ZZP Belasting: Een compleet overzicht van je belastingverplichtingen
Inkomstenbelasting voor ZZPers
Als ZZPer in Nederland betaal je inkomstenbelasting met tarieven variërend van 37,10 tot 49,50 over je winst, en 21 BTW over je omzet. Met een omzet van 60.000 en 20.000 aan kosten, is je winst 40;000. Hierover betaal je, uitgaande van het tarief van 36,97, 14.788 aan inkomstenbelasting vóór aftrekposten. In de eerste 5 jaar van je onderneming mag je 3x de zelfstandigenaftrek gebruiken. In de onderstaande tabel zie je hoeveel je ongeveer aan inkomstenbelasting moet betalen. Ervan uitgaande dat je recht hebt op de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Bedragen zijn een indicatie. Je kunt hier geen rechten aan ontlenen. Als je als zzp er meer winst maakt, betaal je meer belasting.
Omzetbelasting (BTW)
Je krijgt als ondernemer (en dus ook als ZZPer) te maken met omzetbelasting. Dit is een belasting die je betaalt over je omzet, oftewel het geld dat je verdient met je onderneming. De hoogte van de BTW hangt af van het soort product of dienst dat je verkoopt. In Nederland zijn er drie standaard BTW-tarieven⁚
- 0%⁚ Dit tarief geldt voor producten die vrijgesteld zijn van BTW, zoals medische zorg en onderwijs.
- 9%⁚ Dit tarief wordt toegepast op producten die in de basisbehoeften categorie vallen, zoals levensmiddelen en water.
- 21%⁚ Dit is het hoogste BTW-tarief en geldt voor de meeste producten en diensten.
Als ZZPer ben je verplicht om BTW te berekenen over je omzet en deze aan de Belastingdienst af te dragen. Dit doe je via een BTW-aangifte. De frequentie van deze aangifte is afhankelijk van de hoogte van je omzet. Als je omzet onder een bepaald bedrag blijft, mag je een kwartaal aangifte doen. Voor hogere omzetten geldt een maandelijkse aangifte.
De BTW die je van je klanten hebt ontvangen, mag je aftrekken van de BTW die je zelf hebt betaald over je inkopen. Dit betekent dat je alleen BTW betaalt over de winst die je maakt. Dit is een belangrijk voordeel voor ZZPers, want het verkleint de belastingdruk.
Het is belangrijk om je goed te informeren over de BTW-regels die voor jouw onderneming van toepassing zijn. De Belastingdienst heeft verschillende websites en documenten beschikbaar met informatie over BTW voor ZZPers. Je kunt ook contact opnemen met een belastingadviseur voor advies over de BTW-aangifte en de toepassing van de BTW-regels.
Zorgverzekeringswet (ZVW)
Naast het belastingtarief over je winst (wat als zzper neerkomt op je inkomen) moet je ook een verplichte premie afdragen voor de Zorgverzekeringswet (Zvw). Werkgevers betalen deze premie voor hun personeel, maar als zzper moet je deze premie zelf afdragen. Deze premie is een inkomensafhankelijke bijdrage (een sociale premie) voor je ziektekostenverzekering aan de overheid.
De hoogte van de Zvw-premie hangt af van je inkomen. Je betaalt de premie via je inkomstenbelasting. De Belastingdienst berekent de premie op basis van je winst en trekt deze vervolgens af van je teruggave of voegt deze toe aan je te betalen belasting.
Als ZZPer heb je de keuze om je aan te melden bij een basisverzekering. Deze basisverzekering dekt de kosten van noodzakelijke medische zorg; Je kunt er ook voor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten. Deze aanvullende verzekering dekt extra kosten, zoals fysiotherapie, tandartskosten of alternatieve geneeskunde.
Je bent als ZZPer verplicht om je te verzekeren voor de basisverzekering. Als je dat niet doet, riskeer je een boete. Het is verstandig om je goed te informeren over de verschillende basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen die beschikbaar zijn. Je kunt je laten adviseren door een verzekeringsadviseur om de juiste verzekering voor jouw situatie te vinden.
De Zvw-premie is een belangrijke kostenpost voor ZZPers. Het is belangrijk om deze premie goed te budgetteren en te weten hoe hoog deze zal zijn. Je kunt de premie berekenen via de website van de Belastingdienst.
