ZZP'er in de zorg: de wet toetreding en wat je moet weten
Inleiding
De Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) is op 1 januari 2022 in werking getreden en vervangt de Wet toelating zorginstellingen (Wtzi). Deze nieuwe wet heeft als doel om de kwaliteit van de zorg in Nederland te verhogen en meer grip te krijgen op zorgaanbieders. Voor ZZP'ers in de zorg betekent dit dat er een aantal nieuwe regels en verplichtingen gelden. In deze tekst zullen we de Wtza bespreken en toelichten wat deze wet voor jou als ZZP'er in de zorg betekent.
Wat is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)?
De Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) is een onderdeel van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en is van toepassing op alle zorgaanbieders in Nederland. De Wtza is bedoeld om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en meer transparantie te creëren in de zorgsector. De wet regelt het toezicht op zorgaanbieders en aan welke eisen zij moeten voldoen om zorg te mogen verlenen. De Wtza vervangt de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) en is van toepassing op alle zorgaanbieders in de zin van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz); dat zijn in de mondzorg zowel praktijkhouders als tandartsen/orthodontisten/kaakchirurgen die als zzper werken. De overheid wil met de Wtza meer zicht en grip krijgen op zorgaanbieders in Nederland. Dit houdt in dat er een meldplicht is wanneer je werkzaam bent als zzper. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd heeft de verantwoordelijkheid om hierop te toetsen. Dat is verplicht volgens de Wet toetreding nieuwe zorgaanbieders (Wtza). De inspectie ontvangt al deze aanmeldingen. Door te voldoen aan de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) laat je als ZZPer in de zorg zien dat je staat voor goede zorg en een transparante werkwijze hanteert. De Wtza bestaat uit verschillende onderdelen⁚ melden, vergunning en intern toezicht, financiële bedrijfsvoering (inclusief het gebruik van derivaten) en jaarverantwoording.
Wie valt onder de Wtza?
De Wtza is van toepassing op alle zorgaanbieders die zorg verlenen op grond van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en ook jeugdhulp op grond van de Jeugdwet. Dit betekent dat alle ZZP'ers in de zorg die zorg verlenen aan mensen met een handicap, chronische ziekte, psychische problemen of andere gezondheidsproblemen onder de Wtza vallen. Ook ZZP'ers die jeugdhulp verlenen aan kinderen en jongeren vallen onder de Wtza. De Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) vraagt een meldplicht voor alle (nieuwe) zorgverleners die zorg verlenen op grond van de Wet Kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en ook jeugdhulp op grond van de Jeugdwet. De Wtza is van toepassing op alle zorgaanbieders in Nederland. Op grond van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) bestaat de verplichting om te voldoen aan de vereisten zoals vastgelegd in de Wtza wanneer meer dan tien of 25 zorgverleners zorg (doen) verlenen, afhankelijk van de vormen van geleverde zorg. Zorgaanbieders die zorg willen aanbieden die onder de Zorgverzekeringswet of Wet langdurige zorg (Wlz) valt, hebben een Wtza-toelating nodig. Hiervoor moeten zij aan de wettelijke eisen voldoen die in de Wet toetreding zorgaanbieders staan. Ouder- en wooninitiatieven vallen onder de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Daarom geldt de Wtza ook voor hen.
