ZZP'er Werken: Alles wat Je Moet Weten

De Opkomst van ZZP'en in Nederland

Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzpers) groeit nog steeds. Circa 1 op de 10 werkenden is zzper. Het kabinet wil ze meer ruimte geven, bijvoorbeeld door de administratieve lasten te verminderen. Maar het wil ook het aantal schijnzelfstandigen terugdringen.

Zzpers komen in alle bedrijfstakken van de Nederlandse arbeidsmarkt voor. De afgelopen jaren nam hun aandeel in vrijwel alle branches toe.

Veel zzpers noemen zichzelf freelancer. Is er een verschil tussen beide termen en waar moet je aan voldoen om jezelf zo te noemen?

Om te starten als freelancer of zzper moet u zich eerst inschrijven bij KVK. Lees wat u nog meer moet regelen.

Voordelen en Nadelen van ZZP'en

ZZP'en biedt een aantal aantrekkelijke voordelen, zoals de vrijheid om je eigen tijd in te delen, zelf te bepalen aan welke projecten je werkt en de mogelijkheid om je eigen tarieven te bepalen. Echter, er zijn ook nadelen verbonden aan het zzp-schap, zoals de onzekerheid van inkomsten, de verantwoordelijkheid voor je eigen pensioen en de administratieve lasten.

Organisaties kunnen zelfstandigen waarmee ze werken ook een vast dienstverband aanbieden. Een dikke meerderheid van de zzpers (60) zit daar niet op te wachten, blijkt uit het Randstad-onderzoek.

Wet DBA en de Toekomst van ZZP'en

De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzpers. Zowel jij als opdrachtgever als de zzper zijn samen verantwoordelijk voor het bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking. Wanneer de Belastingdienst (achteraf) van mening is dat er wél sprake is van een dienstbetrekking, dan ...

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren of je wel op de juiste manier werkt met zzpers. Werk jij ook met zzpers? Wat betekent dit voor jouw organisatie? Er komt veel op je af, dat snappen we. Wij staan voor je klaar.

Tips voor ZZP'ers

Als u in Nederland als zelfstandige werkt heeft u rechten en plichten. U kunt bijvoorbeeld 2 dagen bij opdrachtgever A werken, 3 dagen bij opdrachtgever B en ook nog 2 dagen bij opdrachtgever C. Je kunt heus nog wel werken met zzpers als werkgever, zegt Thijs de Jong van RWV Advocaten. Er is een aantal zaken waar je op moet letten. Hij geeft tips.

Ga jij als zzper werken in de administratieve sector, zorg ervoor dat jouw dienstverlening meer is dan alleen de boekhouder die het noodzakelijke werk verricht. Wees adviseur van jouw klanten, positioneer je als vertrouwenspersoon en maak dit ook waar.

ZZP'en in Verschillende Sectoren

Zo kan je werken als zzp-verpleegkundige, ambulant begeleider of als zzper in de thuiszorg of gehandicaptenzorg. We helpen je graag bij het vinden van aantrekkelijke opdrachten, trainingen, cursussen en banen met een goed uurtarief die passen bij jou als zzper.

ZZP beveiliger vacatures ZZP administratie vacatures ZZP boekhouder vacatures ZZP koerier vacatures ZZP schoonmaak ... We werken volgens verschillende kwalificatienormen, waaronder ISO 9606-1 t/m 4, ASME IX, EN 12732 en AWS, en bieden een breed scala aan lasprocessen zoals TIG, ... ZZP Lassers meerdere locaties in Nederland.

Bekijk ook

Werken in de haven als ZZP'er: Tips en kansen voor zzp'ers in de havenindustrie

Werken in de haven als ZZP'er: Ontdek de kansen en tips voor succes >>

Wonen in België, Werken in Nederland als Zzp'er: Belastingzaken

Wonen in België, Werken in Nederland als Zzp'er: Belastingzaken >>

Freelance Werken in de Zorg: Zo Doe Je Dat

Freelance Zorgwerk: Tips & Advies voor ZZP'ers >>

Grensoverschrijdend Werken en Ondernemen: De Regels en Tips

Werken en Ondernemen in het Buitenland: Een Praktische Gids >>

Wat verdient een meubelmaker als ZZP'er?

Meubelmaker ZZP'er: Salaris en inkomsten >>

Kiwa keurmerk voor ZZP'ers in de zorg: wat betekent het?

Kiwa keurmerk voor ZZP'ers in de zorg: alles wat je moet weten >>