ZZP'er 7: Uitleg over deze fiscale status
Inleiding
Als zzper ben je zelf verantwoordelijk voor je aangifte inkomstenbelasting. Herin wil je geen fouten maken die je geld kosten. Daarom is het belangrijk dat je als zzper begrijpt hoe de inkomstenbelasting werkt. In dit artikel leggen wij dit aan jou uit.
Inkomstenbelasting voor ZZPers
Inkomstenbelasting moet iedereen in Nederland betalen. Jij dus ook als zzper. Aangifte doen voor de inkomstenbelasting bij de Belastingdienst werkt anders voor zzpers dan voor mensen in loondienst. Het is vaak wat ingewikkelder‚ maar als je het slim invult‚ haal je er zeker voordeel uit.Lees ook⁚ de belastingtarieven voor 2024 op een rij
Inkomstenbelasting (IB) berekenen. Van de belasting uit stap 4 trek je nog de algemene heffingskorting (stap 5) en de Arbeidskorting (stap 6) af en tel je de Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw (stap 7) op. Dan krijg je de inkomstenbelasting die je uiteindelijk betaalt. Voorbeeld inkomstenbelasting zzp 2024. Voor de ondernemer van het voorbeeld ...
De gemiddelde zzper verdient volgens het cbs een bruto inkomen van zon 40.000 per jaar. hier hou je na alle belastingen en belastingkortingen ongeveer 34.900 netto aan over. Hier beneden leg ik stap voor stap uit aan de hand van makkelijke voorbeelden hoeveel belasting je betaalt bij verschillende inkomens als zzper.
Het betalen van belastingen is van geen enkele zzper een hobby. Het is echter wel iets dat je verplicht bent. En het is ook iets dat je 100 goed doet. Mocht je onverhoopt (of bewust) een fout maken‚ kan dit voor een flinke boete zorgen. Het advies is daarom om je goed te verdiepen in de belastingen. Je moet goed begrijpen welke belastingen ...
Zorg er daarom voor dat je er een goede urenadministratie op nahoudt. Je kan tegenwoordig makkelijk zelf je uren bijhouden met handige urenregistratie apps‚ zoals de gratis Gekko uren app. Tip 2. Betaal minder belasting met de zelfstandigenaftrek. Een van de bekendste fiscale voordelen die je als zzper geniet‚ is de zelfstandigenaftrek.
Het is mogelijk om als zzper een voorlopige aanslag te krijgen van de Belastingdienst. Dit betreft een schatting van het belastingtarief wat je over het lopende jaar moet betalen. Het tarief is een schatting. Je betaalt het te betalen bedrag in termijnen. Aan het einde van het jaar dien je de definitieve versie in van de inkomstenbelasting.
Met deze OndernemersCheck gaat u na of u aan alle voorwaarden voldoet. Aan het einde krijgt u een goed idee of u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. En leest u wat dat voor u betekent. Voor alle duidelijkheid⁚ ook als u géén ondernemer bent voor de inkomstenbelasting‚ maar wel winst maakt‚ moet u over deze inkomsten belasting betalen!
Als startende zzper mag je ook gebruik maken van de WBSO‚ en je krijgt zelfs extra voordeel. In 2024 is de Samp;O-aftrek voor zelfstandigen 15.551. De aanvullende Samp;O-aftrek voor startende zelfstandigen is 7.781. Voorwaarden WBSO-regeling. Je maakt alleen aanspraak op dit belastingvoordeel als je⁚ Aan het urencriterium voldoet;
Het percentage voor de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet gaat omlaag 5‚43 naar 5‚32. De onbelaste reiskostenvergoeding gaat van 0‚21 naar 0‚23. Het lage tarief vennootschapsbelasting (VPB) van 19 gaat gelden voor winsten tot 200.000. Over hogere winsten betaal je 25‚8. Andere wetswijzigingen in 2024 vind je via ...
Dan begint je inkomstenbelasting als zzper aan te tikken richting de 30 procent. Door regelmatig op deze pagina de zzp belasting calculator te gebruiken weet je zeker of je op koers bent met het bedrag dat je hiervoor aan de kant zet. Persoonlijk hou ik altijd 40 van al het geld dat binnenkomt aan de kant.
Als ZZPer in Nederland betaal je inkomstenbelasting met tarieven variërend van 37‚10 tot 49‚50 over je winst‚ en 21 BTW over je omzet. Met een omzet van 60.000 en 20.000 aan kosten‚ is je winst 40.000. Hierover betaal je‚ uitgaande van het tarief van 36‚97‚ 14.788 aan inkomstenbelasting vóór aftrekposten.
Veel zzpers gebruiken een boekhoudprogramma voor hun aangifte inkomstenbelasting. Dit doen ze omdat de inkomstenbelasting een lastige‚ jaarlijkse terugkerende belasting is.
Enkele programmas die hiervoor veel gebruikt worden zijn⁚
Belastingtarieven en Aftrekposten
Inkomstenbelasting is de belasting die je betaalt over je inkomsten en vermogen. Iedereen die in Nederland werkt of een uitkering krijgt‚ moet jaarlijks deze inkomstenbelasting betalen.
Als zzper betaal je inkomstenbelasting over de winst die je met je bedrijf maakt. Je winst bestaat uit de omzet minus de kosten. De inkomstenbelasting wordt hier dan over berekend. Jaarlijks moet je aangifte doen voor de inkomstenbelasting.
