Toeslagen voor ZZP'ers: Een overzicht van de beschikbare toeslagen.

Inleiding

Zelfstandige Zonder Personeel (ZZPers) in Nederland kunnen in aanmerking komen voor verschillende toeslagen en regelingen, afhankelijk van hun situatie. Veel ZZPers vragen zich af of ze recht hebben op toeslagen en hoeveel ze kunnen krijgen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste toeslagen voor ZZPers, de voorwaarden en hoe je ze kunt aanvragen.

De Belangrijkste Toeslagen voor ZZPers

In Nederland kennen we 4 verschillende toeslagen⁚ de zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag. Maar heb je ook recht op toeslagen als je zelfstandig ondernemer bent? In dit artikel vertellen we je alles over de voorwaarden van de verschillende toeslagen, en waar je als ondernemer extra op moet letten.

De Belastingdienst meldt dat een op de drie zzpers geen toeslag aanvraagt. Volgens de Dienst Toeslagen laten veel zzpers een aanvraag liggen omdat het voor hen een stuk lastiger is om vooraf in te schatten wat hun inkomen uit werk gaat zijn in een jaar. En dat inkomen is bepalend voor hoeveel toeslag je kunt krijgen.

De zorg, huur en kinderopvang toeslag en het kindgebonden budget zijn er ook voor de ZZPer. De afgelopen jaren zijn we in economisch reces, ook voor de ZZPers is het hierdoor niet altijd even makkelijk. Hoewel de meeste ondernemers het liefst hun eigen boontjes doppen zijn er toeslagen die je als ZZPer kunnen helpen om de eindjes aan elkaar te knopen. Ook als zzper kom je in aanmerking voor toeslagen van de Belastingdienst. Die toeslagen kunnen je veel geld kunnen opleveren. In dit artikel lees je op welke toeslag je recht hebt als zzper.

In deze blog ontdek je welke toeslagen er zijn voor zzpers. Van zorgtoeslag tot kinderopvangtoeslag, we nemen je mee op een reis door het doolhof van financiële ondersteuning, zodat je als zzper optimaal kunt profiteren van de beschikbare toeslagen.

Sophie, 33 jaar, ZZPer⁚ "Ik ben zelfstandig ondernemer en mijn inkomen varieert van jaar tot jaar. In 2025 verwacht ik een inkomen van ongeveer 29.000, dus ik kom nog steeds in aanmerking voor zorgtoeslag. Mijn partner werkt ook, waardoor we samen iets minder toeslag krijgen, maar het scheelt nog steeds flink in de maandelijkse kosten." Welke soorten toeslagen zijn er en hoe bereken je het toetsingsinkomen als ZZPer lees je o.a. in dit blog.

Ben je net als ZZP-er met je eigen bedrijf gestart, dan komen er heel wat zaken om de hoek kijken, waar je waarschijnlijk niet eens van afwist. Heb je als ZZP-er recht op toeslagen en hoe vraag je die aan? In dit artikel leggen we het je uit.

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van jouw zorgverzekering. Net als voor iedere Nederlander is dit ook beschikbaar voor zzpers. De zorgtoeslag is afhankelijk van het (gezamenlijk) inkomen. Hoe lager je inkomen, hoe hoger de zorgtoeslag.

Ook als zzper kun je in principe in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Uiteraard geldt voor een dergelijke toeslag wel dat je in 2022 (eventueel samen met jouw partner) niet meer mocht verdienen dan 31.998 (alleenstaanden) of 40.944 (samen met een toeslagpartner).

Veel zzpers vragen zich af of ze een toeslag moeten rekenen bij overwerk of als zij meer werken dan is afgesproken. Dat is echter een misverstand. Een opdrachtgever hoeft alleen een overwerktoeslag te betalen als dat is afgesproken. Doe dit dan ook vooraf de werkzaamheden.

Iedereen van 18 jaar en ouder met een inkomen tot 38.000 en 48.000 samen kan een financiële tegemoetkoming krijgen voor de kosten voor de zorgverzekering. Je vraagt deze aan bij de Dienst Toeslagen.

Als alleenstaande bedroeg de zorgtoeslag in 2022 maximaal 111 per maand. Dat is snel een ruime 1300 op jaarbasis. Als je alleenstaand bent en je verdient maximaal 32.500 per jaar dan kom je voor deze toeslag in aanmerking.

