WAO voor Zelfstandige Ondernemers: Bescherm jezelf
Inleiding
Als zelfstandige ondernemer ben je verantwoordelijk voor je eigen inkomen. Dat betekent dat je ook zelf moet zorgen voor een vangnet als je door ziekte of een ongeval arbeidsongeschikt raakt. Je kunt dan geen gebruik maken van de WIA (de vroegere WAO)‚ want dat is een werknemersverzekering. Wat zijn dan jouw mogelijkheden?
De WAO⁚ geen optie voor zelfstandigen
Eén van de belangrijkste regelingen bij arbeidsongeschiktheid is de WIA (de vroegere WAO). Helaas kun je hier als zzper geen gebruik van maken‚ dit is namelijk een werknemersverzekering. De WAO is bedoeld voor werknemers die door ziekte of een ongeval niet meer in staat zijn om te werken. Om in aanmerking te komen voor een WAO-uitkering‚ moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je minimaal twee jaar gewerkt hebben en moet je arbeidsongeschikt zijn verklaard door het UWV.
Als je als zelfstandige arbeidsongeschikt raakt‚ kun je dus geen beroep doen op de WAO. Je kunt dan alleen een uitkering krijgen als je aan de voorwaarden voor een WIA-uitkering voldoet. De WIA is een uitkering voor mensen die door ziekte of een ongeval arbeidsongeschikt zijn geraakt en geen werk meer kunnen vinden. Ook voor de WIA gelden bepaalde voorwaarden‚ zoals een minimale werktijd en een beoordeling door het UWV;
Het is belangrijk om te weten dat de WAO en de WIA niet de enige regelingen zijn die er zijn voor mensen die arbeidsongeschikt raken. Er zijn ook andere regelingen‚ zoals de WAZ (Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen) en de AOV (Arbeidsongeschiktheidsverzekering). In de volgende paragrafen zullen we dieper ingaan op deze regelingen.
De WAZ⁚ een verplichte verzekering voor zelfstandigen
Tot 2004 was er een voorziening voor zelfstandigen‚ namelijk de WAZ (Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen). De WAZ was een verplichte verzekering die sterk leek op de WAO. Zelfstandigen betaalden premie voor de WAZ en kregen in geval van arbeidsongeschiktheid een uitkering. De WAZ was bedoeld om zelfstandigen te beschermen tegen inkomensverlies door ziekte of een ongeval.
De WAZ is echter in 2004 afgeschaft. De reden hiervoor was dat de premie voor de WAZ te hoog was en dat veel zelfstandigen de WAZ te duur vonden. De WAZ is vervangen door een vrijwillige verzekering‚ de AOV (Arbeidsongeschiktheidsverzekering). Daarnaast heeft de wetgever geprobeerd om een nieuwe verzekeringsplicht te introduceren voor zelfstandigen. Dit was om te zorgen dat zelfstandigen beter beschermd zouden zijn tegen arbeidsongeschiktheid.
Deze nieuwe verzekeringsplicht‚ die in 2027 van kracht zou worden‚ zou ervoor zorgen dat alle zelfstandigen een basisverzekering tegen arbeidsongeschiktheid zouden hebben. De hoogte van de premie zou afhankelijk zijn van het inkomen van de zelfstandige. De uitvoering van de verzekering zou in publieke handen komen. Het kabinet is echter teruggekomen op de plannen voor een nieuwe verzekeringsplicht. De reden hiervoor is dat er te veel onduidelijkheid was over de premiehoogte en de voorwaarden van de verzekering.
Een AOV afsluiten⁚ zelf zorgen voor een vangnet
Als zelfstandige moet je‚ als je dat wilt natuurlijk‚ zelf een voorziening treffen voor het geval je arbeidsongeschikt raakt. Je kunt dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten. Als je arbeidsongeschikt raakt als gevolg van een ongeval of ziekte‚ geeft deze verzekering een periodieke uitkering die een deel van je inkomen vervangt. De hoogte van de uitkering en de duur van de uitkeringstermijn zijn afhankelijk van de polisvoorwaarden die je kiest.
De premie voor een AOV is afhankelijk van verschillende factoren‚ zoals je leeftijd‚ beroep‚ gezondheid en de hoogte van de uitkering die je wilt afsluiten. Een AOV kan een belangrijke investering zijn voor zelfstandigen. Het zorgt ervoor dat je in geval van arbeidsongeschiktheid toch een inkomen hebt en dat je je zorgen kunt maken over je financiële situatie.
