Reiskostenvergoeding ZZP: Hoe declareer je deze slim?

De basis van de reiskostenvergoeding

Als zzper bepaal je zelf welke afspraken je met een opdrachtgever maakt over je zakelijke reiskosten. Je hoeft je dus niet te houden aan de vaste kilometervergoeding van 0,19 die de Belastingdienst hanteert. De Belastingdienst beschouwt de reiskostenvergoeding die je overeenkomt met een opdrachtgever als onderdeel van de vergoeding voor de geleverde diensten.

Je mag de gemaakte kosten wel opgeven bij je inkomstenbelasting, maar er valt geen btw af te trekken. Als je een langdurige klus doet bij een opdrachtgever, kan de Belastingdienst dit ook zien als woon-werkverkeer.

Veel ondernemers brengen naast de geleverde diensten ook de gemaakte reiskosten bij hun opdrachtgever in rekening. Je belast de reiskosten met het btw-percentage dat je ook hanteert voor je geleverde diensten. Dat zal meestal 21 zijn, maar kan in sommige gevallen ook een afwijkend percentage zijn.

De kilometervergoeding voor ZZPers

De kilometervergoeding die zzpers aan hun opdrachtgever vragen, is gemiddeld 0,20 tot 0,30 per kilometer. Maak over het exacte tarief samen met de opdrachtgever afspraken. Als je een kilometervergoeding aan de opdrachtgever doorberekent, reken je daarover 21 btw. Dat geldt als omzetbelasting, die je afdraagt bij de kwartaalaangifte btw.

Een zzper die met een privé auto zakelijke kilometers aflegt, mag maximaal 0,23 per kilometer onbelast declareren. Je mag een hogere reiskostenvergoeding vragen dan 0,23 per gereden kilometer. Daarboven moet wel inkomstenbelasting worden betaald. Als een ondernemer 0,30 per kilometer rekent, betaalt hij dus btw over de 0,07 euro die boven de 0,23 uitkomt.

Je kunt de reiskostenvergoeding zzp berekenen op twee manieren⁚

  • Via een vergoeding in je uurtarief. De eerste optie is het vermelden van de reiskosten zzp op je factuur. Dat doe je via een aparte factuurregel. Hou daarbij rekening dat je ook over de kilometervergoeding btw berekent.
  • Optie 2⁚ Je zet de reiskosten apart op de factuur. Niet alle opdrachtgevers accepteren dat je de reiskostenvergoeding in je uurtarief verwerkt. Je kunt daarom overwegen om de reiskosten apart op je factuur te vermelden. Maak een grove schatting van de kosten voor de reis en zet deze op je factuur als onkosten van het bedrijf.

Per 1 januari 2024 is het belastingvrije bedrag 0,23 per gereden kilometer. Deze belastingvrije kilometervergoeding geldt ook voor zzpers.

Goed om te weten⁚ je mag als zzper een zzp-reiskostenvergoeding afspreken. Je hoeft je daarbij niet te houden aan de norm van de Belastingdienst. Dus als je opdrachtgever akkoord gaat, mag je ook 0,50 afspreken per kilometer die je voor hem reist. Je zet het totaal aantal kilometers op de factuur en berekent hiervoor de gebruikelijke btw.

Kilometervergoeding bij een Privéauto. Bij het rijden van zakelijke kilometers in de privéauto ligt de regeling iets anders. U mag niet zelf de hoogte van de kilometervergoeding bepalen, alle autokosten moet u financieren uit de 0,19 kilometervergoeding. Wat wel mag is de BTW terugvragen voor de zakelijk gereden kilometers.

Dat betekent dat u ook BTW moet berekenen over de kilometervergoeding. De meeste zelfstandigen rekenen een kilometervergoeding van 0,20 tot 0,30 per afgelegde kilometer. Houd er rekening mee dat alles boven 0,21 per kilometer belast wordt. Als u dus 0,30 per kilometer rekent, moet u over 0,09 inkomstenbelasting betalen.

Kilometervergoeding zzp. Werkgevers mogen 0,19 per kilometer belastingvrij vergoeden aan werknemers. Daarom is dit bedrag een algemeen geaccepteerde vergoeding, maar geen regel voor zzpers. Je mag een hogere reiskostenvergoeding afspreken. Over dit bedrag reken je btw aan je opdrachtgever. Berekening van de afstand.

Over het bedrag per kilometer reken je btw aan je opdrachtgever. Wat is het verschil tussen km vergoeding zzp en loondienst? Als je in loondienst werkt, worden jouw reiskosten vaak door de werkgever vergoed. De reiskostenvergoeding voor zzpers werkt alleen nét even anders, want je bent zelf verantwoordelijk voor het betalen van btw over de reiskostenvergoeding.