U kunt in 2024 zorgtoeslag krijgen als uw jaarinkomen niet boven de grens van 37.496 uitkomt. Hebt u een toeslagpartner? Dan mag het inkomen van u allebei samen niet meer dan 47.368 zijn. Verdient u meer, dan krijgt u geen zorgtoeslag.

Ook als ondernemer of zzper heb je recht hebben op toeslagen. Het inkomen van een ondernemer valt in dezelfde categorie (box 1) als iemand in loondienst. Als u zorgtoeslag kunt krijgen, bent u natuurlijk benieuwd hoeveel u krijgt; Dat hangt af van uw inkomen. En of u wel of niet een toeslagpartner hebt. We kijken naar het toetsingsinkomen van u én uw toeslagpartner. Dat is ongeveer jullie bruto-inkomen over een heel jaar.

Een zorgverzekering is niet goedkoop. Daarom is er zorgtoeslag⁚ een bijdrage van de overheid om de zorgverzekering betaalbaar te houden. Om recht op zorgtoeslag te hebben, moet u in ieder geval een Nederlandse zorgverzekering hebben. Ook mag u niet te veel verdienen.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten van een privéwoning. Afhankelijk van jouw situatie is het mogelijk dat je een tegemoetkoming in de huurkosten krijgt. Vanaf 2013 draagt de overheid minder bij aan de kosten voor jouw huurwoning. Of je in aanmerking komt voor huurtoeslag en hoeveel huurtoeslag je dan kunt krijgen, daar kom je het beste achter via de website van de Belastingdienst.

Ook zzpers komen in aanmerking voor een huurtoeslag. Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten van een privéwoning. Afhankelijk van jouw situatie is het mogelijk dat je een tegemoetkoming in de huurkosten krijgt. Vanaf 2013 draagt de overheid minder bij aan de kosten voor jouw huurwoning. Misschien kunt u dan toeslag krijgen. Dit geld kan u helpen om uw zorgverzekering, uw huur of de zorg voor uw kinderen te betalen. Hoeveel toeslag u krijgt, hangt onder andere af van uw inkomen en of u een toeslagpartner hebt.

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten van een privéwoning. Afhankelijk van jouw situatie is het mogelijk dat je een tegemoetkoming in de huurkosten krijgt. Vanaf 2013 draagt de overheid minder bij aan de kosten voor jouw huurwoning.

De Dienst Toeslagen wil het afwerken van de toeslagenaffaire versnellen door ouders een schikkingsvoorstel van 5.000 te doen. Het voorstel wordt gedaan aan ouders die erkend gedupeerd zijn en vóór 1 januari 2019 een bezwaar tegen hun toeslagbesluit hebben ingediend.

Dat is het plan van het kabinet. Als tussenstap gaat de toeslag per 1 januari 2025 omhoog. Huishouden met een middeninkomen profiteren hier het meest van. Verdien je gezamenlijk tussen 29.400 en 44.000 euro per jaar, dan krijg je in 2025 meer huurtoeslag dan in 2024.

De Dienst Toeslagen wil het grote aantal bezwaren in de toeslagenaffaire wegwerken. Gedupeerde ouders krijgen dan eenmalig 5000 op voorwaarde dat zij hun bezwaar intrekken. Circa 4700 ouders die een bezwaar tegen hun toeslagbesluit hebben ingediend, komen in aanmerking voor een schikking.

De Dienst Toeslagen gaat zelf voorschotten aanpassen bij het aanvragen van toeslagen, bijvoorbeeld voor de huur, zorg of kinderopvang. De proef gaat in augustus van start onder ruim 12.000 mensen die een toeslag aanvragen. De Dienst Toeslagen hoopt zo de toeslagadministratie te vereenvoudigen en de kans op fouten te verkleinen.

Bent u ondernemer of zzper? Of werkt u onregelmatig, bijvoorbeeld als uitzendkracht of flexwerker? Misschien kunt u dan toeslag krijgen. Dit geld kan u helpen om uw zorgverzekering, uw huur of de zorg voor uw kinderen te betalen.

Kinderopvangtoeslag

Ja, dat kan. U hoeft niet per se een vaste baan te hebben. Het gaat erom dat u geld verdient met uw werk en er belasting over betaalt. Dus ook als zzper kunt u kinderopvangtoeslag krijgen. Hoe zit het precies? Hoeveel kinderopvangtoeslag u kunt krijgen, hangt af van een aantal dingen.

