Wanneer krijg ik inkomstenbelasting terug?

Wanneer ontvang ik mijn belastingteruggave?

Heb je na het doen van je aangifte inkomstenbelasting het goede nieuws gekregen dat je geld terugkrijgt? Dat is een mooie financiële meevaller. Wellicht vraag je je af wanneer je dit geld dan eindelijk op je rekening gestort krijgt ⎻ dat lees je in dit artikel.

Hebt u een belastingaanslag gekregen waarop u geld terugkrijgt? Dan krijgt u dat binnen 1 week na de datum op de aanslag op uw rekening. Na 1 week uw geld nog niet binnen? Check wat er aan de hand kan zijn.

Belastingaanslag gekregen en krijgt u geld terug? Binnen 1 week na datum aanslag staat het op uw rekening. Zo niet, lees dan wat er aan de hand kan zijn.

Hoe werkt de belastingteruggave?

De Belastingdienst stuurt u een aanslagbrief. In deze brief staat hoeveel belasting u moet betalen of terugkrijgt. Als u geld terugkrijgt, wordt dit automatisch op uw rekening gestort. Meestal een paar dagen nadat u de aanslag heeft ontvangen. Hebt u nog nooit geld teruggekregen? Dan ontvangt u eerst een brief om uw rekeningnummer door te geven. U kunt dit online regelen.

De Belastingdienst stuurt u eerst een voorlopige aanslag. Dit is een schatting van hoeveel belasting u moet betalen of terugkrijgt. Later ontvangt u een definitieve aanslag, waarin de definitieve berekening staat.

De Belastingdienst berekent uw belastingteruggave op basis van uw aangifte inkomstenbelasting. In deze aangifte geeft u aan hoeveel u heeft verdiend, wat uw aftrekposten zijn en of u recht heeft op heffingskortingen. Op basis van deze gegevens berekent de Belastingdienst hoeveel belasting u moet betalen of terugkrijgt.

U kunt uw belastingteruggave ook online berekenen. Er zijn verschillende websites die een tool aanbieden om uw belastingteruggave te berekenen.

Wat zijn de voorwaarden voor een belastingteruggave?

U krijgt geld terug als u in de loop van het jaar te veel belasting betaalde. Bijvoorbeeld als⁚ er te veel loonheffing is ingehouden. u recht hebt op bepaalde heffingskortingen of aftrekposten, waarmee nog geen rekening is gehouden. Dit wordt ook verrekend tijdens de inkomstenbelastingaangifte.

U kunt recht hebben op een belastingteruggave als u voldoet aan een aantal voorwaarden. Zo moet u in Nederland wonen en werken en moet u aangifte inkomstenbelasting hebben gedaan. Daarnaast moet u recht hebben op bepaalde heffingskortingen of aftrekposten.

U kunt ook recht hebben op een belastingteruggave als u in het buitenland woont en werkt. In dat geval moet u voldoen aan de voorwaarden die gelden voor de belastingaangifte in het land waar u woont en werkt.

Het is belangrijk om te weten dat de voorwaarden voor een belastingteruggave elk jaar kunnen veranderen. Het is daarom verstandig om de website van de Belastingdienst te raadplegen voor de meest actuele informatie.

Wanneer moet ik aangifte doen?

U kunt vanaf 1 maart 2024 aangifte inkomstenbelasting doen over het belastingjaar 2023. De deadline voor het indienen van uw aangifte is 1 mei 2024. Als u na 1 mei aangifte doet, dan moet u een boete betalen.

Hebt u de afgelopen jaren geen aangifte inkomstenbelasting gedaan en hebt u daar nu spijt van? U hebt nog een kans. U kunt nog tot uiterlijk 31 december 2024 aangifte doen over 2019, tot 31 december 2025 over 2020, enzovoorts. De online aangifte voor deze jaren vindt u op de website...

Heeft u geen bericht gehad dat u aangifte moet doen voor de inkomstenbelasting? Dan kunt u dat tot 5 jaar terug doen. In 2024 kunt u dus nog aangifte doen over 2019. In de tabel hieronder ziet u wanneer uw aangifte uiterlijk bij ons binnen moet zijn.

U kunt uw aangifte inkomstenbelasting online doen via de website van de Belastingdienst. U kunt ook gebruik maken van de Belastingdienst app.

Kan ik een voorlopige aanslag aanvragen?

De te veel betaalde belasting kun je vooraf terugkrijgen en daarop hoef je dus niet te wachten tot na afloop van het jaar als je aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan. In 5 stappen je maandelijkse ...

Dat kan door bij de Belastingdienst een verzoek in te dienen voor een voorlopige teruggave inkomstenbelasting/premies volksverzekeringen. Meer over een voorlopige teruggave vind je op de website van ...

Lees meer over aanvragen, wijzigen en stoppen van een voorlopige aanslag. Via een voorlopige aanslag kunt u maandelijks geld terugkrijgen of betalen.

Een voorlopige aanslag vraagt u zelf aan bij de Belastingdienst. Als u hem heeft aangevraagd, krijgt u hem aan het begin van ieder jaar opnieuw.

Een belastingplichtige die nog voor 1 november een voorlopige aanslag voor de inkomstenbelasting aanvraagt mag het bedrag van ...

Veel mensen hoeven geen aangifte te doen voor de inkomstenbelasting of inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.

Bekijk ook

Geld Terug van de Belasting: Inkomstenbelasting Teruggave

Inkomstenbelasting Teruggave: Check je Teruggave & Ontvang je Geld >>

Geld terug van de belastingdienst: Wanneer en hoe?

Geld terug van de Belastingdienst: Tips voor zzp'ers >>

Wanneer Krijg Ik Mijn Inkomstenbelasting Terug?

Inkomstenbelasting Teruggave: Alles wat je moet weten! >>

ZZP'er met Meerdere Opdrachtgevers? Zo Doe Je Dat!

Meerdere Opdrachtgevers als ZZP'er: Tips voor Succes >>

Laatste aanslagbiljet inkomstenbelasting: waar vind je deze?

Je laatste aanslagbiljet inkomstenbelasting: waar vind je deze en wat betekent het? >>