Zonnepanelen subsidie voor zzp'ers: Bespaar op energiekosten
Inleiding
Wilt u als ondernemer zonnepanelen aanschaffen? Er bestaan verschillende subsidies en regelingen die de overstap financieel aantrekkelijk maken. De overheid wil ondernemers stimuleren te investeren in duurzaamheid. Zonne-energie is een van de belangrijkste, schone energiebronnen die nodig zijn om klimaatneutraal te zijn in 2050.
De SDE-subsidie⁚ een belangrijke stimulans
De belangrijkste zakelijke subsidie voor zonnepanelen in 2024 is de SDE (Stimulering Duurzame Energieproductie). De Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE) is een vervolg op de SDE regeling. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft deze bijzonder subsidie voor grote projecten vanaf ongeveer 500 zonnepanelen in het leven geroepen. Je kunt alleen een SDE-subsidie aanvragen als je een grootverbruikaansluiting hebt⁚ dus groter dan 3 x 80A x 230V 55 kW; De hoogte van de subsidiebedragen (in per kWh) is afhankelijk van enkele factoren, waaronder het type en de grootte van je zonnepanelen installatie, de kostprijs, de hoeveelheid gereduceerde CO2 uitstoot, ... Haalbaarheidsstudie⁚ je moet als bedrijf een haalbaarheidsstudie aanleveren. Het gaat om een kaart of tekening waarop de PV-installatie getekend is. Grootverbruikersaansluiting⁚ enkel ondernemers... Bent u een grootverbruiker en overweegt u al om in het komende jaar zonnepanelen aan te schaffen? Dan is het slim om alvast een SDE subsidieaanvraag te doen. Na toekenning heeft u altijd nog 2 jaar de tijd om de installatie te realiseren. Per jaar is er maar één subsidieronde, dus wees er op tijd bij. In 2030 moet de CO2-uitstoot volgens het Klimaatakkoord met maar liefst 55 gereduceerd zijn ten opzichte van 1990. Dus ook als ondernemer...
Andere subsidies en fiscale voordelen
De overheid wil ondernemers stimuleren te investeren in duurzaamheid. Als u dus nadenkt over verduurzamen, is het goed om te weten dat er een aantal manieren zijn om uw investering financieel nog aantrekkelijker te maken.
Energie-investeringsaftrek (EIA)
De Energie-investeringsaftrek (EIA) is er voor ondernemers die investeren in duurzame energie. Met de EIA krijgt u belastingvoordeel als u zonnepanelen of zonnecollectoren koopt voor uw bedrijf. U kunt dan 40% van de investeringskosten aftrekken van uw winst. De EIA is een tijdelijke regeling, maar is voor 2024 nog steeds van toepassing. De overheid heeft de EIA in het leven geroepen om ondernemers te stimuleren te investeren in duurzame energie, zoals zonne-energie. Dit is een belangrijke stap in de richting van een duurzamere toekomst. De EIA is een belangrijke stimulans voor ondernemers om te investeren in zonnepanelen. De EIA is een van de vele subsidies en fiscale voordelen die beschikbaar zijn voor ondernemers die willen investeren in zonnepanelen. Deze voordelen maken het voor bedrijven aantrekkelijker om te investeren in duurzame energie en zo bij te dragen aan een duurzame toekomst.
Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil
Ook de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil zijn fiscale voordelen. De investeringsaftrek vanuit de MIA is maximaal 36%, bovenop de standaard EIA. De MIA is een fiscale regeling waarmee ondernemers een deel van de investeringskosten voor duurzame energieprojecten kunnen aftrekken van hun winst. De Vamil-regeling is een fiscale regeling die ondernemers in staat stelt om hun investering in milieubesparende apparatuur sneller af te schrijven. Met de Vamil kunt u tot wel 75% van uw investering in zakelijke zonnepanelen afschrijven. Zakelijke zonnepanelen moeten wel op de zogenaamde Milieulijst staan, maar dat is tot nu toe elk jaar zo geweest. Je kan alleen gebruikmaken van de MIA als je minimaal €2500,- per jaar investeert, en de aanschaf van zonnepanelen binnen 3 maanden bij het RVO meldt. De MIA en Vamil zijn belangrijke fiscale voordelen die ondernemers kunnen gebruiken om hun investering in zonnepanelen te financieren. Deze regelingen maken het voor bedrijven aantrekkelijker om te investeren in duurzame energie en zo bij te dragen aan een duurzame toekomst.
Financiering van zonnepanelen
Naast subsidies en fiscale voordelen zijn er ook verschillende financieringsmogelijkheden voor zonnepanelen. Heeft u geen eigen dak waarop u zonnepanelen kunt leggen? Dan kunt u ook met anderen zonnepanelen op het dak van een gebouw in de buurt laten plaatsen. Dit heet een energiecoöperatie. Een energiecoöperatie komt in aanmerking voor de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE). In 2024 is er voor particulieren geen landelijke subsidie op het kopen van zonnepanelen. Wel zijn er enkele lokale subsidies. Daarnaast stimuleert de overheid het gebruik van zonnepanelen door het afgeschafte btw tarief en de ruime opties om jouw zonnepanelen kosten te financieren. Heb je een eenmanszaak, ben je vennoot in een V.O.F. of maat in een maatschap, en is minimaal 10% van je opgewekte stroom voor zakelijk gebruik, dan kun je kiezen⁚ je koopt de zonnepanelen op de zaak of privé. Beide opties hebben voordelen. Deze zijn afhankelijk van je omzet. De business case voor zonnepanelen is ondanks het afschaffen van de salderingsregeling in 2027 en de lagere SDE bijdrage voor veel ondernemers een rendabele...
Conclusie
De overheid stimuleert ondernemers om te investeren in duurzame energie, en zonnepanelen zijn een belangrijke stap in die richting. Er zijn verschillende subsidies en fiscale voordelen beschikbaar die de investering in zonnepanelen voor ondernemers aantrekkelijker maken. De SDE-subsidie is een belangrijke stimulans voor bedrijven met een grootverbruikaansluiting. Daarnaast zijn er fiscale voordelen zoals de EIA, MIA en Vamil, die ondernemers helpen hun investering in zonnepanelen te financieren. Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden beschikbaar, zoals energiecoöperaties en het financieren van zonnepanelen via de zaak of privé. De overheid heeft verschillende regelingen in het leven geroepen om ondernemers te stimuleren om te investeren in duurzame energie. Deze regelingen maken het voor bedrijven aantrekkelijker om te investeren in zonnepanelen en zo bij te dragen aan een duurzame toekomst.
Bekijk ook
Subsidie zonnepanelen: Krijg je als kleine ondernemer een subsidie?
Subsidie zonnepanelen voor kleine ondernemers: Ontdek de mogelijkheden >>
Subsidie Isolatie voor ZZP'ers: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Subsidie Isolatie voor ZZP'ers: Ontdek de Mogelijkheden en Aanvraagprocedure >>
Subsidie Sociale Onderneming: Ontdek alle mogelijkheden
Subsidie voor Sociale Ondernemingen: Zo vind je de juiste steun >>
Deliveroo Zzp of Werknemer: Welke keuze is het beste?
Deliveroo: Zzp of Werknemer? Weeg de voor- en nadelen >>
Belastingdienst Formulieren Inkomstenbelasting: een complete gids
Formulieren Inkomstenbelasting: Stap voor stap uitgelegd >>