Rente uitstel inkomstenbelasting: wanneer, hoe en wat zijn de voordelen?
Uitstel aanvragen voor de inkomstenbelasting
De uiterste datum om aangifte inkomstenbelasting te doen is 1 mei. Helaas lukt het niet altijd om dit op tijd te doen. Gelukkig is er de mogelijkheid om uitstel aan te vragen; In principe kun je tot 1 mei 2024 uitstel aanvragen. In bijzondere gevallen, zoals bij ziekte, kan het later nog mogelijk zijn om uitstel aan te vragen.
Het is wel belangrijk om te weten dat je belastingrente moet betalen als je te laat je aangifte indient. Deze rente loopt door tot 6 weken na de datum van de aanslag.
Ben je het niet eens met de aanslag en ga je in beroep? Dan krijg je uitstel van betaling totdat je bezwaar is behandeld. Je betaalt dan wel 4% rente over het bedrag dat je uiteindelijk moet betalen.
De Belastingdienst rekent ook invorderingsrente als je uitstel van betaling hebt gekregen.
Het is dus belangrijk om goed te plannen en tijdig uitstel aan te vragen. Zo voorkom je dat je een hoge belastingrente moet betalen.
Belastingrente⁚ wat is het en wanneer betaal je het?
Belastingrente is een extra bedrag dat je moet betalen als je je belastingaanslag niet op tijd betaalt. Dit geldt ook als je uitstel van betaling hebt gekregen. De belastingrente is sinds 2024 flink gestegen. Voor de inkomstenbelasting bedraagt de belastingrente op dit moment 7,5% en voor de vennootschapsbelasting zelfs 10%. Deze percentages worden in 2025 met 1% verlaagd.
De belastingrente wordt berekend over de periode tussen het verschuldigd zijn van de belasting en de datum van vaststelling van de aanslag. Voor de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting gaat deze periode in op 1 juli van het jaar volgend op het jaar waarover de aanslag is opgelegd.
De rente wordt berekend vanaf 1 juli van het jaar volgend op het jaar waarover je aangifte doet. Deze rente loopt tot maximaal 19 weken na de ontvangst van je aangifte. Ook kan uitstel van belastingaangifte leiden tot vertraging in de uitbetaling van een eventuele teruggave.
Een voorbeeld⁚ Je hebt een aanslag inkomstenbelasting gekregen met de datum 1 oktober. Daarvoor geldt een wettelijke betalingstermijn van 6 weken.
Als je te laat betaalt, dan moet je vanaf 1 juli volgend op het jaar waarover je aangifte doet belastingrente betalen. Deze rente loopt door tot maximaal 19 weken na de ontvangst van je aangifte. De berekening van de belastingrente eindigt in elk geval 6 weken na de datum op de aanslag, als dat een kortere periode is dan de genoemde 19 weken.
Het belastingrentepercentage voor de inkomstenbelasting en andere belastingen zal per 1 juli 2023 stijgen van 4% naar 6%. Het belastingrentepercentage voor te betalen vennootschapsbelasting wordt (tijdelijk) bevroren op 8% (in plaats van de stijging naar 10,5% volgens de oorspronkelijke systematiek ...
Als je een belastingaanslag te laat betaalt, krijg je te maken met invorderingsrente. Per 1 januari 2024 is de invorderingsrente 4%. De Belastingdienst rekent ook invorderingsrente als je uitstel van beta [...] [...] [end of information from the Internet]
Voorlopige aanslag⁚ belastingrente voorkomen
Er is een makkelijke oplossing om de belastingrente te voorkomen⁚ het aanvragen van een voorlopige aanslag. Je kunt dit in elk geval tot 1 mei aanvragen en bij uitstel vaak nog langer. Maak een zo goed mogelijke schatting in je voorlopige aanslag. De Belastingdienst legt vervolgens de voorlopige aanslag op die je betaalt. Als je daarna aangifte doet, mag je deze voorlopige aanslag verrekenen. Zo kun je het te betalen bedrag bij je definitieve aangifte voorkomen of verkleinen.
De belastingrente over de aangifte inkomstenbelasting 2020 kan worden voorkomen door vóór 1 mei 2021 de aangifte inkomstenbelasting in te dienen. Als dat niet mogelijk is of als je daarvoor uitstel hebt gekregen dan is het van belang om een verzoek voor het opleggen van een (aanvullende) ...
De Belastingdienst geeft daar online geen informatie over. De BelastingTelefoon kan je meestal wel vertellen wanneer zon brief kansrijk is. Vooral wat erin moet staan en aan wie je die kunt sturen.
