Hoe vraag ik een WW-uitkering aan als ZZP'er? Een stapsgewijze handleiding.

Wanneer heb je recht op een WW-uitkering?

U heeft recht op een WW-uitkering als u⁚ bent verzekerd voor werkloosheid. Dit is meestal het geval als u werkzaam bent als werknemer en de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt; minimaal 26 weken heeft gewerkt in de 36 weken voordat u werkloos werd (wekeneis).

De voorwaarden voor een WW-uitkering

Om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn vastgelegd in de Wet werkloosheidsvoorziening (WW). De belangrijkste voorwaarden zijn⁚

  • U bent verzekerd voor werkloosheid. Dit is meestal zo als u bij een werkgever in dienst bent of was. U heeft in de laatste 36 weken voordat u werkloos werd minstens 26 weken gewerkt. Dit kan ook bij meerdere werkgevers zijn geweest.
  • U bent werkloos geworden. Dit betekent dat u geen werk meer heeft en actief naar werk zoekt.
  • U bent beschikbaar voor werk. Dit betekent dat u bereid bent om een baan te accepteren die past bij uw opleiding en ervaring.
  • U bent in staat om te werken. Dit betekent dat u geen medische beperkingen heeft die u beletten om te werken.

Als u aan alle voorwaarden voldoet, heeft u recht op een WW-uitkering. De hoogte van de uitkering hangt af van uw inkomen in de periode voordat u werkloos werd. U ontvangt maximaal 75% van uw laatstverdiende loon, met een maximum van € 2.750,- per maand.

De duur van de WW-uitkering hangt af van uw leeftijd en uw arbeidsverleden. De maximale duur van de uitkering is 24 maanden.

Let op⁚ als u als zelfstandig ondernemer werkloos wordt, dan heeft u meestal geen recht op een WW-uitkering (Werkloosheidswet). Er zijn 2 uitzonderingen⁚

  • Had u voordat u zelfstandig werd, een baan in loondienst? Dan heeft u mogelijk recht op een WW-uitkering over de uren die u als werknemer werkte;
  • Bent u lid van het Sociaal Fonds Zelfstandigen (SFZ)? Dan kunt u als zelfstandig ondernemer een WW-uitkering aanvragen.

Als u twijfelt of u recht heeft op een WW-uitkering, neem dan contact op met het UWV. Zij kunnen u vertellen wat uw rechten zijn.

Hoe vraag je een WW-uitkering aan?

Een WW-uitkering aanvraag doe je online via de UWV-site werk.nl. Dat kan vanaf één week voordat je werkloos wordt. Doe de aanvraag uiterlijk één week na je laatste werkdag. Je hebt een DigiD-code nodig om in te loggen.

Om je aanvraag te kunnen indienen, heb je de volgende documenten nodig⁚

  • Je IBAN-rekeningnummer
  • Je laatste loonstrook
  • Je laatste arbeidscontract
  • De datum waarop je werkloos wordt of bent geworden

Na het indienen van je aanvraag, ontvang je binnen 4 weken een beslissing van het UWV. In de beslissing staat of je een uitkering krijgt en hoelang de WW-uitkering duurt.

Een WW-aanvraag intrekken kan alleen als het UWV je WW-uitkering nog niet heeft betaald.

Als je als zelfstandig ondernemer werkloos wordt, dan heeft u meestal geen recht op een WW-uitkering (Werkloosheidswet). Er zijn 2 uitzonderingen⁚

  • Had u voordat u zelfstandig werd, een baan in loondienst? Dan heeft u mogelijk recht op een WW-uitkering over de uren die u als werknemer werkte.
  • Bent u lid van het Sociaal Fonds Zelfstandigen (SFZ)? Dan kunt u als zelfstandig ondernemer een WW-uitkering aanvragen.

In dat laatste geval moet je een aanvraag indienen bij het SFZ, niet bij het UWV. Het SFZ beoordeelt je aanvraag en beslist of je recht hebt op een uitkering.

Wat te doen als je als ZZPer werkloos wordt?

Als je als zelfstandige ondernemer werkloos wordt, dan heeft u meestal geen recht op een WW-uitkering (Werkloosheidswet). Dit komt omdat je als zzp’er niet verplicht bent om verzekerd te zijn voor werkloosheid. Er zijn echter twee uitzonderingen op deze regel⁚

  • Je hebt eerder in loondienst gewerkt⁚ Als je voorheen in loondienst was en werkloos werd, heb je mogelijk recht op een WW-uitkering over de uren die je als werknemer werkte.
  • Je bent lid van het Sociaal Fonds Zelfstandigen (SFZ)⁚ Als je lid bent van het SFZ, kun je als zelfstandige ondernemer een WW-uitkering aanvragen. Het SFZ beoordeelt je aanvraag en beslist of je recht hebt op een uitkering.

