Reprorecht: Auteursrechten voor ondernemers begrijpelijk uitgelegd
Wat is Stichting Reprorecht?
Stichting Reprorecht is een Nederlandse collectieve beheersorganisatie‚ opgericht in 1974 en sinds 1985 belast met de uitvoering van de Reprorechtregeling; Stichting Reprorecht int auteursrechtenvergoedingen voor het (digitaal) kopiëren van informatie uit boeken‚ tijdschriften‚ kranten en…
De Stichting Reprorecht is door de Minister van Justitie aangewezen om de wettelijke vergoedingen te regelen. Dit betekent dat ondernemers en organisaties verplicht zijn om een vergoeding te betalen voor het kopiëren van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Deze vergoeding wordt vervolgens verdeeld onder de auteurs‚ beeldmakers en uitgevers.
Stichting Reprorecht zorgt met de reprorechtregeling dat bedrijven en andere organisaties voor een passend bedrag informatie digitaal en op papier kunnen kopiëren‚ en dat de vergoeding terechtkomt bij de auteurs‚ beeldmakers en uitgevers.
Waarom is een reprorechtvergoeding nodig?
De Auteurswet geeft aan dat alleen een maker van een werk het recht heeft zijn werk openbaar te maken of te…
In de Auteurswet staat dat makers als schrijvers‚ fotografen‚ illustratoren enzovoorts‚ recht hebben op een vergoeding voor fotokopieën van hun werk. In deze tijd vindt vooral veel digitaal hergebruik plaats. Voor digitale kopieën is volgens de Auteurswet een licentie nodig van de makers.
Teksten‚ afbeeldingen en fotos ontstaan niet zomaar. Ze zijn met zorg gemaakt door professionele schrijvers‚ fotografen‚ illustratoren en uitgevers. Dit creatieve werk is beschermd door het auteursrecht.
Tekst‚ afbeeldingen en fotos zijn beschermd door hetauteursrechten mag u niet gratis delen‚ printen of kopiëren. Met de reprorecht regeling betaalt u voor het gebruik een redelijke vergoeding.
Om te voorkomen dat elke organisatie of onderneming iedere fotokopie individueel met de betreffende auteur moet afrekenen‚ hebben organisaties van auteurs en uitgevers in 1974 Stichting Reprorecht opgezet.
Stichting Reprorecht zorgt met de reprorechtregeling dat bedrijven voor een passend bedrag informatie digitaal en op papier kunnen kopiëren‚ en dat de vergoeding terechtkomt bij de makers. Teksten‚ afbeeldingen en fotos mag u niet zomaar delen‚ printen of kopiëren. Dit creatieve…
Ondernemers delen informatie uit publicaties met hun medewerkers. Met deze informatie vergroot de kennis van hun medewerkers en groeit het bedrijf. De informatie is met zorg gemaakt door professionele schrijvers‚ beeldmakers en uitgevers. Voor het kopiëren en verspreiden moet een redelijke vergoeding betaald worden.
Om dit eenvoudig te regelen heeft Stichting Reprorecht afspraken gemaakt met de uitgevers en makers. Hierdoor kunt u voor één bedrag‚ dat past bij uw bedrijf‚ informatie eenvoudig en eerlijk delen. Stichting Reprorecht zorgt dat deze vergoeding terechtkomt bij de uitgevers en makers. Met de reprorechtregeling draagt u bij aan de ontwikkeling en het voortbestaan van de creatieve industrie in Nederland.
De reprorechtregeling voor ondernemers
Veel ondernemingen ontvangen een factuur van de Stichting Reprorecht. Dit is de organisatie die in NL verantwoordelijk is voor het innen en verdelen van vergoedingen voor auteursrechten. Het is dus een wettelijk aangewezen organisatie. Zie ook⁚ https://www.reprorecht.nl/ondernemers
Reprorecht is een vergoeding dieondernemers en organisaties elk jaar betalen voor het kopiëren van tekst of beeld voor eigen gebruik. Veel bedrijven gebruiken bijvoorbeeld een artikel uit een krant door dat op intranet te plaatsen. De Auteurswet geeft aan dat alleen een maker van een werk het recht heeft zijn werk openbaar te maken of te ...
Je wordt niet opgelicht‚ het is ... van auteursrechten. Wat houdt dat in? En moet je de factuur altijd betalen? MKB Servicedesk krijgt veel vragen over de factuur van Stichting Reprorecht en daarom hebben wij alle informatie voor je op een rij gezet. Altijd op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws..;
Reprorecht is een bepaalde vergoeding die jaarlijks wordt betaald doorondernemers en organisaties‚ zodat zij kunnen kopiëren uit bijvoorbeeld kranten‚ tijdschriften en boeken voor intern gebruik. Hieronder valt zowel fotokopiëren‚ zoals het kopiëren van papier op papier‚ en digitaal gebruik‚ zoals scannen of e-mailen.
Reprorecht is een jaarlijkse vergoeding die organisaties en bedrijven betalen om voor intern gebruik (digitaal) kopieën te maken van artikelen uit boeken‚ kranten of tijdschriften. Door middel van deze heffing krijgen de schrijvers‚ fotografen en uitgevers een vergoeding voor hun auteursrechtelijk…
Publicaties als boeken‚ kranten en tijdschriften kunnen auteursrechtelijk beschermd zijn. Bedrijven‚ overheidsinstellingen en onderwijsinstellingen mogen kopieën maken van deze publicaties‚ mits ze reprorecht betalen. Dit is een jaarlijkse vaste vergoeding die aan de Stichting Reprorecht wordt…
Op grond van de Wetswijziging ... daar een vergoeding voor betaalt. Stichting Reprorecht zorgt ook voor de verdeling van de geïncasseerde vergoeding onder de auteursrechthebbenden (uitgevers‚ auteurs‚ etc.). Alle ondernemers die (digitale) kopiën maken (ook voor eigen gebruik)...