BTW op reiskostenvergoeding

Hoe zit het met de reiskostenvergoeding als zzper? Reiskosten zijn een onderdeel van de vergoeding voor je geleverde prestatie(s). Als jouw reiskosten worden vergoed dan telt dit als omzet en moet jij hier als ondernemer btw over in rekening brengen. Je factureert je reiskosten dan ook met hetzelfde btw-tarief als de rest van je vergoeding.

Gedeclareerde reiskosten inboeken⁚ reiskostenvergoeding 2024 zzp. De vergoeding voor reiskosten die je hebt doorberekend aan opdrachtgevers telt mee als omzet. Let op⁚ over je reiskosten bereken je dus ook btw, als je btw-plichtig bent. Welke reiskostenvergoeding zzp je doorberekent, is overigens aan jou en je opdrachtgever.

Over de zakelijke reiskosten reken je namelijk hetzelfde btw-tarief als de geleverde producten of diensten. Voor de meeste zzpers geldt dus het gebruikelijke tarief van 21. Als je een auto aanschaft mag je zelf bepalen of je deze op de zaak zet of dat je een privéauto voor zakelijk gebruikt. Als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, is het vaak aantrekkelijker om de auto op privé te zetten.

Niet vergeten⁚ Je kunt ook de betaalde btw van je ov-kaartjes terugvragen. Op kaartjes voor de trein, metro, bus en zelfs je OV-chipkaart wordt 9 btw geheven. Dit bedrag kun je verrekenen tijdens je btw-aangifte. Uit onderzoek van Knab blijkt dat een op de drie zzpers dit niet doet. Daardoor lopen ze gemiddeld 260 per jaar mis.

Als zzper heb je de vrijheid om overal te werken. Je gaat op bezoek bij een (potentiële) klant, maakt gebruik van een externe (flex)werkplek of werkt op het kantoor van een opdrachtgever. Wanneer je reist kan je hier een vergoeding voor krijgen. Maar hoe werkt de kilometervergoeding voor zzpers?

Ook de btw kan je terugvorderen, bewaar je bonnetjes altijd goed, want de btw is niet overal gelijk. Het OV wordt belast met 9 btw, maar de brandstof voor je auto wordt belast met 21 btw.

Dan dien je ook 21 btw in rekening te brengen op de reiskostenvergoeding die jij doorbelast. Het is aan jou welke reiskosten je doorberekent met betrekking tot het vervoer. Je hoeft je zeker niet te limiteren tot 23 cent, hier houd je namelijk maar 19 cent aan over na aftrek van btw.

Let op⁚ op openbaar vervoer zit 9 procent btw. Als je de bonnen in je administratie bewaart, dan mag je die 9 procent betaalde btw terugvragen. De kosten exclusief btw belast je door aan jouw opdrachtgever. Reistijd als werktijd. Sommige zzpers kiezen ervoor hun reistijd als werkuren te rekenen.

Het is misschien wel de minst favoriete bezigheid van zzpers en ondernemers⁚ btw-aangifte doen. Vooral bij de btw over je reiskosten gaat het vaak mis.

Reiskostenvergoeding en de Belastingdienst

Je mag met je opdrachtgevers iedere gewenste reiskostenvergoeding overeenkomen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, hoef je je niet te houden aan een maximum van 0,21 per kilometer. De Belastingdienst heeft geen vaste richtlijnen voor de hoogte van de kilometervergoeding. De Belastingdienst beschouwt de reiskostenvergoeding als onderdeel van de vergoeding voor de geleverde diensten.

Zakelijke kilometers aftrekken als zzper. Als je met de privéauto (geldt ook voor de fiets of een motor/brommer) rijdt als zzper, kun je voor zakelijke ritten 0,23 per kilometer aftrekken. Ook als jij een auto huurt, mag je dit bedrag aftrekken; Ook de btw over het onderhoud, reparaties en gebruik is aftrekbaar over het zakelijke gedeelte.

Er zitten een paar voordelen aan het declareren van reiskosten. De reiskosten zijn namelijk aftrekbaar van de winst waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Ook kun je de betaalde BTW van een aantal autokosten zoals brandstof en onderhoud in mindering brengen op de te betalen BTW.

Als zzper bepaal je zelf welke afspraken je met een opdrachtgever maakt over je zakelijke reiskosten. Je hoeft je dus niet te houden aan de vaste kilometervergoeding van 0,19 die de Belastingdienst hanteert. De Belastingdienst beschouwt de reiskostenvergoeding die je overeenkomt met een opdrachtgever als onderdeel van de vergoeding voor de geleverde diensten.

Dan kan uw werkgever u sinds 1 januari 2024 maximaal 0,23 per kilometer vergoeden, zonder dat u hierover belasting betaalt. Voor deze maximale kilometervergoeding maakt het niet uit welk vervoermiddel u gebruikt. Als uw werkgever een hogere reiskostenvergoeding vergoedt, geldt het deel boven de 0,23 per kilometer als loon. Uw werkgever moet dan loonbelasting en premies inhouden.

