Winst uit onderneming: Hoe je je winst optimaliseert als ZZP'er

Wat is winst uit onderneming?

Als zzper met een eenmanszaak moet je inkomstenbelasting (IB) betalen over je bedrijfswinst. Voor een ondernemer werkt de belasting anders dan wanneer je in loondienst bent. En per 2025 gaat box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning) op de schop.

Belangrijkste fiscale aspecten voor zzp'ers

Als zzper krijgt u te maken met speciale regels voor belastingen en aftrekposten. De Belastingdienst bepaalt of u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Niet iedereen die ondernemer wil zijn, is ook ondernemer voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst beoordeelt dit. Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan moet u de winst uit...

Eenmanszaak

Bij eeneenmanszaak ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting. Maar hoeveel inkomstenbelastingzzp betaal je over jewinst? In andere woorden, hoeveel is je belastbarewinst precies binnen eeneenmanszaak. Sinds 2020 is er een twee schijvenstelsel ingevoerd⁚ in de eerste schijf betaal je in 2024 36,97 belasting over een inkomsten tot 75.518.

Dan moet u dewinstuit uwonderneming in uw aangifte inkomstenbelasting vermelden. Aftrekposten zzper. Als de Belastingdienst u als zelfstandig ondernemer ziet, kunt u profiteren van aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. U hoeft dan minder inkomstenbelasting te betalen. Resultaatuit overige werkzaamheden zzper.

Daarnaast zijn er nog enkele overeenkomsten tussen een zzper en een eenmanszaak, te weten⁚ De hoofdverantwoordelijke voor de onderneming gaat op zelfstandige wijze te werk tijdens het uitvoeren van de belangrijke bedrijfswerkzaamheden. De ondernemer is gericht op het maken van winst of het...

Bereken eenvoudig de verschuldigde inkomstenbelasting in box 1 en bijdrage ZvW als ZZPer meteenmanszaak en ondernemer voor de inkomstenbelasting. Bekijk hoeveel je netto besteedbaar inkomen en belastingdruk is op basis van dewinstuit jeonderneming en hoeveel je apart moet houden voor het betalen van de inkomstenbelasting en ... Fiscale verschillen tussen zzp en BV in 2024. Als zzper in een eenmanszaak keer je gewoon winst uit aan jezelf, en die winst wordt als inkomen belast in box ... Aftrekbeperking bij verteerkosten. De hoofdregel is dat de aftrekbeperking geldt voor een vast bedrag per jaar (2024 5.600), deze drempel mag niet tijdsevendig worden toegepast (zie besluituit 2020) . De ondernemer mag ervoor kiezen om 20 van de totale gemengde kosten niet ten laste van dewinst te brengen, dit is dus even rekenen. De winst uit uw onderneming is onderdeel van uw inkomen uit werk en woning (box 1). Als uw ondernemingswinst negatief is, heet dat verlies uit onderneming. In dit hoofdstuk leest u onder andere wanneer uwinstuitonderneming hebt en met welke zaken u rekening moet houden bij het invullen van uw aangifte. Meer informatie voor ondernemers vindt u in de hoofdstukkenWinst-en-verliesrekening en balans en Ondernemersaftrek en investeringsaftrek .

Kies je voor de rechtsvormeenmanszaak, dan ben je de enige eigenaar van het bedrijf. Vaak heb je recht op belastingvoordelen voor ondernemers. Als eigenaar van eeneenmanszaak loop je ook privé risico als je schulden maakt met je bedrijf. Lees hier wat je moet weten over de rechtsvormeenmanszaak.

Aftrekposten voor zzp'ers

Je berekent deze niet zelf, maar dat doet de Belastingdienst op basis van jouw winst- en verliesrekening en balans. Hierbij houden ze rekening met aftrekposten, afschrijven, etc. Kijk ook eens op e-Boekhouden.nl voor meer info over aftrekposten. Moet je overigens wel zelf aangeven, dus belangrijk...

Commerciële winst is de winst die je met je bedrijf maakt⁚ de omzet minus de kosten. Dit wordt ook de bedrijfswinst genoemd. De fiscale winst is lager, omdat je verschillende aftrekken kunt gebruiken, zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling.