Als je belasting moet bijbetalen en geen brief hebt ontvangen, kun je zonder gevolgen de aangifte doen tot 14 juli 2024. Doe je later aangifte of krijg je alsnog een verzoek van de Belastingdienst om aangifte te doen? Dan mogen ze een boete opleggen. Bij een teruggave is de aangiftetermijn langer. Je kunt dan tot en met 31 december 2028 aangifte doen.
Krijg je belasting terug? Dan krijg je sinds 1 juli 2023 geen rente vergoed. Dat komt omdat de vertraging aan jezelf te wijten is. Doet de Belastingdienst meer dan 13 weken over het opleggen van een aanslag nadat je de aangifte alsnog indient? Dan gaat de rentetikker alsnog lopen.
De termijn voor het opleggen van aanslagen wordt verlengd met de duur van het verleende uitstel. Dit geldt voor de termijn van 3 jaar waarbinnen een definitieve aanslag moet worden opgelegd. En voor de navorderingstermijn van 5 jaar, verlengd tot 12 jaar bij buitenlandse inkomsten en vermogen.
Heeft een bedrijf 100.000 euro winst gemaakt? Dan moet daarover, afhankelijk van de ondernemingsvorm al gauw tussen de 15.000 en 40.000 euro belasting betaald worden. Met een rente van wel 8 procent ben je bij een aanslag na 1 juli al snel een paar honderd euro aan verschuldigde rente kwijt.
Gevolgen van uitstel voor toeslagen
Uitstel van je aangifte inkomstenbelasting werkt ook door naar de uiterste termijn waarop je vergeten toeslagen kunt aanvragen. Blijkt uit een proefberekening voor de toeslagen dat je in 2023 recht had op huur- of zorgtoeslag of op kindgebonden budget? Dan kun je deze toeslagen aanvragen tot 1 september 2024.
Maar het is anders als je extra uitstel krijgt (tot na 1 september) voor het indienen van je aangifte inkomstenbelasting over 2023. Dan kun je de toeslagen over 2023 aanvragen tot het uitstel is verlopen. Dit geldt ook als je toeslagpartner uitstel heeft gekregen.
U hebt bijzonder uitstel van betaling gekregen. Daarmee hebt u een totale belastingschuld opgebouwd van 15.000, exclusief invorderingsrente. Wij bieden u een betalingsregeling aan voor 60 maanden. U betaalt dan vanaf 1 oktober 2022 elke maand 271, inclusief invorderingsrente.
Het is de bedoeling dat Nederlandse belastingplichtigen vóór 1 mei de aangifte inkomstenbelasting over 2021 indienen. Maar in sommige gevallen komt dat niet uit of is het niet haalbaar en kun je het uitstellen. Wanneer mag je uitstel voor je belastingaangifte aanvragen?
U kunt 4 maanden kort uitstel van betaling krijgen vanaf de uiterste betaaldatum van de (naheffings)aanslag als u voldoet aan de volgende voorwaarden⁚ Het gaat niet om een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of Zorgverzekeringswet die in meer termijnen mag worden betaald.
Als u bezwaar maakt, krijgt u uitstel van betaling totdat wij uw bezwaar hebben behandeld. Maar u betaalt dan wel 4% rente over het bedrag dat u uiteindelijk nog moet betalen. U betaalt geen rente als u geen gebruik maakt van het uitstel.
De uiterste betaaldatum van deze belastingaanslag is 31 december 2019. U krijgt vanaf 1 oktober 2022 een betalingsregeling van 60 maanden om deze belastingaanslag te betalen. U betaalt de laatste maandtermijn in september 2027. Wij hanteren hierbij de volgende rentepercentages⁚
Bekijk ook
Rente op inkomstenbelasting: Hoe werkt het?
Rente op inkomstenbelasting: Een complete uitleg >>
ABN AMRO Ondernemersrekening Rente: Vergelijk De Tarieven
ABN AMRO Ondernemersrekening Rente: Kies De Beste Optie Voor Jou >>
Vanaf wanneer moet u rente over uw inkomstenbelasting betalen?
Rente Inkomstenbelasting: Wanneer moet u betalen? >>
Rente Ontvangen als ZZP'er: Belastingregels en Tips
ZZP en Rente: Inkomstenbelasting en Belastingregels >>
Inloggen Ondernemers Zakelijk: Toegang tot jouw zakelijke portal
Ondernemers Zakelijk Inloggen: Toegang tot Zakelijke Diensten >>
Onderneming starten zonder eigen vermogen: Is het mogelijk?
Onderneming Starten Zonder Eigen Vermogen: Ontdek de opties >>