Scheiding van Goederen: Bescherm je vermogen als ondernemer
De impact van een scheiding op uw onderneming
Een scheiding heeft niet alleen emotionele gevolgen, maar kan ook grote impact hebben op uw onderneming. Heeft u een eigen bedrijf en was u getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan heeft uw ex-partner recht op de helft van het vermogen. Dit kan betekenen dat uw bedrijf in gevaar komt.
Gemeenschap van goederen⁚ alles door de helft
Wanneer u in gemeenschap van goederen getrouwd bent, wordt de onderneming bij echtscheiding toegewezen aan de echtgeno(o)t(e) die de onderneming drijft, de DGA dus. Bij gemeenschap van goederen betekent dit bij een echtscheiding⁚ alles door de helft. De bezittingen en schulden. Heeft u een eigen onderneming en was u getrouwd in gemeenschap van goederen, heeft uw ex dus recht op de helft van het vermogen van uw bedrijf, inclusief de winsten die u heeft gemaakt tijdens het huwelijk.
Dit kan voor ondernemers een grote financiële en juridische uitdaging zijn. Het is belangrijk om te weten wat uw rechten en plichten zijn in deze situatie, en hoe u uw bedrijf kunt beschermen.
Het is raadzaam om contact op te nemen met een advocaat of notaris die gespecialiseerd is in echtscheidingsrecht en ondernemingsrecht. Zij kunnen u adviseren over de beste manier om uw bedrijf te beschermen tijdens een scheiding.
De wet is hierbij duidelijk⁚ bij gemeenschap van goederen worden alle bezittingen en schulden van beide partners gedeeld. Dit betekent dat uw ex-partner recht heeft op de helft van de waarde van uw bedrijf, inclusief de winsten die u tijdens het huwelijk heeft gemaakt.
Het is belangrijk om te beseffen dat de wet niet altijd rekening houdt met de specifieke omstandigheden van een ondernemer. Als u bijvoorbeeld een bedrijf heeft dat veel tijd en energie heeft gekost om op te bouwen, kan het onrechtvaardig lijken dat uw ex-partner recht heeft op de helft van de waarde.
Het is belangrijk om in deze situatie professionele hulp in te schakelen. Een advocaat of notaris kan u adviseren over uw rechten en plichten en kan u helpen om een regeling te treffen die voor beide partners eerlijk is.
Huwelijkse voorwaarden⁚ bescherming voor uw onderneming
Huwelijkse voorwaarden kunnen een goede oplossing zijn voor ondernemers die hun bedrijf willen beschermen tijdens een eventuele scheiding. Met huwelijkse voorwaarden kunt u afspraken maken over de verdeling van uw vermogen en schulden in geval van een echtscheiding.
Door huwelijkse voorwaarden op te stellen, kunt u ervoor zorgen dat uw bedrijf niet wordt meegenomen in de gemeenschap van goederen. Dit betekent dat uw bedrijf niet wordt gedeeld met uw partner bij een scheiding.
Er zijn verschillende soorten huwelijkse voorwaarden, en de juiste keuze hangt af van uw persoonlijke situatie.
Een veelvoorkomende vorm van huwelijkse voorwaarden is de 'scheiding van goederen'. Dit betekent dat uw vermogen en schulden gescheiden blijven van uw partner.
Een andere optie is de 'beperkte gemeenschap van goederen'.
Het is belangrijk om te weten dat huwelijkse voorwaarden pas van kracht worden na een notariële akte.
Het is raadzaam om contact op te nemen met een notaris die gespecialiseerd is in huwelijksvermogensrecht. Zij kunnen u adviseren over de verschillende soorten huwelijkse voorwaarden en kunnen u helpen om de juiste keuze te maken voor uw situatie.
Huwelijkse voorwaarden kunnen u veel zorgen en problemen besparen in geval van een scheiding. Het is dus zeker de moeite waard om te overwegen.
Het is belangrijk om te onthouden dat huwelijkse voorwaarden niet alleen belangrijk zijn voor ondernemers. Ook partners die geen bedrijf hebben, kunnen er baat bij hebben.
Als u twijfelt over de juiste vorm van huwelijkse voorwaarden, raadpleeg dan een notaris of advocaat die gespecialiseerd is in huwelijksvermogensrecht;
De beperkte gemeenschap van goederen⁚ een nieuwe optie
Sinds 1 januari 2018 bestaat er door een wetswijziging nog een andere vorm⁚ een beperkte gemeenschap van goederen. Huwelijken die na deze datum zijn gesloten, kunnen voor deze vorm kiezen.