Als je niet aan een van deze voorwaarden voldoet, dan heb je geen recht op een WW-uitkering. In dat geval heb je andere opties om je financiën te regelen. Je kunt bijvoorbeeld⁚

  • Een bijstandsuitkering aanvragen⁚ Als je voldoet aan de voorwaarden, kun je een bijstandsuitkering aanvragen bij je gemeente. De hoogte van de uitkering hangt af van je persoonlijke omstandigheden.
  • Een lening afsluiten⁚ Je kunt een lening afsluiten om je financiële situatie te overbruggen. Let wel op de voorwaarden en de rente die je moet betalen.
  • Andere bronnen van inkomsten zoeken⁚ Je kunt tijdelijk andere bronnen van inkomsten zoeken, zoals een parttime baan of een tijdelijk project.

Het is belangrijk om in contact te blijven met het UWV en je gemeente om te kijken welke opties voor jou beschikbaar zijn.

Zelfstandig ondernemen vanuit de WW

Je kunt als zzper met een uitkering op meerdere manieren voor jezelf beginnen. Je kunt starten met behulp van UWV vanuit een WW-uitkering, maar je kunt ook starten vanuit de bijstand, via de gemeente. Beide vormen leggen we hieronder uit.

UWV biedt je diverse mogelijkheden om een eigen bedrijf te starten terwijl je recht hebt op een uitkering. Je moet voordat je daadwerkelijk begint met de voorbereiding van een eigen bedrijf afspraken maken met je werkcoach. Let op⁚ als je inschrijft bij Kamer van Koophandel zonder voorafgaand met je werkcoach te hebben overlegd kan jouw uitkering gestopt worden.

UWV heeft een prachtige regeling bedacht voor mensen die met behoud van uitkering een bedrijf willen starten.  Je zult wel eerst de  online training  Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering  moeten doen. In deze training krijg je alle voorwaarden uitgebreid uitgelegd. Heb je de online training gedaan dan kan je met jouw UWV-werkadviseur bespreken of je gebruik kunt maken van de onderzoeksperiode van 6 weken. In de onderzoeksperiode mag je bijna alle voorbereidende activiteiten verrichten. Alleen acquisitie of promotionele activiteiten, zoals een website of reclame maken, zijn niet toegestaan. De werkadviseur zal toestemming moeten geven voor de onderzoeksperiode. Krijg je na deze onderzoeksperiode het groene licht van jouw werkadviseur, dan kan de startperiode beginnen waarbij je voor een periode van 26 weken voor jezelf aan de slag kunt. Je uitkering wordt dan wel met 29 gekort, maar daar staat tegenover dat alles wat je dan in die periode verdient zelf mag houden. Ook heb je gedurende deze periode geen sollicitatieplicht meer. Tijdens startperiode mag je alles doen wat nodig is voor jouw eigen bedrijf⁚ opdrachten binnenhalen en uitvoeren, een bedrijfspand inrichten of een winkel openen. Heb je recht op minder dan 26 weken WW? Dan kun je toch gebruikmaken van de startersregeling. Als je bijvoorbeeld nog maar 20 weken recht op WW hebt, krijg je nog 20 weken lang 29 minder WW-uitkering. Je mag tijdens de startperiode niet werken voor de werkgever waardoor je bent ontslagen. Na de startperiode kan je wel weer opdrachten aannemen van jouw ex-werkgever.

Je kunt ook op een andere manier je bedrijf starten vanuit een uitkering. Je kiest er dan vrijwillig voor om een gedeelte van je uitkering in te leveren. Hiervoor heb je geen toestemming nodig, je moet het wel melden. Eigenlijk start je dan parttime een eigen bedrijf en jouw uitkering blijft gewoon doorlopen voor het aantal afgesproken uren. Voor de uren dat je een uitkering ontvangt houd je ook nog sollicitatieplicht.

Indien je minder uren besteedt aan je bedrijf dan was afgesproken, dan is je uitkering niet meer terug te draaien, je verliest ieder recht op een terugkeer naar je uitkering.

Bekijk ook

Uitkering Aanvragen als Ondernemer: Kan Dat?

Uitkering als Ondernemer: Wat Zijn de Mogelijkheden? >>

Uitkering aanvragen als ondernemer? Zo doe je dat!

Hoe vraag je een uitkering aan als ondernemer? Stappenplan en tips >>

Zwanger als ZZP'er: Welke uitkering kan ik aanvragen?

Zwanger als ZZP'er: Uitkeringen en Mogelijkheden >>

BBZ Uitkering ZZP Aanvragen: Stappenplan & Tips

BBZ Uitkering ZZP: Alles wat je moet weten! >>

Franchise in Verzekeringen: Uitleg en Betekenis

Franchise in Verzekeringen: Alles wat je Moet Weten >>

Wat is een goed uurloon voor een ZZP'er in 2023?

ZZP-uurloon: Vind het ideale tarief voor jouw expertise! >>