Het gaat erom dat u geld verdient met uw werk en er belasting over betaalt. Dus ook als zzper kunt u kinderopvangtoeslag krijgen. Hoeveel kinderopvangtoeslag u kunt krijgen, hangt af van een aantal dingen. Denk aan uw inkomen, of u een toeslagpartner hebt en het aantal uren dat uw kinderen naar de kinderopvang gaan.

Ook als ondernemer of zzper heb je recht hebben op toeslagen. Het inkomen van een ondernemer valt in dezelfde categorie (box 1) als iemand in loondienst. Hierdoor heeft een ondernemer ook recht op toeslagen. Bekijk of je toeslag krijgt om jouw kosten te betalen.

Voor bepaalde groepen wordt toegewerkt naar (bijna) gratis kinderopvang in de komende jaren. Inmiddels weten we steeds meer over de toeslagen in 2025. De zorgtoeslag stijgt, maar de zorgpremie en kinderopvangtoeslag dalen. Daardoor betaal je in 2025 netto meer voor kinderopvang dan in 2024.

Als zzper heb je recht op kinderopvangtoeslag, mits je voldoet aan een aantal voorwaarden. Het aantal uur dat je werkt en je inkomen bepalen de hoogte!

De Dienst Toeslagen gaat zelf voorschotten aanpassen bij het aanvragen van toeslagen, bijvoorbeeld voor de huur, zorg of kinderopvang. De proef gaat in augustus van start onder ruim 12.000 mensen die een toeslag aanvragen. De Dienst Toeslagen hoopt zo de toeslagadministratie te vereenvoudigen en de kans op fouten te verkleinen.

De betreffende inwoonster maakte eerder dit jaar bezwaar tegen het besluit van de gemeente Zeewolde om haar verzoek voor vier toeslagen af te wijzen. Inderdaad, het klopt dat ze een huis met een lage huurprijs heeft. De gemeente, die de toeslagen moet uitkeren, gebruikt deze lage huurprijs om te bepalen hoeveel huurtoeslag ze krijgt. De gemeente gebruikt hetzelfde inkomen om te berekenen hoeveel ze recht heeft op kindgebonden budget.

Bent u zpper en gaan uw kinderen naar de kinderopvang? Dan kunt u kinderopvangtoeslag krijgen als u aan de voorwaarden voldoet. Lees hoe dat werkt.

Kindgebonden Budget

Kindgebonden budget is een bijdrage voor het levensonderhoud van uw kind. Op de website van de Belastingdienst toeslagen leest u meer over kindgebonden budget.

U woont in Nederland en heeft inkomsten uit België. Mogelijk heeft u recht op kindgebonden budget. Kindgebonden budget is een bijdrage voor het levensonderhoud van uw kind. Op de website van de Belastingdienst toeslagen leest u meer over kindgebonden budget.

De Dienst Toeslagen wil het afwerken van de toeslagenaffaire versnellen door ouders een schikkingsvoorstel van 5.000 te doen. Het voorstel wordt gedaan aan ouders die erkend gedupeerd zijn en vóór 1 januari 2019 een bezwaar tegen hun toeslagbesluit hebben ingediend.

De betreffende inwoonster maakte eerder dit jaar bezwaar tegen het besluit van de gemeente Zeewolde om haar verzoek voor vier toeslagen af te wijzen. Inderdaad, het klopt dat ze een huis met een lage huurprijs heeft. De gemeente, die de toeslagen moet uitkeren, gebruikt deze lage huurprijs om te bepalen hoeveel huurtoeslag ze krijgt. De gemeente gebruikt hetzelfde inkomen om te berekenen hoeveel ze recht heeft op kindgebonden budget.

Heeft u (thuiswonende) kinderen van 18 jaar of ouder die niet meer dan 26.071 verdienen? Dan kunnen zij zelf zorgtoeslag aanvragen. Als u toeslag aanvraagt, dan geeft u uw toetsingsinkomen op. Uw inkomen bepaalt hoeveel toeslag u krijgt. Lees welke inkomens meetellen voor uw toeslag.

De toeslagen zijn inkomensafhankelijke tegemoetkomingen. Bij de berekening om vast te stellen of je recht hebt op toeslagen wordt gekeken naar je huishoudsamenstelling en gezamenlijk gezinsinkomen (toetsingsinkomen). Aan de hand van het toetsingsinkomen wordt bepaalt of je er recht op hebt en hoeveel je kunt krijgen.