Veel voorkomende belastingvoordelen zijn⁚

  • Zelfstandigenaftrek⁚ deze aftrekpost bedraagt in 2024 7.283 euro.
  • Startersaftrek⁚ voor zzp'ers die in hun eerste vijf jaar van ondernemerschap zitten, is er een extra aftrekpost van 2.123 euro.
  • Mkb-winstvrijstelling⁚ deze vrijstelling is afhankelijk van de hoogte van de winst. In 2024 is de maximale vrijstelling 14.000 euro.

Let op! Je hebt alleen recht op deze aftrekposten als je door de Belastingdienst wordt gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Je bent als ondernemer zelf verantwoordelijk om te controleren op welke aftrekposten je recht hebt. Controleer dit daarom altijd goed op de website van de belastingdienst. Heb je de bedragen van alle aftrekposten waar je recht op hebt, afgetrokken? Dan hou je nu het bedrag over waarover je belasting moet betalen. Welk percentage je over dit bedrag betaalt, lees je in het volgende hoofdstuk.

Er zit veel verschil in de uurtarieven van zzpers. Hoeveel vraag jij per uur in het komende jaar?

Belastingtarieven en de tweeschijvenstelsel

Net als in loondienst betalen ondernemers een percentage belasting over het inkomen. Hoeveel dit is, is dus helemaal afhankelijk van jouw belastbare inkomen. Ondernemers hebben vaak een lagere belastingdruk door belastingvoordelen als de mkb-winstvrijstelling, startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Hier zijn voorwaarden aan verbonden.

Sinds 2020 zijn er in Nederland nog maar twee belastingtarieven ⁚ het tweeschijvenstelsel. Deze tarieven gelden voor alle Nederlanders, of je nu in loondienst bent of ondernemer. Vanaf 2025 komen er drie belastingtarieven in box 1 in plaats van twee. Het eerste tarief is voor inkomens tot 38.441 per jaar en wordt 35,82. Er komt een tweede tarief van 37,48 voor inkomens tussen 38.441 en 76.817 per jaar. Voor inkomens boven 76.817 blijft het belastingtarief 49,5.

Let op⁚ deze verandering is onderdeel van het Belastingplan 2025 dat op Prinsjesdag is gepresenteerd aan de Tweede Kamer.

Hieronder zie je precies hoe de schijfsituatie er in 2025 uit zal zien, mits het plan wordt goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer(s). Speciaal voor starters⁚ de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips!

Veel starters maken de fout te denken dat als je btw afdraagt, je ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Ook een KVK-inschrijving geeft geen garantie op het label ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Werknemers betalen belasting over hun salaris, ondernemers betalen belasting over de gemaakte winst. Met de  Ondernemerscheck van de Belastingdienst kun je uitzoeken of jouw inkomsten kunnen worden gerekend tot winst uit onderneming. Het gaat hierbij onder meer over de volgende punten⁚

  • Werk je voor eigen rekening en risico?
  • Ben je zelf verantwoordelijk voor je winst of verlies?
  • Ben je gericht op het maken van winst?
  • Heb je een eigen bedrijf met eigen bedrijfsnaam?
  • Werk je voor een langere periode en heb je een duurzame onderneming?

Voldoe je aan de criteria? Dan mag je gebruik maken van de fiscale voordelen (aftrekposten) van ondernemerschap.

Bekijk ook

Winst uit onderneming in Box 1: Alles wat u moet weten

Winst uit onderneming Box 1: Een Duidelijke Uitleg >>

Aangifte winst uit onderneming: hoe doe je dat?

Winst uit onderneming: aangifte doen als zzp'er >>

Inkomstenbelasting over winst: hoe werkt het?

Inkomstenbelasting: hoe wordt winst belast? >>

ZZP'er: inkomsten uit overig werk, hoe werkt het?

Inkomsten uit overig werk als ZZP'er: regels en tips >>

Dividendbelasting verrekenen met inkomstenbelasting: hoe werkt het?

Verreken dividendbelasting met inkomstenbelasting: alles wat je moet weten. >>