BTW verlegd als zzp'er: wanneer is dit mogelijk?
Wanneer BTW verleggen als zzper? Ontdek het hier!
Als zzper heb je te maken met BTW‚ de belasting over de toegevoegde waarde. Soms is er een uitzondering⁚ in sommige gevallen mag je de BTW verleggen. Dit betekent dat je de BTW-plicht overdraagt aan je klant. In dit artikel ontdek je wanneer je als zzper BTW kunt verleggen en hoe dit in de praktijk werkt.
Wat is BTW verleggen?
BTW verleggen is precies wat het woord zegt⁚ de BTW wordt overgedragen van de ene partij naar de andere. Soms wordt de BTW bijvoorbeeld van de leverancier naar de afnemer verlegd. Dit betekent dat de leverancier geen BTW in rekening brengt‚ maar deze doorverlegt naar de afnemer. De afnemer is dan verantwoordelijk voor het betalen van de BTW aan de Belastingdienst. De fiscus spreekt van een paar situaties waarbij de BTW-verleggingsregeling van toepassing kan zijn. U dient dit zelf nog wel te verifiëren bij de hoofdaannemer en het liefst ook per mail een bevestiging daarvan krijgen.
Wanneer is BTW verleggen van toepassing?
De verleggingsregeling komt voor bij⁚ zakendoen met het buitenland. onderaanneming en personeel uitlenen in de sectoren bouw‚ scheepsbouw‚ schoonmaakbedrijven en hoveniers. afval en oude materialen. Als jij als Nederlandse zzper diensten levert aan een opdrachtgever in het buitenland‚ kun je de btw verleggen. Of dit voor jou geldt‚ hangt af van wat je levert en aan welk land. In sommige gevallen moet je jouw btw-verplichtingen‚ het rekenen van btw en het vermelden hiervan op de btw-aangifte‚ verleggen naar je afnemer. Dit noemen we de ౼ Je hebt eigen vervoer ─ voorkeur zzp Wat bieden wij⁚ 17‚50 per uur btw verlegd Heb je interesse? Stuur ons dan je CV en een korte motivatie. Wij namens ... Bij sommige opdrachten wordt de btw verlegd. Wat is btw verlegd? In dit artikel lees je alles over btw verleggen‚ de verleggingsregeling en hoe je het toepast.
De verleggingsregeling in de bouw
Foutief of géén btw verleggen is een van de meest gemaakte fouten onder zzpers‚ vooral in de bouw. Zelfstandige ondernemers als onderaannemer op de bouwplaats moeten in veel gevallen btw verleggen naar hun klant/opdrachtgever. En andersom‚ wanneer je als zzper de hoofdaannemer bent‚ kan de btw naar jou verlegd worden door de onderaannemers. In dit artikel vertellen we hoe het btw verleggen als onderaannemer precies werkt. Als zelfstandig ondernemer ben jij verplicht om een boekhouding bij te houden en netjes je btw af te dragen. Alleen in de bouw werkt dat net even anders dan bij reguliere zzpers.
In de meeste gevallen voer je een klus zelfstandig uit‚ maar soms is een klus te groot voor jou alleen. Als jij andere zzpers inschakelt om samen de klus te klaren dan ben jij de hoofdaannemer en kunnen de onderaannemers (de andere zzpers) de btw naar jou verleggen.
Voordelen en nadelen van BTW verleggen
De voordelen van het verleggen van de btw liggen voor de hand⁚ je hoeft het bedrag niet zelf eerst te incasseren en later te verrekenen; De btw wordt immers betaald door de opdrachtgever. Nadeel is dat je vooraf wel duidelijke afspraken moet maken met de opdrachtgever. Je mag de btw alleen verleggen als je fysieke werkzaamheden verricht⁚ bouwen‚ slopen‚ aanleggen‚ onderhouden‚ herstellen of schoonmaken. De regeling geldt dus niet voor bijvoorbeeld architecten en ontwerpers. Ook voor verhuur of bewaking mag je geen btw verleggen.
Bij de btw verleggingsregeling wordt de btw dus verlegd van de leverancier naar de afnemer. De leverancier brengt geen btw in rekening‚ maar verlegt deze naar de afnemer. Op zijn beurt vermeldt de afnemer deze btw in zijn aangifte omzetbelasting.
Hoe geef je BTW verlegd aan in je aangifte?
In je btw-aangifte vul je in voor welke omzet je btw hebt verlegd. Je doet dit bij rubriek 1 Prestaties binnenland onderdeel 1e‚ of bij rubriek 3 Prestaties naar of in het buitenland onderdeel 3b. Er is door een leverancier btw naar jou verlegd. In je btw-aangifte vul je in hoeveel btw er naar jou is verlegd. De onderaannemers vermelden jouw btw-nummer op de factuur als zij de btw naar jou willen verleggen. Je moet hier dus altijd iets mee doen bij je aangifte omzetbelasting (btw-aangifte). De verlegde btw mag je aftrekken omdat de diensten van de andere zelfstandig ondernemers voor je bedrijf zijn.
Vul bij je btw-aangifte in hoeveel er naar je is verlegd. Dit reken je uit door alle facturen waarop er btw naar jou is verlegd bij elkaar op te tellen. Dit vul je bij de aangifte in bij rubriek 2 Verleggingsregelingen binnenland of bij rubriek 4 Prestaties uit het buitenland aan u verricht.
Conclusie
Met de verleggingsregeling gaat dit anders‚ de btw is verlegd van de leverancier naar de afnemer. Je brengt geen btw in rekening‚ maar zet Btw verlegd op de factuur neer. Ook vermeld je het btw-nummer van diegene waarnaar het is verlegd. In de btw-aangifte vermeldt de leverancier de verlegde btw. Op de factuur vermeld je dan dat het is verlegd en je rekent met een btw-percentage van 0. Het is belangrijk dat het btw-identificatienummer van jouw klant op de factuur vermeld staat en dat dit een geldig nummer is. De verleggingsregeling gaat over het totale factuurbedrag.
Je mag de btw alleen verleggen als je fysieke werkzaamheden verricht⁚ bouwen‚ slopen‚ aanleggen‚ onderhouden‚ herstellen of schoonmaken. De regeling geldt dus niet voor bijvoorbeeld architecten en ontwerpers. Ook voor verhuur of bewaking mag je geen btw verleggen.
Bekijk ook
Wanneer ben je een ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Ben je een ondernemer voor de inkomstenbelasting? Zo weet je het! >>
Aangifte Inkomstenbelasting: Wanneer is de Deadline?
Aangifte Inkomstenbelasting: Termijnen & Tips >>
Inkomstenbelasting Betalen Als ZZP'er: Wanneer En Hoe?
ZZP en Inkomstenbelasting: Een Overzicht van de Belangrijkste Regels >>
De beste ZZP opdrachten platforms in Nederland
Vind de beste ZZP opdrachten op deze platforms >>
Welke Intertoys Zijn Franchise? Vind Uw Franchisemogelijkheden
Intertoys Franchise: Start Uw Eigen Speelgoedwinkel >>