ZZP Uitbetaling: Alles over facturering en betalingen

De ZZP-status

De termzzper wordt gebruikt als een algemene term voor mensen die niet voor een werkgever werken. Als uzzper bent, moet u zelf klanten vinden en facturen sturen. U kan met uw klant ook andere afspraken maken. Alszzper heeft u een zogenaamd ondernemersrisico. U wordt alszzper niet doorbetaald als u ziek bent of arbeidsongeschikt ...

Dezzper, voluit de zelfstandige zonder personeel, is volgens de CBS-definitie⁚ Een persoon die arbeid verricht voor eigen rekening of risico. die daarbij geen personeel in dienst heeft. Dezzper maakt onderdeel uit van de zelfstandigen. De overgrote meerderheid van de zelfstandigen zijnzzpers.

Ondernemen. Zelfstandige zonder personeel (zzper) is een term die vaak wordt gebruikt in plaats van freelance of zelfstandig ondernemer. Alszzper werk je voor verschillende opdrachtgevers zonder een dienstverband. Je hebt de vrijheid en flexibiliteit om je eigen projecten te kiezen en je eigen uren te bepalen.

De uitbetaling van ZZP-inkomsten

Het gemiddelde aantal dagen dat zzpers op uitbetaling van een klus moeten wachten duurt langer en langer. Hoewel zzpers een steeds groter deel van de arbeidsmarkt uitmaken, lijken opdrachtgevers dus nog moeite te hebben met de betaling.

Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 483zzpers in samenwerking met EasyStaff. Een kleine groep van 3 procent van de ondervraagden wordt gemiddeld binnen 7 dagen al betaald door hun opdrachtgever, maar de meestezzpers (71 procent) moeten gemiddeld 30 dagen op hun geld wachten. Een achtste van de ondervraagden krijgt zijn geld ...

Het duurt steeds langer voor de zzper zijn geld ontvangt van de opdrachtgever. Ten opzichte van vorig jaar moeten zzpers gemiddeld 7,2 procent langer op hun geld wachten (26,9 dagen versus 28,9 dagen). De helft van de zzpers heeft er tussen de 0-10 procent van zijn uurtarief voor over om...

Een veelgebruikte manier om alszzper je salaris te berekenen, is de Profit First Methode. Dat principe is eenvoudig. Verdeel het geld dat binnenkomt over vijf verschillende rekeningen⁚ de ontvangsten, winst, salaris, belasting en kosten. De verdeling hiervan is afhankelijk van jouw eigen situatie en doelen, maar je zou het volgende kunnen ...

Alszzper heb je de vrijheid om je eigen inkomen te verdienen en je eigen salaris uit te keren. Het vereist wel een goede financiële planning en verantwoordelijkheid; Betaal jezelf elke maand een vast bedrag uit, bij voorkeur hetzelfde bedrag. Zorg er ook voor dat je op de hoogte bent van je belastingverplichtingen.

Al je inkomen als zzper en je winst is namelijk van jou. Zakelijk en privé. Dit is een veelvoorkomende fout, want wanneer er inkomsten binnenkomen betekent dit niet dat je jezelf niet hoeft te betalen. Het uitbetalen van salaris aan jezelf is daarom in feite géén salarisbetaling, maar...

Wettelijke betaaltermijnen

Sinds 16 maart 2013 moeten bedrijven, zonder dat er iets is vastgelegd over de betalingstermijn, facturen binnen dertig dagen aan elkaar betalen. Indien van de betalingstermijn wordt afgeweken moet dit in een overeenkomst worden vastgelegd tot een maximumtermijn van 60 dagen.

Wettelijke betaaltermijnen voor bedrijven. Sinds 16 maart 2013 moeten bedrijven, zonder dat er iets is vastgelegd over de betalingstermijn, facturen binnen dertig dagen aan elkaar betalen. Indien van de betalingstermijn wordt afgeweken moet dit in een overeenkomst worden vastgelegd tot een maximumtermijn van 60 dagen.

Wettelijke betaaltermijnen voor bedrijvenSinds 16 maart 2013 moeten bedrijven, zonder dat er iets is vastgelegd over de betalingstermijn, facturen binnen dertig dagen aan elkaar betalen. Indien van de betalingstermijn wordt afgeweken moet dit in een overeenkomst worden vastgelegd tot een...

Voor opdrachten die de overheid uitbesteedt, dient de overheid altijd binnen dertig dagen te betalen, hiervan mag vrijwel niet worden afgeweken.