De meldplicht
Een van de belangrijkste onderdelen van de Wtza is de meldplicht. Dit houdt in dat alle nieuwe zorgaanbieders zich moeten melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) voordat ze met hun werkzaamheden mogen beginnen. De meldplicht is bedoeld om de IGJ inzicht te geven in de zorgaanbieders die in Nederland actief zijn en om het risicotoezicht op nieuwe zorgaanbieders effectiever te maken. De meldplicht houdt in dat een zorgaanbieder zich moet melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) middels het invullen van een vragenlijst via www.toetredingzorgaanbieders.nl. De meldplicht is bedoeld om alle zorgaanbieders en jeugdhulpaanbieders die onder de Wtza vallen in beeld te krijgen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De meldplicht is een van de belangrijkste onderdelen van de Wtza. Het doel van de meldplicht is om het risicotoezicht op nieuwe zorgaanbieders effectiever vorm te geven. De meldplicht is bedoeld om het risicotoezicht op nieuwe zorgaanbieders effectiever vorm te geven. Je kunt je melden bij op www.toetredingzorgaanbieders.nl. Als je als zorg-zzper inschrijft in het Handelsregister van de KVK dan krijg je een uitnodiging om je aan te melden als nieuwe zorgaanbieder. Bij het aanmelden krijg je een vragenlijst op maat aangeboden, afhankelijk van welke werkzaamheden je gaat doen.
Verplichtingen voor ZZP'ers in de zorg
Naast de meldplicht zijn er nog een aantal andere verplichtingen voor ZZP'ers in de zorg die onder de Wtza vallen. Deze verplichtingen zijn er om de kwaliteit van de zorg te waarborgen en om te zorgen dat zorgaanbieders voldoen aan de wettelijke eisen. Zo moeten ZZP'ers in de zorg bijvoorbeeld voldoen aan de eisen voor intern toezicht, financiële bedrijfsvoering en jaarverantwoording. De Wtza regelt het toezicht op zorgaanbieders. Het doel van de nieuwe wet is dan ook dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd beter zicht krijgt op alle zorgaanbieders in Nederland. De overheid wil met de Wtza meer zicht en grip krijgen op zorgaanbieders in Nederland. Voor (bepaalde categorieën) zorgaanbieders gaat een meldplicht en een vergunningplicht gelden. De Wtza vervangt de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) en is van toepassing op alle zorgaanbieders in de zin van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz); dat zijn in de mondzorg zowel praktijkhouders als tandartsen/orthodontisten/kaakchirurgen die als zzper werken. De Wtza geeft nieuwe toetredingsregels voor zorgaanbieders. De Wtza geeft nieuwe toetredingsregels voor zorgaanbieders. De Wtza geeft nieuwe toetredingsregels voor zorgaanbieders. De Wtza geeft nieuwe toetredingsregels voor zorgaanbieders.
Conclusie
De Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) is een belangrijke wet voor alle ZZP'ers in de zorg. De wet heeft als doel om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en om te zorgen dat alle zorgaanbieders aan de wettelijke eisen voldoen. Voor ZZP'ers in de zorg betekent dit dat er een aantal nieuwe regels en verplichtingen gelden, zoals de meldplicht en de verplichting om te voldoen aan de eisen voor intern toezicht, financiële bedrijfsvoering en jaarverantwoording. Het is belangrijk dat ZZP'ers in de zorg zich goed informeren over de Wtza en de verplichtingen die deze wet met zich meebrengt. Door te voldoen aan de Wtza laten ZZP'ers in de zorg zien dat ze staan voor goede zorg en een transparante werkwijze hanteren. De Wtza moet zorgen voor meer openheid. Ook is het doel achter de Wtza om zorgprofessionals bewuster te maken van de kwaliteit van zorg. Sinds 1 januari 2022 bestaat de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Deze wet is vooral bedoeld om de toezichthouder beter zijn werk te kunnen laten doen en om de kwaliteit van zorg te verbeteren. De Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) heeft als doel om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en meer transparantie te creëren in de zorgsector. De Wtza vervangt de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) en is van toepassing op alle zorgaanbieders in de zin van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz); dat zijn in de mondzorg zowel praktijkhouders als tandartsen/orthodontisten/kaakchirurgen die als zzper werken.
Bekijk ook
Friese Onderneming van het Jaar 2019: Wie is de winnaar?
Friese Onderneming van het Jaar 2019: Een blik op de winnaars >>
Loon omrekenen naar ZZP: Hoe werkt het?
Hoe reken ik mijn loon om naar een ZZP-inkomen? >>