ZZP-uren per jaar: wat zijn de richtlijnen?
Het urencriterium⁚ de basis
Het urencriterium is een belangrijke regel voor ZZPers. Om in aanmerking te komen voor belastingvoordelen zoals de starters- en zelfstandigenaftrek, moet je minimaal 1.225 uur per jaar aan je bedrijf besteden. Dit betekent dat je ongeveer 24 uur per week moet werken om aan het urencriterium te voldoen; De Belastingdienst heeft dit urencriterium ingevoerd om te voorkomen dat ZZPers met weinig gewerkte uren en een lage omzet kunnen profiteren van belastingvoordelen.
Wat telt mee voor het urencriterium?
Alle uren die je aan je bedrijf besteedt, tellen mee voor het urencriterium. Dit zijn zowel directe uren (de declarabele uren die je direct aan je klant besteedt en omzet opleveren) als indirecte uren (uren die je voor je onderneming maakt, maar niet in rekening brengt bij klanten, zoals een cursus, administratie of reistijd).
De Belastingdienst heeft een aantal duidelijke richtlijnen over welke uren wel en niet meetellen voor het urencriterium. Zo tellen bijvoorbeeld stand-by uren niet mee. Ben je zwanger? Dan tellen de uren die je niet gewerkt hebt over totaal 16 weken toch mee voor het urencriterium.
Ook als je meerdere activiteiten als ZZPer hebt, mag je de uren die je aan deze activiteiten besteedt bij elkaar optellen. Het is belangrijk om een goede urenadministratie bij te houden, zodat je kunt aantonen hoeveel uren je aan je onderneming besteedt.
Hoeveel uur moet je werken om in aanmerking te komen voor belastingvoordelen?
Om in aanmerking te komen voor alle fiscale voordelen voor ZZPers, waaronder de starters- en zelfstandigenaftrek, moet je in een kalenderjaar minimaal 1.225 uur in jouw eigen bedrijf werken. Dit is het zogenaamde urencriterium. Het urencriterium is 1225 uur per jaar. Ook al start je je bedrijf op 1 juli (en werk je nog slechts 6 maanden), dan moet je toch 1225 uur volmaken in de resterende maanden om in aanmerking te komen voor de fiscale voordelen.
Het is belangrijk om te onthouden dat het urencriterium gebaseerd is op de uren die je daadwerkelijk maakt als ZZPer of zelfstandig ondernemer, niet op de uren die je in loondienst werkt. Als je aan het urencriterium voldoet, dan kom je in principe in aanmerking voor alle fiscale voordelen waar ZZPers van kunnen profiteren.
Als je niet voldoet aan het urencriterium en minder dan 1225 in een jaar werkt, heb je in dat jaar geen recht op aftrekposten als zelfstandigenaftrek en (eventueel) startersaftrek. Bij controle wil de Belastingdienst inzage hebben in alles wat met jouw bedrijf te maken heeft.
Hoe houd je je uren bij?
Er zijn verschillende manieren om je uren als ZZPer bij te houden. Je kunt een papieren agenda gebruiken, een spreadsheet in Excel, of een speciale app voor urenregistratie. Het is belangrijk om een systeem te kiezen dat voor jou goed werkt en dat je consistent gebruikt.
De Belastingdienst controleert regelmatig of ZZPers aan het urencriterium voldoen. Als je een inspectie krijgt, moet je je gewerkte uren kunnen aantonen. Het is dus belangrijk om je uren nauwkeurig bij te houden.
Een goede urenadministratie is niet alleen belangrijk voor het urencriterium. Het kan je ook helpen om een beter beeld te krijgen van je werkzaamheden en je tijd efficiënter te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld zien aan welke projecten je het meeste tijd besteedt, en welke projecten het meeste opleveren. Met deze informatie kun je je werkzaamheden beter plannen en je tijd efficiënter indelen.
Er zijn veel verschillende apps en softwareprogramma's voor urenregistratie beschikbaar. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Kies een programma dat geschikt is voor jouw behoeften en dat gebruiksvriendelijk is.
De gemiddelde werkweek van ZZPers
In 2023 was de gemiddelde arbeidsduur van ZZPers 35,7 uur per week. Dit zijn de uren die in een normale of gemiddelde werkweek worden gewerkt. Overuren en onbetaalde uren (bijvoorbeeld voor marketing of acquisitie) zijn niet meegerekend. ZZPers werken per week meer dan werknemers, die gemiddeld 31,0 uur werken.
De gemiddelde werkweek van ZZPers kan per sector verschillen. ZZPers binnen de ICT-sector rekenen gemiddeld zo'n €100 per uur. ICTers kunnen daarbij rekenen op het meeste aantal declarabele uren per week, waardoor hun gemiddelde jaaromzet het hoogste is. ZZPers in de horecasector hebben met €49 het laagste gemiddelde uurtarief.
Het is belangrijk om te onthouden dat de gemiddelde werkweek van ZZPers slechts een indicatie is. De werkelijke werkweek kan per ZZPer sterk verschillen, afhankelijk van de sector, het aantal klanten en de hoeveelheid werk.
Tips voor het behalen van het urencriterium
Het behalen van het urencriterium van 1.225 uur per jaar kan een uitdaging zijn, vooral als je net begint als ZZPer. Het is belangrijk om je tijd efficiënt te gebruiken en te plannen om aan het urencriterium te voldoen.
Hier zijn een aantal tips om het urencriterium te behalen⁚
- Houd een goede urenadministratie bij. Registreer alle uren die je aan je bedrijf besteedt, zowel directe als indirecte uren. Dit helpt je om te zien hoeveel uren je al hebt gewerkt en om te plannen voor de toekomst.
- Plan je werkdag efficiënt in. Probeer je werkdag zo in te delen dat je geen tijd verspilt aan onnodige taken.
- Werk aan je marketing en acquisitie. Hoe meer klanten je hebt, hoe meer werk je kunt verrichten. Investeer tijd in het vinden van nieuwe klanten en het onderhouden van bestaande klanten.
- Stel realistische doelen. Probeer niet te veel tegelijk te doen. Het is beter om kleine, haalbare doelen te stellen en deze stap voor stap te bereiken.
- Zoek naar manieren om je werk efficiënter te maken. Er zijn veel verschillende tools en technieken die je kunnen helpen om efficiënter te werken. Onderzoek welke tools voor jou geschikt zijn.
- Maak gebruik van de voordelen van ZZP-zijn. Een van de voordelen van ZZP-zijn is de flexibiliteit. Je kunt zelf bepalen wanneer en waar je werkt. Maak gebruik van deze flexibiliteit om je werk te plannen en te organiseren.
Met een goede planning en een efficiënte werkwijze is het behalen van het urencriterium zeker mogelijk.
Bekijk ook
Hoeveel uren kan je declareren als ZZP'er?
Declarabel uren als ZZP'er: Alles wat je moet weten over urenregistratie. >>
Hoeveel Uren per Jaar als ZZP'er?
ZZP Uren per Jaar: Tips voor tijdmanagement >>
Hoeveel uren per jaar mag je werken als ZZP'er?
Hoeveel uren per jaar mag je werken als ZZP'er? >>
Hoeveel uren moet je als ZZP'er per jaar werken?
ZZP'er uren per jaar: tips voor een gezonde werk-privé balans >>
Uurtarief ZZP Touringcarchauffeur: Wat is de Norm?
Uurtarief ZZP Touringcarchauffeur: Een Overzicht >>
Aangifte inkomstenbelasting 2017: Zzp'ers opgelet!
Aangifte inkomstenbelasting 2017: Handleiding voor Zzp'ers >>