Scooter aftrek als ZZP'er: Een praktische gids
Kosten aftrekbaar als ZZPer
Als zzper mag je zakelijke kosten opvoeren. Niet alle kosten die je maakt, zijn echter (volledig) aftrekbaar. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen kosten die in één jaar aftrekbaar zijn en kosten die je gespreid over meerdere jaren moet aftrekken. Net als bij de auto kan je met de fiets/e-bike kosten aftrekbaar maken. Als je op jouw privéfiets rijdt, dan mag je alsnog 0,23 per gereden kilometer aftrekken van je winst bij de aangifte van je inkomstenbelasting. ... Zzpers kunnen tegenwoordig als eigen baas voordelig een fiets van de zaak leasen. Dat betekent dat jij voor een vast ...
Kosten scooter aftrekbaar
De kosten (verzekering, brandstof, onderhoud, helm, etc.) van een scooter zijn aftrekbaar van de winst als u die scooter zakelijk gebruikt. U mag zelf beslissen of u gebruikmaakt van een auto, motor of scooter. U moet natuurlijk wel aannemelijk kunnen maken dat u de scooter voor de zaak gebruikt. Bijtelling. Als je je afvraagt welke fiscale voordelen een motor voor jouw onderneming kan bieden, staan onze belastingadviseurs klaar met persoonlijk advies, toegespitst op jouw unieke situatie. Laat je informeren over de mogelijkheden en zet een slimme stap naar succesvol ondernemen. We bieden vanaf 150,- al een berekening voor een motor van de zaak.
Privégebruik scooter
De werkgever koopt een scooter en deze wordt voor stadsritten en woon-werkverkeer gebruikt door zijn werknemer(s). Voor het privégebruik is de forfaitaire bijtellingsregeling niet van toepassing, deze geldt immers alleen voor de auto van de zaak. Als de scooter enkel wordt gebruikt voor zakelijke ritten en woon-werkverkeer, wordt er verder fiscaal niets belast bij de werknemer (geen loon). Als de werknemer de scooter wel privé gebruikt, moet de werknemer hiervoor een bedrijfseconomische (zakelijke) kilometerprijs aan zijn werkgever vergoeden. Als er geen vergoeding wordt betaald, dan vormt dit deel belast loon waarover loonheffing moet worden ingehouden. Een andere optie is dat de werknemer per kwartaal (of maand) een bedrag aan de werkgever vergoedt voor het privégebruik, het bijhouden van een administratie voor de privékilometers is verstandig. Als de Belastingdienst (de inspecteur) zou stellen dat er sprake is van privégebruik, dan moet hij dit aannemelijk maken. De bewijslast ligt dan dus bij de Belastingdienst. In dit kader is het dus verstandig om een beperkt bedrag als privégebruik aan te geven. De inspecteur moet dan naast het privégebruik ook aannemelijk maken dat de bijdrage voor het privégebruik te laag is, deze hindernis is lastig te nemen.
Fiscale voordelen scooter
Een (elektrische) scooter van de zaak is fiscaal erg aantrekkelijk, zowel voor de werknemer als voor de werkgever. In dit artikel een opstelling van de voordelen. Ook onder de werkkostenregeling kan er nog steeds sprake zijn van een scooter van de zaak. De opties zijn⁚ De werkgever koopt een scooter en deze wordt voor stadsritten en woon-werkverkeer gebruikt door zijn werknemer(s). Voor het privégebruik is de forfaitaire bijtellingsregeling niet van toepassing, deze geldt immers alleen voor de auto van de zaak. Als de scooter enkel wordt gebruikt voor zakelijke ritten en woon-werkverkeer, wordt er verder fiscaal niets belast bij de werknemer (geen loon). Als de werknemer de scooter wel privé gebruikt, moet de werknemer hiervoor een bedrijfseconomische (zakelijke) kilometerprijs aan zijn werkgever vergoeden. Als er geen vergoeding wordt betaald, dan vormt dit deel belast loon waarover loonheffing moet worden ingehouden. Een andere optie is dat de werknemer per kwartaal (of maand) een bedrag aan de werkgever vergoedt voor het privégebruik, het bijhouden van een administratie voor de privékilometers is verstandig. Als de Belastingdienst (de inspecteur) zou stellen dat er sprake is van privégebruik, dan moet hij dit aannemelijk maken. De bewijslast ligt dan dus bij de Belastingdienst. In dit kader is het dus verstandig om een beperkt bedrag als privégebruik aan te geven. De inspecteur moet dan naast het privégebruik ook aannemelijk maken dat de bijdrage voor het privégebruik te laag is, deze hindernis is lastig te nemen.
Afschrijving en investeringsaftrek
De scooter moet op de balans worden geactiveerd en kunt u ⏤ rekening houdende met een restwaarde ⏤ in vijf jaar afschrijven. Over de investering krijgt u hoogstwaarschijnlijk investeringsaftrek (maximaal 28, cijfer 2015). Bij de aankoop van een elektroscooter krijgt u ook nog een extra aftrek (milieu-investeringsaftrek) van zon 14 (over 50 van de aanschafwaarde). Doordat de elektrische scooter een milieu-investering is, kunt u deze ook sneller afschrijven, het eerste jaar zelfs tot 75. U moet de investering dan wel aanmelden bij de Belastingdienst. Om gebruik te maken van de investeringsaftrek van de scooter van de zaak, is het belangrijk om aanschaf en afschrijving op de juiste wijze in uw boekhouding te verwerken. Met een boekhoudpakket kunt u voor een relatief klein bedrag of zelfs helemaal gratis uw boekhouding bijhouden. Er zijn veel (gemakkelijke) online boekhoudprogrammas beschikbaar. Maar om het iets makkelijker te maken, hebben wij alvast een selectie gemaakt van de beste boekhoudpakketten voor ondernemers⁚
Bekijk ook
Scooter onderneming Bladel: Alles over de aanschaf
Scooter voor je onderneming: Welke opties heb je in Bladel? >>
Scooter kopen voor uw ZZP-onderneming: Een slimme keuze?
Scooter kopen voor uw ZZP-onderneming: Handig, betaalbaar en duurzaam >>
ZZP'er en scooter van de zaak: regels en voordelen
Mag ik als ZZP'er een scooter van de zaak rijden? >>
Te Weinig Inkomstenbelasting Betaald: Wat Nu?
Inkomstenbelasting: Te Weinig Betaald? Ontdek de Oplossingen >>
Fietsplan voor Zzp'ers: Bespaar op belasting!
Fietsplan Zzp: Hoe werkt het en wat zijn de voordelen? >>