Werken als freelancer in het buitenland: Ontdek de mogelijkheden & valkuilen
De basis⁚ ZZP'er of freelancer?
De termen 'zzp'er' en 'freelancer' worden vaak door elkaar gebruikt. In de praktijk betekenen ze hetzelfde⁚ iemand die zelfstandig werkt en diensten aanbiedt aan bedrijven of particulieren. De term 'zzp'er' is afkomstig van de term 'zelfstandig zonder personeel', terwijl 'freelancer' een meer internationale term is. Voor de Belastingdienst maakt het geen verschil welke term je gebruikt.
Werken in het buitenland⁚ De regels
De regels voor het werken in het buitenland als zzp'er zijn afhankelijk van het land waar je naartoe gaat. Binnen de Europese Economische Ruimte (EER), waaronder de EU-landen, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein, gelden vrijere regels voor zzp'ers. Je hebt in principe geen werkvergunning nodig om daar te werken, maar je moet wel voldoen aan de lokale wet- en regelgeving. Voor landen buiten de EER gelden vaak strengere regels, waarbij je mogelijk een werkvisum of een andere vorm van verblijfsvergunning nodig hebt.
De specifieke vereisten om een werkvisum te krijgen, verschillen per land. Het kan zijn dat zzpers hiervoor niet in aanmerking komen. In de meeste landen buiten de EU is een speciaal visum voor freelancers beschikbaar, zolang je niet langer dan een bepaalde periode in het land blijft.
Als je tijdelijk als zzp'er aan de slag gaat in het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn er regels. Je hebt bijvoorbeeld een visum nodig. Je berekent btw voor de diensten die je daar doet. Je hebt documenten nodig zodat je geen dubbele belasting betaalt. En als je tijdelijk spullen meeneemt moet je hiervoor langs de Britse douane.
Het is belangrijk om je vooraf goed te informeren over de regels in het land waar je naartoe wilt gaan. De Nederlandse ambassade of het consulaat in dat land kan je hierover adviseren.
Bedenk goed dat freelancen vanuit het buitenland geen vakantie is. Je moet je aanpassen aan een nieuwe omgeving, een nieuwe cultuur en nieuwe wetgeving. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en dat je weet waar je aan begint.
Inhuren van buitenlandse ZZPers⁚ Vergunningen & Regelgeving
Huurt u een buitenlandse zelfstandige zonder personeel (zzp'er) of freelancer in om in Nederland voor u te werken? U moet controleren of u een vergunning nodig heeft. De regels zijn afhankelijk van de nationaliteit van de zzp'er.
Zzper uit de EER. Heeft de zzp'er een geldig paspoort van 1 van de EER-landen of Zwitserland? Dan mag de zzp'er vrij in Nederland komen werken. U kunt een zzp'er op 3 manieren inhuren⁚
- Rechtstreeks⁚ u huurt een zzp'er zonder tussenkomst van een andere partij in.
- Intermediair⁚ dit kan bijvoorbeeld een uitzendbureau of detacheringsbureau zijn. Deze huurt een zzp'er in en verhuurt hem door aan u. De zzp'er factureert aan de intermediair.
De werkgever mag zelfstandigen, die van buiten de EER komen, alleen als zelfstandige voor zich laten werken als zij een vergunning voor verblijf als zelfstandige ondernemer hebben.
Het zogenaamde Schwarzarbeitsbekämpfungsgesetz is bedoeld om buitenlandse bedrijven regels op te leggen. Deze regels gaan over de meldings- en bewijsplicht welke men heeft naar de Duitse douane.
Als een werkgever zelfstandigen zonder personeel (zzpers) en freelancers uit de Europese Economische Ruimte (EER) (de EU-landen, plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) voor zich laat werken, heeft hij hier geen tewerkstellingsvergunning voor nodig.
De AVG regelt de bescherming van de persoonsgegevens van de freelancer die je inhuurt. Schijnzelfstandigheid voorkomen. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste regelgeving waarmee je als opdrachtgever rekening moet houden.
U moet wel eerst afspraken maken met uw werkgever voordat u zzp-opdrachten gaat uitvoeren. En u moet zich als freelancer inschrijven bij KVK.
Belastingen & Verzekeringen
Zelfstandige beroepsbeoefenaars, ZZPers of freelancers die werken in het buitenland kunnen in veel gevallen te maken krijgen met buitenlandse en internationale belastingregels. Dit kan al het geval zijn als een afnemer of opdrachtgever net aan de andere kant van de Nederlandse grens woont.
Je bent zzp'er en denkt erover om voortaan vanuit het buitenland te werken. Blijft je onderneming dan in Nederland of verhuist deze mee en moet je in het nieuwe land opnieuw starten? Deze vijf voorbeelden helpen je bepalen waar je je bedrijf straks moet registeren.
De stelregel is dat je in Nederland geen onderneming meer mag zijn als de werkzaamheden feitelijk niet meer in Nederland plaatsvinden. Dat geldt ook als je vanuit het buitenland werkt, maar je een BV in Nederland hebt.
