ZZP'er in België: Alles wat je moet weten over werken in het buitenland

Inleiding

Ben je een Nederlandse ZZPer die in België wil werken? Of wil je je als zelfstandige in België vestigen? Dan is het belangrijk om te weten wat de regels zijn. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aandachtspunten‚ zoals de A1-formulier‚ sociale premies‚ belastingen en Limosa. We geven je een duidelijk overzicht van de Belgische regelgeving voor ZZPers‚ zodat je goed voorbereid bent op je avontuur in België.

A1-formulier

Het A1-formulier is een belangrijk document voor ZZPers die in België gaan werken. Dit formulier bevestigt dat je in Nederland verzekerd bent voor sociale zekerheid en dat je geen Belgische sociale premies hoeft te betalen. Het A1-formulier is nodig in een aantal situaties‚ bijvoorbeeld als je normaal gesproken in Nederland werkt en tijdelijk in België een opdracht gaat uitvoeren.

De aanvraag voor een A1-formulier kan je doen via de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Het is belangrijk om het A1-formulier tijdig aan te vragen‚ aangezien de verwerking enige tijd kan duren. Het formulier is in principe een jaar geldig‚ maar kan in sommige gevallen worden verlengd.

Let op⁚ hoewel je met een A1-formulier geen Belgische sociale premies hoeft te betalen‚ blijf je wel verplicht je Belgische inkomsten te melden in je jaarlijkse Nederlandse aangifte inkomstenbelasting.

Het A1-formulier is een belangrijk document voor ZZPers die in België gaan werken. Zorg ervoor dat je het formulier tijdig aanvraagt en dat je de regels goed begrijpt.

Sociale premies

Als ZZPer in België werk je‚ net als in Nederland‚ met een eigen sociale zekerheidsstelsel. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor je sociale premies. In België is het verplicht om je aan te melden bij een sociaal verzekeringsfonds naar keuze. Dit fonds verzorgt de inning en uitkering van de sociale premies‚ die je recht geven op verschillende sociale uitkeringen‚ zoals ziekte- en invaliditeitsuitkeringen‚ pensioen en werkloosheidsuitkering.

De hoogte van de sociale premies die je moet betalen‚ hangt af van je inkomsten. Je betaalt in België sociale premies voor⁚

  • Ziekte en invaliditeit
  • Ouderdomspensioen
  • Werkloosheid
  • Wettelijke ongevallen

Het is belangrijk om je goed te informeren over de sociale premies die je moet betalen in België; De sociale zekerheid in België is anders dan in Nederland‚ dus het is belangrijk om te weten wat je rechten en plichten zijn.

Neem contact op met een sociaal verzekeringsfonds om meer te weten te komen over de premies die je moet betalen en de voorwaarden die gelden.

Belastingen

Als je als ZZPer in België werkt‚ moet je rekening houden met de Belgische belastingwetgeving. De Belgische belastingen worden geheven over je inkomsten uit je zelfstandige activiteit. De hoogte van de belasting die je moet betalen‚ hangt af van je inkomsten en de geldende tarieven.

België kent verschillende belastingen voor ZZPers‚ waaronder⁚

  • Inkomstenbelasting⁚ Dit is de belasting die je betaalt over je winst uit je zelfstandige activiteit. De tarieven voor de inkomstenbelasting zijn progressief‚ wat betekent dat je meer belasting betaalt naarmate je inkomsten hoger zijn.
  • BTW⁚ Als je als ZZPer in België goederen of diensten verkoopt‚ ben je in de meeste gevallen verplicht om BTW te berekenen en af te dragen. De BTW-tarieven in België kunnen variëren‚ afhankelijk van het type goed of dienst dat je verkoopt.
  • Gemeentelijke belastingen⁚ In België betaal je ook gemeentelijke belastingen‚ zoals de onroerendezaakbelasting‚ de personenbelasting en de belasting op bedrijfsactiviteiten.

Het is belangrijk om je goed te informeren over de Belgische belastingwetgeving en de belastingen die je moet betalen als ZZPer. Neem contact op met een belastingadviseur of boekhouder om meer te weten te komen over je fiscale verplichtingen in België.

Let op⁚ vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en organisaties die mensen als ZZPer inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren‚ kunnen dan weer een boete en naheffingen krijgen. Er is een overgangsperiode van 1 jaar met een moratorium.

Limosa

Limosa is een online platform dat gebruikt wordt voor het registreren van tijdelijke werknemers en zelfstandigen die in België komen werken. Als je als Nederlandse ZZPer een klus gaat doen in België‚ moet je je sinds 1 april 2007 aanmelden bij Limosa. Dit is wettelijk verplicht. Via dit platform meld je dat je een opdracht in België hebt.

De Limosa-melding moet je doen voor je in België gaat werken. Je moet daarbij een aantal gegevens invullen‚ zoals je naam‚ adres‚ nationaliteit‚ het type opdracht dat je gaat uitvoeren en de duur van je opdracht. Je moet ook bewijsstukken toevoegen‚ zoals een kopie van je identiteitskaart en een contract voor de opdracht.

Na het indienen van je Limosa-melding ontvang je een meldingsbewijs. Dit bewijs is belangrijk om mee te nemen naar België. Het kan je helpen om te bewijzen dat je legaal in België mag werken.

Let op⁚ Limosa is een wettelijke verplichting voor werkgevers en zelfstandigen die tijdelijk of deeltijds in België komen werken. Het is dus belangrijk om je goed te informeren over de Limosa-regels en om de melding tijdig te doen.

Via de website van Limosa kun je een Limosa-meldingsbewijs aanvragen‚ de vrijstellingen bekijken en de Limosa-regels raadplegen.

Bekijk ook

Wonen in België, Werken in Nederland als Zzp'er: Belastingzaken

Wonen in België, Werken in Nederland als Zzp'er: Belastingzaken >>

Freelance Werken in België: Alles wat je moet weten

Freelance: Werken in België, Regelgeving en Tips >>

Werken als freelancer in België: alles wat je moet weten

Freelancer in België: tips en informatie over werken >>

ZZP'er in België Werken: Wat Moet U Weten?

ZZP'er in België Werken: Belangrijke Informatie en Tips >>

Begeleiding voor ZZP'ers: vind de juiste ondersteuning

ZZP'er? Ontdek onze begeleidingsprogramma's voor succes >>

KNAB Pensioensparen ZZP: De beste keuze voor jouw toekomst?

KNAB Pensioensparen ZZP: Vergelijk opties en vind het ideale pensioenplan >>