De toeslagen zijn afhankelijk van uw inkomen. Dit inkomen kunt u soms verlagen door bijvoorbeeld slim te investeren. Bij de berekening wordt niet alleen gekeken naar uw eigen winst, maar ook naar het gezinsinkomen, het zogenaamde toetsingsinkomen.

Heb ik als ondernemer of zzper recht op toeslagen? Ook als ondernemer of zzper heb je recht hebben op toeslagen. Het inkomen van een ondernemer valt in dezelfde categorie (box 1) als iemand in loondienst. Hierdoor heeft een ondernemer ook recht op toeslagen. Bekijk of je toeslag krijgt om jouw kosten te betalen.

Toetsingsinkomen voor ZZPers

De toeslagen zijn inkomensafhankelijke tegemoetkomingen. Bij de berekening om vast te stellen of je recht hebt op toeslagen wordt gekeken naar je huishoudsamenstelling en gezamenlijk gezinsinkomen (toetsingsinkomen). Aan de hand van het toetsingsinkomen wordt bepaalt of je er recht op hebt en hoeveel je kunt krijgen.

Het aanvragen van toeslag over vorig jaar kan nog tot en met 1 september 2023 via Mijn toeslagen op toeslagen.nl. Huurtoeslag en zorgtoeslag is geld dat je kan krijgen van de overheid. Hiermee kan je een deel van je huur en zorgkosten betalen. Zzpers komen ook in aanmerking voor zorgtoeslagZorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van jouw zorgverzekering. Net als voor iedere Nederlander is dit ook beschikbaar voor zzpers. De zorgtoeslag is afhankelijk van het (gezamenlijk) inkomen. Hoe lager je inkomen, hoe hoger de...

De toeslagen zijn afhankelijk van uw inkomen. Dit inkomen kunt u soms verlagen door bijvoorbeeld slim te investeren. Bij de berekening wordt niet alleen gekeken naar uw eigen winst, maar ook naar het gezinsinkomen, het zogenaamde toetsingsinkomen.

Wanneer je recht hebt op een toeslag kun je die altijd aanvragen. Als je inkomen laag is krijg je meer toeslag. Als je inkomen hoog is krijg je minder of geen ... Als u toeslag aanvraagt, dan geeft u uw toetsingsinkomen op. Uw inkomen bepaalt hoeveel toeslag u krijgt. Lees welke inkomens meetellen voor uw toeslag. Heb ik recht op toeslagen als ZZPer? Als ZZPer hebt u gewoon recht op toeslagen, mits u niet teveel hebt verdiend tenminste. Met name startende ZZPers ...

Sophie, 33 jaar, ZZPer⁚ "Ik ben zelfstandig ondernemer en mijn inkomen varieert van jaar tot jaar. In 2025 verwacht ik een inkomen van ongeveer 29.000, dus ik kom nog steeds in aanmerking voor zorgtoeslag. Mijn partner werkt ook, waardoor we samen iets minder toeslag krijgen, maar het scheelt nog steeds flink in de maandelijkse kosten." Welke soorten toeslagen zijn er en hoe bereken je het toetsingsinkomen als ZZPer lees je o.a. in dit blog.

Ben je net als ZZP-er met je eigen bedrijf gestart, dan komen er heel wat zaken om de hoek kijken, waar je waarschijnlijk niet eens van afwist. Heb je als ZZP-er recht op toeslagen en hoe vraag je die aan? In dit artikel leggen we het je uit.

Hebt u een wisselend inkomen? En hebt u kosten voor uw kind, zorgverzekering of huurwoning? Check of u toeslag kunt krijgen voor de uitgaven hiervoor.

Bekijk ook

Kinderopvangtoeslag voor ZZP'ers: Zo vraag je het aan!

Kinderopvangtoeslag: Wat ZZP'ers moeten weten >>

Weekendtoeslag ZZP: Heb je Recht op Extra Vergoeding?

Weekendtoeslag als ZZP'er: Alles wat Je Moet Weten >>

Vind ZZP opdrachten voor elektro-installaties!

ZZP Opdrachten Elektro: Vind Werk in de Branche >>

Startende Ondernemer? De ondersteuning van het UWV

Starten als ondernemer: De juiste ondersteuning van het UWV >>