De Belastingdienst beschouwt de reiskostenvergoeding die je overeenkomt met een opdrachtgever als onderdeel van de vergoeding voor de geleverde diensten.

Zzpers kunnen tot 0,23 per zakelijk gereden kilometer aan reiskosten aftrekken van hun opbrengst. Dit is de belastingvrije kilometervergoeding. Daarboven moet inkomstenbelasting over de reiskostenvergoeding worden betaald. BTW ー это налог с оборота... никакого отношения к IB-inkomstenbelasting не имеет. (reiskostenvergoeding). Реальные затраты на дорогу составили 450 евро в ...

Het is niet voor iedereen altijd duidelijk of er sprake is van loondienst of zzp. Dat kan per situatie verschillen en hangt af van hoe in de praktijk wordt gewerkt. Er zijn meerdere kenmerken die van belang zijn.

Verleent u diensten gratis? Bijvoorbeeld aan uzelf, familie of zakelijke relaties? Dan berekent u hierover geen btw, omdat u er ook geen vergoeding voor ontvangt. Meestal moet u hierover wel btw betalen aan ons.

Tips voor ZZPers

ReiskostenZZP voor auto en vervoer⁚ het complete overzicht. De regels voor het gebruik en aftrekbare reiskosten van de auto en andere soorten van vervoer als ZZPer zijn uitgebreid, gecompliceerd én worden vaak fout toegepast. Lees hier hoe het echt zit. In dit artikel zetten we alle mogelijke vormen van vervoer voor jou als ZZPer op een rij, met de bijbehorende regels en tips.

Als je als zzper met een opdrachtgever overeenkomt dat je reiskosten mag factureren dan adviseren we wel om af te spreken dat dit exclusiefbtw is. Anders houd je namelijk minder aan je reiskostenvergoeding over.

Als zzper heb je de vrijheid om overal te werken. Je gaat op bezoek bij een (potentiële) klant, maakt gebruik van een externe (flex)werkplek of werkt op het kantoor van een opdrachtgever. Wanneer je reist kan je hier een vergoeding voor krijgen. Maar hoe werkt de kilometervergoeding voor zzpers?

Naast die belastingvrije kilometervergoeding (of in plaats daarvan) kun je besluiten om reiskosten door te belasten aan je opdrachtgever. In dat geval is je reiskostenvergoeding omzet. Je moet daar dan, net als over de rest van je omzet, 21 btw over afdragen.

Als je met jouw privéauto ook zakelijke kilometers rijdt, kan je deze declareren bij je eigen bedrijf. Deze vergoeding geldt ook wanneer het een huurauto betreft. Lees hier hoeveel kilometervergoeding je krijgt en welke fiscale voordelen je nog meer uit je privéauto kunt halen.

Dan kan het verstandig zijn om niet te ver van huis te werken. Werknemers kun je als ondernemer tot maximaal 0.19 per kilometer vergoeden voor woon-werkverkeer. Staat de auto op naam van het bedrijf? Dan gelden er aanvullende regels over de btw en het privé-gebruik van de auto.

Je factureert je reiskosten dan ook met hetzelfde btw-tarief als de rest van je vergoeding. Uitgaven die je doet om de omzet te realiseren kan je daarnaast opvoeren als zakelijke kosten. Zakelijke kilometers zijn zakelijke kosten, ongeacht of je die doorberekent aan een opdrachtgever.

Sterker nog, de Vereniging Zakelijke ... die de VZR voorstelt. Kilometervergoeding en BTW Omdat u als ZZP-er een kilometervergoeding in rekening brengt aan de opdrachtgever is het omzet en over omzet betaalt u als ondernemer BTW....

Reiskosten als zzper berekenen⁚ zo doe je het op de juiste manier. Als zzper moet je de reiskosten niet vergeten op je factuur. Reiskosten zzp zijn tenslotte een onderdeel van de vergoeding voor je geleverde prestaties ⸺ en dat je maar 0,23 per kilometer in rekening mag brengen, is een fabel. Lees verder!

Het is misschien wel de minst favoriete bezigheid van zzpers en ondernemers⁚ btw-aangifte doen. Vooral bij de btw over je reiskosten gaat het vaak mis.

Bekijk ook

Reiskostenvergoeding ZZP: Hoeveel kun je claimen?

Hoeveel reiskostenvergoeding mag ik als ZZP'er claimen? >>

Reiskostenvergoeding ZZP'er: wat mag je declareren?

Reiskostenvergoeding ZZP: alles wat je moet weten over declareren >>

Reiskostenvergoeding Aangifte Inkomstenbelasting: Alles wat u moet weten

Reiskostenvergoeding: Wat kunt u aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting? >>

Uurtarief freelance verpleegkundige: Wat is een realistisch tarief?

Uurtarief freelance verpleegkundige: een realistisch tarief bepalen >>

ZZP Zorg Almere: Vind de beste zorgaanbieders

ZZP Zorg Almere: Speciale zorg voor ZZP'ers in Almere >>