Laat de meter lopen. Zodra je betalingstermijn is overschreden, mag je alszzper een standaardvergoeding voor incassokosten rekenen van 40 euro. Vanaf dat moment mag je ook een wettelijke handelsrente berekenen van 8 procent (per jaar) over de overschreden betalingstermijn. Er bestaan diverse rekentools om te berekenen waar je recht op hebt.

Indien een tegenpartij de factuur niet of te laat betaalt mag je een standaardvergoeding voor incassokosten gaan berekenen zonder hiervoor een aanmaning te sturen. Het minimumbedrag van deze vergoeding is 40,-. Daarnaast mag je bij handelstransacties na dertig dagen ook nog een wettelijke rente berekenen van als je met consumenten zaken doet.

Incasso en betalingsproblemen

Een goed debiteurenbeleid begint bij jezelf is de stelregel van ZZP Nederland. Veelal worden opdrachten niet of nauwelijks vastgelegd en daar zit direct het grote probleem. Opdrachten moet je altijd vastleggen met een overeenkomst waarin alle zakelijke afspraken zijn vastgelegd.

Blind vertrouwen is nooit afdoende bij problemen en vaak kom je daar te laat achter. Alle aangesloten zelfstandigen van ZZP Nederland hebben een gratis modeldocument ter beschikking waarin de belangrijkste zaken worden vastgelegd, dat is wel zo duidelijk voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer.

Bij het uitblijven van betaling door de opdrachtgever moet je niet schromen om een incassoprocedure te starten. Het is jouw geld en je hebt daar recht op! Om slechte betalingen te voorkomen kan je zelf ook actie ondernemen. Onderstaand enkele tips waarmee je veel problemen al bij voorbaat kan voorkomen⁚

Je kan daarvoor de algemene voorwaarden van ZZP Nederland downloaden, desgewenst kan je die op maat laten maken door een commerciële partij.

Je kan daarvoor de modelovereenkomsten van ZZP Nederland gebruiken als je bent aangesloten bij ZZP Nederland.

Wacht niet te lang met het ondernemen van actie bij het overschrijden van de betaaltermijn. Wanneer je niet onmiddellijk reageert bij een te late betaling, zal de debiteur overschrijding van de betalingstermijn als verworven recht gaan beschouwen. Voorbeelden van aanmaningen kan je gratis downloaden.

Reageer direct in het geval van klachten over het geleverde product of dienst. Klachten vormen vaak het eerste signaal voor betalingsproblemen. Benader dubieuze debiteuren indien mogelijk persoonlijk en probeer standaardbrieven te vermijden of desnoods toch persoonlijk te ondertekenen.

Het betalingsgedrag van jouw debiteuren valt te beïnvloeden. Debiteuren gaan anticiperen op jouw gedrag. Aanmaningen mogen daarom nooit zijn voorzien van het predicaat eerste aanmaning. De debiteur zal in dat geval doorgaans rustig de tweede en derde aanmaning afwachten.

Belasting en aftrekposten

De zelfstandigenaftrek duikelt in 2023 naar beneden en belandt op een bedrag van 5.030 euro. Dit is een daling van maar liefst 1.280 euro en is veel hoger dan eerder in de voorgespiegelde afbouw was aangekondigd. Het is de bedoeling dat de aftrek voor zelfstandigen steeds verder omlaag gaat om in 2027 uit te komen op 900 euro.

tot 69.399. 37,07. 2. vanaf 69.399. 49,50. Als ondernemer in de inkomstenbelasting heb je recht op de zelfstandigenaftrek, dit is 6.310 op jaarbasis. Per maand mag je de winst verminderen met 525,- om te zien wat je apart moet zetten. De MKB-winstvrijstelling is 14 van de winst en die mag je er ook aftrekken.

Inkomstenbelasting (IB) berekenen. Van de belasting uit stap 4 trek je nog de algemene heffingskorting (stap 5) en de Arbeidskorting (stap 6) af en tel je de Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw (stap 7) op. Dan krijg je de inkomstenbelasting die je uiteindelijk betaalt. Voorbeeld inkomstenbelasting zzp 2024. Voor de ondernemer van het voorbeeld ...

Stap 3⁚ inkomstenbelasting en netto-inkomen zzp berekenen. Het basistarief in 2023 is 36,93 dus de inkomstenbelasting voor Mirjam is 28.248 x 36,93 10.432. Daar gaan nog de algemene heffingskorting ( 2.730) en arbeidskorting ( 4.902) vanaf. Mirjam betaalt daardoor 10.432 — 4.902 ‒ 2.730 2.800 inkomstenbelasting.

