ZZP'er: Begrijp je aanslag inkomstenbelasting in een handomdraai!

Voorlopige Aanslag⁚ Wat is het?

De voorlopige aanslag is een schatting van de Belastingdienst over hoeveel inkomstenbelasting je in een bepaald jaar zult moeten betalen. Deze aanslag wordt gebaseerd op je aangifte inkomstenbelasting van het voorgaande jaar. De voorlopige aanslag is dus nog niet definitief en kan later worden aangepast.

Waarom een Voorlopige Aanslag?

De voorlopige aanslag is er voornamelijk om de Belastingdienst minder lang te laten wachten op het belastinggeld van de burger. Zonder deze aanslag moet je namelijk pas aan het eind van het jaar belasting betalen over het voorgaande jaar. Het kan dan zo zijn dat je pas eind 2020 de belasting over 2019 betaalt. Dit kan voor zzp'ers lastig zijn, omdat ze vaak met wisselende inkomsten te maken hebben. Dankzij de voorlopige aanslag kun je de netto-inkomsten goed vergelijken met de uitgaven die je doet. Het voorkomt de verleiding om jouw bruto-winst te gebruiken als inkomen, terwijl je daar eigenlijk nog inkomstenbelasting over dient te betalen. Wil je gebruik maken van zon voorlopige aanslag, dan dien je dat schriftelijk aan te vragen bij de Belastingdienst.

Zo krijgen zzpers die voor zichzelf begonnen zijn en in 2019 voor het eerst hun aangifte inkomstenbelasting gedaan hebben, in januari 2020 voor het eerst de voorlopige aanslag. Met de voorlopige aanslag betalen zzpers de inkomstenbelasting en bijdrage zorgverzekeringswet verspreid over het jaar. Dit is makkelijker dan in één keer een groot bedrag te moeten betalen.

Vraag een voorlopige aanslag aan en betaal die per maand. Zo voorkom je dat je in 1x een groot bedrag moet overmaken. Hoeveel inkomstenbelasting je als zzper moet betalen, hangt af van je winst, de eventuele ondernemersaftrek en vrijstellingen en je overige aftrekposten.

Hoe Vraag je een Voorlopige Aanslag Aan?

Je vult gewoon met je DigiD een verzoek voorlopige aanslag in op de site van de Belastingdienst. Daarin geef je aan wat je al hebt verdiend dit jaar en wat je nog denkt te gaan verdienen in de resterende maanden. Omdat je van te voren natuurlijk nooit precies weet hoeveel je gaat verdienen, is het verstandig om een schatting te maken. Als je denkt dat je meer gaat verdienen dan vorig jaar, kun je het bedrag verhogen; Als je denkt dat je minder gaat verdienen, kun je het bedrag verlagen. Je kunt de voorlopige aanslag ook later aanpassen als je inkomsten anders uitvallen dan verwacht.

Hiermee kun je de verschuldigde inkomstenbelasting en je bijdrage zorgverzekeringswet gespreid betalen. De voorlopige aanslag is ― zoals de naam al doet vermoeden ─ een aanslag van de Belastingdienst die nog niet definitief is. Deze aanslag wordt gebaseerd op je aangifte inkomstenbelasting van het voorgaande jaar. Als je aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan, dan wordt de voorlopige aanslag automatisch berekend en krijg je deze per post.

Je kunt op de website van de Belastingdienst in 4 stappen de teruggave aanvragen of wijzigen met het online formulier Voorlopige aanslag 2024. Je kunt de voorlopige aanslag ook wijzigen als je inkomsten anders uitvallen dan verwacht. Je kunt de aanslag ook wijzigen tot na afloop van het jaar als je aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan;

Aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP'ers

De inkomstenbelasting wordt jaarlijks achteraf definitief vastgesteld door de belastingdienst op basis van je aangifte inkomstenbelasting; Deze aangifte moet vóór 1 mei zijn ingediend. Als je de aangifte voor 1 mei doet zul je meestal rond augustus/september de aanslag krijgen over voorgaand jaar. Als zelfstandig ondernemer wordt jeinkomen bruto betaald door je klanten en opdrachtgevers. De Belastingdienst heeft recht op een deel van dat geld. Over je bedrijfswinst betaal je inkomstenbelasting. Het is dus afhankelijk van de bedrijfswinst hoeveel belasting een ondernemer betaalt. De aangifte doe je uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal of de maand waarover je aangifte doet. De aangifte over februari doe je dus uiterlijk 31 maart. De aangifte over het eerste kwartaal doe je uiterlijk 30 april. De aangifte doe je voor 1 april van het eerstvolgende jaar.

Als je alszzper een eenmanszaak of vof hebt dan ben je eenIB-ondernemer. Je betaalt daninkomstenbelasting, net als een werknemer. Maar als ondernemer kun je gebruik maken van verschillende aftrekposten die je de belastingdruk kunnen verlagen.

Bent u ondernemer voor deinkomstenbelasting? Dan moet u de winst uit uw onderneming in uw aangifteinkomstenbelasting vermelden. Aftrekpostenzzper. Als de winst uit uw onderneming hoger is dan uw aftrekposten, dan moet u belasting betalen.

Belastingplicht en Aftrekposten

Iedereen moet inkomstenbelasting (IB) betalen over de genoten inkomsten. Er zijn drie boxen waarmee u te maken kunt krijgen bij de IB. Bij elke box uit de inkomstenbelasting horen andere tarieven. Op de site van de Belastingdienst staat informatie over de verschillende boxen en tarieven. Als u in box 1 valt, dan betaalt u inkomstenbelasting over uw inkomen uit werk en woning. Als u in box 2 valt, dan betaalt u inkomstenbelasting over uw inkomen uit aanmerkelijk belang, dit zijn bijvoorbeeld inkomsten uit aandelen. Als u in box 3 valt, dan betaalt u inkomstenbelasting over uw vermogen.

Alszzper betaal je bij je aangifteinkomstenbelasting ook een bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). In Nederland is iedereen verplicht deze bijdrage te betalen. Dit is een inkomensafhankelijke bijdrage die je betaalt voor je zorgverzekering. Deze bijdrage wordt ingehouden op je loon als je in loondienst bent, maar als zzper krijg je hiervoor een aparte aanslag.

De bronnen van inkomsten voor de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers zijn door de Belastingdienst in drie categorieën ingedeeld⁚ 1. Winst uit onderneming 2. Resultaat uit overige werkzaamheden en 3. Loon uit dienstbetrekking. De inkomstenbelasting betaal je namelijk achteraf. Dus de inkomstenbelasting over 2021 betaal je pas ergens in het tweede of derde kwartaal van 2022. Wat moet je doen om je belastingaangifte in te dienen? (bron⁚ Rabobank) Bij je aangifte moet je de inkomsten en aftrekposten vermelden. Dit zijn kosten die je hebt gemaakt voor je bedrijf. De Belastingdienst heeft een overzicht van alle aftrekposten die je kunt gebruiken.

Bekijk ook

ZZP Indicatie: Uitleg & Toepassing

Wat is een ZZP indicatie? Begrijp de regels en criteria voor ZZP'ers. >>

Belastingaangifte ondernemers: een complete uitleg

Hoe doe ik belastingaangifte als ondernemer? >>

Aangifte Inkomstenbelasting ZZP: Een Stap-voor-Stappen Uitleg

ZZP'er? Begrijp de Aangifte Inkomstenbelasting: Een Duidelijke Uitleg >>

Inkomstenbelasting ZZP: Bereken je belasting met Excel

Inkomstenbelasting ZZP: Bereken je belasting met een Excel-spreadsheet >>

Werken als ZZP'er in de kinderopvang: Tips & tricks voor succes

ZZP'er in de kinderopvang: Ontdek de voordelen, uitdagingen & kansen >>