ZZP Inkomstenbelasting: Betaaldata en Termijnen

Wanneer betaal je inkomstenbelasting als ZZPer?

Als ZZPer betaal je inkomstenbelasting over je winst. Je winst is het verschil tussen je inkomsten en je uitgaven. Je moet aangifte doen van je inkomstenbelasting en de belasting betalen over je winst. De hoogte van de inkomstenbelasting die je moet betalen‚ is afhankelijk van de hoogte van je winst. Je kunt inkomstenbelasting betalen via een maandelijkse betaling‚ een kwartaalbetaling of een jaarlijkse betaling. De manier waarop je de inkomstenbelasting betaalt‚ is afhankelijk van je persoonlijke situatie en de hoogte van je inkomen.

Wanneer moet je aangifte doen?

In principe moet je‚ net zoals wanneer je in loondienst werkt‚ elk jaar voor 1 mei je aangifte inkomstenbelasting indienen. Maar je mag als ZZPer‚ net als werknemers‚ in sommige gevallen uitstel krijgen. Zo mag je als ZZPer uitstel krijgen voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting als je voldoet aan de volgende voorwaarden⁚ je hebt een aangifte inkomstenbelasting die je momenteel niet kunt betalen‚ zoals een inkomstenbelasting‚ en je hebt 4 maanden kort uitstel van betaling voor deze aanslag gekregen. Je mag 4 maanden kort uitstel van betaling krijgen vanaf de uiterste betaaldatum van de (naheffings)aanslag als je voldoet aan de voorwaarden.

Betalingsregeling aanvragen

Bij de belastingdienst kun je een betalingsregeling aanvragen. Er is een betalingsregeling voor 4 maanden en voor 12 maanden. Voor de betalingsregeling van 12 maanden wilt de overheid voldoende zekerheid hebben dat je het geld kunt terugbetalen. Daarom moet je bijvoorbeeld aantonen dat je een inkomen hebt en dat je een plan hebt om je schulden af te lossen. Het is belangrijk om de betalingsregeling op tijd aan te vragen. Als je te laat bent‚ dan kan de Belastingdienst een boete opleggen.

Uitstel van betaling

Heeft u 4 maanden kort uitstel van betaling gekregen? En lukt het nog steeds niet om te betalen? Ook dan kunt u een betalingsregeling met de Belastingdienst aanvragen. Een betalingsregeling met de Belastingdienst duurt maximaal 12 maanden. Deze periode geldt vanaf de datum dat u de regeling heeft gekregen. U vraagt een betalingsregeling aan bij de Belastingdienst.

Voorlopige aanslag

U mag een voorlopige aanslag inkomstenbelasting en voorlopige aanslag vennootschapsbelasting die u krijgt in het jaar waarover de belasting gaat‚ in termijnen betalen. U moet deze voorlopige aanslagen dan in gelijke maandelijkse termijnen betalen. Het totale bedrag moet uiterlijk op 31 december op onze rekening staan. Als je een voorlopige aanslag krijgt‚ is dit een schatting van de belasting die je moet betalen. De uiteindelijke aanslag wordt later vastgesteld‚ nadat je aangifte hebt gedaan.

Belangrijke data

Doe je per kwartaal of per maand aangifte? Dan doe je uiterlijk aangifte op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal of de maand waarover je aangifte doet. Als de uitkomst is dat je moet betalen‚ dan moet de betaling ook vóór 1 april bij de Belastingdienst binnen zijn. Dan doe je aangifte vóór 1 april van het eerstvolgende jaar. Je betaalt dan iedere maand een bedrag aan belasting over wat jij denkt dat je zal gaan verdienen dat jaar. Houd bij een maandelijkse betaling wel rekening met je inkomsten. Als ondernemer is jouw inkomen niet ieder jaar hetzelfde. Het kan dan slim zijn om je inkomen te middelen. Je betaalt dan belasting over het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar.

Bekijk ook

Vanaf wanneer betaal je inkomstenbelasting als ZZP'er?

Inkomstenbelasting: wanneer en hoe betaal je? >>

Wanneer Betaal Je Geen Inkomstenbelasting?

Geen Inkomstenbelasting Betalen: Ontdek De Mogelijkheden >>

Inkomstenbelasting voor zzp'ers: Termijnen en betaling

Inkomstenbelasting zzp: Wanneer en hoeveel moet je betalen? >>

Wanneer ben je een ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Ben je een ondernemer voor de inkomstenbelasting? Zo weet je het! >>

Aangifte Inkomstenbelasting: Een complete gids voor ZZP'ers

Aangifte Inkomstenbelasting ZZP: Alles wat je moet weten! >>

Laptop aftrekbaar als ZZP'er: alles wat je moet weten

Laptop aftrekbaar als ZZP'er: zo claim je je kosten >>