Hoeveel inkomstenbelasting je betaalt als zzper is niet eenvoudig te beantwoorden. Dit hangt namelijk van nogal wat factoren af⁚
In de onderstaande tabel zie je hoeveel je ongeveer aan inkomstenbelasting moet betalen. Ervan uitgaande dat je recht hebt op de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Bedragen zijn een indicatie. Je kunt hier geen rechten aan ontlenen.
Als je als zzp er meer winst maakt‚ betaal je meer belasting. Zo betaal je over je eerste euro winst bijna geen belasting‚ terwijl over elke euro winst die je boven de 70.000 hebt‚ je bijna de helft kwijt bent aan inkomstenbelasting.
Houd de ontwikkeling van je winst gedurende het jaar daarom in de gaten. Zodat je kunt inschatten hoeveel inkomstenbelasting je ongeveer gaat betalen.
Tip⁚ wil je een proefberekening maken van jouw inkomstenbelasting? Gebruik dan onze handige rekentool voor de inkomstenbelasting en download onze gratis budgettool voor zzpers!
De Belastingdienst berekent de inkomstenbelasting over je belastbare inkomen. Dit is je brutowinst minus aftrekposten. Bij je belastbare inkomen kom je in 2 stappen⁚
Stap 1⁚ Brutowinst bepalen omzet kosten
Vervolgens mag je over dit belastbare inkomen nog heffingskortingen toepassen. Dit is stap 3.
Stap 3⁚ Heffingskortingen toepassen
Het bedrag dat overblijft is het bedrag dat je echt aan inkomstenbelasting betaalt.
Goed om te weten is dat de hoogte van de inkomstenbelasting voor jou als zzper toeneemt als je meer winst maakt. Stel‚ je belastbare inkomen is 100.000‚-‚ dit valt dan in twee schijven.
In totaal betaal je in deze situatie dus 40.038‚-. belasting.
Dit is meer dan wat je uiteindelijk gaat betalen.
Want hierin zijn nog niet meegenomen de vele aftrekposten waar je gebruik van kunt maken. Dankzij deze aftrekposten daalt je belastbare winst en dus ook je belastbaar inkomen voor de inkomstenbelasting.
We noemden ze al even‚ aftrekposten. Als zzper (met een eenmanszaak) heb je hier recht op. Dankzij deze aftrekposten wordt het belastbaar inkomen een stuk lager en betaal je minder inkomstenbelasting.
De belangrijkste aftrekposten voor jou als zzper zijn⁚
Om deze aftrekposten te kunnen toepassen moet je meestal aan bepaalde voorwaarden voldoen‚ zo moet je als ondernemer gezien worden en moet je voldoen aan het urencriterium van 1225 uur.
Als je hieraan voldoet kan je belastingvoordeel oplopen tot duizenden euros. Benieuwd wat jouw voordeel kan zijn? Gebruik onze rekentool inkomstenbelasting eens.
Meer informatie over de aftrekposten als zzper .
Heffingskortingen
Als zzper heb je recht op dezelfde heffingskortingen als mensen in loondienst. Deze heffingskortingen zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.
Deze heffingskortingen verlagen de inkomstenbelasting. Heb je één of meer kinderen ? Dan heb je mogelijk ook recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting.
Bedragen zijn gebaseerd op cijfers van de Belastingdienst website voor aangiftejaar 2024. Aan deze bedragen kun je geen rechten ontlenen.
De inkomstenbelasting wordt jaarlijks achteraf definitief vastgesteld door de belastingdienst op basis van je aangifte inkomstenbelasting. Deze aangifte moet vóór 1 mei zijn ingediend.
Als je de aangifte voor 1 mei doet zul je meestal rond augustus/september de aanslag krijgen over voorgaand jaar. Deze moet je dan binnen 6 weken betalen.
Wil je liever niet alles ineens betalen? Dan kun je bij de belastingdienst een aanvraag doen om maandelijks alvast een bedrag te betalen. Je betaalt dan voorbelasting over je verwachte inkomen.
Het is trouwens mogelijk om uitstel aan te vragen tot 1 september van je aangifte. Hier is geen specifieke reden voor nodig. Uitstel aanvragen klinkt als een aanlokkelijke optie. Toch is dit niet altijd een verstandige keuze. Uitstel is geen afstel‚ de aangifte en betaling moeten écht gebeuren.
Een boekhouder kan voor je nog langer uitstel aanvragen.
Je bent als ondernemer voor de Belastingdienst verplicht om⁚
Zet standaard een percentage van je omzet of winst opzij . Dan heb je altijd meer dan voldoende om de inkomstenbelasting en de bijdrage zorgverzekeringswet te betalen.Een veel gebruikte vuistregel is om standaard 33 van je winst apart te zetten. Zo heb je altijd voldoende geld om de inkomstenbelasting als zzper te betalen.
Dit is de inkomenstenbelasting zoals die voor zzpers en freelancers werkt. Mocht je hier hulp bij willen‚ schakel dan een boekhouder in. Je kunt hiervoor via ons een offerte aanvraag doen.
Wil je nog geen boekhouder inschakelen? Maak dan in ieder geval gebruik van boekhoudsoftware .
Enkele programmas die hiervoor veel gebruikt worden zijn⁚
var appWikiRequestUrl https://appwiki.nl;
Bekijk ook
ZZP'er: moet je een zakelijke rekening openen?
Zakelijke rekening voor ZZP'ers: is het noodzakelijk? >>
ZZP'er in het basisonderwijs: Wat zijn de mogelijkheden?
Basisonderwijs: Werken als ZZP'er, wat zijn de voordelen? >>