Zelfstandige beroepsbeoefenaars, ZZPers of freelancers die werken in het buitenland kunnen in veel gevallen te maken krijgen met buitenlandse en internationale belastingregels. Dit kan al het geval zijn als een afnemer of opdrachtgever net aan de andere kant van de Nederlandse grens woont.
Hoe werkt de 183-dagen regeling en de verdragstoewijzing in bij werknemers en zelfstandigen die buiten Nederland werken? Lees meer over de belastingverdragen, de vaste inrichting en de aftrek ter voorkoming van dubbele belasting.
Dubbele belasting bij grensoverschrijdend werken en ondernemen. Een inwoner van Nederland wordt in beginsel belast in Nederland over het gehele wereldinkomen. ...
Je kúnt verzekerd blijven als je in het buitenland werkt, maar alleen onder de volgende voorwaarden⁚ Je gaat werken in een land binnen de EU of de EER (Europese Economische Ruimte); Je werkte minstens 2 maanden als zelfstandige in Nederland voor je vertrek; Je werk in het buitenland is (bijna) hetzelfde als het werk dat je in ...
Het is belangrijk om je goed te informeren over de belastingregels in het land waar je naartoe gaat. De Nederlandse Belastingdienst kan je hierover adviseren.
Tips voor ZZPers die in het buitenland willen werken
Het is belangrijk om je goed te informeren over de regels in het land waar je naartoe gaat, voordat je begint met werken. De Nederlandse ambassade of het consulaat in dat land kan je hierover adviseren.
Verdiep je vooraf in vergunningen, belastingen en verzekeringen. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en dat je weet waar je aan begint.
Vogelvrij freelancen in het buitenland⁚ iets voor mij?Bedenk goed dat freelancen vanuit het buitenland geen vakantie is.
Om te freelancen in het buitenland, moet je eerst reizen naar het buitenland, en daarnaast moet je vervoer regelen op je nieuwe plek. Dit kost allemaal geld. Dat geld tel je gewoon op bij je tarieven. Hiervoor zijn vier vereisten 1⁚ Ten eerste moet sprake zijn van een persoonlijke arbeidsverplichting. Dit komt erop neer dat jijzelf als freelancer verplicht bent tot arbeid en dat je het werk niet door een ander mag laten doen. Ten tweede moet sprake zijn van een loonbetalingsverplichting.
Gebruik een positief beoordeelde modelovereenkomst
Het is belangrijk om je goed te informeren over de belastingregels in het land waar je naartoe gaat. De Nederlandse Belastingdienst kan je hierover adviseren.
Zorg ervoor dat je een goede ziektekostenverzekering hebt die geldig is in het land waar je naartoe gaat.
Neem contact op met je bank om te informeren over de mogelijkheden voor het openen van een bankrekening in het buitenland.
Maak een plan voor je werk en je leven in het buitenland. Zorg ervoor dat je een budget hebt en dat je weet hoe je je geld gaat verdienen.
Geniet van je avontuur!
De toekomst van freelancen in het buitenland
De toekomst van freelancen in het buitenland ziet er rooskleurig uit. De digitalisering en de toenemende globalisering zorgen ervoor dat het steeds makkelijker wordt om vanuit het buitenland te werken. Steeds meer bedrijven zoeken naar freelancers met specifieke vaardigheden, ongeacht hun locatie.
De groei van online platforms voor freelancers, zoals Upwork en Fiverr, draagt bij aan deze trend. Deze platforms maken het voor freelancers gemakkelijker om in contact te komen met potentiële klanten over de hele wereld.
Ook de ontwikkeling van technologieën zoals videoconferencing en projectmanagementtools maakt het makkelijker om samen te werken met klanten in het buitenland.
De groeiende populariteit van remote work, gecombineerd met de toenemende vraag naar freelancers, zorgt ervoor dat de toekomst van freelancen in het buitenland er veelbelovend uitziet.
Er zijn echter ook uitdagingen. De regelgeving voor freelancers in het buitenland kan complex zijn en er kunnen fiscale en juridische obstakels zijn.
Het is belangrijk om je goed te informeren over de regels en voorwaarden in het land waar je naartoe wilt gaan. De Nederlandse ambassade of het consulaat in dat land kan je hierover adviseren.
Met de juiste voorbereiding en de juiste kennis van de regels, kan freelancen in het buitenland een succesvolle en lonende carrièrekeuze zijn.
Bekijk ook
Werken in de haven als ZZP'er: Tips en kansen voor zzp'ers in de havenindustrie
Werken in de haven als ZZP'er: Ontdek de kansen en tips voor succes >>
Wonen in België, Werken in Nederland als Zzp'er: Belastingzaken
Wonen in België, Werken in Nederland als Zzp'er: Belastingzaken >>
Freelance Werken in de Zorg: Zo Doe Je Dat
Freelance Zorgwerk: Tips & Advies voor ZZP'ers >>
Kilometerregistratie ZZP: De regels en de juiste software
Kilometerregistratie ZZP: Houd je ritten bij en claim je vergoeding >>
Loonbelasting als zelfstandig ondernemer: wat moet je weten?
Zzp'er en loonbelasting: alles over de belastingheffing. >>