TMI Zorg voor ZZP'ers: Een complete gids

Voordelen van werken als ZZPer in de Zorg

Een groot voordeel van het werken als ZZPer in de Zorg is de vrijheid die het je biedt. Je kunt je eigen uurtarief bepalen en je eigen werktijden indelen. Dit geeft je de mogelijkheid om je werk te combineren met je privéleven. Daarnaast heb je als ZZPer vaak een hoger netto-inkomen dan wanneer je werkt in vaste dienst. Dit komt omdat je gebruik mag maken van fiscale kortingen die jouw belastingen verlagen. Je kunt een deel van je netto-inkomen gebruiken voor verzekeringen zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar ook een deel reserveren voor je pensioen. Als ZZPer moet je dit namelijk zelf regelen.

Als ZZPer ben je verantwoordelijk voor je eigen succes. Dit betekent dat je zelf moet zorgen voor klanten en opdrachten. Maar het betekent ook dat je zelf de touwtjes in handen hebt en kunt beslissen wat je doet en hoe je dat doet.

Een nadeel van het werken als ZZPer is dat je geen recht hebt op een vast salaris. Je verdient alleen geld als je werkt. Dit betekent dat je zelf moet zorgen voor een buffer voor momenten dat je geen werk hebt. Ook moet je zelf zorgen voor je eigen verzekeringen, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering.

Het werken als ZZPer in de Zorg is niet voor iedereen weggelegd. Het vereist zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en ondernemerschap. Maar als je op zoek bent naar een uitdagende en flexibele baan met een goed inkomen, dan is het werken als ZZPer in de Zorg zeker een optie om te overwegen;

Verzekeringen voor ZZPers in de Zorg

Als ZZPer in de Zorg is het belangrijk om jezelf goed te verzekeren. Er zijn verschillende verzekeringen die je kunt afsluiten, zoals een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, een verzuimverzekering (ook wel AOV of Arbeidsongeschiktheidsverzekering genoemd) en een rechtsbijstandverzekering. Het is belangrijk om zelf een goede inschatting te maken van welke risico's je loopt en welke verzekeringen er nodig zijn.

Een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen schade die je per ongeluk aan anderen veroorzaakt tijdens het uitoefenen van je beroep. Een verzuimverzekering (AOV) keert een uitkering uit als je door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken. Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische ondersteuning bij geschillen.

Wij adviseren om je goed te laten informeren over de verschillende verzekeringen, bijvoorbeeld door de VvAA. Dit is een Nederlandse vereniging die medici, paramedici en verpleegkundigen bijstaat met onder andere financieel, bedrijfskundig en juridisch advies en verzekeringen.

Wetgeving en Regelgeving voor ZZPers in de Zorg

De wetgeving en regelgeving voor ZZPers in de Zorg is complex en voortdurend in ontwikkeling. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, want de regels kunnen van invloed zijn op je werk en je inkomen. In 2024 en 2025 zijn er verschillende maatregelen op komst die van invloed zijn op ZZPers in de Zorg. Het Fiscaal kader ZZP Zorg, dat op 1 juli 2024 van start moet gaan, bevat regels over opdrachtgevers. ZZPers in de Zorg zouden vanaf 2024 hooguit zeven maanden binnen dezelfde opdracht mogen werken en maximaal 28 uur per week voor dezelfde opdrachtgever arbeid mogen verrichten.

Ook wordt het tarief van ZZPers vanaf 1 juli 2024 gekoppeld aan de cao-lonen. Dit betekent dat je als ZZPer niet meer dan 70% van je inkomen bij dezelfde opdrachtgever mag verdienen. De precieze invulling van deze regels is nog niet bekend. Het is verstandig om je goed te laten informeren over de laatste ontwikkelingen in de wetgeving en regelgeving.

Bekijk ook

ZZP Zorg in Den Haag: Vind Werk en Ondersteuning

ZZP Zorg in Den Haag: Uw Weg naar Succes in de Zorg >>

ZZP'er Worden in de Zorg: Stappenplan en Tips

Stap voor Stap: Zo Wordt U ZZP'er in de Zorgsector >>

Zorg samen: ZZP'ers in een coöperatie

De voordelen van een ZZP coöperatie in de zorgsector >>

Freelance Werken in de Zorg: Zo Doe Je Dat

Freelance Zorgwerk: Tips & Advies voor ZZP'ers >>

Dividendbelasting verrekenen met inkomstenbelasting: hoe werkt het?

Verreken dividendbelasting met inkomstenbelasting: alles wat je moet weten. >>

Bewaartermijn Aangifte Inkomstenbelasting: Wat Moet Je Bewaren?

ZZP'er en Belasting: Bewaartermijn Aangifte Inkomstenbelasting >>