Hoe verhoog je je uurtarief als ZZP'er: een praktische gids

Waarom je uurtarief verhogen?

Een hoger uurtarief vragen als zzper kan een strategische stap zijn om de inkomsten te verhogen en de waarde als professional te erkennen. Je uurtarief groeit met je mee. Kijk elk jaar of je uurtarief nog voldoende is. Inflatie, professionalisering en meer onkosten zijn redenen om jouw uurtarief te verhogen. Groeit je bedrijf? Kijk of je bepaalde dingen kunt uitbesteden (administratie, distributie) en of er ruimte is om dit door te berekenen in jouw uurtarief.

Een goed uurtarief berekenen

Een goed uurtarief berekenen doe je door je kosten, belastingen en je gewenste inkomen bij elkaar op te tellen. Dit deel je vervolgens door het aantal declarabele uren. Voor het bepalen van je uurtarief kan je jouw onkosten beter iets te hoog inschatten dan te laag. Breng eerst je kosten in kaart. Kijk daarna naar de uitgaven die je hebt om je bedrijf te runnen. Maak je gebruik van fiscale aftrekposten, zoals de mkb-winstvrijstelling , zelfstandigenaftrek of startersaftrek ? Trek dan deze kortingen van het totale nettobedrag aan kosten af. Houd er rekening mee dat je bij stap 1 de kosten voor je inkomstenbelasting en de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering nog moet meenemen. Reserveer hiervoor ongeveer 35 tot 40 van je winst, dan zit je meestal goed. Nu heb je alle kosten van je bedrijf op een rij. Je weet wat je minimaal moet verdienen om geld over te houden én winst te maken. Hoeveel tijd ga je dit jaar besteden aan je onderneming? Ga je uit van een gemiddeld (fulltime) werkjaar, dan zijn dat 260 werkdagen. Neem hierin ook de uren mee die je niet kunt doorberekenen of factureren aan klanten. Reistijd en vakanties bijvoorbeeld, maar ook de uren waarin je acquisitie doet, je website up-to-date houdt en de administratie bijwerkt. Breng die tijd ook in kaart. Wil je weten wat in jouw branche de uurtarieven zijn? Check hier de zzp-uurtarieven van 50 beroepen vergeleken met werknemers die hetzelfde werk in loondienst doen. Twijfel je over de overstap van loondienst naar zzper? Dan zie je hier welk bedrag je als zzper kan berekenen om ongeveer hetzelfde te verdienen. De cijfers zijn uit 2022.

Strategieën voor een uurtariefsverhoging

Je uurtarief verhogen kun je op verschillende manieren aanpakken. Als het om een nieuwe opdrachtgever gaat, is dit over het algemeen eenvoudiger, omdat je een nieuwe zakelijke relatie aangaat. Bij bestaande relaties is het echter belangrijk om dit zorgvuldig aan te pakken. Vandaar ons stappenplan Uurtarief verhogen. Stap 1. Bepaal een datum. Timing is bij veel dingen belangrijk. Dat geldt ook voor het verhogen van een uurtarief. Bepaal een geschikt moment, bijvoorbeeld het begin van een nieuw jaar. Je zorgt er natuurlijk voor dat er nog voldoende tijd is tot die datum. Stap 2. Veel zzpers hebben vaste opdrachtgevers waarmee ze een vast tarief hebben afgesproken. Maar vergeet niet om elk jaar een inflatiecorrectie toe te passen. Een uurtarief van 60 euro in 2015 is nu ...

Communicatie en onderhandeling

Bij het bepalen van een uurtarief, spelen factoren zoals de markt, ervaring, concurrentie en bijvoorbeeld kwaliteit een rol. ... Bij de berekening van je uurtarief kijk je naar wat jou onderscheidt van je concurrenten. Misschien kun je aantonen dat je beter werk levert dan anderen in jouw branche? Dan kun je een hoger uurtarief vragen. Klanten kloppen vaak bij meerdere ondernemers aan en vergelijken de uurtarieven. Is dat in jouw branche ook zo? Zorg dan dat je kunt uitleggen waarom je een bepaald tarief rekent. En waarom jij de opdracht het beste kunt uitvoeren. Vaak is er ruimte om met opdrachtgevers te onderhandelen. Geef daarbij niet te snel korting. Doe je dat wel, dan is het lastig om je tarief daarna te verhogen. Neem je uurtarief regelmatig onder de loep en verhoog het als dat nodig is. Dit indexeren van je zzp-tarieven is belangrijk, want er zijn allerlei ontwikkelingen die invloed hebben op je uurtarief. Denk aan inflatie, stijgende kosten of meer werkervaring. Wil je je uurtarief verhogen? Lees vier redenen en tips die je daarbij helpen .

Tips voor succesvolle tariefverhoging

Je uurtarief verhogen. Het is niet meer dan logisch dat je uurtarief over de jaren heen verandert. Je leert meer, doet meer ervaring op en dan is de inflatie nog niet eens meegenomen. Als je als zzper je uurtarief wil verhogen zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden⁚ Informeer de klant Het juiste uurtarief hangt onder andere af van de kosten die je maakt, je vaste lasten en de uren die je kunt declareren. Houd ook rekening met de branche waarin je werkt en wat je concurrenten doen. Daarnaast tellen ook jouw expertise en je onderscheidend vermogen mee. Het gemiddelde uurtarief van zzpers hangt af van de branche waarin je werkt. Het tarief schommelt tussen de 30 en 150. Doe je werk waarin je je onderscheidt van anderen die soortgelijk werk doen? Dan kun je soms meer vragen. Voorbeeldbrief tariefsverhoging zzp. Een voorbeeldbrief die je aan het eind van het jaar naar je klanten stuurt⁚ Beste relatie, Middels deze brief informeer ik je over de prijsindexatie die ik vanaf 1 januari 2024 zal doorvoeren. De indexatie voor 2024 is 7,5 en de stijging van de materiaalkosten is 3,0 .

Bekijk ook

Voorbeeldbrief verhoging uurtarief ZZP: Zo schrijf je hem

Voorbeeldbrief verhoging uurtarief ZZP: Tips voor succesvolle communicatie >>

BTW Verhoging voor Ondernemers: Wat Zijn de Gevolgen voor Jou?

BTW Verhoging: Tips voor Ondernemers om de Impact te Minimaliseren >>

Helpende Plus ZZP uurtarief: Wat is een eerlijke prijs?

Helpende Plus ZZP: Bepaal je uurtarief als professional >>

ZZP'er in de zorg: wat zijn de voordelen en nadelen?

ZZP'er in de zorgsector: alles wat je moet weten >>

ZZP-opdrachten in Drenthe: Vind werk in jouw regio

Op zoek naar ZZP-opdrachten in Drenthe? Bekijk hier de beste opties! >>