Totaal dus 5.126 aan belastingen over je winst in een jaar. Omgerekend betaal je alszzper over de winst van je klusbedrijf 12 belasting. Een berekening van hoeveel je zzp inkomen, bedrijfskosten, belastingen en aftrekposten zijn heb ik hieronder in een tabel gezet. Netto besteedbaar inkomen — 2024.

Bijdrage ZVW die je werkgever of uitkeringsinstantie inhoudt op je loon of uitkering⁚ 5,43. Bijdrage ZVW die je betaalt met een aanslag ZVW⁚ 5,43. Het maximumbijdrage-inkomen in 2023 is 66.956. Dit maximum wordt berekend over je belastbaar inkomen. Voor ondernemers is dat je winst na ondernemersaftrekposten.

Het percentage inkomensafhankelijke bijdrage ZvW voorZZPers in 2021 is 5,75 met een maximaal bedrag van 3.352. Als we de bijdrage ZvW uit het rekenvoorbeeld willen uitrekenen hebben we bij een winst van 50.000 een belastbaar inkomen van 35.438. Bijdrage ZvW⁚ 35.438 5,75 2037.

Als ondernemer in de inkomstenbelasting heb je recht op de zelfstandigenaftrek, dit is 6.310 op jaarbasis. Per maand mag je de winst verminderen met 525,- om te zien wat je apart moet zetten. De MKB-winstvrijstelling is 14 van de winst en die mag je er ook aftrekken.

Tips voor ZZPers

Wanneer kan ik het beste starten alszzper? Veelzzpers starten aan het begin van het jaar. Dit is een slimme keuze. Alszzper moet je namelijk ieder jaar 1.225 uren aan je bedrijf besteden om aanspraak te maken op belastingvoordelen als de starters- en zelfstandigenaftrek.

Bedenk van tevoren of jouw opdrachtgever betrouwbaar is en maak afspraken over betaaltermijnen. Vraag bij twijfel naar referenties of laat een kredietscan uitvoeren als het om aanmerkelijke bedragen gaat. Bedenk ook dat export en buitenlandse debiteuren veelal een aanmerkelijk risico met zich meebrengt.

Via ZZP Nederland is het mogelijk om gebruik te maken van hulp bij debiteurenbeheer. OnlineIncasso.nl, het bedrijf dat de hulp biedt, werkt stipt en correct en zal alle handelingen vastleggen. Indien nodig kan een gerechtelijke procedure in werking gesteld worden, vaak zal het niet zover komen en betaalt de opdrachtgever alsnog als ze ziet dat je het er niet bij laat zitten. Denk er om⁚ het is jouw geld en je hebt daar recht op, laat het er niet bij zitten.

Op werkdagen bereikbaar van 08⁚30 tot 17⁚00.

Methode 2 ‒ Werk naar jouw ideale salaris toe. In deze methode bepaal je eerst jouw ideale salaris. Oké, je moet hierin natuurlijk wel realistisch blijven. Stap 1⁚ Kijk bijvoorbeeld wat je verdiende in loondienst (in dezelfde functie/branche) of voer een marktonderzoek uit wat een realistisch salaris is in de branche waarin jij actief bent.

Op papier is iemand zzper, maar in praktijk is diegene een werknemer in loondienst. In sommige sectoren komt dit nu nog voor, maar de Belastingdienst gaat hier vanaf volgend jaar strenger op controleren. We vroegen wat jullie hierover willen weten.

Een gemiddelde werknemer is door deze loonheffingen bijna 20 duurder dan het bruto salaris wat de werknemer verdient. Dat betekent dat een werknemer die 50.000 EUR verdient, 50.000 x 20 60.000 EUR kost! Fijn dat je die laatste 10k als ondernemer niet hoeft te betalen.

In Nederland geldt een wettelijke betalingstermijn voor facturen. Voor verschillende typen opdrachtgevers gelden echter andere betalingstermijnen. Lees hier wat je als zzper kunt doen als een factuur niet op tijd wordt betaald. Snelle uitbetaling Betaal je z [...] [...] [end of information from the Internet]

Financiële planning

Uitbetaling bij ziek en WW. Bij ziekte tijdens of na de WW-uitkering betalen wij de uitkering na elke kalendermaand. Dit doen wij nadat wij de Inkomstenopgave van de afgelopen maand hebben ontvangen. Betaling bij AOW en dienstverband. Wij betalen in deze situatie de eerste uitkering binnen 6 weken na de ziekmelding. Soms eerste betaling als ...