Er zijn verschillende AOV-verzekeraars op de markt. Het is belangrijk om goed te vergelijken en de voorwaarden van verschillende verzekeraars te lezen voordat je een AOV afsluit. Je kunt ook een adviseur inschakelen om je te helpen bij het vinden van de juiste AOV. De keuzetool onderaan deze pagina geeft aan waar u op moet letten bij het kiezen van een verzekering.
Wat te doen als je arbeidsongeschikt raakt
Wanneer je zelfstandig ondernemer bent of wordt‚ ben je niet automatisch verzekerd tegen verlies van inkomsten door ziekte en arbeidsongeschiktheid. Een mogelijkheid is dat je als zelfstandig ondernemer voor een vervangend inkomen zorgt door zelf geld te reserveren. Je kunt ook een AOV afsluiten‚ zoals in de vorige paragraaf beschreven.
Als je geen AOV hebt afgesloten en arbeidsongeschikt raakt‚ dan heb je geen recht op een uitkering van de overheid. Je kunt dan wel proberen om een uitkering te krijgen via de WIA‚ maar de kans dat je hiervoor in aanmerking komt is klein. Als je geen AOV hebt afgesloten‚ is het belangrijk om te weten dat je geen recht hebt op een uitkering van de overheid. Je kunt dan wel proberen om een uitkering te krijgen via de WIA‚ maar de kans dat je hiervoor in aanmerking komt is klein.
Het is belangrijk om te weten dat je als zelfstandige ook een aantal andere opties hebt als je arbeidsongeschikt raakt. Je kunt bijvoorbeeld proberen om je bedrijf te verkopen of om je bedrijf te reorganiseren. Je kunt ook proberen om je bedrijf te verkopen of om je bedrijf te reorganiseren. Het is belangrijk om te weten dat je als zelfstandige ook een aantal andere opties hebt als je arbeidsongeschikt raakt. Je kunt bijvoorbeeld proberen om je bedrijf te verkopen of om je bedrijf te reorganiseren. Het is belangrijk om te weten dat je als zelfstandige ook een aantal andere opties hebt als je arbeidsongeschikt raakt. Je kunt bijvoorbeeld proberen om je bedrijf te verkopen of om je bedrijf te reorganiseren.
De toekomst van de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen
Zelfstandigen zijn straks standaard verzekerd voor langdurig inkomensverlies na ziekte of een ongeval. Mensen bepalen bij de start zelf hun eigenrisicoperiode⁚ 1 jaar (standaardoptie)‚ een half jaar of 2 jaar. Zo houden zij grip op de premiehoogte. De uitvoering komt in publieke handen.
Het kabinet heeft besloten om een nieuwe verzekeringsplicht voor zelfstandigen in te voeren. Deze verzekeringsplicht zal in 2027 van kracht worden. De verzekering zal een basisverzekering zijn die alle zelfstandigen verplicht afsluiten. De premie voor de verzekering zal afhankelijk zijn van het inkomen van de zelfstandige. De uitvoering van de verzekering zal in publieke handen komen.
De nieuwe verzekeringsplicht is een belangrijke stap voorwaarts voor de bescherming van zelfstandigen tegen arbeidsongeschiktheid. Het zal ervoor zorgen dat alle zelfstandigen een basisverzekering hebben en dat ze niet meer afhankelijk zijn van de goodwill van hun familie of vrienden. De nieuwe verzekeringsplicht is echter nog niet definitief. Er zijn nog een aantal belangrijke vragen die beantwoord moeten worden‚ zoals de hoogte van de premie en de voorwaarden van de verzekering.
Bekijk ook
ZZP AOV: Belangrijk voor je financiële zekerheid
Zelfstandig Ondernemer: AOV-verzekering, wat is het en waarom heb je het nodig? >>
Pensioenverzekering Zelfstandig Ondernemer: De Beste Opties
Pensioen als ZZP'er: Zorg voor Je Toekomst met de Juiste Verzekering >>
Coach voor zelfstandige ondernemers: Ontdek de voordelen van coaching
Coach voor zelfstandige ondernemers: Vind de juiste coach voor jouw succes >>
Lenen Als Zelfstandig Ondernemer: Vind De Beste Lening
Zelfstandig Ondernemer Lening: Tips Voor Succes >>
FIRDA Economie en Ondernemen: De beste opleiding voor jouw toekomst!
FIRDA Economie en Ondernemen: Ontdek de mogelijkheden >>
ZZP'er tijdelijk stoppen: Wat zijn je opties?
Tijdelijk stoppen met ZZP'en: De beste tips en informatie >>