Aftrekposten en Belastingvoordeel
Gelukkig zijn er een behoorlijk aantal fiscale (starters) voordelen voor ondernemers. Op de volgende onderdelen kun je belastingvoordeel halen. In de regel zijn alle kosten die jij als zzper maakt voor je onderneming aftrekbaar. De Belastingdienst bepaalt welk deel aftrekbaar is. Zakelijke kosten kun je in mindering brengen op de winst, wat betekent dat je minder belasting hoeft te betalen.
Een van de belangrijkste aftrekposten voor ZZPers is de zelfstandigenaftrek. Deze aftrekpost is bedoeld om de kosten van het ondernemerschap te compenseren. In 2024 bedraagt de zelfstandigenaftrek € 3.750. In 2024 is het belastingvoordeel van de zelfstandigenaftrek beperkt. Het voordeel wordt berekend met een tarief van 36,97. De zelfstandigenaftrek bedraagt niet meer dan het bedrag van de winst vóór ondernemersaftrek. Deze beperking geldt niet als u in aanmerking komt voor de startersaftrek.
Naast de zelfstandigenaftrek zijn er nog andere aftrekposten waar je als ZZPer gebruik van kunt maken. Denk hierbij aan⁚
- Afschrijvingen⁚ Je kunt de aanschafwaarde van bedrijfsmiddelen, zoals een auto of computer, in de loop van de tijd afschrijven. Dit betekent dat je een deel van de aanschafwaarde mag aftrekken van je winst.
- Aftrekbare kosten⁚ Je kunt ook verschillende kosten aftrekken van je winst, zoals reiskosten, kantoorbenodigdheden, telefoonrekeningen en abonnementen.
- Startersaftrek⁚ In de eerste vijf jaar van je onderneming mag je drie keer de zelfstandigenaftrek gebruiken. Dit is een extra voordeel voor starters.
Het is belangrijk om je goed te informeren over de aftrekposten waar je als ZZPer recht op hebt. De Belastingdienst heeft verschillende websites en documenten beschikbaar met informatie over aftrekposten. Je kunt ook contact opnemen met een belastingadviseur voor advies over de aftrekposten die voor jouw onderneming van toepassing zijn.
Belastingaangifte en Termijnen
Tussen maart en juni moeten zzpers ─ net als de rest van Nederland ⸺ hun inkomsten van het jaar ervoor aangeven bij de Belastingdienst. Om financieel te kunnen plannen is het fijn als je nu al weet hoeveel inkomstenbelasting je straks moet afdragen. Het is niet de leukste taak van een zzper, maar iedere Nederlander moet eraan geloven⁚ belasting betalen.
Voor zzpers bestaan er verschillende soorten belastingen. Wanneer moet je welke belasting afdragen? Een overzicht van de twee belangrijkste⁚ inkomstenbelasting en omzetbelasting.
Je kunt de inkomstenbelasting berekenen over 2024, 2023 en eerder. Wat is de brutowinst? Voldoe je aan het urencriterium? Startsaftrek toepassen? Via de 8 stappen op deze pagina bereken je eenvoudig hoeveel belasting jij als zzper moet betalen. Hiervoor moet je onder andere de brutowinst berekenen, aftrekposten bepalen, en de belastingschijf bepalen waarin je valt.
Inkomstenbelasting geldt voor iedere Nederlander en betaal je over het door jou verdiende inkomen. Voor ondernemers is het bedrag waarover belasting geheven wordt de nettowinst. Dit is de winst na aftrek van inkoop, onkosten, afschrijving en aftrekposten. Wanneer bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? Welke cijfers hebt u nodig voor uw belastingaangifte? Module Automatische Winstaangifte voor zzpers; Uw onderneming wijzigen of beëindigen; Hoe kunt u uw voorlopige aanslag 2024 wijzigen?
Hoeveel inkomstenbelasting je reserveert bepaal je zelf. Veel zzpers betalen niet meer dan 30 tot 35 inkomstenbelasting over hun belastbare inkomen. Dat komt ...
Bekijk ook
Hoeveel Belasting Moet Je Betalen als ZZP'er? - Een Duidelijke Handleiding
ZZP Belasting: Wat Je Moet Weten Over Aftrekposten & Tarieven >>
ZZP in de zorg: wat moet je regelen?
ZZP in de zorg: wat moet je regelen? >>
Aangifte Inkomstenbelasting: Wanneer is de Deadline?
Aangifte Inkomstenbelasting: Termijnen & Tips >>
Inloggen Ondernemers Belastingdienst: Aangifte doen als ZZP'er
Belastingdienst voor ZZP'ers: Inloggen en aangifte doen >>
Hoe bepaal je de waarde van een onderneming? Een praktische gids
Waarde van een onderneming bepalen: Tips & tools! >>