Middeling: Zo verlaag je je inkomstenbelasting
Wat is middeling?
Middeling is een regeling van de Belastingdienst die je kunt gebruiken als je inkomen in de afgelopen jaren sterk wisselde. Met middeling wordt je gemiddelde inkomen over 3 jaar berekend, in plaats van je inkomen per jaar. Dit kan voordelig zijn als je in het ene jaar veel verdient en in de andere jaren minder, omdat je dan minder belasting betaalt over je totale inkomen.
Voorwaarden voor middeling
Om middeling te kunnen aanvragen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden zijn⁚
- Je moet in Nederland belasting hebben betaald over de 3 jaar waarvoor je middeling wilt aanvragen. Dit betekent dat je in die jaren in Nederland woonde en/of werkte.
- Je moet een sterk wisselend inkomen hebben gehad in de afgelopen 3 jaar. Dit betekent dat je inkomsten in de ene jaar significant hoger of lager waren dan in de andere jaren. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een ontslag, een sabbatical, een hoge bonus of een andere bijzondere gebeurtenis.
- Je moet de middeling binnen 36 maanden na het laatste jaar waarvoor je middeling wilt aanvragen aanvragen. Dus als je middeling wilt aanvragen over de jaren 2022, 2023 en 2024, dan moet je je aanvraag uiterlijk in 2027 indienen.
Let op⁚ De middelingsregeling is per 1 januari 2023 vervallen. Dit betekent dat je alleen middeling kunt aanvragen over de jaren 2022, 2023 en 2024. Je kunt geen middeling meer aanvragen over eerdere jaren.
Het is belangrijk om te weten dat de Belastingdienst de voorwaarden voor middeling streng controleert. Als je niet aan alle voorwaarden voldoet, dan wordt je aanvraag afgewezen. Het is daarom verstandig om je goed te informeren over de voorwaarden voordat je een aanvraag indient.
Hoe werkt middeling?
Middeling werkt door je inkomen over 3 jaar te middelen en vervolgens de belasting te berekenen over het gemiddelde inkomen. Dit betekent dat je in het jaar waarin je veel verdiende, minder belasting betaalt, terwijl je in de jaren waarin je minder verdiende, meer belasting betaalt.
Het verschil tussen de belasting die je over je werkelijke inkomens betaalde en de belasting die je over het gemiddelde inkomen zou hebben betaald, krijg je dan terug.
Om middeling te kunnen aanvragen, moet je eerst een berekening maken. Deze berekening kun je zelf doen, maar je kunt ook hulp vragen aan een belastingadviseur.
De berekening voor middeling bestaat uit de volgende stappen⁚
- Tel de belastbare inkomens uit box 1 van de 3 jaren waarvoor je middeling wilt aanvragen bij elkaar op.
- Tel de inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen over de 3 jaren bij elkaar op. Trek hier de heffingskortingen van af.
- Bereken het gemiddelde inkomen over de 3 jaren.
- Bereken de belasting die je over het gemiddelde inkomen zou hebben betaald.
- Vergelijk de totale belasting die je over de 3 jaren betaalde met de belasting die je over het gemiddelde inkomen zou hebben betaald. Het verschil tussen deze twee bedragen is het bedrag dat je terugkrijgt via middeling.
Als het verschil tussen de twee bedragen kleiner is dan 545 euro, dan krijg je geen geld terug.
Het is belangrijk om te weten dat middeling altijd achteraf wordt toegepast. Dit betekent dat je de middeling pas kunt aanvragen nadat je de definitieve aanslagen over de 3 jaren hebt ontvangen.
Wanneer is middeling voordelig?
Middeling is voordelig als de belasting over het gemiddelde inkomen over 3 jaar lager is dan de belasting die je over de 3 individuele jaren zou hebben betaald. Dit is vaak het geval als je in het ene jaar veel verdient en in de andere jaren minder.
Middeling kan bijvoorbeeld voordelig zijn in de volgende situaties⁚
- Als je een eenmalige ontslaguitkering hebt ontvangen.
- Als je een sabbatical hebt genomen.
- Als je een hoge bonus hebt gekregen.
- Als je in een jaar veel hebt gewerkt en in een ander jaar minder.
Om te bepalen of middeling voor jou voordelig is, kun je zelf een berekening maken. Je kunt ook een belastingadviseur inschakelen om je te helpen met de berekening.
Let op⁚ De middelingsregeling is per 1 januari 2023 vervallen. Dit betekent dat je alleen middeling kunt aanvragen over de jaren 2022, 2023 en 2024. Je kunt geen middeling meer aanvragen over eerdere jaren.
Als je twijfelt of middeling voordelig is, is het altijd verstandig om contact op te nemen met een belastingadviseur. Een belastingadviseur kan je helpen met het bepalen van de beste strategie voor jouw situatie.
Middeling aanvragen
Je kunt middeling aanvragen via de Belastingdienst. Je kunt je aanvraag online indienen via de website van de Belastingdienst. Je kunt ook een schriftelijk verzoek indienen.
Om middeling aan te vragen, heb je de volgende informatie nodig⁚
- Je Burgerservicenummer (BSN).
- Je sofinummer.
- De inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen over de 3 jaren waarvoor je middeling wilt aanvragen. Deze informatie staat op je definitieve aanslagen over de 3 jaren.
Je kunt je aanvraag voor middeling online indienen via de website van de Belastingdienst. Je kunt ook een schriftelijk verzoek indienen. Je kunt het formulier voor een schriftelijk verzoek downloaden op de website van de Belastingdienst.
De Belastingdienst beoordeelt je aanvraag en beslist vervolgens of je recht hebt op middeling. Als je recht hebt op middeling, dan krijg je het verschil tussen de belasting die je over je werkelijke inkomens betaalde en de belasting die je over het gemiddelde inkomen zou hebben betaald, terug.
Let op⁚ De middelingsregeling is per 1 januari 2023 vervallen. Dit betekent dat je alleen middeling kunt aanvragen over de jaren 2022, 2023 en 2024. Je kunt geen middeling meer aanvragen over eerdere jaren.
Het is belangrijk om je goed te informeren over de voorwaarden voor middeling voordat je een aanvraag indient. Als je niet aan alle voorwaarden voldoet, dan wordt je aanvraag afgewezen.
Het is ook verstandig om je aanvraag voor middeling tijdig in te dienen. Je kunt je aanvraag tot 36 maanden na het laatste jaar waarvoor je middeling wilt aanvragen indienen. Dus als je middeling wilt aanvragen over de jaren 2022, 2023 en 2024, dan moet je je aanvraag uiterlijk in 2027 indienen.
Bekijk ook
Wanneer ben je een ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Ben je een ondernemer voor de inkomstenbelasting? Zo weet je het! >>
Aangifte Inkomstenbelasting: Wanneer is de Deadline?
Aangifte Inkomstenbelasting: Termijnen & Tips >>
Inkomstenbelasting Betalen Als ZZP'er: Wanneer En Hoe?
ZZP en Inkomstenbelasting: Een Overzicht van de Belangrijkste Regels >>
Wanneer betaal je belastingrente over je inkomstenbelasting?
Belastingrente inkomstenbelasting: wanneer en hoeveel betaal je? >>
Autoverzekering Aftrekbaar Voor ZZP'ers: Een Duidelijke Uitleg
Is Je Autoverzekering Aftrekbaar Als ZZP'er? >>
Ondernemen met Informatie Noordhoff: De basis voor succes
Ondernemen met Informatie Noordhoff: Start je bedrijf met kennis en expertise >>