Bij de beperkte gemeenschap van goederen worden alleen de goederen die tijdens het huwelijk zijn verkregen, gedeeld. Dit betekent dat uw bedrijf, dat u vóór het huwelijk heeft opgericht, niet in de gemeenschap van goederen valt.
Het is belangrijk om te beseffen dat de beperkte gemeenschap van goederen alleen geldt voor goederen die na het huwelijk zijn verkregen. Goederen die u vóór het huwelijk heeft verkregen, blijven uw eigendom.
Als u een bedrijf heeft dat u vóór het huwelijk heeft opgericht, is de beperkte gemeenschap van goederen een goede optie om uw bedrijf te beschermen tijdens een eventuele scheiding.
Het is belangrijk om te onthouden dat de beperkte gemeenschap van goederen niet automatisch van toepassing is. U moet deze vorm van huwelijksvermogensrecht expliciet kiezen bij het sluiten van uw huwelijk.
Het is raadzaam om contact op te nemen met een notaris die gespecialiseerd is in huwelijksvermogensrecht. Zij kunnen u adviseren over de verschillende soorten huwelijksvermogensrecht en kunnen u helpen om de juiste keuze te maken voor uw situatie.
De beperkte gemeenschap van goederen is een relatief nieuwe vorm van huwelijksvermogensrecht, maar het wordt steeds populairder.
Als u een ondernemer bent en u wilt uw bedrijf beschermen tijdens een eventuele scheiding, dan is de beperkte gemeenschap van goederen zeker de moeite waard om te overwegen.
Het is belangrijk om de voorwaarden van de beperkte gemeenschap van goederen goed te bestuderen, zodat u weet wat de voordelen en nadelen zijn.
Raadpleeg een notaris of advocaat die gespecialiseerd is in huwelijksvermogensrecht om te bespreken of de beperkte gemeenschap van goederen de juiste keuze is voor uw situatie.
Wat te doen bij een scheiding?
Een scheiding kan een emotionele rollercoaster zijn, maar het is belangrijk om ook de praktische aspecten te regelen.
Als ondernemer is het extra belangrijk om te weten hoe een scheiding de toekomst van uw bedrijf kan beïnvloeden.
Het eerste wat u moet doen is contact opnemen met een advocaat die gespecialiseerd is in echtscheidingsrecht.
Een advocaat kan u adviseren over uw rechten en plichten en kan u helpen om een regeling te treffen die voor beide partners eerlijk is.
Het is belangrijk om te weten dat u tijdens een scheiding niet verplicht bent om uw bedrijf te verkopen.
Het is echter wel belangrijk om te bedenken hoe uw bedrijf zal worden beïnvloed door de scheiding.
Als u in gemeenschap van goederen getrouwd bent, heeft uw ex-partner recht op de helft van uw bedrijf.
Als u huwelijkse voorwaarden heeft, kunnen de voorwaarden van de scheiding anders zijn.
Het is belangrijk om te weten dat u tijdens een scheiding niet alleen over uw bedrijf moet nadenken, maar ook over uw vermogen en schulden.
Een advocaat kan u helpen om een regeling te treffen die voor beide partners eerlijk is;
Het is belangrijk om te onthouden dat een scheiding een moeilijke periode is, maar het is belangrijk om te focussen op de toekomst.
Door professionele hulp in te schakelen, kunt u uw bedrijf beschermen en uw toekomst veilig stellen.
Het is belangrijk om alle opties te overwegen en om de juiste keuze te maken voor uw situatie.
Neem contact op met een advocaat of notaris die gespecialiseerd is in echtscheidingsrecht en ondernemingsrecht om te bespreken welke opties voor u beschikbaar zijn.
Bekijk ook
Scheiding en aangifte inkomstenbelasting: wat zijn de fiscale gevolgen?
Scheiding en inkomstenbelasting: alles wat je moet weten >>
Aangifte inkomstenbelasting tijdens scheiding: Wat moet je weten?
Scheiden en belastingaangifte: Een compleet overzicht van de regels en tips. >>
Scheiding: Wat zijn de belangrijkste stappen?
Scheiden: Een stappenplan voor een soepele overgang >>
ZZP'er worden met ondersteuning van het UWV
Start je eigen bedrijf: ontdek de voordelen van ZZP'er worden via het UWV. >>
Ondernemen in India: Een Korte Gids
Tips voor Zzp'ers die in India Willen Ondernemen >>