Als ZZP'er succesvol zijn: Belangrijke aandachtspunten

Financiële Zaken

Als je voor jezelf begint als zzper, moet je veel financiële zaken zelf regelen. Denk aan je financiële administratie, verzekeringen en je pensioen. Maar ook op belastinggebied gelden andere regels voor zzpers dan voor werknemers.

Als zzper moet je btw, inkomstenbelasting en de premie voor de Zorgverzekeringswet (ZVW) betalen. Het is cruciaal om deze bedragen te reserveren om financiële problemen te voorkomen wanneer je de belastingen moet afdragen. De meeste zzpers moeten btw afdragen over de omzet die ze genereren.

Het kan best wel lastig zijn om te starten als zzper. Er zijn allerlei verschillende zaken waar je opeens rekening mee moet houden. Je moet bijvoorbeeld gaan nadenken over hoeveel geld per uur je vraagt en welke verzekeringen je wel of niet gaat afsluiten.

Als zzper moet je je boekhouding kunnen laten zien aan de Belastingdienst. Je hebt een bewaarplicht van 7 jaar voor een aantal documenten en je moet laten zien dat je aan het urencriterium voldoet. In het artikel lees je hoe je een overzichtelijke boekhouding bijhoudt.

Hier zijn 10 van de belangrijkste zakelijke kostenposten om als (startende) zzper rekening mee te houden⁚ Administratiekosten. Belastingen. Verzekeringen. Bedrijfspand, inrichting en bedrijfskosten. Pensioenkosten.

Ten slotte dien je als zzper jouw financiële zaken zelf op orde te hebben en te houden. Denk aan je boekhouding en pensioenplannen. Op fiscaal gebied zijn zelfstandigen echter aan andere wetten onderworpen dan werknemers.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Stel jezelf vooraf kritische vragen. Zitten mensen wel te wachten op jouw product of dienst? En hoe ga jij jouw bedrijf onderscheiden van de concurrentie en hoe kom je aan de eerste klanten? Heb je genoeg geld om te starten en reserves om het een tijdje vol te houden? Als dat niet zo is, hoe ga je jouw plannen dan financieren?

Het is altijd slim om een ondernemingsplan voor je onderneming te schrijven, ook als je geen extra financiers nodig hebt. Zo ontdek je wat de kansen en risicos zijn voor jouw bedrijfje.

Kom je niet aan genoeg financiële middelen voor de stappen hierboven? Dan zijn er gelukkig nog verschillende andere manieren om aan extra startkapitaal te komen. Informeer bijvoorbeeld eens bij de bank, een particuliere investeerder of denk aan crowdfunding. Je zult hiervoor wel een goed onderbouwd financieel plan moeten opstellen. Een andere optie is om een bedrag te lenen van familieleden. Maar pas op⁚ geld lenen kost geld.

10 geldzaken die je moet regelen alszzper. Als je voor jezelf begint, moet je veel financiële zaken zelf regelen. Denk aan je financiële administratie, verzekeringen en je pensioen. Maar ook op belastinggebied gelden andere regels voorzzpers dan voor werknemers.

Juridische Aspecten

Een hele goede vraag is of je gekwalificeerd en geschikt bent voor het werk dat je wilt doen. Beschik je bijvoorbeeld over de juiste diplomas en certificaten? Of moet je eerst een opleiding of cursus volgen? Denk ook eens na over de wet- en regelgeving waar je mee te maken krijgt. Heeft de Europese privacywet bijvoorbeeld gevolgen voor je bedrijf en hoe ga je daaraan voldoen?

Daarom zal er in 2025 meer aandacht zijn voor de handhaving van de Wet DBA. De Belastingdienst gaat strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Opdrachtgevers en opdrachtnemers die de wet overtreden, riskeren boetes en naheffingen. Dit betekent dat je als zzper en opdrachtgever duidelijke afspraken moet maken over de samenwerking.

Als zzper heb je bepaalde administratieve verplichtingen. Zo moet je bijvoorbeeld gedurende 7 jaar een basisadministratie bijhouden. Onder je administratieve verplichtingen vallen⁚ agendas, notities, bankafschriften, kassabonnen, contracten, facturen, belasting- en btw-aangiften en andere financiële bewijsstukken.

Stel algemene voorwaarden op. Sluit de nodige verzekeringen af. Zorg voor een financieel vangnet. Meer over ondernemen. Meer ondernemerstips. Van opdrachten binnenhalen tot boekhouding en marketing. Als zzper moet u van alles zélf regelen. Hoe regelt u deze zaken goed? Wij geven u tips.

Bekijk ook

ZZP'er: Belangrijke zaken om rekening mee te houden

Checklist: 10 punten om te overwegen als ZZP'er >>

Waar vind ik mijn BTW-nummer als ZZP'er?

Ben je ZZP'er en zoek je je BTW-nummer? Ontdek waar je het kunt vinden! >>

Wat betekent ZZP? En wat zijn de voordelen?

ZZP'er worden: alles wat je moet weten over zelfstandigheid >>

Mijn ZZP: Alles wat je moet weten over ZZP'en in Nederland

Starten als ZZP'er in Nederland: Een complete gids >>

BTW Privé Auto Ondernemer: Regels en tips

BTW Privé Auto Ondernemer: Alles wat je moet weten. >>