Prijsplafond voor kleine ondernemers: Zo profiteer je optimaal

Het prijsplafond in 2023

Vanaf 1 januari 2023 gold een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Dit betekent dat je voor de eerste 1.200 kuub gas maximaal € 1,45 per kuub betaalde. Voor de eerste 2.900 kWh elektriciteit betaalde je maximaal € 0,40 per kWh. Dit prijsplafond geldt tot en met 31 december 2023.

Het einde van het prijsplafond in 2024

Het prijsplafond voor energie geldt tot en met 31 december 2023. In 2024 geldt er geen maximale prijs meer voor gas, stroom en stadsverwarming. Dit betekent dat je vanaf 1 januari 2024 weer de tarieven betaalt die in je energiecontract staan. Je kunt het prijsplafond nog wel terugzien op je energierekening in 2024. Dit komt omdat de jaarnota van de energieleverancier niet altijd gelijk loopt met het kalenderjaar. Als je bijvoorbeeld in september 2023 een jaarcontract voor energie hebt afgesloten, krijg je in september 2024 de jaarnota. Het prijsplafond was bedoeld om mensen te beschermen tegen de hoge energieprijzen. Door het prijsplafond kregen de meeste huishoudens korting op hun energierekening. Vanaf 1 januari 2024 betaal je weer de tarieven zoals die in het contract met je energieleverancier staan. Voor bedrijven geldt het prijsplafond ook tot en met 31 december 2023. Vanaf 1 januari 2024 zijn de energieprijzen voor bedrijven niet meer gemaximeerd.

Voor wie gold het prijsplafond?

Het prijsplafond voor energie gold voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers, waaronder ZZP'ers, winkels en een deel van het kleine MKB. Ook energie-intensieve mkbers kregen ondersteuning, met een compensatie van 50% van de energiekostenstijging boven een vastgestelde drempelprijs. De regeling voor energie-intensieve mkbers geldt alleen voor bedrijven met maximaal 250 werknemers in dienst en waarvan de energiekosten minstens 12,5% van de omzet zijn. Het prijsplafond was bedoeld om de energieprijzen voor ondernemers betaalbaar te houden en om de economie te stimuleren. Het prijsplafond gaf de relatief kleine verbruiker van energie meer zekerheid over de energiekosten in 2023. Voor het MKB dat relatief veel energie verbruikt, was er een andere regeling.

Hoe werkt het prijsplafond?

Het prijsplafond wordt door je energieleverancier automatisch verrekend op je jaarrekening. Je hoeft hier dus zelf niets voor te doen. Op de jaar- of eindrekening die je in 2024 krijgt, zal in de meeste gevallen ook verbruik van dit jaar in rekening gebracht worden.

Wat betekent dit voor jou?

Het einde van het prijsplafond betekent dat je vanaf 1 januari 2024 weer de volledige marktprijs voor energie gaat betalen. Dit kan betekenen dat je energierekening hoger wordt. Het is daarom belangrijk om je energiecontract goed te bekijken en te kijken of je kunt besparen op je energiekosten. Je kunt bijvoorbeeld overstappen naar een andere energieleverancier, energiebesparende maatregelen nemen in je bedrijf of je verbruik verminderen. Het is belangrijk om proactief te zijn en te kijken naar manieren om je energiekosten te beheersen. De energieprijzen zijn volatiel en kunnen in de toekomst nog verder stijgen. Door nu al actie te ondernemen, kun je je bedrijf beter beschermen tegen de stijgende energiekosten. Er zijn verschillende manieren om energie te besparen. Je kunt bijvoorbeeld je verlichting vervangen door ledverlichting, je apparaten uitschakelen wanneer je ze niet gebruikt en je isolatie verbeteren. Ook kun je kijken naar alternatieve energiebronnen, zoals zonnepanelen. Door energie te besparen, kun je niet alleen je energiekosten verlagen, maar ook je ecologische voetafdruk verkleinen.

Bekijk ook

Prijsplafond energie voor ondernemers: Bespaar op je energiekosten

Prijsplafond energie: Wat betekent het voor ZZP'ers? >>

Prijsplafond voor ondernemers: alles wat je moet weten

Prijsplafond voor ondernemers: een complete gids >>

Omzet kleine onderneming: Berekenen en analyseren

Hoe bereken je de omzet van je kleine onderneming? Ontdek tips voor het analyseren van je omzet. >>

Btw aftrekken als ZZP'er: Alles wat je moet weten

ZZP'er en BTW: Wat je moet weten over aftrek >>

Zzp'er in Nederland Wonen in het Buitenland: Fiscale Regels

Wonen in het Buitenland & Zzp'en in Nederland: Wat Moet Je Weten? >>