz verplicht zorgaanbieders om te voldoen aan de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). Deze wet regelt de verplichte zorg voor mensen met psychische problemen.
De Klachtenregeling Zorg van ZZP Nederland volstaat voor de volgende wetten⁚ Wet kwaliteit klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz); Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Jeugdwet; Wet zorg en dwang (Wzd); Wet verplichte ggz (Wvggz). Het klachtrecht in de Jeugdwet kent andere regelingen dan het klachtrecht in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz). Uit onderzoek van het Nivel en de Hogeschool Leiden blijkt dat cliënten in de jeugdzorg vaker een klacht indienen dan cliënten in de reguliere zorg. Dit komt waarschijnlijk doordat de jeugdzorg complexer is en er meer verschillende partijen bij betrokken zijn.
De Wkkgz verplicht zorgaanbieders tot goede zorg, openheid over fouten en incidenten en de bereidheid daarvan te leren. Daarnaast verplicht de Wkkgz zorgaanbieders tot een zorgvuldige omgang met klachten over de zorgverlening. Hiervoor moet u een aantal dingen regelen. Uw patiënten hebben het recht om een klacht in te dienen over de geleverde zorg. U bent verplicht om een klachtenregeling te hebben en deze duidelijk te communiceren naar uw patiënten. U bent ook verplicht om een klachtenfunctionaris aan te stellen. Deze persoon is verantwoordelijk voor het behandelen van klachten.
Sinds 2021 is het eenvoudig om door CAT erkende opleidingen te vinden, jij vindt ze exclusief op gatregisteropleidingen.nl GRO is met zorg ontwikkeld onder supervisie van toezichthouder Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten (GAT). In dit register worden opleiders en hun scholing(en) met de Kwaliteitswet Wkkgz als kompas op waarde geschat.
De voordelen van de Wkkgz voor zzp-ers
De Wkkgz heeft ook een aantal voordelen voor zzp-ers in de zorg. De wet zorgt voor meer duidelijkheid en zekerheid voor zowel de zzp-er als de cliënt. De Wkkgz zorgt ervoor dat zzp-ers in de zorg hun eigen kwaliteit kunnen bewaken, beheersen en verbeteren. Dit kan leiden tot betere zorg voor cliënten en een sterkere positie voor de zzp-er in de markt. De Wkkgz zorgt ervoor dat zzp-ers in de zorg beter beschermd zijn tegen klachten en geschillen. Dit geeft zzp-ers meer zekerheid en rust om hun werk te kunnen doen. De Wkkgz zorgt ervoor dat zzp-ers in de zorg beter geïnformeerd zijn over hun rechten en plichten. Dit kan leiden tot meer professionele en verantwoorde zorgverlening.
De Wkkgz verplicht zorgaanbieders om een klachtenregeling te hebben. Dit betekent dat je een systeem moet hebben om klachten te ontvangen, te registreren en te behandelen. Daarnaast moet je zorgen dat je cliënten weten hoe ze een klacht kunnen indienen. De Wkkgz verplicht zorgaanbieders om een geschillencommissie te hebben. Dit betekent dat je aangesloten moet zijn bij een externe en erkende geschillencommissie. Deze commissie kan bemiddelen bij geschillen tussen jou en je cliënten. De Wkkgz verplicht zorgaanbieders om te voldoen aan de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Dit betekent dat je je moet registreren bij het Landelijk Register Zorgaanbieders. Deze registratie is nodig om aan te tonen dat je voldoet aan de eisen die aan zorgaanbieders worden gesteld. De Wkkgz verplicht zorgaanbieders om te voldoen aan de Wet zorg en dwang (Wzd). Deze wet regelt de bescherming van mensen die zorg ontvangen. De Wkkgz verplicht zorgaanbieders om te voldoen aan de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). Deze wet regelt de verplichte zorg voor mensen met psychische problemen.