Naast de betaling, moeten de gegevens over de uitbetaalde bedragen aan de zzper ook aangeleverd worden. De volgende gegevens moet u als inlener registreren en digitaal via het online gegevensportaal van de Belastingdienst aanleveren⁚ Het uitbetaalde bedrag. De datum van uitbetaling.

De voorwaarden zijn onder meer⁚ dezzpers staat ingeschreven in het Handelsregister; zijn arbeidsbeloning is ten minste 75 per uur (exclusief btw), te vermeerderen met direct aan de opdracht toe te rekenen kosten; de overeenkomst van opdracht moet schriftelijk zijn aangegaan vóór de aanvang van de werkzaamheden;

Ruim 18.000 vrouwelijke zzpers hebben volgens het UWV daadwerkelijk compensatie aangevraagd voor gemiste zwangerschapsuitkering. Minister Koolmees blijft bij zijn voornemen de compensatie (zie boven) per 1 januari 2019 uit te keren. In zijn brief aan de Tweede Kamer van 8 maart 2018 schrijft hij letterlijk De compensatie zal nu vanaf 1 januari 2019 worden uitgekeerd. Uitbetaling...

Opdrachtovereenkomsten (voor aangesloten zelfstandigen)

Voorbeeld aanmaningen (voor aangesloten zelfstandigen)

Vergeet nooit dat de debiteur ook jouw klant is Alert maar beleefd op betalingsachterstanden reageren. Alert op klachten reageren. Een beroep doen op redelijkheid⁚ jouw bedrijf heeft de debiteur altijd goed bediend. Gerelateerde producten en voordelen

Conclusie

Het is belangrijk voor zzpers om te begrijpen hoe de uitbetaling van hun inkomsten werkt, inclusief de wettelijke betaaltermijnen en de mogelijke risico's van betalingsproblemen. Door een goed debiteurenbeleid te voeren en de juiste stappen te ondernemen bij vertragingen, kunnen zzpers ervoor zorgen dat ze hun geld op tijd ontvangen. Ook is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de belastingverplichtingen en de aftrekposten die beschikbaar zijn. Goede financiële planning is essentieel voor zzpers, zodat ze hun bedrijf kunnen laten groeien en hun eigen salaris kunnen uitbetalen.

Informatie met betrekking tot de uitbetaling van zzp-inkomsten kan complex zijn. ZZP Nederland biedt hulp en ondersteuning aan zzpers met betrekking tot financiële planning, incasso, contracten en algemene voorwaarden.

Het is belangrijk om te onthouden dat zzpers een belangrijk deel van de Nederlandse economie vormen. Goede uitbetalingspraktijken en een stabiele financiële situatie zijn essentieel voor het succes van zzpers en het bevorderen van een gezonde ondernemerscultuur in Nederland.

Direct contact opnemen met ZZP Nederland Mijn ZZPer status luidt als volgt ‒ Mijn zzp status is — Ik ben zzper Ik ben starter (minder dan 2 jaar actief) Ik wil zzper worden Geen zzper Onbeperkt gebruik van onze ondernemersdesk Verzekeringen via ZZP Nederland Juridisch Abonnement voor zzpers Gratis modelcontracten en leveringsvoorwaarden Footer ZZP Nederland Cookie beleid Disclaimer Privacy Voorwaarden

Bekijk ook

Wanneer wordt de inkomstenbelasting uitbetaald?

Inkomstenbelasting uitbetaling: wanneer ontvang je je geld? >>

Belastingdienst Uitbetaling Inkomstenbelasting: Wanneer en Hoe?

Inkomstenbelasting Terugvragen: Alles wat je moet weten! >>

Uitbetaling Inkomstenbelasting 2017: Alles wat je moet weten

Uitbetaling Inkomstenbelasting 2017: Stappenplan en Tips >>

Uitbetaling teruggave inkomstenbelasting: Wanneer krijg je je geld?

Uitbetaling teruggave inkomstenbelasting: Alles over de termijn >>

Freelance Opdrachten Logistiek: Vind Werk als ZZP'er

Logistiek Freelance: Vind jouw volgende opdracht >>

ZZP Lening met Negatieve BKR: Is het mogelijk?

Geld lenen als ZZP'er: Ook met een negatieve BKR-registratie? >>