In 2003 is de bevoegdheid voor ... te maken voor iedere fotokopie van auteursrechtelijk beschermd materiaal‚ maar kunnen ze aan de wet voldoen door de reprorechtvergoeding te betalen....
Wat mag je kopiëren met een reprorechtregeling?
Met de reprorechtregeling hoeft u niet voorafgaand aan iedere scan of kopie toestemming te vragen aan makers en uitgevers. En u bespaart zich de moeite om telkens weer aparte afspraken te moeten maken over de daarvoor verschuldigde vergoeding. Medewerkers kunnen gewoon door met hun werk‚ want…
Bedrijven met een reprorechtregeling (Basisregeling‚ Plusregeling of Registratieregeling) mogen binnen bepaalde grenzen kopiëren. Dit kopiëren mag digitaal en op papier‚ zo lang het maar om intern gebruik gaat. De regels en beperkingen staan in juridische taal in de licentievoorwaarden op…
Wat mogenondernemers doen met de Regeling Reprorecht Bedrijfsleven? Bedrijven met een reprorechtregeling (Basisregeling‚ Plusregeling of Registratieregeling) mogen binnen bepaalde grenzen kopiëren. Dit kopiëren mag digitaal en op papier‚ zo lang het maar om intern gebruik gaat.
Bedrijven met een reprorechtregeling (Basisregeling‚ Plusregeling of Registratieregeling) mogen binnen bepaalde grenzen kopiëren. Dit kopiëren mag digitaal en op papier‚ zo lang het maar om intern gebruik gaat.
Als medewerkers of vrijwilligers binnen uw stichting of vereniging digitale en papieren kopieën maken om intern te delen‚ heeft uw stichting of vereniging hiervoor een reprorechtregeling nodig. Deze verkrijgt u door de factuur voor de Regeling Reprorecht Bedrijfsleven te voldoen.
Gebruikt u (online) publicaties in uw bedrijf of organisatie? U print en kopieert bijvoorbeeld fotos en teksten uit (vak)bladen‚ kranten‚ boeken en van websites. Dan moet u een reprorechtvergoeding betalen.
Sinds 2013 valt digitaal kopiëren (waaronder scannen‚ printen‚ e-mailen‚ opslaan op een bedrijfscomputer (laptop‚ tablet) en op intranet zetten) ook onder de reprorechtregeling.
Contactgegevens en veelgestelde vragen
Heeft u een factuur ontvangen‚ of een vraag over uw regeling?
U kunt ons bereiken op 0900 ― 202 28 29 of stuur een bericht via ons contactformulier. Uitgevers nemen contact op met Stichting PRO voor vragen; Stichting PRO is per e-mail bereikbaar op procedar.nl of telefonisch op 023 ─ 870 02 05. Heeft uw bedrijf de reprorechtfactuur ontvangen en heeft u een vraag over de regeling voor uw bedrijf? Dan belt u met ons via 0900 ─ 202 28 29.
Bel dan stichting Reprorecht via 0900-2022829 (4‚54 cent starttarief 10 cent per minuut) en maak een terugbelafspraak. Alle ondernemers die (digitale) kopieën maken (ook voor eigen gebruik) ontvangen een factuur. Daar valt niet alleen fotokopiëren onder‚ maar ook scannen‚ e-mailen‚ printen of op een pc of intranet zetten. Door de vaste vergoeding te betalen‚ voorkom je dat er auteursrechten…
Wilt u uw reprorechtfactuur digitaal ontvangen? Hoe moet ik inloggen? Ik heb een opmerking over mijn factuur‚ wat nu? Bekijk alle veelgestelde vragen Stichting Reprorecht Eenvoudig en eerlijk geregeld Ondernemers delen informatie uit publicaties met hun medewerkers. Met deze informatie vergroot de kennis van hun medewerkers en groeit het bedrijf. De informatie is met zorg gemaakt door professionele schrijvers‚ beeldmakers en uitgevers. Voor het kopiëren en verspreiden moet een redelijke vergoeding betaald worden.
Lees en download hier alle publicaties van Stichting Reprorecht. Zoals licentievoorwaarden‚ jaarverslagen‚ statuten‚ bestuursreglement‚ betalingsvoorwaarden etc. Stichting Reprorecht wil in de toekomst alle correspondentie digitaal versturen.
Stichting Reprorecht int auteursrechtenvergoedingen bij bedrijven‚ organisaties‚ overheid en onderwijs‚ en verdeelt ze onder rechthebbenden. Stichting Reprorecht wil in de toekomst alle correspondentie digitaal versturen.
Bekijk ook
Beste podcasts voor ondernemers: inspiratie en tips
Beste podcasts voor ondernemers: inspiratie en tips >>
Ondernemers Award Wijchen: Wie is de winnaar?
Wijchen: Wie wint de Ondernemers Award? >>
Welkom Friese ondernemers! Ontdek de voordelen van ondernemen in Friesland
Starten als ondernemer in Friesland: Tips, subsidies en inspiratie >>
Mode & Ondernemen: Opleidingen voor een creatieve carrière
Mode & Ondernemen: Ontwikkel je vaardigheden met deze opleidingen >>
Wanneer Ben Je Ondernemend? Ontdek de criteria!
Wat is Ondernemerschap? Begrip en criteria uitgelegd >>