Omdat de Belastingdienst vanaf volgend jaar strenger gaat handhaven op schijnzelfstandigheid onder zzpers heeft gehandicapteninstelling Lunet Zorg besloten geen zelfstandigen meer in te schakelen voor directe zorg aan bewoners.
Aan de slag als zzp-er in de zorg
Ga je als zzp-er in de zorg aan de slag? Dan is het belangrijk om te weten dat jij je aan allerlei regels en wetten moet houden. Zo moet jij als ondernemer in de zorg ook iets regelen voor wanneer een cliënt een klacht heeft. De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) is een belangrijk onderdeel van deze wetgeving. In dit artikel lees je alles over de Wkkgz en wat het voor jou als zzp-er in de zorg betekent. De Wkkgz verplicht zorgaanbieders om een klachtenregeling te hebben. Dit betekent dat je een systeem moet hebben om klachten te ontvangen, te registreren en te behandelen. Daarnaast moet je zorgen dat je cliënten weten hoe ze een klacht kunnen indienen. De Wkkgz verplicht zorgaanbieders om een geschillencommissie te hebben. Dit betekent dat je aangesloten moet zijn bij een externe en erkende geschillencommissie. Deze commissie kan bemiddelen bij geschillen tussen jou en je cliënten. De Wkkgz verplicht zorgaanbieders om te voldoen aan de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Dit betekent dat je je moet registreren bij het Landelijk Register Zorgaanbieders. Deze registratie is nodig om aan te tonen dat je voldoet aan de eisen die aan zorgaanbieders worden gesteld. De Wkkgz verplicht zorgaanbieders om te voldoen aan de Wet zorg en dwang (Wzd). Deze wet regelt de bescherming van mensen die zorg ontvangen. De Wkkgz verplicht zorgaanbieders om te voldoen aan de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). Deze wet regelt de verplichte zorg voor mensen met psychische problemen.
Omdat de Belastingdienst vanaf volgend jaar strenger gaat handhaven op schijnzelfstandigheid onder zzpers heeft gehandicapteninstelling Lunet Zorg besloten geen zelfstandigen meer in te schakelen voor directe zorg aan bewoners. De Eindhovense gehandicapteninstelling Lunet gaat met ingang van 1 januari 2025 geen zzpers in de directe zorg meer inzetten, tenzij de kwaliteit van zorg en ondersteuning in gevaar komt.
De Wkkgz verplicht zorgaanbieders tot goede zorg, openheid over fouten en incidenten en de bereidheid daarvan te leren. Daarnaast verplicht de Wkkgz zorgaanbieders tot een zorgvuldige omgang met klachten over de zorgverlening. Hiervoor moet u een aantal dingen regelen. Uw patiënten hebben het recht om een klacht in te dienen over de geleverde zorg. U bent verplicht om een klachtenregeling te hebben en deze duidelijk te communiceren naar uw patiënten. U bent ook verplicht om een klachtenfunctionaris aan te stellen. Deze persoon is verantwoordelijk voor het behandelen van klachten.
In de eerste negen maanden van dit jaar schreven zon tienduizend mensen zich als zorg-zzper in bij de Kamer van Koophandel, 20 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit ...
Bekijk ook
ZZP Zorg in Den Haag: Vind Werk en Ondersteuning
ZZP Zorg in Den Haag: Uw Weg naar Succes in de Zorg >>
ZZP'er Worden in de Zorg: Stappenplan en Tips
Stap voor Stap: Zo Wordt U ZZP'er in de Zorgsector >>
Zorg samen: ZZP'ers in een coöperatie
De voordelen van een ZZP coöperatie in de zorgsector >>
Zzp zorg in Gelderland: Vind een bemiddelingsbureau dat bij jou past
Zzp zorg bemiddeling Gelderland: Werk vinden in de zorg als ZZP'er >>
Online aangifte inkomstenbelasting Curaçao: Doe je aangifte gemakkelijk en snel
Doe je aangifte inkomstenbelasting Curaçao online: Eenvoudig en snel! >>